Poliția israeliană a recomandat inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru presupuse acte de corupție

0
1002

Premierul Benjanim Netanyahu ar fi primit cadouri scumpe în schimbul unor favoruri pe care le-ar fi făcut unor oameni de afaceri. Decizia de începere a urmăririi penale îi revine procurorului general, însă evaluarea probelor ar putea dura câteva luni.

Reacțiile și evenimente propriu-zise

În urma unei investigații de aproape 14 luni ce a cuprins două presupuse cazuri de corupție, procurorul general al Israelului va examina dovezile și apoi, eventual în mai multe luni, va decide dacă-l va acționa în justiție pe demnitar. Poporul evreu a așteptat cu nerăbdare recomandarea procurorului, pe care presa locală a speculat că ar putea forța ca prim-ministrul să demisioneze.

O sursă din anturajul poliției a declarat că s-au adunat suficiente dovezi împotriva primului ministru pentru comiterea infracțiunilor de „luare de mită, fraudă și încălcare a încrederii”.

După ce știrea conform raportului de poliție s-a răspândit în presa israeliană, Benjanim Netanyahu a ținut o conferință de presă la Ierusalim, negând în mod vehement orice fel de nelegiuire comisă și a respins zvonurile că va demisiona. El a spus că evoluția acestui caz  recent s-ar afla ”pe o listă lungă, cu eforturi” de a-l îndepărta din viața publică și implict de la guvernare. „Toate aceste încercări nu se termină cu nimic, pentru că știu adevărul. Vă spun, și de data aceasta, lucrurile se vor sfârși cu… nimic. (…)Voi continua să conduc Israelul în mod responsabil și fidel”,  adăugând că intenționează să candideze în alegeri care trebuie să aibă loc până la sfârșitul anului viitor.

Poliția l-a chestionat Netanyahu de mai multe ori la reședința sa oficială din Ierusalim, în ultimele luni, în legătură cu cele două cazuri în care are calitatea de suspect.

”Cazul 1000” și ”Cazul 2000”

Conform ultimelor evoluții în aceste cazuri,lucrurile sunt departe de a fi soluționate.Cazul 1000, sau așa-numita „afacerea cadourilor” ar presupune că demnitarul statului evreu dimpreună cu familia sa ar fi primit daruri valoroase de la miliardari internaționali, inclusiv trabucuri scumpe, șampanie roz cât și bijuterii pentru soția sa. Provocatorii sunt tocmai anumiți bogați , printre care se numără producătorul de la Hollywood și magnatul media Arnon Milchan, precum și omul de afaceri australian James Packer

Într-o declarație, poliția a declarat că Netanyahu a acceptat cadou de la Milchan cifrat la suma de  750.000 de shekeli (150.000 de lire sterline) și încă unul evaluat la 250.000 de shekeli (sau 51.000 de lire sterline, 70.822 de dolari) de la Packer. În schimb, Netanyahu a ajutat-o ​​pe Milchan, producătorul care a lucrat la pelicule celebre precum Pretty Woman and Fight Club, în probleme legate de vizele din SUA cît presupusa eludare a taxelor fiscale de pe teritoriul israelian.

Separat, cazul 2000 se referă la discuțiile secrete purtate cu editorul unui ziar israelian de frunte, Yedioth Ahronoth, în care Netanyahu ar fi cerut o acoperire pozitivă în schimbul unui prejudiciu pentru un concurent pro-Netanyahu- Israel Hayom.

Poliția statului evreu este de părere că atât Milchan cât și Mozes ar putea fi acuzați de luare de mită. Nimeni dintre cei implicați nu au făcut vreun comentariu imediat.

După ce a condus timp de aproape doisprezece ani destinele statului Israel, echivalentul a patru mandate, liderul în vârstă de 68 de ani se află în situația de a guverna o coaliție fragilă care îl ține la putere. Fostul prim-ministru și rivalul politic al lui Netanyahu, Ehud Barak, a cerut să se suspende  coaliția și să se aleagă un înlocuitor. „Grosimea stratului de corupției este îngrozitoare”, a spus Barak. „Nu arată nimic. Asta arata ca mita.”

Un sondaj realizat de Canalul local 10 realizat în vara trecută admite că 66% dintre israelieni credeau că premierul ar trebui să demisioneze dacă este acuzat. Demonstrațiile săptămânale privind ritmul lent al investigațiilor au adus, de asemenea, presiuni asupra ofițerilor de a prezenta o recomandare. Săptămâna trecută, ancheta a fost pusă în controversă atunci când comisarul de poliție, inspectorul general Roni Alsheich, a sugerat că primul ministru a trimis anchetatorii privați pentru a colecta informații împotriva ofițerilor de poliție care îl investigau.

Biroul lui Netanyahu a declarat că acuzațiile „stranii” au aruncat o umbră asupra anchetei privind corupția. „Orice persoană sinceră s-ar întreba cum oamenii care spun astfel de lucruri delirante despre premier pot să-l investigheze obiectiv și să-și dea sincer recomandări imparțiale”, s-a afirmat pe pagina oficială de Facebook.

Marți seara, ministrul turismului, Yariv Levin, a sugerat că poliția încearcă să îl răstoarne pe Netanyahu. „Această mișcare demnă de dezvăluit în seara asta este un efort de a realiza o lovitură de stat împotriva voinței alegătorului”, a declarat ministrul Levin.

Sursa foto :Stiri pe surse

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here