Connect with us

Breaking

Presedintele ramane implicat in numirea procurorilor sefi, nu si la Curtea Suprema

Publicat

pe

Presedintele ramane implicat in numirea procurorilor sefi, nu si la Curtea Suprema

Zi scurta vineri la Comisia speciala condusa de Florin Iordache, dar cuprinzatoare. Sedinta de azi a transat doar chestiunile spinoase, dupa care parlamentarii au intrat in weekend.

Astfel, s-a decis ca presedintele sa ramana implicat in numirea si revocarea procurorilor-sefi de la DNA, DIICOT si Parchetul General, insa rolul i-a fost amputat in ce priveste numirile de la instanta suprema.

Prezent la Bruxelles la Summit-ul Parteneriatului Estic, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis insa celor de la Putere ca lucrurile nu vor ramane asa.

Scandalul nu a lipsit nici vineri. Daca pana acum cele mai multe propuneri controversate au fost facute de UNJR, fapt ce l-a facut pe procurorul general sa aiba o reactie extrem de dura, acuzand o manipulare grosolana a opiniei publice, vineri situatia s-a „extins” si la CSM.

La Comisie a fost prezent Victor Alistar, desi el nu a primit un mandat din partea Consiliului sa fie acolo, insa e cel care a propus ca presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile in conducerea Inaltei Curti.

Asadar, bilantul a 3 zile de lucru ale Comisiei Iordache: procurorii vor fi la mana politicului, iar rolul presedintelui tarii a fost redus pana la acela al unui notar – e nevoie de semnatura lui pe document, dar datele din el raman aceleasi. Ramane implicat in procedura pentru procurorii sefi, insa asta doar pentru ca MCV-ul prevede avizul Comisiei de la Venetia pentru modificari la acest palier. Oricum, riscul nu a trecut pentru ca PSD va sustine reducerea rolului sefului statului in plenul Parlamentului.

 format LIVE TEXT, desfasurarea dezbaterilor din Comisia Iordache:

14:36 – Surse politice au declarat pentru Ziare.com ca Florin Iordache ar fi vrut sa dea inapoi in ce priveste scoaterea presedintelui din schema de numire a conducerii Inaltei Curti, insa a fost sunat de Dragnea si pus sa duca treaba pana la capat.

14:00 – Lucrarile comisiei s-au incheiat. Iordache anunta ca ele vor fi reluate luni, de la ora 10:00, cu art. 56 din Legea privind statutul procurorilor si judecatorilor.

Iata cum s-a desfasurat sedinta de vineri:

13:55 – Steluta Cataniciu de la ALDE anunta ca depune un amendament ca presedintele sa nu aiba dreptul sa refuze nici numirile si nici revocarile procurorilor sefi. Propunerea e supusa la vot si respinsa, insa Cataniciu anunta ca va relua amendamentul in plen.

13:45 – Steluta Cataniciu de la ALDE cere ca presedintele sa nu poata refuza nici propunerile de revocare ale procurorilor sefi, sustinand ca „asa ar fi simetric”. I se atrage atentia ca rolul presedintelui nu a fost amputat (inca) la numirea procurorilor sefi, ci doar la conducerea Inaltei Curti.

13:40 – S-a stabilit ca numirea procurorilor sefi de la Parchetul General, DNA si DIICOT sa se faca la fel ca pana acum.

Procurorii cu rang inalt vor fi numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM.

Poate fi procuror sef cel care are o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

13:32 – O reactie rapida a venit de la Klaus Iohannis dupa ce Comisia Iordache a decis ca presedintele sa nu mai poata refuza numirea presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

„O sa fie tot felul de chestiuni votate, in tot felul de comisii. Pana la urma, lucrurile trebuie clarificate si trebuie lamurite si o sa ma implic constitutional corect in acest parcurs”, a afirmat Iohannis, la Bruxelles, unde participa la Summit-ul Parteneriatului Estic.

13:02 – S-a ajuns la articolul referitor la numirile de la conducerea DNA, DIICOT si Parchetului General. Opozitia cere sa fie sesizata Comisia de la Venetia, PSD se opune vehement prin vocea lui Eugen Nicolicea si a Oanei Florea.

12:57 – USR cere suspendarea lucrarilor comisiei pana cand CCR se pronunta cu privire la constitutionalitatea lor. Iordache supune propunerea la vot si este respinsa.

12:50CSM a declarat pentru Ziare.com urmatoarele: „Dl Alistar nu are mandat sa reprezinte institutional CSM. Nu va pot spune in ce calitate participa, ca nu stiu, dar nu are mandat sa exprime institutional optiunea, opinia sau amendamente propuse de CSM”, a declarat purtatorul de cuvant al CSM, judecatorul Stefan Lucaciuc.

12:48 – Reprezentantele CSM anunta ca Alistar a sustinut propunerea formulata de UNJR, nu cea formulata de CSM. Alistar raspunde: „Eu doar am facut o completare”. PSD spune ca deja s-a votat.

12:42 – S-au taiat microfoanele, Predoiu s-a dus langa Iordache si poarta discutii aprinse. USR cere pauza, dar Iordache spune ca nu e nevoie.

12:41Revocarea presedintelui si vicepresedintilor ICCJ ramane ca pana acum – se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea sectiei de judecatori a CSM.

12:33 – Propunerea CSM prezentata de Alistar si insusita de PSD a fost adoptata cu 11 voturi pentru: Presedintele Romaniei nu mai are dreptul sa refuze numirile la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

12:24 – Alina Gorghiu intreaba reprezentantele CSM daca propunerea lui Alistar reprezinta dorinta Consiliului.

„Este propunerea formulata in cadrul Consiliului in aprilie 2017”, a raspuns una dintre reprezentantele CSM.

CSM: Magistratii sa poata fi ministri si sa fie evaluati psihologic la 5 ani. Presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile la conducerea ICCJ si Parchetelor

12:19 – Catalin Predoiu explica de ce nu ar fi benefic sa fie adoptat acest amendament.

„Ce vrem sa facem din seful statului, o simpla eticheta pe o usa? Sa-i reprimam atribute esentiale, si de simbol, si de functionalitate a sistemului? Pot fi diverse motive, nu doar cele care tin de securitate nationala, dar pot fi motive care tin de atitudinea respectivului candidat fata de anumite valori.

Ceea ce eu sustin este ca aici avem de-a face cu o optiune politica foarte importanta.

Faceti abstractie ca aveti sau nu presedinte la Cotroceni. Va asigur ca aceeasi pozitie o aveam si daca la Cotroceni statea fostul candidat al dvs”, a spus Predoiu.

Iordache rade si intreaba „al nostru?”, facand referire la faptul ca Victor Ponta a fost exclus din PSD.

12:16 – USR acuza PSD de tehnici de manipulare, Iordache le taie microfonul si cere sa se transeze chestiunea prin vot.

12:14PNL ii anunta ca ataca la CCR daca vor fi diminuate atributiile presedintelui.

Iordache spune ca e amendamentul CSM, desi el a fost prezentat de Alistar, despre care un membru CSM a spus ca se afla acolo fara mandat de la Consiliu. PSD anunta ca sustine amendamentul.

12:10 – S-a ajuns la cearta. USR cere dezbatere serioasa: „Este unul dintre articolele cu probleme si am vorbit ieri ca vom avea dezbateri serioase”. Iordache le spune ca nu au voie sa ia cuvantul decat o singura data si ridica tonul.

12:02Victor Alistar propune ca presedintele sa nu poata refuza numirea in functie a sefului ICCJ.

PNL se opune: „Respingem ideea de a forta mana presedintelui”.

USR contesta de asemenea si aminteste ca deja Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe subiect.

11:58 – S-a decis in ce conditii poate fi un judecator presedinte al Curtii Supreme. Astfel, s-a decis sa fi fost membru cel putin 2 ani, asa cum a cerut PSD.

In ce priveste termenul in care sa nu fi fost sanctionat disciplinar, tot propunerea PSD a fost adoptata – si anume 3 ani.

USR propusese ca judecatorul sa nu fi fost sanctionat disciplinar in ultimii 6 ani, iar UDMR in ultimii 5 ani. Despre asemenea termene Iordache a spus ca sunt prea mari.

11:50 – Acum se discuta modificarile la articolele 53 si 54 privind procedura de numire si cea de revocare a procurorilor-sefi si a conducerii ICCJ.

Deputatul UDMR Marton Arpad propune ca un judecator sa fie membru al Inaltei Curti cel putin 5 ani inainte sa poata deveni presedinte al institutiei. CSM propune ca termenul sa ramana de 2 ani, insa sa fie precizat in lege ca respectivul magistrat sa nu fi avut abateri de la Codul de Disciplina.

Ia cuvantul si Victor Alistar sa explice diferenta dintre abaterea disciplinara si abaterea de la Codul Deontologic.

11:38 – Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei si reprezentant PNL in Comisia Iordache, a comentat reactia presedintelui Klaus Iohannis.

„Era de asteptat o astfel de pozitie. Ieri s-a intervenit in mod nefericit pe un text care reglementa o relatie de echilibru. Asa cum este textul pana se va modifica presedintele poate refuza o singura data si CSM apoi isi precizeaza pozitia. Era un text de echilibru. Nu a abuzat niciun presedinte de acest text. Este un text care ar putea preveni disfunctii care s-ar fi putut produce la examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor.

E si o valoare de simbol ca presedintele e seful statului si cand el numeste judecatorul si procurorul exista si acest simbolism ca acel judecator sau procuror e trecut prin mai multe filtre, inclusiv prin cel prezidential”, a spus Predoiu, in Parlament.

11:24 – Au fost reluate lucrarile.

11:10 – Se ia pauza 10 minute.

11:06 – Judecatorul CSM Bogdan Mateescu atrage atentia pe pagina personala de Facebook ca vineri la Comisia speciala care modifica Legile Justitiei este prezent Victor Alistar, insa nu a fost desemnat de Consiliu sa participe.

„Cred ca e util sa precizez ca prezenta la comisia parlamentara pentru Legile Justitiei a domnului Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, nu a fost stabilita de Consiliu. Asadar, dumnealui vorbeste in nume propriu, nicidecum in numele Consiliului Superior al Magistraturii. Voi face o solicitare conducerii consiliului sa precizeze public, institutional si expres chestiunea mandatului acordat”, a scris Mateescu pe Facebook.

Din partea CSM la dezbateri sunt prezenti si directorul Directiei Legislatie, Documentare si Contencios, judecatorul Maria Ceausescu, si adjunctul sau, cei care au mandat de la Consiliu.

10:42 – Prezent la Bruxelles la Summit-ul Parteneriatului Estic, presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza deciziile luate joi de Comisia Iordache, care ii limiteaza mult rolul in numirea si revocarea magistratilor.

„Este o incercare nepotrivita si nu va ramane asa”, a raspuns Klaus Iohannis.

Intrebat ce are de gand sa faca, seful statului a raspuns: „Am de gand sa fac tot ce poate sa faca presedintele intr-un parcurs legislativ prevazut in Constitutie”.

10:30 – Discutiile merg mai departe, s-a ajuns la art. 52, care stabileste in ce conditii pot magistratii sa participe la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, pot participa la concurs doar „judecatorii care au indeplinit efectiv cel putin 3 ani in functia de judecator la Curtea de Apel, au obtinut calificativul ‘foarte bine’ la ultimele 3 evaluari, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime efectiva in functia de judecator de cel putin 18 ani”.

10:15 – Un nou scandal in Comisia Iordache: Deputatul USR Stelian Ion se declara nemultumit ca reprezentantii Uniunii Judecatorilor din Romania, initiatorii principalelor modificari controversate, vin pe loc cu amendamente. Deputatul PSD Eugen Nicolicea ii cere lui Iordache sa nu-l mai lase pe Stelian Ion sa faca scandal. Deputatul USR il ameninta pe Nicolicea ca il da in judecata.

09:53 – A inceput a treia zi in Comisia Iordache, cu o intarziere de aproape jumatate de ora. Se reiau discutiile de la art. 51 din Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor.

Comentarii Facebook

Breaking

SALARIUL primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a trăi la noi în țară

Publicat

pe

SALARIUL primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a trăi la noi în țară

În ultimii ani, un număr tot mai mare de imigranți ne-a trecut granița în speranța de a găsi un loc de muncă pentru ei și familiile lor. Au existat o mulțime de speculații cu privire la salariul și beneficiile pe care le primesc de la angajatorii români.

Cu toate acestea, un videoclip de pe TikTok care a fost postat recent a rezolvat unele dintre întrebările românilor care se întrebau dacă munca lor este plătită corespunzător. Un bărbat care a venit din Nepal în România pentru a lucra a spus cât câștigă pe lună și cât se întoarce la familie în țara sa natală.

Aproape toți banii din salariu sunt trimiși familiei. Când un influencer de pe TikTok cunoscut l-a întrebat care este salariul său lunar de la angajatorul său român, bărbatul din Nepal a spus că primește 4.000 de lei.

@lucianpopaoficial #nepal #nepalez #salariu #fortademunca ♬ original sound – Lucian Popa

În plus, el a declarat că lucrează în regim full-time, opt ore pe zi, și are două zile de concediu pe săptămână. Nu este obligat să își achite cazarea sau mâncarea din salariu, deoarece acestea sunt asigurate de companie pentru care lucrează. Cu toate acestea, domeniul în care funcționează nu a fost menționat.

Cetățeanul nepalez trimite acasă între 3.000 și 3.500 de lei din cei 4.000 de lei.
Pentru mulți cetățeni nepalezi, România a devenit locul ideal pentru a munci. În ciuda faptului că 6 milioane de români au plecat din țară, România avea, de asemenea, nevoie de acest val de muncitori.

Patronii au început să caute muncitori pe alte continente și au înțeles că muncitorii străini vor evita România dacă nu li se oferă condiții de viață civilizate. Potrivit Observator News,  asiaticii care lucrează în România câștigă în medie între 500 și 600 de euro pe lună, de trei sau chiar patru ori mai mult decât în țara lor natală.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Depozitele de GAZE naturale din Europa se golesc cea mai mare viteză din ultimii șapte ani. Care sunt cauzele și posibilele urmări

Publicat

pe

Depozitele de GAZE naturale din Europa se golesc cea mai mare viteză din ultimii șapte ani. Care sunt cauzele și posibilele urmări

Țările europene apelează la gazele naturale stocate în depozite pentru sezonul rece cu cea mai mare viteză din ultimii şapte ani, arată o analiză Bloomberg, care invocă temperaturile scăzute din ultimele zile, care au dus la o creștere a consumului pentru încălzire. Trendul ar putea continua, în contextul în care vremea este așteptată să scadă în continuare în cursul acestei săptămâni.

Depozitele subterane de gaze din regiunea Europei, care funcţionează ca o rezervă-amortizor pentru sezonul rece, mai ales în situaţia unor probleme pe partea de livrări, au ajuns în prezent la un grad de umplere de 70%, comparativ cu unul de 86% în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată analiza Bloomberg, citată de Agerpres.

Potrivit jurnaliștilor citați, chiar dacă nu există niciun risc de deficit imediat, golirea rapidă a depozitelor ar putea face reumplerea lor mai dificilă în următorul sezon şi riscă să aibă un impact asupra preţurilor pe termen scurt.

Datele agregate de Gas Infrastructure Europe şi analizate de Bloomberg arată că gradul de umplere a depozitelor europene de gaze este mai mic cu 25 de puncte procentuale faţă de nivelul lor maxim de umplere, ceea ce reprezintă cea mai importantă scădere înregistrată după 2018.

„Cu cât gradul de umplere a depozitelor va fi mai mic la finalul lunii martie, cu atât va fi mai greu pentru regiunea Europei să le reumple în următorul sezon. Acest lucru va fi cu atât mai probabil cu cât prognozele arată că temperaturile vor fi mai mici decât se estimează în prezent”, susţine Samantha Dart, director de cercetare pe gaze naturale la Goldman Sachs Group Inc.

Temperaturile au scăzut în mare parte din regiunea de nord-vest a Europei, ceea ce ar putea însemna noi retrageri de gaze din depozite pe măsură ce necesarul de încălzire va creşte, arată sursa citată.

Totodată, arată jurnaliștii Bloomberg, Europa ste din ce în ce mai expus la volatilitatea de pe piaţă deoarece se bazează pe gazele naturale lichefiate pentru a acoperi golul lăsat de oprirea tranzitului gazelor naturale ruseşti via conductele din Ucraina.

Eventualele întreruperi neprogramate la principalii furnizori de gaze ar putea dezechilibra şi mai mult balanţa fragilă a regiunii şi ar declanşa noi fluctuaţii de preţuri. De exemplu, în Norvegia uzina de procesare a gazelor lichefiate de la Hammerfest a încetat activitatea până la data de 9 ianuarie din cauza unor probleme la un compresor.

Săptămâna trecută, cotaţiile la gaze au înregistrat un avans de 4% şi în prezent sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, pe măsură ce piaţa se confruntă cu diminuarea stocurilor şi livrările reduse.

Luni, cotaţiile futures la gaze la hub-ul TTF de la Amsterdam au scăzut uşor cu 1,2% şi în jurul orei 8:49 a.m. se situau la 49,05 euro pentru un Megawatt-oră.

Cazul României

România și-a atins obiectivul obligatoriu de stocare a gazelor – crescut la nivel european după criza postpandemică –  cu două luni înainte de termen, 1 noiembrie, și a ajuns la 102,97%, peste media de 95,22% la nivelul UE, conform celor mai recente date agregate de platforma Gas Infrastructure Europe (GIE), valabile la 29 octombrie.

Grație temperaturilor moderate din iarna trecută, România a ieșit din sezonul rece anterior cu volume consistente de gaze în depozite. Mai mult, au fost cazuri și momente în care furnizorii au apelat la importuri, în loc să scoată gaze din depozite, pentru că prețul de pe piață era mai mic.

În prezent, nici prețurile nu sunt mai mici, iar temperaturile sunt mai scăzute decât anul trecut.

În condițiile unei ierni similare cu ultimele trei, nu vor fi probleme în acoperirea necesarului de consum din producția internă și depozite, a dat asigurări Ion Sterian, directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale, într-un interviu în exclusivitate pentru Gândul.

„În condițiile unei ierni cu temperaturi asemănătoare cu cele înregistrate în ultimii trei ani, nu vor fi întâmpinate probleme în asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor din România. În sezonul rece următor (noiembrie 2024 – martie 2025), chiar și la o estimare de consum mai mare cu circa 5-6% față de cel înregistrat anul trecut în România, nu vor fi probleme în acoperirea consumului din surse din producția internă și din depozitele de înmagazinare subterană”, a declarat Ion Sterian.

Potrivit șefului Transgaz, în sezonul rece de anul trecut (noiembrie 2023 – martie 2024), importul pentru consumul României a fost de 0,6 mld. mc, reprezentând circa 76,6% din intrările în SNT prin punctele de interconectare transfrontalieră.

„Trebuie menționat că «valul» de import la care faceți referire se datorează în principal opțiunii unor furnizori care au achiziționat gaze din import, nu din lipsa gazelor din producția curentă – producție internă și din depozite, ci din rațiuni comerciale. Un argument în acest sens este nivelul ridicat al stocului de gaze naturale înregistrat în depozitele de înmagazinare la sfârșitul ciclului de extracție (31 martie – n.r.) de 1,6 mld. mc, reprezentând circa 50% din capacitatea de stocare în depozite”, explica Ion Sterian.

După două luni și câteva zile, depozitele din România au un grad de umplere de 63,43%, conform celor ai recente date ale GIE, valabile din 5 ianuarie.

Sursa foto: Engie

Citiți și:

Cât de pregătită este România cu gaze pentru iarnă. Șeful TRANSGAZ: ”Nu vor fi probleme”. Ce spune despre recuperarea datoriei de la Gazprom

România, în premieră cel mai mare PRODUCĂTOR de gaze din UE. Sebastian Burduja: „Datele confirmă statutul de lider asumat la nivel european”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul … vezi toate
articolele

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Papa Francisc a numit prima femeie la conducerea unui birou important al VATICANULUI

Publicat

pe

Papa Francisc a numit prima femeie la conducerea unui birou important al VATICANULUI

Papa Francisc a numit o călugăriță italiană, sora Simona Brambilla, în funcția de prefect al departamentului responsabil pentru toate ordinele religioase ale Bisericii Catolice.

Numirea marchează un pas major înainte în planul Papei Francisc de a oferi femeilor mai multe roluri de conducere în guvernarea bisericii, conform Associated Press.

Până acum, mai multe femei au fost numite în funcții de “numărul doi” în unele birouri ale Vaticanului, dar este prima dată când o femeie este numită prefect al unui dicasteriu sau congregație a Curiei Sfântului Scaun, organul central de guvernare al Bisericii Catolice.

Natura istorică a numirii lui Brambilla a fost confirmată de Vatican Media, care a anunțat informația sub titlul „Sora Simona Brambilla este prima femeie prefect din Vatican”.

Biroul este unul dintre cele mai importante din Vatican. Cunoscut oficial sub numele de Dicasteriu pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, este responsabil pentru fiecare ordin religios, de la iezuiți și franciscani până la mișcări mai mici și mai noi.

Ca o indicație a noutății numirii și a implicațiilor teologice, Papa Francisc a numit simultan ca co-lider, sau „pro-prefect”, un cardinal: Angel Fernandez Artime. Dar numirea, anunțată în buletinul zilnic al Vaticanului, o enumeră pe Brambilla mai întâi ca „prefect” și pe Fernandez pe al doilea ca co-lider. Prezența lui Fernandez este necesară din punct de vedere teologic, deoarece prefectul trebuie să poată celebra Liturghia și să îndeplinească alte funcții sacramentale care în prezent pot fi îndeplinite doar de bărbați.

Brambilla, în vârstă de 59 de ani, este membru al ordinului religios Misionarii Consolata și a slujit ca numărul doi în departamentul de ordine religioase de anul trecut. Ea preia locul cardinalului Joao Braz de Aviz, în vârstă de 77 de ani, care deținuse funcția de prefect din 2011. Asistentă medicală, ea a lucrat ca misionară în Mozambic și a condus ordinul Consolata ca superioară între 2011 și 2023, când Francisc a numit-o secretară a departamentului de ordine religioase.

Numirea, posibilă datorită reformei constituției fondatoare a Sfântului Scaun, initiată de Papa Francisc

Numirea lui Brambilla a fost posibilă datorită reformei constituției fondatoare a Sfântului Scaun, initiată de Papa Francisc în 2022, care le-a permis laicilor, inclusiv femeilor, să conducă un dicasteriu și să devină prefecți.

Numirea ei marchează cea mai recentă inițiativă a Papei Francisc de a arăta prin puterea exemplului cum femeile pot prelua roluri de conducere în ierarhia catolică, deși fără a le permite să fie hirotonisite preoți.

Femeile fac o mare parte din lucrarea bisericii catolice în școli, spitale și în a transmite credința generațiilor viitoare, dar s-au plâns de mult timp de statutul inferior într-o instituție care rezervă preoția bărbaților.

Papa Francisc a menținut interdicția asupra femeilor preot și a redus speranțele că femeile ar putea fi hirotonisite diaconi. Totuși, în timpul pontificatului său, a existat o creștere semnificativă a procentului de femei care lucrează la Vatican, inclusiv în poziții de conducere, de la 19,3% în 2013 la 23,4% în prezent, potrivit statisticilor prezentate de Vatican News. Numai în Curia, procentul femeilor este de 26%.

Printre femeile care dețin funcții de conducere se numără sora Raffaella Petrini, prima femeie secretar general al statului Vatican, responsabilă pentru sistemul de sănătate, forțele de poliție și principala sursă de venituri, Muzeele Vaticanului (care sunt conduse tot de o femeie, Barbara Jatta).

O altă călugăriță, sora Alessandra Smerilli, este numărul doi în biroul de dezvoltare al Vaticanului, în timp ce mai multe femei au fost numite în funcții de subsecretar, inclusiv călugărița franceză, sora Nathalie Becquart, în biroul sinodului episcopilor.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat … vezi toate
articolele

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid
Actualitateacum 2 zile

Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid

Viața de părinte constituie o călătorie plină de bucurii, incertitudini și provocări, mai ales când vine vorba despre educația oferită...

Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună? Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?
Actualitateacum 3 zile

Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?

Atunci când vine vorba de restaurarea unui dinte pierdut, mulți se întreabă dacă ar trebui să opteze pentru o proteză...

Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara
Actualitateacum 3 zile

Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara

Livingul este inima unei locuințe, spațiul în care familia se adună pentru momente de relaxare sau în care primești oaspeții...

5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public 5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public
Actualitateacum 4 zile

5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public

Planificarea unei vacanțe reușite începe cu alegerea celor mai practice soluții de transport. Închirierea unei mașini poate transforma complet experiența...

3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă 3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă
Actualitateacum 7 zile

3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă

Produse originale care sunt necesare în diverse ramuri industriale nu sunt disponibile tot timpul în magazinele de profil. Acestea provin...

Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald
Actualitateacum 7 zile

Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald

Pe măsură ce temperaturile cresc și zilele devin mai lungi, este important să îți pregătești mașina pentru condițiile specifice sezonului...

Interviu cu Dr. Aurelian Buliga-Ștefănescu, autorul cărții Cercetarea agricolă din România: analiză și practică judiciară Interviu cu Dr. Aurelian Buliga-Ștefănescu, autorul cărții Cercetarea agricolă din România: analiză și practică judiciară
Actualitateacum o săptămână

Interviu cu Dr. Aurelian Buliga-Ștefănescu, autorul cărții Cercetarea agricolă din România: analiză și practică judiciară

Reporter: Ce v-a inspirat să scrieți această lucrare? Aurelian Buliga-Ștefănescu: Scrierea acestei lucrări a fost un proces inspirat de multiple...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro