Connect with us

Actualitate

Hepatita A (“boala mâinilor murdare”)

Publicat

pe

Hepatita virală A este boala infecțioasă care determină cel mai frecvent hepatită acută și nu cronicizează niciodată asemenea hepatitei B și/sau C. Este cauzată de virusul hepatitei A, al cărui rezervor natural este numai uman. În urma unei infecții, sistemul imunitar produce anticorpi împotriva virusului hepatitei A și conferă imunitate subiectului împotriva viitoarelor infecții. Vaccinul împotriva hepatitei A este, până în prezent, cea mai bună protecție împotriva bolii.

Cum se transmite virusul hepatitei A?

Virusul hepatitei A poate supravieţui perioade îndelungate în mediul înconjurător, contaminarea apei sau a alimentelor fiind sursa principală a izbucnirilor epidemice. Transmiterea VHA se poate produce şi prin produse de sânge, dar situaţia aceasta este rar întâlnită. În funcţie de nivelul de endemicitate al infecţiei cu virusul hepatitei A, zonele geografice pot fi clasificate ca fiind ca endemicitate înaltă, intermediară şi scăzută. Nivelul endemicităţii se corelează cu condiţiile de igienă şi sanitare din fiecare zonă geografică.

 

   Structura virusului hepatitei A

sursa foto: stock.adobe.com

 

Care este tabloul clinic din hepatita A?

1) Perioada de incubaţie a bolii este de 2-6 săptămâni.

2) Perioada preicterică (prodromală) are o durată de 1-2 săptămâni, fiind caracterizată prin următoarele manifestări:

  • manifestări digestive – frecvent întâlnite (70-90%): anorexie, greţuri, vărsături, dureri intermitente în hipocondrul drept şi epigastru, balonări abdominale, dezgust pentru fumat, diaree (întâlnită la copii – în 20% din cazuri);
  • manifestări neuropsihice: astenie marcată, cefalee, vertij, irascibilitate;
  • manifestări pseudogripale: febră, cefalee, mialgii, catar respirator;
  • manifestări pseudoreumatismale: artralgii care afectează articulaţiile mari şi care cedează odată cu instalarea icterului;
  • manifestări eruptive: erupţii de tip urticarian, rujeoliform, scarlatiniform sau purpuric.

3) Perioada icterică (de stare):

 

  • icterul sclerotegumentar, precedat de urini hipercrome, se extinde de la mucoase la tegumente în 1-3 zile. Odată cu apariţia icterului fenomenele digestive regresează progresiv.

 

  • icterul durează 7-17 zile la copii şi 10-28 zile la adulţi fiind însoţit uneori de prurit.
  • icterul se asociază cu urini hipercrome şi scaune decolorate.
  • la examenul clinic obiectiv se constată hepatomegalie de consistenţă normală, discret crescută, sensibilă la palpare sau spontan. Revenirea la normal a dimensiunilor ficatului se face, în medie, în 4 săptămâni.
  • splenomegalia este prezentă la aproximativ o treime din cazuri, iar adenomegalia este inconstantă.

Ce investigații paraclinice folosim pentru a diagnostica hepatita A?

1) Teste funcţionale hepatice:

  1. a) Teste de hepatocitoliză:

TGP (alanin-amino-transferaza), enzimă cu o mare specificitate pentru afectarea hepatică, prezintă creşteri de 20-50 ori valoarea normală. Încep să crească în faza prodromală, precedînd debutul icterului. Scăderea treptată se asociază cu ameliorarea clinică, în timp ce scăderea bruscă caracterizează deteriorarea stării clinice. Creşteri ale TGP pot fi întîlnite în următoarele situaţii: alte infecţii care implică ficatul (mononucleoza infecţioasă, tuberculoza etc); toxice şi medicamente (creşteri moderate ale TGP); tumori; insuficienţa cardiacă congestivă, pierderi lichidiene prin diaree şi vărsături.

  1. b) Teste de insuficienţă hepatocelulară:
  • timpul de protrombină – indicele Quik scade puţin în forma obişnuită (50-80%), valoarea sub 30% fiind întâlnită în forma fulminantă.
  • albumina serică.
  1. c) Teste de colestază:
  • bilirubina neconjugată şi conjugate;
  • bilirubina în urină;
  • urobilinogenul urinar;
  • fosfataza alcalină;
  • GGT (Gama-glutamil-transpeptidaza).
  1. d) Teste de inflamaţie:
  • imunoelectroforeza – imunoglobulinele de tip M evoluează paralel cu necroza (distrugerea) hepatică.

2) Teste de laborator specifice:

Anticorpii IgM anti-VHA certifică diagnosticul de hepatită acută. Vârful titrului IgM anti-VHA este atins în faza acută a bolii sau în faza precoce a convalescenţei după care scade. Aceşti anticorpi pot persista > 6 luni la > 25% din pacienţi.

Care este evoluția hepatitei A?

 

  • Intensificarea icterului până la momentul de apogeu se realizează în decurs de o săptămână, se menţine constant timp de aproximativ 10 zile şi dispare, de regulă, după 3 săptămâni.

 

    • Severitatea simptomelor asociate infecţiei cu virusul hepatitei A este strâns corelată cu vârsta. Astfel, infecţia acută, simptomatică, icterică se întâlneşte cel mai adesea la adulţi şi la adolescenţii cu vârsta peste 16 ani, în timp ce copiii sub 2 ani se prezintă foarte rar cu o hepatită manifestă clinic.

 

  • Perioada de convalescenţă este prelungită, recuperarea fiind lentă.

 

  • Boala nu progresează NICIODATĂ spre un stadiu cronic.

Care este tratamentul în hepatita A?

1) Regimul igieno-dietetic

Scopul tratamentului este menţinerea confortului digestiv şi a echilibrului nutriţional. Se recomandă izolarea în spital a pacienţilor până la dispariţia icterului şi scăderea transaminazelor sub 100 UI/l (aproximativ 2-3 săptămâni). În convalescenţă reluarea activităţii se va face gradat. Dieta este largă, echilibrată în principii alimentare şi trebuie să asigure 2000- 3000 calorii /zi. În faza digestivă acută se recomandă fructe (cu excepţia: căpşuni, nuci verzi, alune etc) sub formă proaspătă, compoturi sau sucuri, legume (cu excepţia: conopidă, castraveţi, varză, vinete), paste făinoase, iaurt, lapte. Când icterul începe să regreseze se poate introduce în alimentaţie carnea de pasăre, vită, peşte (grătar sau fiartă). După dispariţia icterului se pot introduce ouăle şi smântâna. Timp de 6 luni de la debutul hepatitei se contraindică consumul de grăsimi prăjite, conservele, sosurile şi alcoolul. De asemenea, puteți citi știri medicale din domeniu referitor la alte soluții terapeutice pentru hepatita A.

2) Tratamentul simptomatic

Combaterea vărsăturilor, administrarea de soluţii perfuzabile de glucoză 10% la cei cu intoleranţă alimentară, vitamine. Pacientul va fi urmărit clinic şi biologic după externarea din spital, la o lună, la 3 luni şi la 6 luni.

3) Tratamentul profilactic

  Măsurile igieno dietetice rămân pe primul plan, dar, profilaxia se poate realiza cu vaccin anti virus hepatitic A (sub formă de monovaccin sau de vaccin combinat cu cel anti virus hepatitic B- Twinrix).

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR

Publicat

pe

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR

Dominic Fritz, prim-vicepreședintele USR a precizat că încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine vor vota duminică la alegerile prezidențiale.

Luptă strânsă între Elena Lasconi şi Călin Georgescu Foto: Arhivă

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat joi că, din
datele pe care le au la dispoziţie cei de la USR, este, în continuare, o luptă strânsă între
cei doi candidaţi, Elena Lasconi şi Călin Georgescu.

De asemenea, Fritz spune că există doarte mulți români care încă nu au luat o decizie privind votul în turul II la
prezidențiale.

Facem un apel la români să se mobilizeze şi ei pentru acest
vot. Din datele pe care le avem la dispoziţie, este o luptă strânsă între cei
doi. Încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine
vor vota duminică şi tocmai de aceea apelul nostru către toţi susţinătorii
Elenei Lasconi, către toţi susţinătorii unei Românii europene, este să
mobilizeze prietenii, rude, familie, colegi să meargă la vot duminică şi să
aleagă singura cale care va ţine România pe o cale europeană şi prosperă şi
sigură
”, a spus Dominic Fritz, potrivit News.ro. 

 „Suntem mobilizaţi, suntem în legătură şi cu celelalte
partide, după cum ştiţi, care, fiecare la rândul lui, mobilizează propriul
electorat
”, a mai spus reprezentantul USR. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică

Publicat

pe

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică

Fostul președinte Traian Băsescu spune că situația prezentată în documentele declasificate din ședința CSAT este una „extrem” de gravă.

Traian Băsescu susține că singura soluție este votul FOTO Facebook Traian Băsescu

Nu se mai poate face nimic, decât după validarea turului II și implicit a alegerilor. De data asta, și poate este o lecție bună, decizia este în mana poporului. Institutiile au ratat. Românii trebuie să știe că de votul lor depinde menținerea în familia pro-Occidentală”, a spus Traian Băsescu într-o intervenție la Digi 24. 

SRI și Parchetul nu mai au un protocol de colaborare

Fostul șef de stat a mai punctat că „instituțiile statului au avut foarte multe informații”.

„Cred că este foarte târziu. Aceste informații nu au fost strânse ieri, alaltăieri. De ce nu au fost transferate Parchetului de multă vreme”, a mai spus fostul președinte, încercând să și explice motivul.

Potrivit fostului șef de stat, motivul este datorat faptului că cele două instituții nu mai au un protocol de colaborare.  „Nu există niciun protocol de colaborare între SRI și Parchet. A fost în mod eroic anulat. (…) Ceva grav s-a întâmplat în funcționarea cooperării din instituțiile statului”, a explicat fostul președinte. 

Lecția „de o duritate formidabilă”

„Prima sesizare a fost făcută în 2020, iar în 2021 TikTok a concluzionat că este o activitate suspectă. Promovare masivă pentru susținerea POT. Iată că SRI a surprins și cele două săptămâni de susținere a POT. Este extrem de grav și arată că statul nu funcționează. Instituțiile nu se corelează între ele în acțiuni care țin de siguranța națională. Este o lecție de o duritate formidabilă, care arată o depreciere a statului. Suntem la 35 de ani de la Revoluție și constatăm că nu putem avea în siguranță un rând de alegeri”, a concluzionat Traian Băsescu. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers

Publicat

pe

Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers

Internaționalul român, 26 de ani, a fost titular aseară, pentru al doilea meci consecutiv, la Rangers și a reușit cel mai bun meci de la revenirea în prima echipă a scoțienilor. 

Ianis Hagi

Hagi a fost decisiv la primele două goluri ale echipei lui. Și, cel mai important, a început să lege meciurile ce titular, adică exact ceea ce i-a cerut Mircea Lucescu pentru a-l convoca pe mai departe.

Internaționalul român a fost decisiv pentru a doilea meci la rând. În etapa trecută, la 1-0 cu St. Johnstone, a centrat la autogolul adversarilor. Ianis Hagi a fost unul dintre cei mai buni oameni de pe teren în victoria lui Rangers cu Kilmarnock și a fost lăudat în Scoția.

„Centrarea excelentă”

Scottish Sun a reacționat la golurile la care a contribuit Ianis. Scoțienii au lăudat centrările românului. „James Tavernier ajunge la minge și transformă în gol o centrare superbă a lui Ianis Hagi”, au scris jurnaliștii scoțieni după golul de 1-0. „Danilo marchează primul său gol, după o altă centrare excelentă a lui Hagi”, a scris Scottish Sun după golul de 2-0.

Despre primul assist a scris și jurnalistul Scott Bradley: „Centrare pur și simplu senzațională a lui Ianis Hagi”.

Ianis Hagi a reușit o centrare perfectă spre Tavernier, iar acesta a trimis balonul în plasă. Golul a fost confirmat după analiza VAR. Danilo Pereira a înscris din centrarea lui Ianis Hagi. Al doilea assist pentru Hagi în această seară”, a scris Rangers pe contul oficial de X, despre golurile la care a contribuit Ianis Hagi.

Glasgow Rangers este însă departe de locul 1, ocupat de Celtic, 40 de puncte. Trupa românului are doar 29 de puncte, fiind pe locul 3.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR
Actualitateacum 56 de minute

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR

Dominic Fritz, prim-vicepreședintele USR a precizat că încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine...

România celor neglijați – vocea fiecărui cetăţean contează! România celor neglijați – vocea fiecărui cetăţean contează!
Politicaacum 3 ore

România celor neglijați – vocea fiecărui cetăţean contează!

În România de astăzi, prea mulți oameni simt că vocea lor nu mai contează. Politicienii par să vorbească o limbă...

Nehotărâţii care pot schimba soarta ţării prin votul lor! Nehotărâţii care pot schimba soarta ţării prin votul lor!
Politicaacum 5 ore

Nehotărâţii care pot schimba soarta ţării prin votul lor!

România se află la o răscruce de drumuri, iar deciziile luate în zilele următoare pot schimba traiectoria țării pentru generațiile...

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică
Actualitateacum 6 ore

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică

Fostul președinte Traian Băsescu spune că situația prezentată în documentele declasificate din ședința CSAT este una „extrem” de gravă. Traian...

Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers
Actualitateacum 11 ore

Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers

Internaționalul român, 26 de ani, a fost titular aseară, pentru al doilea meci consecutiv, la Rangers și a reușit cel...

Scandal la un târg de Crăciun din Polonia din cauza unor călugărițe pro-ruse Scandal la un târg de Crăciun din Polonia din cauza unor călugărițe pro-ruse
Actualitateacum 16 ore

Scandal la un târg de Crăciun din Polonia din cauza unor călugărițe pro-ruse

În Polonia, în orașul Szczecin, activiștii au fost revoltați de participarea unor călugărițe pro-ruse din Belarus la târgul de Crăciun....

Robert F. Kennedy anunță oficial nu îl susține pe Călin Georgescu: „Nu îl sprijină în niciun fel. Nu s-a pus problema să vină în Romania Robert F. Kennedy anunță oficial nu îl susține pe Călin Georgescu: „Nu îl sprijină în niciun fel. Nu s-a pus problema să vină în Romania
Actualitateacum 20 de ore

Robert F. Kennedy anunță oficial nu îl susține pe Călin Georgescu: „Nu îl sprijină în niciun fel. Nu s-a pus problema să vină în Romania

Blake Fleetwood, reprezentantul lui Robert F. Kennedy Jr., a anunțat că acesta nu îl susține pe Călin Georgescu și că...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro