Connect with us

Coruptie

Clientelism, corupție și 10 moduri de a te îmbogăți ca politician

Publicat

pe

Clientelism, corupție și 10 moduri de a te îmbogăți ca politician

Finanțarea partidelor nu a fost niciodată o treabă curată, întrucât politicienii au căutat mereu căi alternative să își crească propria avere sau să plătească pentru campaniile electorale. Așadar, au fost folosit atât mecanisme clientelare, la limita legii, cât și instrumente ilegale. Putem porni de la clasicele sticle cu ulei sau pungi cu făină, să trecem prin campanii în școli sau facultăți sau angajați ai companiilor publice care sunt angrenați în mașinăria de partid și să ajungem până la contracte fictive. Cert este că politicienii sunt creativi și se adaptează. Finanțarea ilegală este adeseori subtilă și se leagă de crima organizată, evaziune fiscală sau spălare de bani. Pe lângă mijloacele evidente, EFOR vă oferă o listă de mijloace mai puțin vizibile prin care politicienii adună resurse, prin achiziții publice, numiri clientelare sau punerea în funcțiune a unor mecanisme locale de putere.

 #1 Oamenii de afaceri plătesc un comision (de regulă 10-20%) din valoarea contractului către președintele de consiliu județean, primar, director, ministru etc. pentru a câștiga o achiziție publică; în anumite cazuri o parte din bani merg către partid

Trei companii de construcții au oferit mită deputatului PSD Vlad Cosma și tatălui acestuia,  Mircea Cosma, Președintele CJ Prahova, precum și unui director din aceeași instituție pentru a asigura câștigarea unor contracte de lucrări de modernizare și întreținere a drumurilor și decontarea prioritară a unor lucrări deja realizate (condamnare în primă instanță). Companiile au depus documente false, iar contractele au fost prelungite și supraevaluate fraudulos. Decidenții au primit cumulat peste 6.5 milioane de lei. Banii erau transferați ca subcontractări către firme controlate de Răzvan Alexe – parte din ecuație – ulterior scoși din firme și împărțiti cash. Familia Cosma ar fi obținut bani și din vânzarea succesivă de terenuri supraevaluate. Din declarațiile din dosar, reiese că o parte din bani ar fi ajuns la PSD.

#2 Decidenții solicită mită (ex. primar, consilier județean, ministru etc) / companiile dau mită pentru aprobarea unor plăți pentru lucrări deja executate de către companii

Directorii unor firme precum Consmin sau Termogaz le-ar fi mituit în perioada 2009-2010 pe directoarea Companiei Naționale de Investiții (CNI), Ana Maria Topoliceanu și pe ministrul Elena Udrea (PDL) pentru a primi contracte sau pentru a deconta lucrările plătite deja de companii în dosarul “Gala Bute”. O parte din bani ar fi ajuns la filiala București a partidului. Banii ajungeau la cei 2 oficiali printr-un lanț de firme apropiate acestora. ICCJ reține că banii au mers pentru plata unor postaci care să atace jurnaliști ce scriau despre Gala Bute sau pentru campania electorală a PDL (condamnare în primă instanță). Consmin a donat către PNL în 2012; 45% din veniturile totale ale companiei vin de la CNI.

#3 Folosirea de contracte false sau supraevaluate de consultanță pentru mascarea finanțării ilegale a campaniei / supraevaluarea unor contracte în mod ilegal, desi nu exista justificare pentru lucrări sau servicii (consultanță, studii de fezabilitate etc)

Ioan Niculae a fost condamnat definitiv în 2015 pentru că ar fi finanțat ilegal cu un milion de euro campania prezidențială a lui Mircea Geoană din 2009, inclusiv prin contracte supraevaluate pentru studii sociologice; de fapt, banii erau finanțare ilegală mascată. Acesta a fost convins să contribuie de președintele CJ Brăila (PSD), Gheorghe Bunea Stancu, scopul lui Niculae fiind să aibă control asupra unor numiri clientelare la Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru a obține prețuri avantajoase pentru gaz.

#4 Politicienii numesc persoane apropiate partidelor politice în posturi cheie (de exemplu, în fruntea companiilor de stat) pentru a facilita câștigarea de contracte din achiziții publice, urmând ca o parte din bani să ajungă la partid

Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț și vicepreședinte PDL, condamnat definitiv, a recunoscut că a determinat persoane din funcție de conducere din ministere de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o persoană agreată de partid, care a fost dispusă să contribuie la finanțarea partidului prin atribuirea preferențială de contracte de achiziție publică. Prin licitațiile trucate firma deținută de Horațiu Bruno Berdilă a primit contracte din care a transferat mai departe la partid o parte din bani. Ștefan a primit la rândul său între 10 si 25% din valoarea fiecarui contract; 10 milioane de lei au ajuns în buzunarele politicianului și ale partidului.

#5 Politicienii obțin beneficii în situații de conflict de interese legal sau indirect 

1) Decidentul este acționar, administrator sau controlează firma sub orice altă formă și folosește funcția publică pe care o deține (primar, consilier local, consilier județean etc) pentru a acorda direct sau mijlocit contracte firmei sale sau din conducerea căreia fac parte persoane apropiate

Mihai Șlic a fost viceprimar (2004-2005) și consilier local (2008-2010) PDL/PNL în Bacău. Și-a pierdut mandatul pentru conflicte de interese și incompatibilitate întrucât era acționar și asociat (printre altele) la companiile Conbac și Profinstal, care au primit contracte de lucrări din bani publici. A donat 15.000 lei către PDL în 2012.

2) Mai complicat (și nu neapărat conform definiției din lege) este când avem firme din a căror conducere fac parte persoane cu putere de decizie care lucrează sau au lucrat la instituții publice precum CNADNR sau MDRAP – instituții care gestionează fonduri și gestionează achiziții. Deși în multe cazuri nu se pot trasa legături directe, în alte situații putem să tragem anumite concluzii privind succesul unei firme și legătura cu persoane din conducere.

Virgil Icleanu a fost director la CNADNR. Tot Virgil Icleanu apare ca administrator la SC CCCF DRUMURI ȘI PODURI TIMIȘOARA (faliment), care este acționar la Societatea de Construcții în Transporturi București SA – compania a încheiat 16 contracte între 2007 și 2015 cu CNADNR. Icleanu este administrator la SC Construcții Feroviare Iași, care are 30 de contracte cu CNADNR. Compania a donat 20,000 RON în 2008 către PDL.

 

#6 Politicienii solicită de la oameni de afaceri diverse produse sau servicii pentru campanii electorale (materiale pentru campanii electorale, servicii de consultanta sau publicitate, produse alimentare etc)

Florin Popescu, președinte PDL Dâmbovița a fost condamnat la un an cu executare în 2016 pentru că a solicitat și a primit de la administratorul unei firme 60.992,2 kg de pui grill, în valoare de 485.500 lei, pe care i-a distribuit alegătorilor la alegerilor locale din 2012, când a și fost ales președinte al CJ.

#7 Politicienii de la nivel central sau județean determină factori de decizie locali (primari, spre exemplu) să aducă voturi în schimbul aprobării unor fonduri (de exemplu din Programul Național de Dezvoltare Locală).

Sorin Frunzăverde, președinte PNL al CJ Caraș Severin a fost condamnat în 2016 la 2 ani cu suspendare pentru folosirea influenței vederea obținerii unui folos necuvenit. Acesta l-a influențat pe vicepreședintele CJ, Ionesie Ghiorgioni să pună presiune asupra primarilor cu ocazia alegerilor prezidențiale din 2014, pentru a aduce mai multe voturi pentru candidatul susținut de partid. Acesta din urmă le-a transmis că de rezultatul alegerilor va depinde repartizarea fondurilor pentru 2015 și 2016.

#8 Politicienii obțin fonduri în mod ilegal sub pretextul organizării unor evenimente, prin plata unor taxe de participare

Fostul premier Adrian Năstase (PSD) a fost condamnat alături de alte cinci persoane în 2012 pentru că ar fi organizat concursul Trofeul Calității în Construcții pentru a finanța campania din 2004, unde au fost invitate firme și persoane fizice (inclusiv directori de instituții, politicieni etc) să participe în schimbul unor taxe de participare. Banii strânși – 67.5 mld ROL – nu au ajuns la Inspectoratul de Stat în Construcții, ci la patru firme care au organizat evenimentul. De la firme banii au ajuns la compania EUROGRAFICA, al cărui patron a plătit materiale de propagandă electorală. Noul director al ISC, Adrian Grăjdan, a încercat să retragă instituția ca parte civilă din proces, întrucât nu ar fi existat prejudiciu; Adrian Năstase l-ar fi sunat pe Grăjdan în dimineața zilei în care acesta a retras instituția din proces.

#9 Politicienii de la nivel central alocă fonduri în mod discreționar sau manipulează legislația pentru a facilita alocările clientelare

Partidele politice alocă din bani naționali, prin mecanisme precum Programul Național de Dezvoltare Locală (PDNL) sau Compania Națională de Investiții, sume vizibil mai mari primarilor de aceeași culoare, folosindu-se de criterii neclare și proceduri netransparente. În 2007, șansa unui primar de la putere era de trei ori mai mare să ia bani decât a unuia din opoziție; în 2012-2016, șansa era de două ori mai mare. La fel se distribuie banii și din Fondul de Rezervă al Guvernului, mai ales înainte de perioadele electorale. La începutul lui 2017, prin OUG 6 și 9, Guvernul a suprimat reglementări din Legea finanțelor publice, prin care permitea primarilor să depășească anumite limite de cheltuieli, generând deci datorii, sau să schimbe destinația banilor; toate acestea în condițiile în care PNDL 2 are alocate peste 30 de miliarde, credite de angajament.

#10 Decidenții favorizează firme de partid la achiziții publice

Spre exemplu, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, în 10 județe analizate de EFOR, 4-5 firme (din 40-50 de competitori de județ care câștigă cel puțin un contract) câștigă peste 50% din achizițiile publice. Majoritatea firmelor din top 20/județ ca sume pot fi legate de partidele politice sau au probleme penale (spălare de bani, evaziune fiscală, fraude cu fonduri europene etc). La nivel de fonduri europene, din primele 30 de firme ca sume câștigate în contracte de infrastructură aproape trei sferturi din firme pot fi legate de partide politice direct sau indirect; „primul milion” pe care l-au făcut mari firme de construcții sau consultanță, care acum dețin monopol la achiziții este legat de favorizare politică. Unele dintre firme, la rândul lor, susțin politicienii sau partidele politice cu donații.

Sursa: ExperForum

Comentarii Facebook

Coruptie

Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf

Publicat

pe

Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf

Fostul președinte Donald Trump este în siguranță în urma unei noi tentative de asasinat la terenul său de golf din Florida, iar un „potențial suspect” este în custodie, au confirmat autoritățile americane.

Donald Trump, după prima tentativă de asasinat FOTO: Arhivă

Agenții Secret Service au observat țeava unei puști ieșind
prin niște tufișuri și au deschis focul asupra lui, au declarat oficialii. FBI
a declarat că Trump se afla la o distanță de 300-500 de metri (275 – 455 m) în
acel moment.

O armă de foc de tip AK47 și o lunetă, împreună cu două rucsacuri și o cameră GoPro, au fost găsite ulterior la fața locului, potrivit bbc.com.

Un martor a declarat că l-a văzut pe suspect fugind din
niște tufișuri și sărind într-o mașină Nissan neagră după ce agenții au tras în
el de mai multe ori.

Martorul a fotografiat vehiculul și numărul de
înmatriculare, iar acesta a fost oprit ulterior în Martin County, la nord de
club.

„Am luat legătura cu biroul șerifului din comitatul
Martin, i-am alertat, iar ei au reperat vehiculul, l-au oprit și l-au reținut
pe individ”,
a declarat șeriful Ric Bradshaw din comitatul Palm Beach.

„După aceea, l-am luat pe martorul care a asistat la
incident, l-am dus acolo cu avionul și el a identificat persoana pe care a
văzut-o fugind din tufișuri, care a sărit în mașină”,
a declarat șeriful în
cadrul unui briefing de presă.

Într-un e-mail adresat susținătorilor săi, Trump a declarat
că este „în siguranță și bine”.

„Nimic nu mă va încetini”, a scris el. „Nu mă voi
preda niciodată!”

Incidentul are loc la aproape exact două luni după ce un
bărbat înarmat a încercat să îl asasineze pe Trump la un miting în Butler,
Pennsylvania, fostul președinte fiind împușcat în ureche.

Secret Service a confirmat într-o postare pe X că
investighează un „incident de protecție” care îl implică pe Trump și
care a avut loc cu puțin timp înainte de ora 14:00 EST (19:00 BST) duminică.

Ulterior, șeriful Bradshaw a declarat că „agentul Secret
Service care se afla pe teren a făcut o treabă fantastică”.

El a adăugat: „Ei au un agent care a reușit să vadă țeava
puștii ieșind din gard și să atace imediat individul, moment în care acesta a
plecat.”

În prezent, pe drumurile și în apele din jurul proprietății
Mar-a-Lago a fostului președinte din Florida, precum și pe terenul său de golf
din apropiere, de la West Palm Beach, există o prezență intensă de securitate.

Presa americană, citând oficiali anonimi din domeniul
aplicării legii, a numit suspectul Ryan Wesley Routh, 58 de ani, din Hawaii.

BBC Verify a găsit profiluri de social media care corespund
acestui nume. Acestea indică faptul că Routh a făcut apel la luptători străini
să meargă în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

Routh a fost acuzat și condamnat pentru numeroase
infracțiuni în comitatul Guilford, Carolina de Nord, între 2002 și 2010,
potrivit unei surse de aplicare a legii care a vorbit cu CBS News, partenerul
BBC din SUA.

Infracțiunile au inclus purtarea unei arme ascunse,
împotrivirea la arestare, lovire și fugă de autovehicul, conducere cu permisul
anulat și deținere de bunuri furate.

Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden și
vicepreședintele Kamala Harris au fost informați cu privire la incidentul de pe
terenul de golf.

„Sunt ușurat că fostul președinte este nevătămat”, a
spus Biden într-o declarație.

Harris se află într-o cursă strânsă împotriva lui Trump în
alegerile prezidențiale – votul din 5 noiembrie este de așteptat să atârne de
rezultatele din câteva state cheie.

Harris a postat pe X că a fost informată cu privire la acest
caz și că se bucură că Trump nu a fost rănit. „Violența nu își are locul în
America”,
a scris ea.

Trump a fost rănit în timp ce se adresa mulțimii din Butler,
Pennsylvania, la 13 iulie, când un bărbat înarmat, Thomas Matthew Crooks, a
tras în el cu o pușcă de tip AR-15 de pe acoperișul unei clădiri din apropiere.

Împușcăturile au provocat moartea unui spectator, în timp ce
Crooks, în vârstă de 20 de ani, a fost ucis la fața locului de un lunetist al
Secret Service.

Secret Service s-a confruntat cu o examinare intensă a
modului în care trăgătorul din Bethel Park, Pennsylvania, a putut deschide
focul asupra fostului președinte.

Directorul agenției, Kimberly Cheatle, a demisionat la două
săptămâni după incident.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Coruptie

Nicușor Dan a EXPLICAT de ce nu a candidat acum la alegerile prezidențiale, dar și când s-ar putea întâmpla acest lucru: „În viitor”

Publicat

pe

Nicușor Dan a EXPLICAT de ce nu a candidat acum la alegerile prezidențiale, dar și când s-ar putea întâmpla acest lucru: „În viitor”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat, duminică seară, de ce nu a candidat la alegerile prezidențiale din acest an, dar și când s-ar putea întâmpla acest lucru.

„Eu am candidat la alegerile locale, în urmă cu câteva luni… Și atunci mi s-a pus întrebarea asta, de mai multe ori. Eram într-un moment în care partidele politice își stabiliseră deja, în mare măsură, opțiunea lor pentru prezidențiale și parlamentare. Și atunci declarația mea a fost că mă concentrez pe locale (alegeri-n.r.) și mai vedem în viitor, adică peste doi-trei ani și chiar mai mulți”.



Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Coruptie

IMAGINI cu arestarea lui Dominique Pelicot, supranumit „violatorul din Mazan”, într-un caz penal care cutremură Franța

Publicat

pe

IMAGINI cu arestarea lui Dominique Pelicot, supranumit „violatorul din Mazan”, într-un caz penal care cutremură Franța

Au apărut imagini cu arestarea lui Dominique Pélicot, în vârstă de 71 de ani, cel supranumit „violatorul din Mazan”, într-un caz penal care cutremură Franța.

Bărbatul este judecat pentru violarea repetată şi recrutarea a zeci de străini care să o violeze pe soţia sa, în timp ce victima era puternic sedată, în dormitorul familiei, informează Știrile Pro TV.

12 septembrie 2020, într-un supermarket din sudul Franței… Un agent de securitate observă un comportamnet suspect: cu telefonul ascuns în sacoșă, un bărbat se plimbă printre rafturi și filmează sub fustele clientelor.

Agentul de securitate l-a urmărit și l-a suprins în flagrant delict. Era deja la a patra femeie. Intervenția agentului desecuritate a dus la arestarea individului – și astfel s-a dezvăluit unul dintre cel mai sinistre și șocante cazuri penale din Franța, cazul zis al „violurilor din Mazan”.

Poliția a deschis ancheta, iar în telefonul mobil al individului au fost găsite înregistrări cu zeci de violuri la care a fost supusă soția lui, Gisèle Pelicot, în propriul pat, în timp ce era puternic sedată și inconștientă. Faptele s-au repetat timp de zece ani, în satul Mazan din sudul Franței.

Dominique Pélicot este judecat la un tribunal din Avignon, alături de alţi 50 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 26 şi 74 de ani, cercetați – de asemenea – pentru presupusa lor implicare.

În cursul audierilor au apărut dezvăluiri și despre un discipol al „violatorului din Mazan”, un alt bărbat care locuia în aceeaşi zonă a copiat tacticile lui Dominique Pelicot pentru a-şi droga şi viola, la rândul său, propria soţie.

Acest Jean-Pierre, de 63 de ani, tată a cinci copii, care lucra ca şofer pentru o cooperativă agricolă, a fost „iniţiat” chiar de principalul acuzat.



Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Cât costă un permis de muncă obținut peste rând pentru un angajat din Asia. Șeful Biroului Imigrări din Ialomița, reținut pentru luare de mită Cât costă un permis de muncă obținut peste rând pentru un angajat din Asia. Șeful Biroului Imigrări din Ialomița, reținut pentru luare de mită
Actualitateacum 28 de minute

Cât costă un permis de muncă obținut peste rând pentru un angajat din Asia. Șeful Biroului Imigrări din Ialomița, reținut pentru luare de mită

Un comisar șef de poliție a fost reținut de către procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată. Șef...

Posibil ca Netanyahu să-mi fi pus microfoane în baie, dezvăluie Boris Johnson în cartea sa de memorii Posibil ca Netanyahu să-mi fi pus microfoane în baie, dezvăluie Boris Johnson în cartea sa de memorii
Actualitateacum 5 ore

Posibil ca Netanyahu să-mi fi pus microfoane în baie, dezvăluie Boris Johnson în cartea sa de memorii

Boris Johnson a afirmat în memoriile sale că a fost găsit un dispozitiv de ascultare în baia sa personală de...

De câte puncte mai are nevoie FCSB pentru a ajunge în primăvara europeană. Calculele calificării De câte puncte mai are nevoie FCSB pentru a ajunge în primăvara europeană. Calculele calificării
Actualitateacum 5 ore

De câte puncte mai are nevoie FCSB pentru a ajunge în primăvara europeană. Calculele calificării

FCSB are două victorii în grupa Europa League, după ce s-a impus cu 4-1 în fața lui RFS și cu...

Mircea Geoană a confirmat vizita la Moscova din 2009: ”M-am dus ca orice om care vrea să conducă o țară” Mircea Geoană a confirmat vizita la Moscova din 2009: ”M-am dus ca orice om care vrea să conducă o țară”
Politicaacum 5 ore

Mircea Geoană a confirmat vizita la Moscova din 2009: ”M-am dus ca orice om care vrea să conducă o țară”

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale și fost secretar general adjunct la NATO, a confirmat vizita privată pe care...

Lucrătorii și operatorii portuari americani au ajuns la un acord pentru a pune capăt imediat grevei de pe Coasta de Est care a blocat transportul maritim Lucrătorii și operatorii portuari americani au ajuns la un acord pentru a pune capăt imediat grevei de pe Coasta de Est care a blocat transportul maritim
Actualitateacum 5 ore

Lucrătorii și operatorii portuari americani au ajuns la un acord pentru a pune capăt imediat grevei de pe Coasta de Est care a blocat transportul maritim

Lucrătorii portuari americani și operatorii portuari au ajuns la un acord provizoriu care va pune capăt imediat unei greve paralizante...

„Marcel Ciolacu a încercat să îl pună la ZID pe Nicușor Dan” „Marcel Ciolacu a încercat să îl pună la ZID pe Nicușor Dan”
Politicaacum 5 ore

„Marcel Ciolacu a încercat să îl pună la ZID pe Nicușor Dan”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, HD Hartmann, profiler, analist și jurnalist a făcut o serie de dezvăluiri controversate, printre...

Ludovic Orban: Dacă am face un sondaj printre liberali l-aş bate pe Ciucă cu 75%! Ludovic Orban: Dacă am face un sondaj printre liberali l-aş bate pe Ciucă cu 75%!
Politicaacum 5 ore

Ludovic Orban: Dacă am face un sondaj printre liberali l-aş bate pe Ciucă cu 75%!

Ludovic Orban, dezlănţuit la adresa PNL: „Dacă am face un sondaj printre primarii liberali, l-aş bate pe Ciucă cu 75%....

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro