Breaking
Presedintele ramane implicat in numirea procurorilor sefi, nu si la Curtea Suprema

Zi scurta vineri la Comisia speciala condusa de Florin Iordache, dar cuprinzatoare. Sedinta de azi a transat doar chestiunile spinoase, dupa care parlamentarii au intrat in weekend.
Astfel, s-a decis ca presedintele sa ramana implicat in numirea si revocarea procurorilor-sefi de la DNA, DIICOT si Parchetul General, insa rolul i-a fost amputat in ce priveste numirile de la instanta suprema.
Prezent la Bruxelles la Summit-ul Parteneriatului Estic, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis insa celor de la Putere ca lucrurile nu vor ramane asa.
Scandalul nu a lipsit nici vineri. Daca pana acum cele mai multe propuneri controversate au fost facute de UNJR, fapt ce l-a facut pe procurorul general sa aiba o reactie extrem de dura, acuzand o manipulare grosolana a opiniei publice, vineri situatia s-a „extins” si la CSM.
La Comisie a fost prezent Victor Alistar, desi el nu a primit un mandat din partea Consiliului sa fie acolo, insa e cel care a propus ca presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile in conducerea Inaltei Curti.
Asadar, bilantul a 3 zile de lucru ale Comisiei Iordache: procurorii vor fi la mana politicului, iar rolul presedintelui tarii a fost redus pana la acela al unui notar – e nevoie de semnatura lui pe document, dar datele din el raman aceleasi. Ramane implicat in procedura pentru procurorii sefi, insa asta doar pentru ca MCV-ul prevede avizul Comisiei de la Venetia pentru modificari la acest palier. Oricum, riscul nu a trecut pentru ca PSD va sustine reducerea rolului sefului statului in plenul Parlamentului.
format LIVE TEXT, desfasurarea dezbaterilor din Comisia Iordache:
14:36 – Surse politice au declarat pentru Ziare.com ca Florin Iordache ar fi vrut sa dea inapoi in ce priveste scoaterea presedintelui din schema de numire a conducerii Inaltei Curti, insa a fost sunat de Dragnea si pus sa duca treaba pana la capat.
14:00 – Lucrarile comisiei s-au incheiat. Iordache anunta ca ele vor fi reluate luni, de la ora 10:00, cu art. 56 din Legea privind statutul procurorilor si judecatorilor.
Iata cum s-a desfasurat sedinta de vineri:
13:55 – Steluta Cataniciu de la ALDE anunta ca depune un amendament ca presedintele sa nu aiba dreptul sa refuze nici numirile si nici revocarile procurorilor sefi. Propunerea e supusa la vot si respinsa, insa Cataniciu anunta ca va relua amendamentul in plen.
13:45 – Steluta Cataniciu de la ALDE cere ca presedintele sa nu poata refuza nici propunerile de revocare ale procurorilor sefi, sustinand ca „asa ar fi simetric”. I se atrage atentia ca rolul presedintelui nu a fost amputat (inca) la numirea procurorilor sefi, ci doar la conducerea Inaltei Curti.
13:40 – S-a stabilit ca numirea procurorilor sefi de la Parchetul General, DNA si DIICOT sa se faca la fel ca pana acum.
Procurorii cu rang inalt vor fi numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM.
Poate fi procuror sef cel care are o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
13:32 – O reactie rapida a venit de la Klaus Iohannis dupa ce Comisia Iordache a decis ca presedintele sa nu mai poata refuza numirea presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
„O sa fie tot felul de chestiuni votate, in tot felul de comisii. Pana la urma, lucrurile trebuie clarificate si trebuie lamurite si o sa ma implic constitutional corect in acest parcurs”, a afirmat Iohannis, la Bruxelles, unde participa la Summit-ul Parteneriatului Estic.
