Connect with us

Breaking

Scumpirea benzinei acopera gaura de la buget lasata de eliminarea impozitului pe dividende. De ce avea nevoie PSD fix acum de aceasta scutire

Publicat

pe

Scumpirea benzinei acopera gaura de la buget lasata de eliminarea impozitului pe dividende. De ce avea nevoie PSD fix acum de aceasta scutire

Saptamana trecuta, Ministerul de Finante a pus in dezbatere un alt proiect de ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal.

Printre modificari apar deja promisele scutiri de impozit pentru veniturile medicilor sau dividende, dar si majorarea accizelor la benzina si motorina pana la nivelul la care fusesera majorate in 2013 de Guvernul Ponta (reduse din 2017 prin noul Cod Fiscal).

Nu apar insa alte modificari anuntate: scaderea impozitului pe venit la 10% si mutarea contributiilor de la angajator la angajat, cu ajustarea corespunzatoare a salariilor brute. Pic, pic, pic. Implementam pe bucatele, sa avem mereu de lucru…

Aparent, scutirea de impozit pe dividende nu are legatura cu cresterea accizelor… Haideti sa vedem insa de ce nu este asa.

Stim cu totii ca programul electoral al PSD a fost prezentat ca fiind „biblia” Guvernului Grindeanu, guvern ce trebuia musai sa implementeze programul care a fost baza pentru succesul urias al PSD/ALDE in alegeri.

„Compensarile” bizare intre accizele pe carburanti si impozitul pe dividende

Nu e tocmai asa, ca bugetul facut de Guvernul PSD nu a luat in calcul (cel putin) una din masurile promise, si anume scutirea de impozit pentru dividende.

Rezulta acest lucru cat se poate de clar daca ne uitam la linia 0301 04 (impozit pe dividende de la persoane fizice) unde pentru 2017 sunt estimate venituri de 1.188.646.000 lei, iar pentru anii urmatori estimarile sunt in crestere: 1.285.372.000 lei (2018), 1.389.887.000 lei (2019), 1.501.431.000 lei (2020).

De unde sa creasca veniturile la buget din impozitul pe dividende daca PSD/ALDE au promis ca il elimina? In prognoza pentru 2018-2020 ar fi trebuit sa apara ZERO.

Numai ca, daca puneau zero, nu li se mai inchideau prognozele de deficit, asa ca au parcat problema, in speranta (desarta) ca lucrurile vor evolua de asa natura incat sa poata ajusta pe parcurs. Ceea ce evident nu s-a intamplat…

Deci, ca sa poata scoate 1,3 miliarde de lei de la venituri in 2018, trebuia gasita o solutie de inlocuire. Si a fost gasita repejor, ca doar tot aceleasi creiere o mai gasisera o data, prin 2013: maresc acciza cu 7c+TVA (cursul fiind tot celebrul 4,74 lei/euro…). Masura care ar aduce la buget, conform notei de fundamentare – 3,4 miliarde de lei in 2018 si ceva mai multe in anii urmatori (3,6 mld in 2019, 3,8 mld lei in 2020).

Din condei, raman si ceva bani (vreo 2 miliarde de lei) in plus la buget…

Paranteza: nu imi este clar care este impactul scutirii de impozit al medicilor (nu apare in nota de fundamentare) si daca el a fost cuprins in estimarile pentru 2018-2020, dar in mod cert scaderea de impozit pe venit la 10% nu a fost prinsa… Sa spunem doar ca veniturile din impozitul pe salariu sunt estimate la 24.758.084.000 lei in 2017, sa mai spunem si ca impozitul pentru salariul mediu (3.131 lei) ar urma sa scada de la 418 lei (in 2017) la 61 lei in 2018 (-85%!!!), iar scaderea aceasta uriasa va duce conform prognozei cuprinse in Legea 6/2017 la o crestere a veniturilor din impozitul pe salarii la 28.308.531.000 lei (adica +14%!!!).

Despre asta vom discuta insa cand va veni vremea, daca va veni vremea… Asa ca revin la subiectul nostru cu scutiri de impozit pe dividende si cresteri de accize.

De ce se scutesc, de fapt, dividendele de impozit?

In mod normal, scutirea de impozit pe dividende se face, intr-o tara preocupata de interesele ei, pentru atragerea de investitii, stimulate de fiscalitatea prietenoasa cu actionarii.

Insa modul in care urmeaza sa se faca scutirea de impozit pe dividende arata ca Guvernul are cu totul alte intentii decat atragerea de investitii.

PSD a scazut impozitul pe dividende la nivelul la care acesta era in 2004, inainte de introducerea cotei mioritice de 16%.

Reducerea la 5% a fost atat de bine primita, incat aud ca dividendele declarate in 2017 au explodat comparativ cu 2016, cand impozitul era de 16%, probabil si pe fondul neincrederii ca o astfel de masura va rezista probei timpului…

Deci, din punct de vedere politic, PSD deja punctase intr-o zona in care avea nevoie sa puncteze: antreprenorii. Nu avea nevoie sa supraliciteze…

Raspunsul este in alta parte si anume in CRS (Common Reporting Standards) – schimbul automat de informatii ce va incepe in forta din 2018. ANAF-ul nostru va incepe sa primeasca informatii de prin alte state, inclusiv cu privire la sumele parcate prin companii de prin multe paradisuri fiscale. Ceea ce pentru unii politicieni sau pentru mai mult sau mai putin discretii lor sponsori ar putea crea deranj…

Cum rezolvam problema? In loc sa ne preocupe cum sa impozitam sumele parcate de rezidentii fiscali romani prin paradisuri fiscale (de ce am face asta, ca doar bani la buget putem lua si din cresterea accizelor?), le scutim si gata! Rezolvam si problema cu declararea: ce e scutit nici nu trebuie declarat…

 

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking

Crin ANTONESCU nu-și propune schimbarea CONSTITUȚIEI / Republică prezidențială sau republica parlamentară

Publicat

pe

Crin ANTONESCU nu-și propune schimbarea CONSTITUȚIEI / Republică prezidențială sau republica parlamentară

„Eu, personal, nu-mi propun modificarea Constituției”, spune Crin Antonescu, la Digi24. Candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale menționează că societatea românească ar trebui să discute „niște lucruri”.

Iar acestea sunt, în opinia lui Antonescu, cele referitoare la forma de guvernământ.

„Eu, personal, nu-mi propun modificarea Constituției, dar cred că nu știu dacă în următorii 5 ani, nu știu cât întru viitor, cât de apropiat.

Totuși, societatea românească trebuie să discute niște lucruri, să le dezbată serios și să le dea un răspuns, dacă facem o republică prezidențială sau o republică parlamentară sau o lăsăm așa, cu ambiguitățile și cu posibila pasare de responsabilitate de la unii la alții”, declară fostul lider al PNL.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Bancul de luni | „Cum o cheamă pe cățelușă?”

Publicat

pe

Bancul de luni | „Cum o cheamă pe cățelușă?”

Bancul de luni. Astăzi, Gândul.ro vine cu un banc savuros care să vă pună zâmbetul pe chip. O persoană întreabă, cel mai probabil, stăpânul unui câine ce nume poartă patrupedul său. Spor la râs!

– Cum o cheamă pe cățelușă?
– Grivei.
– Dar e fată.
– Da, dar se scrie Griveille.

Vezi și BANC | Cuplu de români în Germania

Bancul de luni. Soțul care nu voia să cheltuiască 10 lei

Înainte să se întoarcă din delegație, bărbatul nu a telefonat soției cum făcea de obicei, pentru că nu voia să cheltuiască zece lei.

Ajunge acasă, intră și când se duce în dormitor o găsește pe soție dormind în brațele unui necunoscut. Omul, fără să-i deranjeze, și-a luat valiza și a plecat.

S-a așezat pe o bancă de vis-a-vis, și-a aprins o țigară si după ce a fumat-o s-a îndreptat îngândurat spre cel mai apropiat telefon, a scos 10 lei și a sunat acasă:
– lubita, te sun din gară și voi ajunge cam într-o oră, hai că vorbim când ne vedem, te pup!
Când s-a întors acasă…
Vezi AICI continuarea!

Vezi și BANCUL ZILEI | Iubitule, tu ții la mașină mai mult decât la mine?”

Croitorul, pantofarul și electricianul

La o masă stau un croitor, un pantofar și un electrician. După mai multe pahare, discuția se încinge.
Croitorul:
– Croioria a fost prima meserie din lume, oamenii nu puteau umbla dezbrăcați, trebuia să le facă cineva haine!
Cizmarul:
– Mai taci cu hainele tale cu tot! Cizmăria a fost prima meserie din lume, oamenii puteau umbla dezbrăcați, că nu le era rușine pe atunci, dar dacă umblau descuți își loveau picioarele și nu mai puteau merge.
Electricianul:
– Fugiți, bă, de aici cu meseriile voastre…
Vezi AICI continuarea!

Porcul gurmand și Protecția Consumatorului

Un om merge cu porcul în târg să-l vândă.
– De vânzare porcul?
– De vânzare.
– Da’ ce porc bun! Ce-i dați să mănânce?
– Păi… resturi… ce rămâne de la noi dăm la porc.
– În cazul ăsta, dați-mi voie să mă legitimez. Sunt de la Protecția Consumatorului. Cum puteți să-i dați porcului să mănânce resturi? 3 sute de lei amendă!
A doua zi, iar vine omul cu porcul în târg.
– De vânzare porcul?
– De vânzare…
– Continuarea AICI!

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN … vezi toate
articolele

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Ministerul Dezvoltării alocă 1,5 mld. lei pentru PROIECTE finanțate prin Programul „Anghel Saligny”. Cseke Attila: Achităm facturile restante

Publicat

pe

Ministerul Dezvoltării alocă 1,5 mld. lei pentru PROIECTE finanțate prin Programul „Anghel Saligny”. Cseke Attila: Achităm facturile restante

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma de 1.482.773.744,49 de lei pentru decontarea facturilor aferente a 821 de obiective finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, a anunțat ministrul Cseke Attila. „Continuăm să achităm facturile restante pentru lucrările efectuate, astfel încât obiectivele de investiții să nu înregistreze întârzieri în execuție, iar […]

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Sinner l-a ajuns pe Murray. Italianul are 41 de săptămâni ca lider mondial Sinner l-a ajuns pe Murray. Italianul are 41 de săptămâni ca lider mondial
Actualitateacum 4 ore

Sinner l-a ajuns pe Murray. Italianul are 41 de săptămâni ca lider mondial

Jannik Sinner, 23 de ani, și-a început astăzi cea de-a 41-a săptămână consecutivă ca număr 1 mondial, egalându-l la acest...

Golgheteri uitați la națională. De ce nu au jucat Oblemenco, Craioveanu și Dănciulescu pentru România Golgheteri uitați la națională. De ce nu au jucat Oblemenco, Craioveanu și Dănciulescu pentru România
Actualitateacum 8 ore

Golgheteri uitați la națională. De ce nu au jucat Oblemenco, Craioveanu și Dănciulescu pentru România

Pentru meciurile cu Bosnia (vineri, 21 martie, acasă, ora 21.45) și cu San Marino (luni, 24 martie, deplasare, ora 21.45),...

Tema falsă a reluării turului II al prezidențialelor din 2024. De ce nu e posibil demersul anunțat de tabăra suveranistă Tema falsă a reluării turului II al prezidențialelor din 2024. De ce nu e posibil demersul anunțat de tabăra suveranistă
Actualitateacum 13 ore

Tema falsă a reluării turului II al prezidențialelor din 2024. De ce nu e posibil demersul anunțat de tabăra suveranistă

Cei doi candidați ai AUR și POT, Anamaria Gavrilă și George Simion, s-au înscris în cursa electorală pentru alegerea președintelui...

Care sunt țările dispuse să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina ? Cel puțin zece mii de militari vor fi dislocați Care sunt țările dispuse să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina ? Cel puțin zece mii de militari vor fi dislocați
Actualitateacum 18 ore

Care sunt țările dispuse să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina ? Cel puțin zece mii de militari vor fi dislocați

La o întâlnire virtuală a „coaliției celor dispuși” – țările care doresc să ajute la sprijinirea încetării focului în Ucraina...

Sistemul a zis: ,,Mai dați-mi timp, nu vreau să mă schimb!” Sistemul a zis: ,,Mai dați-mi timp, nu vreau să mă schimb!”
Actualitateacum 23 de ore

Sistemul a zis: ,,Mai dați-mi timp, nu vreau să mă schimb!”

La mai bine de o săptămână de la decizia de neadmitere a candidaturii ,,președintelui ales” de către Biroul Electoral Central...

Șuier, celebrul câine polițist, a ieșit la pensie. „În ultimii 7 ani a fost simbolul luptei antidrog” Șuier, celebrul câine polițist, a ieșit la pensie. „În ultimii 7 ani a fost simbolul luptei antidrog”
Actualitateacum o zi

Șuier, celebrul câine polițist, a ieșit la pensie. „În ultimii 7 ani a fost simbolul luptei antidrog”

Șuier, celebrul câine polițist antrenat la Centrul Chinologic din Sibiu, a ieșit la pensie, anunță Eduard Ionescu, director în cadrul...

Cod galben de viscol până marţi şi de lapoviţă şi ninsoare, până joi. Harta zonelor unde se întoarce iarna Cod galben de viscol până marţi şi de lapoviţă şi ninsoare, până joi. Harta zonelor unde se întoarce iarna
Actualitateacum o zi

Cod galben de viscol până marţi şi de lapoviţă şi ninsoare, până joi. Harta zonelor unde se întoarce iarna

Conforme prognozei emise de ANM, vremea se răceşte accentuat şi se întoarce iarna. Au fost emise două coduri galbene de...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro