Actualitate
Oficial s-a dat publicității proiectul care va spori puterile polițiștilor
Ministerul de Interne a făcut public ieri 2 Noiembrie – proiectul de lege privind statutul polițistului. Astfel, una dintre modificări privește mărirea amenzii ce poate fi aplicată persoanelor care refuză să se legitimeze. Altele se referă la condițiile de conducere la secție și la forța fizică pe care o pot folosi organele de ordine.
Noi infracțiuni introduse
Aceștia vor putea reține la secție pentru 24 de ore un cetățean suspect, fără acordul procurorilor, și vor putea intra în locuințe fără permisiunea persoanei. Proiectul Ministerului de Interne prevede și majorarea până la 1.500 de lei a amenzilor pentru persoanele care refuză să se legitimeze.
După cum se știe, legea care era în vigoare -Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice- sancționa cu amendă de la 100 de lei la 500 de lei „refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
Pe proiectul ministerului condus de Carmen Dan, aceeași contravenție va fi sancționată cu amendă de la 500 de lei la 1.500 de lei.
Potrivit unei alte prevederi, în cazul în care persoana este avertizată „să înceteze activitățile infracționale”, dar aceasta refuză, anumite contravenții se transformă în infracțiune și vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.
Este vorba despre următoarele contravenții, despre care inițiatorul proiectului spune că „tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil”:
– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
– tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora
– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.
Tot infracțiune va deveni și „fapta persoanei care, fiind avertizată asupra consecințelor legale la care se expune, împiedică prin orice mijloace, organele de ordine publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligații de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru: a) constatarea săvârșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții, b) ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol, c) legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat”. Infracțiunea se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
O altă infracțiune, pasibilă de pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă, va fi „întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.
Poliția nu se va mai ocupa de „siguranța cetățeanului”
O altă modificare, de data aceasta vizând Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, stabilește că Poliția Română nu se mai ocupă cu „siguranța cetățeanului”. Concret, la art. 26 alin. 1, care detaliază atribuțiile Poliției Române, în loc de „aplică măsuri de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional” va fi „menține ordinea şi siguranța publică la nivel național şi aplică măsuri pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracțional şi terorismului”.
Totodată, polițiștii nu vor mai legitima doar persoanele care încalcă legea, ci oricare persoană. Acest lucru deoarece, la art. 31, alin. 1, care detaliază drepturile și obligațiilor polițistului, în loc de „să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală” va fi doar „să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor”.
Similar, pentru ca polițistul să aibă dreptul să conducă persoane la sediul poliției nu va mai fi nevoie ca acestea să pericliteze, prin acţiunile lor, „viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale” sau să fie suspectate de săvârşirea unor fapte ilegale.
Polițiștii vor putea interzice accesul în anumite spații
Un alineat nou introdus va permite agenților „să interzică, temporar, accesul sau prezența oricărei persoane în perimetrul locului săvârșirii unor infracțiuni sau a altor fapte antisociale, dacă prin aceasta ar fi afectată desfășurarea normală a activității organelor abilitate”.
De asemenea, polițiștii vor putea „să oprească forțat şi să imobilizeze vehicule, inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare, în condiţiile legii”.
Tot o prevedere nou introdusă va da polițiștilor dreptul să acceseze „bazele electronice de date ale poliției sau ale altor organe ale administrației de stat, precum și sistemele de supraveghere a spațiilor publice”, doar în scopul „prevenirii şi combaterii altor fapte ilegale, precum şi al menținerii ordinii și siguranței publice”.
Agenții vor primi și dreptul de a cere oricărei persoane „să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia”, iar în cazul în care persoana respectivă refuză „se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului”.
Condiții pentru conducerea la secție
Potrivit unui articol nou introdus, poliţistul va avea dreptul să conducă o persoană la sediul poliției și atunci când:
– nu s-a putut stabili identitatea acesteia, ori există suspiciuni cu privire la identitatea declarată sau veridicitatea documentelor prezentate
– datorită locului, momentului, circumstanțelor, bunurilor aflate asupra sa, ori comportamentului, creează suspiciunea că pregătește sau a comis o faptă ilegală.
Odată dusă la secție, persoana are dreptul ca un membru al familiei sau o altă persoană desemnată să fie informată de măsura luată. Atenție, însă, ceva mai jos în proiect scrie că „pentru motive temeinice”, exercitarea acestui drept poate fi întârziată până la patru ore.
Pentru „verificarea situației”, o persoană condusă la secție va putea fi ținută 24 de ore, atenție, dacă nu s-a dispus reținerea ori arestarea preventivă.
Forța fizică și lovituri
Un alt articol nou introdus prevede că „în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, poliţistul are dreptul să utilizeze mijloace de constrângere, constând în: forța fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau lovituri; cătușe sau alte mijloace adecvate de imobilizare a membrelor superioare și/sau inferioare; mijloace neletale; arme albe şi de foc; mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane şi bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole”.
Dacă forța fizică nu este suficientă sau dacă persoana „intenționează să săvârșească sau săvârșește acțiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”, atunci polițistul va avea dreptul să utilizeze: bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă.
După toate modificările și înăspririle și privațiunile aduse ar rezulta o concluzie ”aproape perfectă”. Fără să devin partizanul vreunei tabere, vă adresez o întrebare retorică care se cam impune. Nu cumva acest proiect și-a propus cumva transformarea sigură a României într-un adevărat …”stat polițienesc ”?
Proiectul MAI poate fi consultat ad integram AICI.
Sursa foto : m.libertatea.ro
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național
Actualitate
Ai ramas blocat? Cu ajutorul Beb Tractari Auto poti pleca inapoi la drum!
Când mașina ta se oprește brusc și rămâi blocat în mijlocul drumului, fie din cauza unei defecțiuni, fie din alte motive neprevăzute, este esențial să ai la îndemână un serviciu de tractări auto rapid și de încredere. Beb Tractări Auto este soluția ideală pentru a te scoate din această situație neplăcută și pentru a te ajuta să pleci din nou la drum, fără bătăi de cap!
Servicii rapide și profesionale de tractări auto
La Beb Tractări Auto, ne mândrim cu promptitudinea și profesionalismul serviciilor noastre. Indiferent de locul în care te afli, echipa noastră ajunge rapid pentru a oferi asistență. Fie că ai rămas blocat pe autostradă, în oraș sau în zone rurale, suntem la dispoziția ta 24/7.
De ce să alegi Beb Tractări Auto?
- Asistență non-stop: Suntem disponibili la orice oră din zi sau din noapte, pregătiți să intervenim rapid.
- Servicii profesionale: Tractăm autoturisme, SUV-uri, motociclete și chiar vehicule de dimensiuni mari.
- Tarife transparente: Oferim prețuri corecte, fără costuri ascunse, astfel încât să știi exact cât vei plăti.
- Acoperire largă: Intervenim în multiple zone, astfel încât să te putem ajuta indiferent de locul în care ai rămas blocat.
Cum funcționează serviciul de tractări auto?
Tot ce trebuie să faci este să ne contactezi telefonic sau online, să ne spui locația ta și problema întâmpinată. Echipa noastră de experți va ajunge rapid la fața locului și va evalua situația. Fie că e nevoie doar de o remorcare sau de asistență tehnică la fața locului, Beb Tractări Auto este aici pentru a rezolva orice problemă.
Servicii suplimentare oferite de Beb Tractări Auto
Pe lângă tractările auto de urgență, oferim și alte servicii utile pentru șoferi:
- Asistență rutieră la fața locului: În cazul unor probleme minore, cum ar fi o pană de cauciuc sau o baterie descărcată, te ajutăm pe loc.
- Transport vehicule pe distanțe lungi: Dacă ai nevoie să îți muți mașina dintr-un oraș în altul, noi te putem ajuta.
- Recuperare vehicule din teren accidentat: Dacă mașina ta a ieșit de pe drum sau a rămas blocată în noroi sau zăpadă, suntem echipa pe care te poți baza.
Contactează-ne acum și pornește din nou la drum!
Dacă ești în căutarea unui serviciu de tractări auto de încredere și eficient, nu ezita să ne contactezi! Beb Tractări Auto te ajută să depășești orice situație dificilă și să pleci înapoi la drum în cel mai scurt timp.
Actualitate
Noi detalii despre starea de sănătate a regelui Charles. Monarhul sărbătorește duminică doi ani de la urcarea pe tron
Sănătatea regelui Charles merge „într-o direcție foarte pozitivă” după diagnosticul său de cancer de la începutul acestui an, a declarat o sursă regală. Vestea vine în momentul în care monarhul în vârstă de 75 de ani se pregătește să sărbătorescă, dumincă, doi ani de la urcarea sa pe tron.
Surse apropiate regelui Charles spun că starea lui de sănătate s-a îmbunătățit FOTO Arhivă
Regele a avut un al doilea an dificil ca suveran, atât el, cât și nora sa, Prințesa de Wales, urmând tratamente pentru cancer, potrivit Daily Mail.
Dar sursa a spus că regele Charles a făcut față ultimului an cu „determinarea de a fi cât de prezent a fost posibil” pentru a reasigura națiunea despre capacitățile sale.
Regele și regina se pregătesc pentru un tur important în Australia și Samoa în toamnă – prima lor călătorie majoră peste hotare de la anunțarea cancerului lui Charles.
„Sănătatea trebuie să rămână prioritatea numărul unu, deși se îndreaptă într-o direcție foarte pozitivă”, a spus sursa.
Pauzele de odihnă vor fi incluse în Australia și Samoa, fără prea multe întâlniri consecutive, luând în considerare diferența de fus orar, iar o vizită planificată în Noua Zeelandă a fost eliminată pentru a reduce cerințele de călătorie, însă programul lui Charles este totuși așteptat să fie „destul de încărcat”.
Regele, sprijinit de Camilla
„Căldura ei naturală, reziliența și simțul umorului, așa cum ar spune orice pacient, sunt un lucru minunat de avut”, a spus sursa.
„Desigur, a fost un an stresant și pentru Majestatea Sa, dar nu a existat niciodată un sentiment de descurajare, doar o determinare că vor trece prin asta, la fel cum au făcut față multor alte probleme provocatoare din trecut.”
Regele a stat departe de îndatoririle publice timp de aproximativ trei luni, după ce a fost diagnosticat cu cancer în ianuarie, după ce a primit tratament pentru o prostată mărită.
A revenit la muncă în aprilie, cu o vizită la un centru de tratament pentru cancer din Londra, unde s-a întâlnit cu alți pacienți.
Aniversare de doi ani pe tron
Regele Charles a devenit șef de stat imediat după moartea mamei sale, cel mai longeviv monarh al națiunii, care a murit la Castelul Balmoral pe 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.
Se așteaptă ca el să participe la slujba de la biserică, petrecând timp în rugăciuni și reflecții private, de aniversare, care coincide cu vacanța sa de vară de la moșia sa din Aberdeenshire, în Highlands scoțiene.
„Sunt sigur că va fi o zi foarte emoționantă pentru toți. Cum ar putea să nu fie, mai ales având în vedere anul dificil prin care a trecut întreaga familie?” a mai spus sursa.
Sâmbătă va avea loc adunarea anuală de la Braemar, când familia regală de obicei ocupă locurile din față pentru a urmări tradiționalele jocuri din Highlands, la o scurtă distanță cu mașina de Balmoral.
Salvele de tun sunt de obicei trase de Ziua Urcării pe Tron, dar deoarece în acest an aniversarea cade într-o duminică, când de obicei nu au loc salve de tun, tributul militar al Trupei Regale de Artilerie Călare a Regelui la Hyde Park și al Companiei Onorabile de Artilerie de la Turnul Londrei a fost mutat pentru luni.
Actualitate
Iranul a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune
Iranul a efectuat de curând un transfer de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către Rusia pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă din Ucraina, conform a două surse la curent cu informațiile, relatează CNN.
FOTO Shutterstock (Arhivă)
Nu se știe cu exactitate când au fost furnizate rachetele, însă transferul survine în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene.
Știre în curs de actualizare…
-
Actualitateacum o zi
Riscurile pe care vi le asumați atunci când cumpărați anvelope chinezești ieftine pentru mașină
-
Actualitateacum o zi
„Era fascinată de America”. Destinul tragic al Cristinei Irimie, profesoara de matematică ucisă în atacul armat de la o școală din SUA
-
Uncategorizedacum 2 zile
Antrenamente eficiente și un stil de viață sănătos la sala de fitness
-
Actualitateacum 2 zile
Rețele de escroci români au invadat Turcia. Cursa în care riscă să pice turiștii care aleg o populară destinație de vacanță
-
Actualitateacum 2 zile
Descoperă Cum un Magazin Online Personalizat Îți Poate Propulsa Afacerea Spre Succes
-
Actualitateacum o zi
Samuel Le Torrillec, cunoscut bucătar-șef francez, prins băut la volan în București
-
Actualitateacum 2 zile
După Paris, încă o capitală europeană interzice trotinetele electrice închiriate prin aplicație, din motive de siguranță
-
Lifeacum o zi
Review Yealink WHC-60