13:02 – S-a ajuns la articolul referitor la numirile de la conducerea DNA, DIICOT si Parchetului General. Opozitia cere sa fie sesizata Comisia de la Venetia, PSD se opune vehement prin vocea lui Eugen Nicolicea si a Oanei Florea.
12:57 – USR cere suspendarea lucrarilor comisiei pana cand CCR se pronunta cu privire la constitutionalitatea lor. Iordache supune propunerea la vot si este respinsa.
12:50 – CSM a declarat pentru Ziare.com urmatoarele: „Dl Alistar nu are mandat sa reprezinte institutional CSM. Nu va pot spune in ce calitate participa, ca nu stiu, dar nu are mandat sa exprime institutional optiunea, opinia sau amendamente propuse de CSM”, a declarat purtatorul de cuvant al CSM, judecatorul Stefan Lucaciuc.
12:48 – Reprezentantele CSM anunta ca Alistar a sustinut propunerea formulata de UNJR, nu cea formulata de CSM. Alistar raspunde: „Eu doar am facut o completare”. PSD spune ca deja s-a votat.
12:42 – S-au taiat microfoanele, Predoiu s-a dus langa Iordache si poarta discutii aprinse. USR cere pauza, dar Iordache spune ca nu e nevoie.
12:41 – Revocarea presedintelui si vicepresedintilor ICCJ ramane ca pana acum – se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea sectiei de judecatori a CSM.
12:33 – Propunerea CSM prezentata de Alistar si insusita de PSD a fost adoptata cu 11 voturi pentru: Presedintele Romaniei nu mai are dreptul sa refuze numirile la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
12:24 – Alina Gorghiu intreaba reprezentantele CSM daca propunerea lui Alistar reprezinta dorinta Consiliului.
„Este propunerea formulata in cadrul Consiliului in aprilie 2017”, a raspuns una dintre reprezentantele CSM.
CSM: Magistratii sa poata fi ministri si sa fie evaluati psihologic la 5 ani. Presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile la conducerea ICCJ si Parchetelor
12:19 – Catalin Predoiu explica de ce nu ar fi benefic sa fie adoptat acest amendament.
„Ce vrem sa facem din seful statului, o simpla eticheta pe o usa? Sa-i reprimam atribute esentiale, si de simbol, si de functionalitate a sistemului? Pot fi diverse motive, nu doar cele care tin de securitate nationala, dar pot fi motive care tin de atitudinea respectivului candidat fata de anumite valori.
Ceea ce eu sustin este ca aici avem de-a face cu o optiune politica foarte importanta.
Faceti abstractie ca aveti sau nu presedinte la Cotroceni. Va asigur ca aceeasi pozitie o aveam si daca la Cotroceni statea fostul candidat al dvs”, a spus Predoiu.
Iordache rade si intreaba „al nostru?”, facand referire la faptul ca Victor Ponta a fost exclus din PSD.
12:16 – USR acuza PSD de tehnici de manipulare, Iordache le taie microfonul si cere sa se transeze chestiunea prin vot.
12:14 – PNL ii anunta ca ataca la CCR daca vor fi diminuate atributiile presedintelui.
Iordache spune ca e amendamentul CSM, desi el a fost prezentat de Alistar, despre care un membru CSM a spus ca se afla acolo fara mandat de la Consiliu. PSD anunta ca sustine amendamentul.
12:10 – S-a ajuns la cearta. USR cere dezbatere serioasa: „Este unul dintre articolele cu probleme si am vorbit ieri ca vom avea dezbateri serioase”. Iordache le spune ca nu au voie sa ia cuvantul decat o singura data si ridica tonul.
12:02 – Victor Alistar propune ca presedintele sa nu poata refuza numirea in functie a sefului ICCJ.
PNL se opune: „Respingem ideea de a forta mana presedintelui”.
USR contesta de asemenea si aminteste ca deja Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe subiect.
11:58 – S-a decis in ce conditii poate fi un judecator presedinte al Curtii Supreme. Astfel, s-a decis sa fi fost membru cel putin 2 ani, asa cum a cerut PSD.
In ce priveste termenul in care sa nu fi fost sanctionat disciplinar, tot propunerea PSD a fost adoptata – si anume 3 ani.
USR propusese ca judecatorul sa nu fi fost sanctionat disciplinar in ultimii 6 ani, iar UDMR in ultimii 5 ani. Despre asemenea termene Iordache a spus ca sunt prea mari.
11:50 – Acum se discuta modificarile la articolele 53 si 54 privind procedura de numire si cea de revocare a procurorilor-sefi si a conducerii ICCJ.
Deputatul UDMR Marton Arpad propune ca un judecator sa fie membru al Inaltei Curti cel putin 5 ani inainte sa poata deveni presedinte al institutiei. CSM propune ca termenul sa ramana de 2 ani, insa sa fie precizat in lege ca respectivul magistrat sa nu fi avut abateri de la Codul de Disciplina.
Ia cuvantul si Victor Alistar sa explice diferenta dintre abaterea disciplinara si abaterea de la Codul Deontologic.
11:38 – Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei si reprezentant PNL in Comisia Iordache, a comentat reactia presedintelui Klaus Iohannis.
„Era de asteptat o astfel de pozitie. Ieri s-a intervenit in mod nefericit pe un text care reglementa o relatie de echilibru. Asa cum este textul pana se va modifica presedintele poate refuza o singura data si CSM apoi isi precizeaza pozitia. Era un text de echilibru. Nu a abuzat niciun presedinte de acest text. Este un text care ar putea preveni disfunctii care s-ar fi putut produce la examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor.
E si o valoare de simbol ca presedintele e seful statului si cand el numeste judecatorul si procurorul exista si acest simbolism ca acel judecator sau procuror e trecut prin mai multe filtre, inclusiv prin cel prezidential”, a spus Predoiu, in Parlament.
11:24 – Au fost reluate lucrarile.
11:10 – Se ia pauza 10 minute.
11:06 – Judecatorul CSM Bogdan Mateescu atrage atentia pe pagina personala de Facebook ca vineri la Comisia speciala care modifica Legile Justitiei este prezent Victor Alistar, insa nu a fost desemnat de Consiliu sa participe.
„Cred ca e util sa precizez ca prezenta la comisia parlamentara pentru Legile Justitiei a domnului Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, nu a fost stabilita de Consiliu. Asadar, dumnealui vorbeste in nume propriu, nicidecum in numele Consiliului Superior al Magistraturii. Voi face o solicitare conducerii consiliului sa precizeze public, institutional si expres chestiunea mandatului acordat”, a scris Mateescu pe Facebook.
Din partea CSM la dezbateri sunt prezenti si directorul Directiei Legislatie, Documentare si Contencios, judecatorul Maria Ceausescu, si adjunctul sau, cei care au mandat de la Consiliu.
10:42 – Prezent la Bruxelles la Summit-ul Parteneriatului Estic, presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza deciziile luate joi de Comisia Iordache, care ii limiteaza mult rolul in numirea si revocarea magistratilor.
„Este o incercare nepotrivita si nu va ramane asa”, a raspuns Klaus Iohannis.
Intrebat ce are de gand sa faca, seful statului a raspuns: „Am de gand sa fac tot ce poate sa faca presedintele intr-un parcurs legislativ prevazut in Constitutie”.
10:30 – Discutiile merg mai departe, s-a ajuns la art. 52, care stabileste in ce conditii pot magistratii sa participe la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Astfel, pot participa la concurs doar „judecatorii care au indeplinit efectiv cel putin 3 ani in functia de judecator la Curtea de Apel, au obtinut calificativul ‘foarte bine’ la ultimele 3 evaluari, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime efectiva in functia de judecator de cel putin 18 ani”.
10:15 – Un nou scandal in Comisia Iordache: Deputatul USR Stelian Ion se declara nemultumit ca reprezentantii Uniunii Judecatorilor din Romania, initiatorii principalelor modificari controversate, vin pe loc cu amendamente. Deputatul PSD Eugen Nicolicea ii cere lui Iordache sa nu-l mai lase pe Stelian Ion sa faca scandal. Deputatul USR il ameninta pe Nicolicea ca il da in judecata.
09:53 – A inceput a treia zi in Comisia Iordache, cu o intarziere de aproape jumatate de ora. Se reiau discutiile de la art. 51 din Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor.
Breaking
Donald Trump Jr. îl susține pe Victor Ponta: România merită să fie în atenția comunității internaționale!

Într-o perioadă în care România caută să își consolideze poziția pe harta economică globală, sprijinul internațional devine din ce în ce mai esențial. Un semnal important a venit chiar din partea Donald Trump Jr., fiul fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, care a declarat recent că susține viziunea politică a lui Victor Ponta pentru viitorul țării noastre.
În cadrul Trump Business Vision 2025, un eveniment prestigios desfășurat la Sofia, în care s-au discutat teme legate de viitorul tehnologiilor și al pieței crypto, Donald Trump Jr. a subliniat importanța României în regiunea Europei Centrale și de Est. În acest context, Trump Jr. și Victor Ponta au avut o discuție despre situația economică din țările din jur și despre importanța unui parteneriat strategic cu SUA pentru România.
„Am avut plăcerea să stau de vorbă cu Victor Ponta despre situația economică din regiune și despre cum România poate să joace un rol semnificativ în dezvoltarea unei economii puternice în Europa Centrală și de Est. Este esențial pentru România să fie în atenția comunității de business din Statele Unite, iar lideri ca Victor Ponta pot aduce schimbările necesare pentru a face acest lucru posibil”, a declarat Donald Trump Jr..
Mai mult, Trump Jr. a subliniat faptul că este crucial ca România să dezvolte relații personale și neoficiale cu administrația Trump, având în vedere că aceasta poate deveni o punte de legătură pentru noi oportunități economice și parteneriate strategice.
Această întâlnire cu Donald Trump Jr. vine într-un moment în care Victor Ponta își consolidează poziția de lider în fața unui electorat tot mai interesat de proiecte economice solide și politici externe care să beneficieze România. Ponta a subliniat, în repetate rânduri, că România trebuie să aibă o politică externă clară și orientată spre parteneriate puternice cu marile economii ale lumii, în special cu Statele Unite ale Americii.
De asemenea, în cadrul discuției, s-a subliniat faptul că România are un potențial imens în atragerea de investiții și dezvoltarea unui sector economic robust, dar pentru aceasta este nevoie de un guvern care să înțeleagă realitatea geopolitică și economică a regiunii și care să pună interesele României pe primul loc.
Victor Ponta, ca fost prim-ministru și lider cu experiență în gestionarea relațiilor internaționale, pare să aibă viziunea necesară pentru a adresa aceste provocări, iar susținerea unui lider global precum Donald Trump Jr. poate fi un semnal puternic de încredere în viitorul său politic.
România are nevoie de un lider cu o viziune clară și de o relație puternică cu Statele Unite ale Americii, iar Victor Ponta promite să fie acel lider, având sprijinul nu doar al românilor, ci și al unor figuri internaționale relevante.
MATERIAL PUBLICITAR POLITIC
VICTOR VIOREL PONTA Candidat independent, victorponta25@gmail.com, strada Gina Patrichi nr. 10
CMF 34250002 CPPA0B0C1D1E1
Breaking
Doliu în lumea echitației: Sisi, calul campioanei Julia Popescu, a trecut în neființă

Astăzi este o zi tristă pentru întreaga comunitate a echitației din România. Sisi, calul de suflet al campioanei constănțene Julia Popescu, a încetat din viață la venerabila vârstă de 22 de ani.
Sisi nu a fost doar un cal de competiție, ci un adevărat partener de viață pentru Julia. Împreună, cele două au concurat în peste 41 de probe de sărituri peste obstacole, atât în România, cât și la competiții internaționale, inclusiv la prestigioasa Balcaniadă. Performanțele lor nu s-au măsurat doar în medalii, ci mai ales în povestea de prietenie, loialitate și muncă asiduă pe care au construit-o de-a lungul anilor.
Legătura dintre Julia Popescu și Sisi a fost una aparte – bazată pe iubire, respect profund, răbdare și blândețe. Era o relație care trecea dincolo de obstacolele din concursuri, o relație care arăta lumii întregi ce înseamnă adevărata iubire pentru cai și pentru acest sport nobil.
„Dacă mă întreabă cineva ce înseamnă să iubești, îi voi arăta o poză cu noi” – este mesajul emoționant transmis de Julia Popescu, în memoria celei care i-a fost alături în cele mai importante momente ale carierei sale.
Astăzi, întreaga lume a echitației din România își pleacă fruntea în semn de respect pentru Sisi și pentru drumul extraordinar parcurs împreună cu Julia.
O pagină frumoasă se închide, dar amintirile și lecțiile lăsate de această legătură de suflet vor rămâne mereu vii.
Sisi, ai sărit peste toate obstacolele vieții alături de Julia. De acum, să te bucuri de câmpiile eterne.
#DoliuInEchitatie #RespectSisi #JuliaPopescu #OpritiTimpulPentruUnMomentDeRespect
Breaking
Victor Ponta lansează un atac dur la adresa lui Crin Antonescu: „Un leneș notoriu și trădător de profesie”

Într-o declarație recentă, Victor Ponta a criticat vehement activitatea politică a fostului lider liberal Crin Antonescu, evidențiind lipsa de implicare și de realizări concrete în cariera acestuia.
„Zece ani nu ești în România și n-ai niciun job! Păi ce român a trăit zece ani fără niciun job? Eu nu cunosc niciun român în această situație”, a afirmat Ponta, subliniind absența lui Antonescu din viața publică și profesională timp de un deceniu. Libertatea
Ponta a continuat criticile, acuzându-l pe Antonescu de lipsă de competențe și de trădare a valorilor politice: „Un leneș notoriu, trădător de profesie, om fără meserie și fără nicio limbă străină cunoscută, dar bun de gură. A înjurat PSD timp de 10 ani, apoi l-a slujit pe Ponta”.
Aceste declarații vin în contextul în care Crin Antonescu a fost criticat pentru lipsa de implicare în proiecte educaționale, culturale sau filantropice în ultimii ani. De asemenea, absența sa din viața politică activă a fost remarcată de mai mulți comentatori. Libertatea
Rămâne de văzut cum va răspunde Crin Antonescu acestor acuzații și dacă va reveni în prim-planul politicii românești.
-
Breakingacum 2 zile
Doliu în lumea echitației: Sisi, calul campioanei Julia Popescu, a trecut în neființă
-
Breakingacum o zi
Donald Trump Jr. îl susține pe Victor Ponta: România merită să fie în atenția comunității internaționale!
-
Tehnologieacum 3 zile
Plugin-uri WordPress esențiale care vă ajută să accelerați încărcarea paginilor
-
Uncategorizedacum 2 zile
Sfaturi pentru prezentarea proiectelor și serviciilor într-un mod profesionist
-
Politicaacum o zi
România, clientul altora? Victor Ponta trage un semnal de alarmă: „Țara noastră are cel mai mare deficit comercial din istorie!”
-
Comunicateacum o zi
Un antreprenor român lansează Workerpark.com, platforma gândită să reunească cererea și oferta de muncă episodică, la nivel global. Firmele și prestatorii de servicii se pot înscrie gratuit
-
Sportacum o zi
Protejează-te cu stil: alege o cască 7iDP, când ești pe bicicletă
-
Actualitateacum 24 de ore
„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”omunicat de presă