Connect with us

Actualitate

Hepatita A (“boala mâinilor murdare”)

Publicat

pe

Hepatita virală A este boala infecțioasă care determină cel mai frecvent hepatită acută și nu cronicizează niciodată asemenea hepatitei B și/sau C. Este cauzată de virusul hepatitei A, al cărui rezervor natural este numai uman. În urma unei infecții, sistemul imunitar produce anticorpi împotriva virusului hepatitei A și conferă imunitate subiectului împotriva viitoarelor infecții. Vaccinul împotriva hepatitei A este, până în prezent, cea mai bună protecție împotriva bolii.

Cum se transmite virusul hepatitei A?

Virusul hepatitei A poate supravieţui perioade îndelungate în mediul înconjurător, contaminarea apei sau a alimentelor fiind sursa principală a izbucnirilor epidemice. Transmiterea VHA se poate produce şi prin produse de sânge, dar situaţia aceasta este rar întâlnită. În funcţie de nivelul de endemicitate al infecţiei cu virusul hepatitei A, zonele geografice pot fi clasificate ca fiind ca endemicitate înaltă, intermediară şi scăzută. Nivelul endemicităţii se corelează cu condiţiile de igienă şi sanitare din fiecare zonă geografică.

 

   Structura virusului hepatitei A

sursa foto: stock.adobe.com

 

Care este tabloul clinic din hepatita A?

1) Perioada de incubaţie a bolii este de 2-6 săptămâni.

2) Perioada preicterică (prodromală) are o durată de 1-2 săptămâni, fiind caracterizată prin următoarele manifestări:

  • manifestări digestive – frecvent întâlnite (70-90%): anorexie, greţuri, vărsături, dureri intermitente în hipocondrul drept şi epigastru, balonări abdominale, dezgust pentru fumat, diaree (întâlnită la copii – în 20% din cazuri);
  • manifestări neuropsihice: astenie marcată, cefalee, vertij, irascibilitate;
  • manifestări pseudogripale: febră, cefalee, mialgii, catar respirator;
  • manifestări pseudoreumatismale: artralgii care afectează articulaţiile mari şi care cedează odată cu instalarea icterului;
  • manifestări eruptive: erupţii de tip urticarian, rujeoliform, scarlatiniform sau purpuric.

3) Perioada icterică (de stare):

 

  • icterul sclerotegumentar, precedat de urini hipercrome, se extinde de la mucoase la tegumente în 1-3 zile. Odată cu apariţia icterului fenomenele digestive regresează progresiv.

 

  • icterul durează 7-17 zile la copii şi 10-28 zile la adulţi fiind însoţit uneori de prurit.
  • icterul se asociază cu urini hipercrome şi scaune decolorate.
  • la examenul clinic obiectiv se constată hepatomegalie de consistenţă normală, discret crescută, sensibilă la palpare sau spontan. Revenirea la normal a dimensiunilor ficatului se face, în medie, în 4 săptămâni.
  • splenomegalia este prezentă la aproximativ o treime din cazuri, iar adenomegalia este inconstantă.

Ce investigații paraclinice folosim pentru a diagnostica hepatita A?

1) Teste funcţionale hepatice:

  1. a) Teste de hepatocitoliză:

TGP (alanin-amino-transferaza), enzimă cu o mare specificitate pentru afectarea hepatică, prezintă creşteri de 20-50 ori valoarea normală. Încep să crească în faza prodromală, precedînd debutul icterului. Scăderea treptată se asociază cu ameliorarea clinică, în timp ce scăderea bruscă caracterizează deteriorarea stării clinice. Creşteri ale TGP pot fi întîlnite în următoarele situaţii: alte infecţii care implică ficatul (mononucleoza infecţioasă, tuberculoza etc); toxice şi medicamente (creşteri moderate ale TGP); tumori; insuficienţa cardiacă congestivă, pierderi lichidiene prin diaree şi vărsături.

  1. b) Teste de insuficienţă hepatocelulară:
  • timpul de protrombină – indicele Quik scade puţin în forma obişnuită (50-80%), valoarea sub 30% fiind întâlnită în forma fulminantă.
  • albumina serică.
  1. c) Teste de colestază:
  • bilirubina neconjugată şi conjugate;
  • bilirubina în urină;
  • urobilinogenul urinar;
  • fosfataza alcalină;
  • GGT (Gama-glutamil-transpeptidaza).
  1. d) Teste de inflamaţie:
  • imunoelectroforeza – imunoglobulinele de tip M evoluează paralel cu necroza (distrugerea) hepatică.

2) Teste de laborator specifice:

Anticorpii IgM anti-VHA certifică diagnosticul de hepatită acută. Vârful titrului IgM anti-VHA este atins în faza acută a bolii sau în faza precoce a convalescenţei după care scade. Aceşti anticorpi pot persista > 6 luni la > 25% din pacienţi.

Care este evoluția hepatitei A?

 

  • Intensificarea icterului până la momentul de apogeu se realizează în decurs de o săptămână, se menţine constant timp de aproximativ 10 zile şi dispare, de regulă, după 3 săptămâni.

 

    • Severitatea simptomelor asociate infecţiei cu virusul hepatitei A este strâns corelată cu vârsta. Astfel, infecţia acută, simptomatică, icterică se întâlneşte cel mai adesea la adulţi şi la adolescenţii cu vârsta peste 16 ani, în timp ce copiii sub 2 ani se prezintă foarte rar cu o hepatită manifestă clinic.

 

  • Perioada de convalescenţă este prelungită, recuperarea fiind lentă.

 

  • Boala nu progresează NICIODATĂ spre un stadiu cronic.

Care este tratamentul în hepatita A?

1) Regimul igieno-dietetic

Scopul tratamentului este menţinerea confortului digestiv şi a echilibrului nutriţional. Se recomandă izolarea în spital a pacienţilor până la dispariţia icterului şi scăderea transaminazelor sub 100 UI/l (aproximativ 2-3 săptămâni). În convalescenţă reluarea activităţii se va face gradat. Dieta este largă, echilibrată în principii alimentare şi trebuie să asigure 2000- 3000 calorii /zi. În faza digestivă acută se recomandă fructe (cu excepţia: căpşuni, nuci verzi, alune etc) sub formă proaspătă, compoturi sau sucuri, legume (cu excepţia: conopidă, castraveţi, varză, vinete), paste făinoase, iaurt, lapte. Când icterul începe să regreseze se poate introduce în alimentaţie carnea de pasăre, vită, peşte (grătar sau fiartă). După dispariţia icterului se pot introduce ouăle şi smântâna. Timp de 6 luni de la debutul hepatitei se contraindică consumul de grăsimi prăjite, conservele, sosurile şi alcoolul. De asemenea, puteți citi știri medicale din domeniu referitor la alte soluții terapeutice pentru hepatita A.

2) Tratamentul simptomatic

Combaterea vărsăturilor, administrarea de soluţii perfuzabile de glucoză 10% la cei cu intoleranţă alimentară, vitamine. Pacientul va fi urmărit clinic şi biologic după externarea din spital, la o lună, la 3 luni şi la 6 luni.

3) Tratamentul profilactic

  Măsurile igieno dietetice rămân pe primul plan, dar, profilaxia se poate realiza cu vaccin anti virus hepatitic A (sub formă de monovaccin sau de vaccin combinat cu cel anti virus hepatitic B- Twinrix).

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025

Publicat

pe

Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025

Valoarea ecotichetului pentru programul „Rabla” nu a fost stabilită încă, dar cu siguranţă aceasta va creşte, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește anul acesta FOTO Arhivă

„Încă nu am hotărât care este valoarea ecotichetului, dar cu siguranţă o vom creşte. Am avut lungi discuţii cu producătorii de autovehicule din România, cu importatorii de autovehicule din România şi cu toţi românii care aşteaptă cu nerăbdare acest program. Vom definitiva în curând consultările publice în acest sens şi sperăm foarte repede să putem să trimitem la Monitorul Oficial noile praguri ale valorii ecotichetelor. Un termen de debut al acestui program ţine mai degrabă de aprobarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu şi de dezvoltarea aplicaţiei informatice. Noutatea anului acesta este legată de faptul că românii se vor înscrie singuri în platformă, nu vor mai face înscrierea prin intermediul unui dealer de autovehicule. Îşi vor lua voucherul şi vor deconta acel voucher la orice dealer, la orice producător, la orice furnizor de autoturisme”, a afirmat Fechet, citat de Agerpres.

Ministerul Mediului a lansat, pe data de 5 martie 2025, în consultare publică, Ghidul pentru „Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, cunoscut ca „Rabla”.

Conform documentului, cuantumul ecotichetului destinat cumpărătorilor de autoturisme 100% electrice rămâne la fel ca în 2024, respectiv 25.500 de lei (5.000 de euro). Totodată, se vor acorda 7.000 de lei pentru achiziţionarea unei motociclete, 10.000 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid şi 13.000 de lei la achiziţia unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice.

Pe acest subiect, la scurt timp după publicarea documentului, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) şi-a exprimat dezacordul faţă de forma propusă de către minister, considerând că prevederile nu răspund în mod adecvat nevoilor pieţei şi riscă să încetinească şi mai mult procesul de electrificare a transportului rutier din România.

„APIA a atras atenţia, inclusiv prin comunicatul (…) din ianuarie 2025, asupra necesităţii unei subvenţii corect calibrate pentru vehiculele electrice, astfel încât să evităm efectele negative resimţite în 2024, când reducerea drastică a sprijinului financiar a dus la prăbuşirea pieţei de automobile electrice cu 32,2%, România ajungând pe ultimul loc în UE în acest sector, atât la nivel procentual, cât si la nivelul numărului efectiv de vehicule electrice înmatriculate raportat la numărul populaţiei. Mai mult decât atât, evoluţia înmatriculărilor de vehicule electrice în primele două luni ale anului 2025, care indică o scădere de 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, este extrem de îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât 2024 a fost deja un an catastrofal, marcat de prăbuşirea cererii ca urmare a reducerii drastice a subvenţiilor. Această tendinţă negativă devine şi mai alarmantă în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu 37% doar în prima lună a anului 2025. Această discrepanţă majoră subliniază faptul că România nu doar că nu ţine pasul cu tendinţele europene, ci riscă să devină un caz izolat de stagnare în procesul de tranziţie către mobilitatea electrică”, au susţinut reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă.

În acest context, asociaţia profesională a reiterat propunerile transmise anterior Guvernului şi Ministerului Mediului, una dintre acestea fiind menţinerea şi majorarea subvenţiei pentru vehiculele electrice la 8.500 de euro, în 2025, şi de 7.500 de euro, în 2026, urmate de o scădere treptată până în 2030.

De asemenea, APIA a propus majorarea plafonului maxim al preţului de achiziţie eligibil prin „Rabla” la 80.000 de euro, pentru a reflecta inflaţia şi a permite accesul consumatorilor la vehicule electrice performante. În plus, în viziunea asociaţiei, ar fi nevoie de reducerea perioadei minime de păstrare a unui autoturism achiziţionat prin program, de la 3 ani la un an, pentru a încuraja o piaţă dinamică şi a facilita accesul mai multor categorii de consumatori la mobilitate electrică.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit

Publicat

pe

Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit

Căile Ferate ale Ucrainei (Ukrzalizniția) au anunțat, pe 24 martie,  că au fost ținta unui atac cibernetic de amploare și sofisticat, precizând că lucrările de restaurare a sistemelor afectate sunt în curs de desfășurare.

Trenurile au circulat în ciuda atacului cibernetic/FOTO:Arhiva

„Sistemele online ale Ukrzalizniția au fost supuse unui atac cibernetic masiv și țintit”, se arată într-un comunicat oficial al operatorului feroviar de stat.

Conform declarațiilor anterioare ale companiei, atât site-ul, cât și aplicația sa au devenit inaccesibile pe 23 martie din cauza unei „defecțiuni tehnice”. Atacul survine într-un context în care atât Rusia, cât și Ucraina au recurs pe scară largă la atacuri cibernetice în cadrul războiului pe care îl duc, mai multe companii ucrainene și agenții guvernamentale fiind vizate de hackerii ruși în ultimii trei ani.

Deși atacul a fost semnificativ, nu a reușit să perturbe traficul feroviar, trenurile continuând să circule fără întârzieri, a menționat compania. Ca urmare a atacurilor cibernetice anterioare, operatorul feroviar ucrainean implementase protocoale de backup, ceea ce a permis menținerea activității feroviare.

Ukrzalizniția a calificat atacul drept „sistemic” și „multi-nivelat”, indicând faptul că acesta a fost orchestrat de „inamic”. Specialiștii companiei lucrează împreună cu experții din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru a restabili datele de rezervă.

În ciuda eforturilor de restabilire a sistemelor, achiziționarea biletelor online rămâne indisponibilă, iar compania se pregătește să funcționeze offline începând cu 24 martie, informează mass-media ucraineană.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște

Publicat

pe

Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște

Martie este ocazia perfectă pentru a redescoperi puterea uimitoare a îmbrățișărilor – un gest simplu, dar esențial, care apropie oamenii și aduce beneficii remarcabile pentru sănătatea emoțională. Un act care nu costă nimic, doar un strop de bunăvoință, dar care poate alina suflete, reduce stresul și întări legăturile dintre noi.

Puterea nebănuită a îmbrățișărilor opt secunde până la fericire Colaj

Într-o lume din ce în ce mai grăbită și digitalizată, îmbrățișările rămân un limbaj universal al afecțiunii, un refugiu autentic de confort și siguranță. Specialiștii ne încurajează să profităm de această perioadă pentru a oferi și primi îmbrățișări, pentru că doar opt secunde pot schimba complet ziua și, poate, chiar viața!

„Organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima, toate au nevoie de îmbrățișări”  

Psihiatrul Marian Rojas Estapé, cunoscută pentru cercetările sale în domeniul psihologiei și neuroștiinței, subliniază puterea unui gest simplu, dar extrem de benefic, atât pentru exprimarea iubirii, cât și pentru sănătatea noastră emoțională și fizică.

Potrivit acesteia, îmbrățișările nu sunt doar un semn de afecțiune, ci aduc și beneficii importante la nivel biologic și psihologic.

„Expertul în neuroștiință Paul Zack, care cunoaște cel mai bine oxitocina, recomandă ca fiecare dintre noi să ne îmbrățișăm de cel puțin opt ori pe zi”, explică Marian Rojas Estapé.

Marian Rojas Estape cunoscut psihiatru-cercetări în psihologie și neuroștiințe Sursă marianrojas-com

Oxitocina, cunoscută și ca „hormonul iubirii”, este esențială pentru schimbarea stării de spirit, pentru crearea sentimentelor de bine, conexiune și siguranță emoțională. După ce a studiat această substanță, psihiatrul subliniază că „trebuie să recăpătăm acest obicei ori de câte ori avem ocazia”, pentru că „organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima… toate au nevoie de aceste îmbrățișări.

„Hormonul legăturilor” și al „oamenilor – vitamină” 

Într-o lume cu un ritm tot mai alert și plină de tensiuni, îmbrățișările pot deveni un remediu natural pentru stres și anxietate, explică specialista. În plus, „de fiecare dată când primim o îmbrățișare, oxitocina este eliberată, creând o stare de bine, pace interioară, serenitate, fericire și echilibru”, iar acest gest ne ajută să „ieșim din momentele dificile ale zilei”.

Pentru a beneficia la maximum de aceste efecte, psihiatrul recomandă ca îmbrățișările să dureze cel puțin 8 secunde. La acest interval de timp, gestul simplu „eliberează oxitocina, hormonul iubirii și al conexiunii, reduce stresul și anxietatea prin scăderea nivelului de cortizol, întărește relațiile emoționale și sporește sentimentul de siguranță și bunăstare emoțională”

Conform Marianei Rojas, îmbrățișările prelungite ajută la scăderea nivelului de cortizol – hormonul stresului – contribuind astfel la o mai bună reglementare emoțională. Oxitocina, cunoscută și ca hormonul legăturilor, este, de asemenea, numită „hormonul oamenilor-vitamina” de specialistă, care subliniază importanța prezenței celor dragi alături.

Îmbrățișările de 8 secunde – cheia către echilibru emoțional

Într-o perioadă în care cortizolul este încă prezent în cantități mari și fricile ne domină, Rojas Estapé ne încurajează să stimulăm oxitocina prin contactul uman. Îmbrățișările zilnice nu ne costă nimic; doar 8 secunde pot transforma complet percepția noastră într-o clipă.

Astfel, Marian Rojas ne îndeamnă să „revenim cât mai repede la revoluția îmbrățișărilor”, să ne îmbrățișăm din nou, să ne privim în ochi și să zâmbim din nou.

Ce moment mai potrivit pentru a începe decât Luna Iubirii? Adoptarea acestei practici zilnice este o metodă simplă, dar extrem de eficientă, de a ne îngriji sănătatea mentală, emoțională și fizică. Așadar, astăzi, nu ezita să oferi o îmbrățișare de 8 secunde și să o transformi într-un obicei zilnic.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025 Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025
Actualitateacum 1 minut

Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025

Valoarea ecotichetului pentru programul „Rabla” nu a fost stabilită încă, dar cu siguranţă aceasta va creşte, a declarat, luni, ministrul...

Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit
Actualitateacum 5 ore

Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit

Căile Ferate ale Ucrainei (Ukrzalizniția) au anunțat, pe 24 martie,  că au fost ținta unui atac cibernetic de amploare și...

Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște
Actualitateacum 10 ore

Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște

Martie este ocazia perfectă pentru a redescoperi puterea uimitoare a îmbrățișărilor – un gest simplu, dar esențial, care apropie oamenii...

2,3 milioane de carduri bancare, expuse pe dark web. Cum operează hackerii și cum vă puteți păstra banii 2,3 milioane de carduri bancare, expuse pe dark web. Cum operează hackerii și cum vă puteți păstra banii
Actualitateacum 15 ore

2,3 milioane de carduri bancare, expuse pe dark web. Cum operează hackerii și cum vă puteți păstra banii

2,3 milioane de carduri bancare au fost expuse pe dark web în perioada 2023 – 2024, spun experții în securitate...

Reportaj BBC în satul care l-a votat pe Călin Georgescu, iar oamenii sunt supărați pe clasa politică: „Ne-au păcălit. Ne-au promis mai mulți bani” Reportaj BBC în satul care l-a votat pe Călin Georgescu, iar oamenii sunt supărați pe clasa politică: „Ne-au păcălit. Ne-au promis mai mulți bani”
Actualitateacum 20 de ore

Reportaj BBC în satul care l-a votat pe Călin Georgescu, iar oamenii sunt supărați pe clasa politică: „Ne-au păcălit. Ne-au promis mai mulți bani”

Mulți români se tem că valorile europene fundamentale ale țării lor și alianțele sale globale sunt încă în pericol, arată BBC,...

Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util” Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”
Actualitateacum o zi

Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”

Valentin Jucan, vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a vorbit despre așa-zisa „poliție a internetului” și susține că suntem manipulați...

Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză
Actualitateacum o zi

Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză

 Vladimir Putin face presiuni asupra ucrainenilor aflaţi în Rusia sau în cele patru regiuni ocupate în Ucraina să ceară cetăţenia...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro