Connect with us

Actualitate

O scurtă prezentare a filmului Octav (2017)

Publicat

pe

O scurtă prezentare a filmului Octav (2017)

Am avut plăcuta surpriză de a urmări și aprecia o producție cinematografică de excepție. A fost vorba de filmul „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celebidachi. Concepută ca o dramă, aceasta spune povestea lui Octav interpretat impecabil, sensibil de către Marcel Iureș.

afis-octav-1120x1600-696x994

De la primul cadru, asemănarea izbitoare sau trimiterea la asocierea personalității celui care a fost Sergiu Celibidache, dirijor român celebru, autor al unor inegalabile interpretări dar și teorii (precum fenomenologia sunetelor) este una dintre cele mai reușite.

Ideea centrală a acestui film este retrăirea trecutului, a copilăriei , la vârsta senectuții.De aici rezultă o gamă variată de experiențe, unele dintre ele, marcându-i pentru tot restul vieții dezvoltarea ulterioară psiho-emoțională a protagonistului.

De aceea, drama trebuie înțeleasă ca o pendulare între trecut și prezent,între universul interior plin de sensibilitate și acest fir narativ, foarte bine articulat ce are forța de a emoționa, de a vibra corzile sensibile sufletești.În esență asta vrea să ne transmită acest film, de altfel un film eveniment în cinematografia post-decembristă din România deoarece filmul propus de casa de producție Astra Entertainment este un film de artă.

Serge Ioan Celebidachi ne propune un personaj misterios, Octav, ajuns la bătrânețe, întors acasă după foarte mult timp, din pribegia pariziană. La vârsta de 84 de ani, Octav Petrescu decide să se întoarcă acasă și să recupereze, de la stat, conacul familiei, lucru care se întâmplă, dar după lupte seculare cu un sistem bolnav și parazitat de tot felul de oameni animați de dorința de a avea, de a poseda bunuri.

Pentru orice om, indiferent de naționalitate, întoarcerea acasă este una plină de emoții, amintiri, unele plăcute, altele nu, dar de fiecare dată lacrima apare în colțul ochiului.Octav este chiar un omagiu adus de Serge tatălui său, și, dacă o să fim atenți, vom regăsi în personajul Octav, multe elemente ce ne vor ajuta să-l recunoștem pe marele dirijor Sergiu Celibidache.

„Nu primești în fiecare zi și nu poți pune în fiecare zi pariul ăsta, de a-l întruchipa pe cel mai mare muzician și cel mai mare dirijor de pe planetă. Recunosc, m-a tentat și cred că a ieșit ceva. A fost în regulă”, a  spus actorul  Marcel Iureș.

De aceea, jocul actoricesc natural, atent studiat îl prezintă pe cel al unui  bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul copilăriei sale aflat undeva în zona rurală a României, cu dorința de a-l vinde. Ajuns aici, după o absență de zeci de ani, o fetiță ce-i pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei sale pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi.

Un alt personaj la fel de important pentru film, dar și pentru a înțelege mai bine sufletul lui Octav, este prietenul de-o viață al acestuia, Spiridon, sau Spiri, personaj interpretat de un alt monstru sacru al teatrului și filmului românesc- Victor Rebengiuc. Ajuns deja la o maturitate actoricească de invidiat, V. Rebengiuc a acceptat acest rol, chiar el declarând la un moment dat că personajul ”Spiridon a fost o propunere neașteptată” și a fost cucerit de faptul că acest personaj transmite un mesaj foarte important pentru vremurile noastre, acela al prieteniei și al loialității necondiționate, duse dincolo de limitele normalului.

De asemenea, pe parcurs vom afla faptul că Ana este de fapt marea dragoste a copilăriei și a adolescenței personajului nostru. Este unul din elementele marcante, atât în viața lui Octav, dar și în economia filmului, aducând multă lumină asupra caracterului și asupra relaționării lui Octav cu restul lumii.

Cea care îi dă viață acestui mic, dar fermecător personaj este Alessia Tofan, și trebuie să recunosc că rar mi-a fost dat să văd actori-copii atât de naturali și atât de carismatici, precum e tânăra Alessia în pelicula de față.

Dealminteri,chinuit de amintirea mamei și a marii sale iubiri din copilărie, Ana – Octav trăiește acest moment din iadul nostalgiei care nu-i dau pace. Momentele definitorii nu sunt caleidoscopice, iar tocmai acțiunea filmului are meritul de a explica integral acest destin.Substratul filosofic rezidă tocmai din posibilitatea de a schimba ceva, iar  Octav capătă o șansă la o viață nouă tocmai pentru că știe să își negocieze ieșirea din lumea cea veche prin intermediul dialogurilor cu Ana.

octav-4-300x169

 

Dacă aș încerca să rezum, în câteva cuvinte, acest film, aș spune că ”Octav” evocă la cel mai înalt nivel noțiunea de familie, iar definiția loialității într-o prietenie are acel rol-cheie de a impresiona, dar și de a marca, peste timp o valoare precum altruismul celor doi protagoniști.

Producătorul executiv al filmului, Cristina Dobrițoiu preciza cu ceva timp în urmă  că pentru filmările peliculei au fost nevoie de aproximativ 32 de zile, mai precis din 21 martie până pe 29 aprilie 2016.Filmările acestea s-au realizat la Câmpulung Muscel, la vila Golescu, în pădurea Călugăreni și la Sărata Monteoru, iar interioarele la studiourile de la Buftea.

Coloana sonoră este un alt element important al filmului, ca un corolar luminos ce îmbracă totul în note calde și este deosebit, asemenea unui parfum pline de esențe tari ce evocă sugestiv trăirile. Compozitorul de renume mondial Vladimir Cosma a ales inspirat oferind o muzică plină de rafinament, ca majoritatea coloanelor sonore precum aceasta.

Cu toate acestea, senzația de tristețe nu poate să vă ocolească. Totuși, filmul merită vizionat și inclus, chiar daca o să vă poarte într-o călătorie plină de nostalgie, în timp, înapoi la anii copilăriei pentru a ajunge cumva la un stadiu de a încerca, prin jocul lui Octav, la o redescoperire a unei ipotetice bucurii…de a trăi.

 

Trailer-ul oficial :

Sursa foto :https://www.cinemagia.ro

Prezentarea acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Cine este vinovat pentru scurgerea de informații militare către un jurnalist. „Nu l-am văzut pe acest ratat în grup”

Publicat

pe

Cine este vinovat pentru scurgerea de informații militare către un jurnalist. „Nu l-am văzut pe acest ratat în grup”

Michael Waltz, consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, a spus marți că își asumă „responsabilitatea deplină” pentru crearea unui grup de chat pe Signal, unde oficiali de rang înalt au discutat informații sensibile, fără să știe că un jurnalist era printre participanți.

Michael Waltz FOTO Profimedia

Declarația lui Waltz vine la o zi după ce Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al revistei The Atlantic, a dezvăluit că a fost adăugat din greșeală într-un grup privat de pe Signal, unde se aflau vicepreședintele JD Vance, secretarul apărării Pete Hegseth, secretarul de stat Marco Rubio și alte figuri proeminente. Acolo, oficialii discutau „detalii operaționale” despre atacurile plănuite împotriva rebelilor Houthi din Yemen, transmite The Guardian.

Potrivit relatării lui Goldberg în The Atlantic, Waltz l-ar fi invitat din greșeală în grup. Jurnalistul a rămas neobservat o perioadă, timp în care membrii cabinetului prezidențial au discutat politici și au coordonat un val de bombardamente. Incidentul reprezintă o breșă extraordinară de securitate, iar criticii susțin că a pus în pericol siguranța națională.

Presat de Laura Ingraham de la Fox News, Waltz și-a asumat responsabilitatea pentru crearea grupului Signal, dar a încercat să se disculpe, l-a insultat pe Goldberg și a afirmat că nu poate explica cum s-a produs greșeala.

„Este jenant, da. Vom afla exact ce s-a întâmplat”, a spus Waltz, adăugând că s-a consultat cu Elon Musk: „Avem cele mai bune minți tehnice care analizează cum s-a produs această situație.”

Când Ingraham l-a întrebat „ce angajat este responsabil” pentru adăugarea lui Goldberg în grupul de Signal, Waltz a răspuns: „Nu este vina unui angajat. Îmi asum întreaga responsabilitate. Eu am creat grupul. Este treaba mea să mă asigur că totul este coordonat.”

Întrebat cum a ajuns numărul lui Goldberg în grup, Waltz a răspuns: „Ți s-a întâmplat vreodată să ai un contact salvat sub un nume, dar cu un alt număr? … Evident că nu l-am văzut pe acest ratat în grup. Părea că este altcineva. Dacă a făcut-o intenționat sau s-a întâmplat printr-un mijloc tehnic necunoscut, este ceva ce încercăm să aflăm.”

Waltz nu a oferit nicio dovadă că Goldberg ar fi putut „intenționat” să ajungă în acel grup.

Waltz a susținut, de asemenea, că nu-l cunoaște pe Goldberg și nu a schimbat mesaje cu el, numindu-l „scursura de jos a jurnaliștilor” și criticând presa pentru că se concentrează pe acest scandal.

Trump l-a apărat pe Waltz în timpul unui interviu pentru NBC. „Michael Waltz a învățat o lecție și este un om bun”, a spus Trump, care a specificat că consilierul pentru securitate națională nu va fi concediat din cauza incidentului.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Dolarul, sub presiune din cauza politicilor lui Trump. Ce riscuri sunt pentru România

Publicat

pe

Dolarul, sub presiune din cauza politicilor lui Trump. Ce riscuri sunt pentru România

Creșterea economică a Statelor Unite dă semne de slăbiciune, iar perspectiva unei recesiuni devine din ce în ce mai plauzibilă.

Creșterea economică a Statelor Unite dă semne de slăbiciune

Politicile comerciale ale președintelui Donald Trump, inclusiv declarațiile prin care minimalizează riscul de recesiune, au amplificat incertitudinea atât pe piețele internaționale, cât și în rândul companiilor românești cu parteneriate comerciale în SUA.  

Ce spun datele economice

În ciuda aparențelor, inflația în SUA pare să scadă. În luna februarie, inflația anuală a coborât la 2,8%, sub estimările de 2,9%, iar inflația de bază a ajuns la 3,1%, față de o prognoză de 3,2%. Este pentru prima dată din iulie 2024 când ambii indicatori înregistrează scăderi simultane.

Pentru 2025, estimăm o inflație de 3% în SUA – un nivel încă departe de ținta Rezervei Federale. Totuși, acest lucru reflectă o economie rezilientă, susținută de cererea internă și de creșterile salariale care continuă să stimuleze activitatea în mai multe sectoare”, explică Alin Latu.

Care este riscul unei recesiuni

Indicele GDPNow al Fed-ului din Atlanta, care urmărește în timp real evoluția PIB-ului, a scăzut la niveluri similare celor din perioada lockdown-ului din pandemie. Temerile privind un nou război comercial i-au determinat pe importatorii americani să-și crească stocurile. Mai mult, investitorii americani au achiziționat, într-un singur trimestru, lingouri de aur în valoare de miliarde de dolari – un semn clar de neliniște.

Am revizuit în scădere prognoza pentru primul trimestru la 1,9% (anualizat), față de consensul de 2,2%. Pentru întregul an 2025, estimăm că economia SUA va crește cu doar 1,8%, sub proiecția inițială de 2,3%, dar încă peste nivelul anticipat pentru zona euro – în jur de 1%”, adaugă Alin Latu, country manager România și Ungaria în cadrul iBanFirst.

Dolarul pierde teren

Riscul major pentru economia americană îl reprezintă o corecție prelungită pe bursă, care ar putea destabiliza sectorul financiar. Fondurile de investiții au vândut masiv acțiuni în prima parte a anului, în special din sectorul tech. Între 7 și 10 martie, vânzările au atins cel mai ridicat ritm din ultimii patru ani. În doar trei săptămâni, indicele S&P 500 a pierdut peste 5,3 trilioane de dolari în capitalizare bursieră.

Pe fondul acestor evoluții, dolarul american a continuat să se deprecieze. Investitorii internaționali se orientează către Europa, susținută și de un amplu plan de investiții aprobat recent de Parlamentul Germaniei, ceea ce a dus la întărirea monedei euro.

„Pentru companiile românești implicate în comerțul internațional cu SUA, această incertitudine subliniază importanța agilității financiare. Diversificarea piețelor, controlul strategic al costurilor și protecția împotriva riscului valutar devin esențiale pentru menținerea competitivității”, subliniază Alin Latu.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Ce culoare are vinul care poate predispune femeile la cancer. Rezultatele suprinzatoare ale unor studii

Publicat

pe

Ce culoare are vinul care poate predispune femeile la cancer. Rezultatele suprinzatoare ale unor studii

Specialiștii au studiat efectele consumului de vin asupra apariției cancerului. Mai precis, au comparat efectele vinului alb și ale vinului roșu asupra organismului și, mai ales, riscul reprezentat de acestea în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

Vinul alb este preferat la mesele cu carne de pui FOTO arhiva

Este cunoscut faptul că, în general, consumul excesiv de alcool poate crește riscul apariției unor forme de cancer. 

Conform recomandărilor, femeile nu ar trebui să consume mai mult de două unități pe zi, adică maximum o halbă de bere, iar bărbații cel mult 3-4 unități pe zi, adică două halbe de bere. În plus, specialiștii spun că trebuie făcută o pauză de 2-3 zile pe săptămână la consumul de alcool. Există opinii care indică consumul moderat de vin ca fiind sănătos. Tocmai de aceea, specialiștii au realizat un studiu prin care au încercat să vadă care tip de vin poate fi mai periculos atunci când vorbim de riscul apariției cancerului. 

Ce spun specialiștii despre cancer și consumul de vin

Cercetătorii de la Brown University School of Public Health, Brown University Warren Alpert Medical School și Harvard Medical School au realizat un studiu amplu privind vinul și creșterea riscului de apariție a cancerului. Au fost luate în calcul și cele două categorii principale, vinul alb și roșu. Este vorba despre 42 de studii, printre care 22 de cercetări de control a cazului, 20 de categorii de indivizi supuși meta-analizei, dar și alte studii țintite pe anumite tipuri de cancer, printre care cel de colon, pulmonar, de sân și de piele.

Cel puțin în cazul cancerului de colon și al cancerului pulmonar este cunoscut faptul că un consum abuziv de alcool, pe o perioadă mai lungă de timp, poate fi o cauză. În urma studiului s-a ajuns la concluzia surprinzătoare că, la modul general, consumul responsabil de alcool nu poate fi asociat cu o incidență mai crescută a cancerului și nici nu s-a putut face o diferențiere clară între vinul și vinul roșu. Adică, nu există un tip anume de vin care predispune la apariția cancerului.

Femeile mai sensibile la consumul de vin alb

Lucrurile s-au schimbat, însă, substanțial atunci când a venit vorba de cercetări specifice, pe anumite categorii de subiecți. Dacă la modul general nu a putut fi sesizată o legătură între consumul de vin și creșterea riscului de apariție a cancerului, când studiile s-au concentrat pe eșantione diferite de subiecți, în funcție de sex, lucrurile s-au schimbat. Astfel, s-a ajuns la concluzia că un consum de vin alb la femei poate crește riscul de cancer. Mai precis, s-a constatat o creștere cu 22% a incidenței de cancer de piele la femeile care consumau vin alb în mod regulat. În schimb, cercetătorii nu au observat vreo asociere între riscul de cancer de piele la consumul de vin roșu.

Totodată, bărbații nu au risc de cancer crescut la consumul de vin alb. Alte studii au arătat că femeile au o sensibilitate sporită, în general, la consumul de alcool. Băutul, mai ales excesiv, de vin alb și roșu poate fi un factor de risc pentru apariția cancerului de sân. Unele păreri indică faptul că vinul roșu, în cantități limitate și nu des, poate avea efecte benefice asupra sănătății, datorită prezenței taninului cu un potențial antioxidant mai mare.

Ce legătură există între consumul de alcool și cancerul de piele

Așa cum au observat specialiștii, consumul excesiv de vin înseamnă și un risc mai crescut pentru apariția cancerului de piele. În special la femei. „Una dintre explicații este aceea că un consum excesiv de alcool poate fi legat de comportamente de risc. Adică expunere prelungită la soare și apariția arsurilor sau folosirea insuficientă a cremelor de protecția solară”, explică unul dintre specialiștii implicați în studiu pentru Medical News Today.

Cu toate aceste, nici specialiștii nu au găsit o explicație clară privind această legătură. „Nu este foarte clar de ce vinul alb este un factor cheie în această situație. Studiile indică că este nevoie de mai multă cercetare în acest domeniu pentru a înțelege mecanismele care stau în spatele acestui fenomen”, adaugă același cercetător. 

Aceiași specialiști au identificat faptul că una dintre componentele vinului roșu, numit resveratrol, ar avea proprietăți anti-cancerigene. Aceasta este însă doar o cercetare preliminară, fără concluzii clare. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Cine este vinovat pentru scurgerea de informații militare către un jurnalist. „Nu l-am văzut pe acest ratat în grup” Cine este vinovat pentru scurgerea de informații militare către un jurnalist. „Nu l-am văzut pe acest ratat în grup”
Actualitateacum 3 ore

Cine este vinovat pentru scurgerea de informații militare către un jurnalist. „Nu l-am văzut pe acest ratat în grup”

Michael Waltz, consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, a spus marți că își asumă „responsabilitatea deplină”...

Dolarul, sub presiune din cauza politicilor lui Trump. Ce riscuri sunt pentru România Dolarul, sub presiune din cauza politicilor lui Trump. Ce riscuri sunt pentru România
Actualitateacum 8 ore

Dolarul, sub presiune din cauza politicilor lui Trump. Ce riscuri sunt pentru România

Creșterea economică a Statelor Unite dă semne de slăbiciune, iar perspectiva unei recesiuni devine din ce în ce mai plauzibilă....

Ce culoare are vinul care poate predispune femeile la cancer. Rezultatele suprinzatoare ale unor studii Ce culoare are vinul care poate predispune femeile la cancer. Rezultatele suprinzatoare ale unor studii
Actualitateacum 13 ore

Ce culoare are vinul care poate predispune femeile la cancer. Rezultatele suprinzatoare ale unor studii

Specialiștii au studiat efectele consumului de vin asupra apariției cancerului. Mai precis, au comparat efectele vinului alb și ale vinului...

20 de protestatari implicați în violențele de la BEC au fost reținuți de procurori 20 de protestatari implicați în violențele de la BEC au fost reținuți de procurori
Actualitateacum 18 ore

20 de protestatari implicați în violențele de la BEC au fost reținuți de procurori

Nouă persoane au fost reținute în urma unor percheziții desfășurate de polițiști și jandarmi în București, Ilfov și Dâmbovița, în...

A fost actualizată lista celor mai periculoase boli infecțioase care ar putea pune omenirea în pericol A fost actualizată lista celor mai periculoase boli infecțioase care ar putea pune omenirea în pericol
Actualitateacum 22 de ore

A fost actualizată lista celor mai periculoase boli infecțioase care ar putea pune omenirea în pericol

Lista bolilor care reprezintă cea mai mare amenințare la adresa sănătății publice mondiale a fost actualizată. Este vorba despre 24...

Daca aveti nevoie de o masina serviciul de rent a car Otopeni poate fi solutia ideala Daca aveti nevoie de o masina serviciul de rent a car Otopeni poate fi solutia ideala
Actualitateacum o zi

Daca aveti nevoie de o masina serviciul de rent a car Otopeni poate fi solutia ideala

Călătoria spre București devine mult mai accesibilă și confortabilă atunci când ai la dispoziție un mijloc de transport care să...

Un japonez care a stat 46 de ani pe culoarul morții a devenit milionar după ce a fost declarat nevinovat Un japonez care a stat 46 de ani pe culoarul morții a devenit milionar după ce a fost declarat nevinovat
Actualitateacum o zi

Un japonez care a stat 46 de ani pe culoarul morții a devenit milionar după ce a fost declarat nevinovat

Un japonez condamnat la moarte pentru o crimă cvadruplă a fost declarat nevinovat în septembrie anul trecut, iar marți, 25...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro