Scumpirea benzinei acopera gaura de la buget lasata de eliminarea impozitului pe dividende. De ce avea nevoie PSD fix acum de aceasta scutire

0
1199

Saptamana trecuta, Ministerul de Finante a pus in dezbatere un alt proiect de ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal.

Printre modificari apar deja promisele scutiri de impozit pentru veniturile medicilor sau dividende, dar si majorarea accizelor la benzina si motorina pana la nivelul la care fusesera majorate in 2013 de Guvernul Ponta (reduse din 2017 prin noul Cod Fiscal).

Nu apar insa alte modificari anuntate: scaderea impozitului pe venit la 10% si mutarea contributiilor de la angajator la angajat, cu ajustarea corespunzatoare a salariilor brute. Pic, pic, pic. Implementam pe bucatele, sa avem mereu de lucru…

Aparent, scutirea de impozit pe dividende nu are legatura cu cresterea accizelor… Haideti sa vedem insa de ce nu este asa.

Stim cu totii ca programul electoral al PSD a fost prezentat ca fiind „biblia” Guvernului Grindeanu, guvern ce trebuia musai sa implementeze programul care a fost baza pentru succesul urias al PSD/ALDE in alegeri.

„Compensarile” bizare intre accizele pe carburanti si impozitul pe dividende

Nu e tocmai asa, ca bugetul facut de Guvernul PSD nu a luat in calcul (cel putin) una din masurile promise, si anume scutirea de impozit pentru dividende.

Rezulta acest lucru cat se poate de clar daca ne uitam la linia 0301 04 (impozit pe dividende de la persoane fizice) unde pentru 2017 sunt estimate venituri de 1.188.646.000 lei, iar pentru anii urmatori estimarile sunt in crestere: 1.285.372.000 lei (2018), 1.389.887.000 lei (2019), 1.501.431.000 lei (2020).

De unde sa creasca veniturile la buget din impozitul pe dividende daca PSD/ALDE au promis ca il elimina? In prognoza pentru 2018-2020 ar fi trebuit sa apara ZERO.

Numai ca, daca puneau zero, nu li se mai inchideau prognozele de deficit, asa ca au parcat problema, in speranta (desarta) ca lucrurile vor evolua de asa natura incat sa poata ajusta pe parcurs. Ceea ce evident nu s-a intamplat…

Deci, ca sa poata scoate 1,3 miliarde de lei de la venituri in 2018, trebuia gasita o solutie de inlocuire. Si a fost gasita repejor, ca doar tot aceleasi creiere o mai gasisera o data, prin 2013: maresc acciza cu 7c+TVA (cursul fiind tot celebrul 4,74 lei/euro…). Masura care ar aduce la buget, conform notei de fundamentare – 3,4 miliarde de lei in 2018 si ceva mai multe in anii urmatori (3,6 mld in 2019, 3,8 mld lei in 2020).

Din condei, raman si ceva bani (vreo 2 miliarde de lei) in plus la buget…

Paranteza: nu imi este clar care este impactul scutirii de impozit al medicilor (nu apare in nota de fundamentare) si daca el a fost cuprins in estimarile pentru 2018-2020, dar in mod cert scaderea de impozit pe venit la 10% nu a fost prinsa… Sa spunem doar ca veniturile din impozitul pe salariu sunt estimate la 24.758.084.000 lei in 2017, sa mai spunem si ca impozitul pentru salariul mediu (3.131 lei) ar urma sa scada de la 418 lei (in 2017) la 61 lei in 2018 (-85%!!!), iar scaderea aceasta uriasa va duce conform prognozei cuprinse in Legea 6/2017 la o crestere a veniturilor din impozitul pe salarii la 28.308.531.000 lei (adica +14%!!!).

Despre asta vom discuta insa cand va veni vremea, daca va veni vremea… Asa ca revin la subiectul nostru cu scutiri de impozit pe dividende si cresteri de accize.

De ce se scutesc, de fapt, dividendele de impozit?

In mod normal, scutirea de impozit pe dividende se face, intr-o tara preocupata de interesele ei, pentru atragerea de investitii, stimulate de fiscalitatea prietenoasa cu actionarii.

Insa modul in care urmeaza sa se faca scutirea de impozit pe dividende arata ca Guvernul are cu totul alte intentii decat atragerea de investitii.

PSD a scazut impozitul pe dividende la nivelul la care acesta era in 2004, inainte de introducerea cotei mioritice de 16%.

Reducerea la 5% a fost atat de bine primita, incat aud ca dividendele declarate in 2017 au explodat comparativ cu 2016, cand impozitul era de 16%, probabil si pe fondul neincrederii ca o astfel de masura va rezista probei timpului…

Deci, din punct de vedere politic, PSD deja punctase intr-o zona in care avea nevoie sa puncteze: antreprenorii. Nu avea nevoie sa supraliciteze…

Raspunsul este in alta parte si anume in CRS (Common Reporting Standards) – schimbul automat de informatii ce va incepe in forta din 2018. ANAF-ul nostru va incepe sa primeasca informatii de prin alte state, inclusiv cu privire la sumele parcate prin companii de prin multe paradisuri fiscale. Ceea ce pentru unii politicieni sau pentru mai mult sau mai putin discretii lor sponsori ar putea crea deranj…

Cum rezolvam problema? In loc sa ne preocupe cum sa impozitam sumele parcate de rezidentii fiscali romani prin paradisuri fiscale (de ce am face asta, ca doar bani la buget putem lua si din cresterea accizelor?), le scutim si gata! Rezolvam si problema cu declararea: ce e scutit nici nu trebuie declarat…

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here