Actualitate
Alt episod incredibil din afacerea Microsoft

Șapte foști miniștri care erau acuzați de ”tunul” din afacerea Microsoft nu vor mai răspunde în faţa legii. Procurorul care a preluat ancheta, după plecarea Mihaelei Moraru Iorga din DNA, a descoperit că supecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris. Mai mult decît atât,procurorul şef al DNA a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă procurorul care a instrumentat iniţial dosarul Microsoft a respectat normele de procedură penală.
Cine sunt cei absolviți?
Acuzațiile la adresa a șapte foști miniștri ai educației au fost clasate. Este vorba despre Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu și Daniel Funeriu, foști miniștri ai educației, Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG, Dan Nica și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor.Noul procuror care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris. În cazul lui Daniel Funeriu, s-a constatat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
Pe de altă parte, oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost trimiși în judecată în dosarul Microsoft.
Declarația DNA
„În legătură cu împrejurarea că față de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam după împlinirea termenului de prescripție, dar și cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul șef al DNA a solicitat Inspecției Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat inițial această cauză (mediatizată prin comunicatul nr 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014), pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârșite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor”, a transmis DNA.
Scurt istoric
DNA susţine că ar fi vorba despre greşeala sau neglijenţa fostului procuror Mihaela Moraru Iorga, care în 2013 a deschis dosarul Microsoft, după o sesizare a Corpului de Control al Premierului de la acea vreme.
Să ne reamintim care a fost escrocheria în acest caz.În 2003, guvernul României a dorit să cumpere 50.000 de licențe de operare Microsoft pentru a fi instalate pe computerele administrației publice.
Microsoft a oferit atunci un discount uriaș guvernului României – era un volum atât de mare, încât discountul a ajuns la 47% din prețul contractului.Însă pe fir au intrat câțiva oameni de afaceri bine conectați care au intermediat, cumva, afacerea, și au reținut pentru ei acest discount. Cu alte cuvinte, cetățenii români au plătit 50.000 de licențe cu 47% mai scump decât le oferea Microsoft iar câțiva escroci au băgat în buzunar diferența.
În septembrie 2014 DNA a cerut avize pentru începerea urmăririi penale a celor şapte foşti miniştri şi le-a obţinut în aceeaşi lună. Doar că procurorul care se ocupa de acest caz- Mihaela Moraru Iorga nu s-a grăbit să îi pună sub acuzare în persoană pe cei şapte. Ca ți consecinâă imediată, la finalul anului 2014 faptele s-au prescris. Procurorul a decis să îi pună sub urmărire pe suspecţi abia la începutul anului 2015. Era prea târziu, pentru că acuzaţiile erau vechi de 10 ani.
Colosala sumă
Conform contractului dintre Fujitsu Siemens Computers, în calitate de pretins unic distribuitor al licenţelor Microsoft în România şi firma Microsoft România, închirierea licenţelor s-a realizat pentru 54.567.465 de dolari, cu termen de livrare a serviciilor în 30 zile. Iar Guvernul şi-a asumat asumă plata creditului către Fujitsu Siemens în 9 rate semestriale, cuprinse între 6 şi 9 milioane de dolari.Aceste lucruri s-au perfectat oficial în luna septembrie 2003,atunci când Guvernul României a încheiat un acord cadru cu Microsoft pentru cumpărarea, cu preţ avantajos, redus cu 50 la sută, a 50.000 de licenţe pentru computerele din întreaga administraţie publică centrală. De acestea ar fi beneficiat 29 instituţii, printre care ministerele de Interne, al Justiţiei, al Sănătăţii sau Finanţelor, Institutul Naţional de Statistică sau Parchetul General.
Se mai poate întâmpla ca un acuzat să fie achitat de instanță, evident, dar când se prăbușește un dosar de corupție cu prejudiciu de atîtea milioane de dolari și 7 foști miniștri implicați nu mai au nicio răspundere și sunt absolviți, aceasta nu mai este o chestiune peste care să trecem atât de ușor.
Posibil scenariu…eludat
Dacă ar fi început urmărirea penală pe numele celor şapte în septembrie 2014, atunci când DNA a obţinut avizele, procurorul ar fi câştigat câţiva ani în care ancheta ar fi putut fi finalizată.Eroarea a fost descoperită de procurorul care a preluat dosarul Microsoft după ce Mihaela Moraru Iorga a fost dată afară din DNA, în vara anului trecut. Inspecţia Judiciară a fost sesizată pentru aceste nereguli încă de anul trecut, însă până acum nu a ajuns la o concluzie în privinţa Mihaelei Moraru Iorga.
Concluzia la momentul actual din partea colectivului redacțional al platformei media Criteriul National
Procurorul care a preluat ancheta, după plecarea Mihaelei Moraru Iorga din DNA, a descoperit că supecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris.Laura Codruța Kovesi a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă procurorul care a instrumentat iniţial dosarul Microsoft a respectat normele de procedură penală.
Se pare că asistăm la una dintre cele mai sonore lovituri de teatru ce vizează cea mai mare anchetă de corupţie din istoria post-decembristă a României.Întreg colectivul redacțional al platformei media Criteriul Național consideră că acest episod este foarte grav și trebuie identificate obligatoriu răspunderile pentru acest neverosimil dar posibil final.
Totodată, ca și cetățeni cu drepturi depline și respectând Constituția și legile țării ne permitem să afirmăm și totodată să cerem ca ancheta să continue, iar, dacă se va dovedi vreo influență sau vreun viciu de procedură, conform acelorași uzanțe și drepturi, să fie pedepsiți vinovații.
Fără îndoială că această neplăcută și nedorită stare de fapt a lucrurilor trebuie soluționată și argumentată, deoarece reprezintă, la figurat o pată pe obrazul Justiției.
Întărind toate cele spuse mai sus, cerem tuturor factorilor de decizie, tutror instituțiilor importante din România ca acest caz să nu fie minimalizat , trecut cu vederea deoaarece factorii externi sunt deja focusați pe acest caz ce reprezinta un adevărat Everest al lipsei de responsabilitate față de opinia publică, față de ideea de stat de drept,de Justiție în România, chiar față de misiunea DNA, dar și de minim respect acordat bunilor cetățeni, plătitori de taxe și impozite .
De aceea, facem acest demers și ne adresăm și doamnei Laura Codruța Kovesi, în calitate de persoană publică, în funcție. Îi cerem respectuos, ca după ce a luat la cunoștință cazul, prinputerea domniei sale de decizie să urgenteze finalizarea lui și să dea și explicații în conferință publică televizată. Considerăm că domnia sa este cea mai în măsură să ofere o soluție deoarece este plătită sa coordoneze această Direcție Anticorupție.
Sursa foto :Mediafax,Agerpres,psnews.ro,ronpaullibertyreport.com,Mediafax
Colectivul redacțional al platformei media Criteriul Național mulțumește pe această cale instituțiilor din România și așteaptă finalizarea acestui caz
Actualitate
Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025

Valoarea ecotichetului pentru programul „Rabla” nu a fost stabilită încă, dar cu siguranţă aceasta va creşte, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește anul acesta FOTO Arhivă
„Încă nu am hotărât care este valoarea ecotichetului, dar cu siguranţă o vom creşte. Am avut lungi discuţii cu producătorii de autovehicule din România, cu importatorii de autovehicule din România şi cu toţi românii care aşteaptă cu nerăbdare acest program. Vom definitiva în curând consultările publice în acest sens şi sperăm foarte repede să putem să trimitem la Monitorul Oficial noile praguri ale valorii ecotichetelor. Un termen de debut al acestui program ţine mai degrabă de aprobarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu şi de dezvoltarea aplicaţiei informatice. Noutatea anului acesta este legată de faptul că românii se vor înscrie singuri în platformă, nu vor mai face înscrierea prin intermediul unui dealer de autovehicule. Îşi vor lua voucherul şi vor deconta acel voucher la orice dealer, la orice producător, la orice furnizor de autoturisme”, a afirmat Fechet, citat de Agerpres.
Ministerul Mediului a lansat, pe data de 5 martie 2025, în consultare publică, Ghidul pentru „Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, cunoscut ca „Rabla”.
Conform documentului, cuantumul ecotichetului destinat cumpărătorilor de autoturisme 100% electrice rămâne la fel ca în 2024, respectiv 25.500 de lei (5.000 de euro). Totodată, se vor acorda 7.000 de lei pentru achiziţionarea unei motociclete, 10.000 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid şi 13.000 de lei la achiziţia unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice.
Pe acest subiect, la scurt timp după publicarea documentului, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) şi-a exprimat dezacordul faţă de forma propusă de către minister, considerând că prevederile nu răspund în mod adecvat nevoilor pieţei şi riscă să încetinească şi mai mult procesul de electrificare a transportului rutier din România.
„APIA a atras atenţia, inclusiv prin comunicatul (…) din ianuarie 2025, asupra necesităţii unei subvenţii corect calibrate pentru vehiculele electrice, astfel încât să evităm efectele negative resimţite în 2024, când reducerea drastică a sprijinului financiar a dus la prăbuşirea pieţei de automobile electrice cu 32,2%, România ajungând pe ultimul loc în UE în acest sector, atât la nivel procentual, cât si la nivelul numărului efectiv de vehicule electrice înmatriculate raportat la numărul populaţiei. Mai mult decât atât, evoluţia înmatriculărilor de vehicule electrice în primele două luni ale anului 2025, care indică o scădere de 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, este extrem de îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât 2024 a fost deja un an catastrofal, marcat de prăbuşirea cererii ca urmare a reducerii drastice a subvenţiilor. Această tendinţă negativă devine şi mai alarmantă în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu 37% doar în prima lună a anului 2025. Această discrepanţă majoră subliniază faptul că România nu doar că nu ţine pasul cu tendinţele europene, ci riscă să devină un caz izolat de stagnare în procesul de tranziţie către mobilitatea electrică”, au susţinut reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă.
În acest context, asociaţia profesională a reiterat propunerile transmise anterior Guvernului şi Ministerului Mediului, una dintre acestea fiind menţinerea şi majorarea subvenţiei pentru vehiculele electrice la 8.500 de euro, în 2025, şi de 7.500 de euro, în 2026, urmate de o scădere treptată până în 2030.
De asemenea, APIA a propus majorarea plafonului maxim al preţului de achiziţie eligibil prin „Rabla” la 80.000 de euro, pentru a reflecta inflaţia şi a permite accesul consumatorilor la vehicule electrice performante. În plus, în viziunea asociaţiei, ar fi nevoie de reducerea perioadei minime de păstrare a unui autoturism achiziţionat prin program, de la 3 ani la un an, pentru a încuraja o piaţă dinamică şi a facilita accesul mai multor categorii de consumatori la mobilitate electrică.
Actualitate
Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit

Căile Ferate ale Ucrainei (Ukrzalizniția) au anunțat, pe 24 martie, că au fost ținta unui atac cibernetic de amploare și sofisticat, precizând că lucrările de restaurare a sistemelor afectate sunt în curs de desfășurare.
Trenurile au circulat în ciuda atacului cibernetic/FOTO:Arhiva
„Sistemele online ale Ukrzalizniția au fost supuse unui atac cibernetic masiv și țintit”, se arată într-un comunicat oficial al operatorului feroviar de stat.
Conform declarațiilor anterioare ale companiei, atât site-ul, cât și aplicația sa au devenit inaccesibile pe 23 martie din cauza unei „defecțiuni tehnice”. Atacul survine într-un context în care atât Rusia, cât și Ucraina au recurs pe scară largă la atacuri cibernetice în cadrul războiului pe care îl duc, mai multe companii ucrainene și agenții guvernamentale fiind vizate de hackerii ruși în ultimii trei ani.
Deși atacul a fost semnificativ, nu a reușit să perturbe traficul feroviar, trenurile continuând să circule fără întârzieri, a menționat compania. Ca urmare a atacurilor cibernetice anterioare, operatorul feroviar ucrainean implementase protocoale de backup, ceea ce a permis menținerea activității feroviare.
Ukrzalizniția a calificat atacul drept „sistemic” și „multi-nivelat”, indicând faptul că acesta a fost orchestrat de „inamic”. Specialiștii companiei lucrează împreună cu experții din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru a restabili datele de rezervă.
În ciuda eforturilor de restabilire a sistemelor, achiziționarea biletelor online rămâne indisponibilă, iar compania se pregătește să funcționeze offline începând cu 24 martie, informează mass-media ucraineană.
Actualitate
Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște

Martie este ocazia perfectă pentru a redescoperi puterea uimitoare a îmbrățișărilor – un gest simplu, dar esențial, care apropie oamenii și aduce beneficii remarcabile pentru sănătatea emoțională. Un act care nu costă nimic, doar un strop de bunăvoință, dar care poate alina suflete, reduce stresul și întări legăturile dintre noi.
Puterea nebănuită a îmbrățișărilor opt secunde până la fericire Colaj
Într-o lume din ce în ce mai grăbită și digitalizată, îmbrățișările rămân un limbaj universal al afecțiunii, un refugiu autentic de confort și siguranță. Specialiștii ne încurajează să profităm de această perioadă pentru a oferi și primi îmbrățișări, pentru că doar opt secunde pot schimba complet ziua și, poate, chiar viața!
„Organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima, toate au nevoie de îmbrățișări”
Psihiatrul Marian Rojas Estapé, cunoscută pentru cercetările sale în domeniul psihologiei și neuroștiinței, subliniază puterea unui gest simplu, dar extrem de benefic, atât pentru exprimarea iubirii, cât și pentru sănătatea noastră emoțională și fizică.
Potrivit acesteia, îmbrățișările nu sunt doar un semn de afecțiune, ci aduc și beneficii importante la nivel biologic și psihologic.
„Expertul în neuroștiință Paul Zack, care cunoaște cel mai bine oxitocina, recomandă ca fiecare dintre noi să ne îmbrățișăm de cel puțin opt ori pe zi”, explică Marian Rojas Estapé.
Marian Rojas Estape cunoscut psihiatru-cercetări în psihologie și neuroștiințe Sursă marianrojas-com
Oxitocina, cunoscută și ca „hormonul iubirii”, este esențială pentru schimbarea stării de spirit, pentru crearea sentimentelor de bine, conexiune și siguranță emoțională. După ce a studiat această substanță, psihiatrul subliniază că „trebuie să recăpătăm acest obicei ori de câte ori avem ocazia”, pentru că „organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima… toate au nevoie de aceste îmbrățișări”.
„Hormonul legăturilor” și al „oamenilor – vitamină”
Într-o lume cu un ritm tot mai alert și plină de tensiuni, îmbrățișările pot deveni un remediu natural pentru stres și anxietate, explică specialista. În plus, „de fiecare dată când primim o îmbrățișare, oxitocina este eliberată, creând o stare de bine, pace interioară, serenitate, fericire și echilibru”, iar acest gest ne ajută să „ieșim din momentele dificile ale zilei”.
Pentru a beneficia la maximum de aceste efecte, psihiatrul recomandă ca îmbrățișările să dureze cel puțin 8 secunde. La acest interval de timp, gestul simplu „eliberează oxitocina, hormonul iubirii și al conexiunii, reduce stresul și anxietatea prin scăderea nivelului de cortizol, întărește relațiile emoționale și sporește sentimentul de siguranță și bunăstare emoțională”
Conform Marianei Rojas, îmbrățișările prelungite ajută la scăderea nivelului de cortizol – hormonul stresului – contribuind astfel la o mai bună reglementare emoțională. Oxitocina, cunoscută și ca „hormonul legăturilor”, este, de asemenea, numită „hormonul oamenilor-vitamina” de specialistă, care subliniază importanța prezenței celor dragi alături.
Îmbrățișările de 8 secunde – cheia către echilibru emoțional
Într-o perioadă în care cortizolul este încă prezent în cantități mari și fricile ne domină, Rojas Estapé ne încurajează să stimulăm oxitocina prin contactul uman. Îmbrățișările zilnice nu ne costă nimic; doar 8 secunde pot transforma complet percepția noastră într-o clipă.
Astfel, Marian Rojas ne îndeamnă să „revenim cât mai repede la revoluția îmbrățișărilor”, să ne îmbrățișăm din nou, să ne privim în ochi și să zâmbim din nou.
Ce moment mai potrivit pentru a începe decât Luna Iubirii? Adoptarea acestei practici zilnice este o metodă simplă, dar extrem de eficientă, de a ne îngriji sănătatea mentală, emoțională și fizică. Așadar, astăzi, nu ezita să oferi o îmbrățișare de 8 secunde și să o transformi într-un obicei zilnic.
-
Actualitateacum 2 zile
Tendințele SEO în 2025: Ce trebuie să știe orice afacere din România ca să domine Google
-
Actualitateacum 2 zile
Problema neașteptată cu care au de-a face turiștii pe o cunoscută platformă online. „Din picior se poate da, dacă se așează o muscă și ne gâdilă?”
-
Actualitateacum 3 zile
Profesor de biologie arestat pentru agresiune sexuală. Polițiștii l-au ridicat de la liceul unde predă
-
Actualitateacum o zi
Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”
-
Actualitateacum 3 zile
Violenţe stradale la Istanbul şi Izmir. Poliţiştii folosesc gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor
-
Actualitateacum 2 zile
Secretele unei amenajări reușite, plante ornamentale de vis și soluții moderne de întreținere/rebegarden.ro
-
Actualitateacum 2 zile
Un nou scandal în SUA. Trump revocă un ordin împotriva unei firme de avocatură, în schimbul unor servicii de 40 de milioane de dolari pentru Casa Albă
-
Actualitateacum o zi
Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză