Actualitate
O scurtă analiză după decizia Statelor Unite de a impozita aurul și aluminiul european
Decizia Washingtonului a fost luată, iar scutirea tarifară europeană a oțelului și a aluminiului a căzut ca un trăznet pentru economiile mondiale. Prima țară care a reacționat a fost Canada care a criticat decizia câteva ore mai târziu. Secretarul Comerțului al SUA Wilbur Ross l- a anunțat oficial pe Donald Trump că a decis să nu prelungească scutirea temporară acordată Uniunii Europene, Mexicului și Canadei. Începând din această zi de vineri 1 Iunie, la exportul acestor metale în Statele Unite vor fi aplicate 25% taxe pe oțel și 10% pe aluminiu.
Războiul comercial se pare că a fost oarecum oficial declarat. Această decizie suscită nenumărate luări de poziție și îngrijorări, deoarece întrebările și grijile sunt alimentate și fondate, după ce administrația Trump a confirmat că va impune taxe de până la 25% pentru exporturile europene de oțel și 10% pentru aluminiu. Canadienii și mexicanii- unii dintre aliații tradiționali ai Statelor Unite și principalii parteneri comerciali- vor fi tratați în același mod.
Vestea proastă nu este o surpriză atât de mare pentru celelalte state ale lumii. Dacă ne aducem aminte, au trecut aproape două luni de când americanii au amenințat Uniunea Europeană cu aceste sancțiuni, considerate „atât de nedrepte” din partea europeană, deoarece China este considerată responsabilă pentru marile surplusuri globale care au pus industria oțelului occidental în dificultate în ultimii ani.
Risc minim de represalii
Secretarul și responsabilul pe comerț al SUA -Wilbur Ross- în cadrul unei conferințe de presă a declarat că SUA nu a vrut să acorde celor 28 de state membre ale UE „o scutire permanentă și necondiționată a impozitelor”. „Am avut discuții cu Comisia Europeană și, deși am făcut progrese, nu au ajuns la punctul în care ar fi fost justificată fie extinderea scutirii temporare, fie acordarea unei scutiri permanente”, a spus ministrul lui Donald Trump.
În tot acest timp, la Paris erau în plină desfășurare lucrările reuniunii OCDE.Pe fondul aceestor convulsii, președintele Franței Emmanuel Macron a deplâns o „decizie ilegală și eronată”. Spectrul unui război comercial ar putea, de asemenea, să sporească tensiunile dintre țările europene.Comentând această decizie „ilegală și eronată”, președintele Franței , domnul Emmanuel Macron a adăugat și că „prin direcționarea celor care nu sunt responsabili de supracapacitate, Statele Unite devin dependente de cei care sunt responsabili pentru această problemă”.
De asemenea, liderul din Hexagon a sugerat că statul chinez este împotriva Bruxelles-ului și al Washington-ului care ar fi putut să-și unească forțele , probabil să iasă marele câștigător al acestui scandal comercial. De aceea, pentru a concluziona a admis că europenii nu au „acum de ales decât să profite de OMC și să impună taxe suplimentare asupra unor importuri din SUA”.
Răspunzător de politica comercială a Uniunii, Comisia Europeanănu a luat mult timp să reacționeze, publicându-și reacția, fermă și sobră, la doar câteva minute după anunțul făcut de SUA. Este asemănător cu „protecționismul, pur și simplu”, este „nejustificat” și „contrar regulilor Organizației Mondiale a Comerțului [OMC]”, a declarat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
Conform canalului BFMTV, încă de joi seara, Canada a lansat artileria grea, anunțând impunerea de la 1 iulie, a impozitelor pe produsele americane de aproape 13 miliarde de dolari. Dar, dacă declarațiile europene sunt foarte dure, răspunsul ar putea dura câteva săptămâni, mai ales din motive procedurale. Oficialităție de la Bruxelles au rafinat măsurile sale de „reechilibrare“ , din moment ce tocmai Comisia Europeană evită cu atenție metaforele războinice. În acest demers, deja a notificat în mod corespunzător la OMC, dar are nevoie de o validare a statelor membre pentru a le pune în aplicare.
„Respectarea regulilor are nevoie de timp”, a justificat o sursă de la Bruxelles care a dorit să-ți păstreze anonimatul.A fost elaborată o listă cu câteva sute de produse americane de export care urmează să fie suprataxate, aproximativ 3 miliarde de euro (băuturile alcoolice, îmbrăcămintea, untul de arahide etc.) Acesta nu poate fi aplicat de la început în totalitate, potrivit mai multor diplomați europeni.
Un consiliu extraordinar de miniștri ai comerțului ar putea fi convocat încă de săptămâna viitoare pentru a discuta despre acest lucru. Europenii doresc să aibe răspunsul lor cât mai aproape de impactul imediat al impozitelor care ar putea să rămână fixat.
Conform datelor Eurostat,europenii au exportat anul trecut numai oțel și aluminiu în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de euro în Statele Unite. Mai presus de toate, doresc să evite suprasolicitarea.
La Berlin, în cursul zilei de joi, cancelarul Germaniei -doamna Angela Merkel a decis că impozitele americane au fost „ilegale” și și-au exprimat teama de un „risc de escaladare”.
Cu o zi înainte, Emmanuel Macron a chemat audiența să-și rememoreze momentele din 1930 , într-un discurs la Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), reamintind că războaiele comerciale „se poate transforma rapid în războaie duse în instanță“.
„Menținerea europenilor sub presiune constantă”
Impactul ar fi mult mai important pentru economia europeană și, din nou, mai ales cea germană. Potrivit instituției germane, confirmate și de site-ul CESifo Group Munich, impozitele de 25% asupra autoturismelor ar împinge factura în Germania la suma de 5 miliarde de euro, respectiv 0,16% din PIB-ul german. O adevărată ofensivă a fost reuniunea statelor de la OCDE, unde au fost dezbătute subiecte și de asemenea au lovit multilateralismul și „discuțiile infinite” ale americanilor.
Wilbur Ross a adoptat chiar Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), intrat în vigoare în Uniune la 25 mai , considerând că a creat o „barieră comercială inutilă”.
„Strategia Trump nu este de a găsi o soluționare definitivă a oțelului și a aluminiului, ci de a menține europenii sub tensiune constantă pentru a obține din nou un deficit comercial al Statelor Unite. Europa „, a analizat un diplomat de la Bruxelles.
În loc …de concluzie
Fără doar și poate, este o veste foarte proastă pentru Europa. Deoarece spectrul războiului comercial poate de asemenea să sporească tensiunile dintre europeni, într-un moment în care Uniunea ar putea intra într-o zonă de turbulențe politice foarte puternice, cu posibila apariție a unui guvern populist în Italia, din zona euro.
Analiștii politici internaționali prevăd anumite confruntări care vor accentua tensiunile dintre Berlin și Roma, în timp ce Germania, prima țintă vizată de președintele SUA Donald Trump, va avea nevoie de toată solidaritatea europenilor, după ce a învinovățit atât de mult lipsa de disciplină fiscală.
Dacă europenii „vor citi ” ceva mai bine acum jocul președintelui american, vor avea parte de ecuații periculoase.Mai precis, fără a politiza în vreun fel, anumite întrebări se ridică și rămân fără de răspuns.
Una dintre acestea ar fi fără de nicio explicație, din moment ce toate economiile lumii vor avea fluctuații. Totodată, în actualul context,formularea și cererile americane nu sunt deloc agreate, în sensul în care nicio capitală europeană nu dorește să se întoarcă ca partener al Statelor Unite. Mai mult decât atât, știut fiind faptul că orice stat european occidental își dorește o anumită stabilitate din punct de vedere economic,.Alianțele vor avea de suferit iar SUA nu va mai fi partenerul comercial al Uniunii Europene, chiar dacă va rămâne indispensabil în domeniul apărării și al securității.
Iar întrebăreile ar suna , într-o asemenea manieră.Cum anume ar fi atunci când un stat dezvoltat este în stare să stea ferm în apărarea intereselor ei?
Și cum anume s-ar simți orice stat european care respectă toate deciziile și convențiile internaționale și nu se comportă ca SUA?
Amitesc aici că aceste amănunte sunt pe deplin edificatoare,din moment ce statele occidentale nu vor să afecteze pe viitor relația trans-atlantică, pe care însuși Donald Trump a subminat-o deja, după ce s-a retras din acordul de la Paris și a refuzat recent semnarea acordului nuclear iranian.
Sursa foto RTS,blacknews.ro,France Actu,L’Usine Nouvelle,Franceinfo
Analiza și redactarea au fost realizate de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național
Actualitate
Ai ramas blocat? Cu ajutorul Beb Tractari Auto poti pleca inapoi la drum!
Când mașina ta se oprește brusc și rămâi blocat în mijlocul drumului, fie din cauza unei defecțiuni, fie din alte motive neprevăzute, este esențial să ai la îndemână un serviciu de tractări auto rapid și de încredere. Beb Tractări Auto este soluția ideală pentru a te scoate din această situație neplăcută și pentru a te ajuta să pleci din nou la drum, fără bătăi de cap!
Servicii rapide și profesionale de tractări auto
La Beb Tractări Auto, ne mândrim cu promptitudinea și profesionalismul serviciilor noastre. Indiferent de locul în care te afli, echipa noastră ajunge rapid pentru a oferi asistență. Fie că ai rămas blocat pe autostradă, în oraș sau în zone rurale, suntem la dispoziția ta 24/7.
De ce să alegi Beb Tractări Auto?
- Asistență non-stop: Suntem disponibili la orice oră din zi sau din noapte, pregătiți să intervenim rapid.
- Servicii profesionale: Tractăm autoturisme, SUV-uri, motociclete și chiar vehicule de dimensiuni mari.
- Tarife transparente: Oferim prețuri corecte, fără costuri ascunse, astfel încât să știi exact cât vei plăti.
- Acoperire largă: Intervenim în multiple zone, astfel încât să te putem ajuta indiferent de locul în care ai rămas blocat.
Cum funcționează serviciul de tractări auto?
Tot ce trebuie să faci este să ne contactezi telefonic sau online, să ne spui locația ta și problema întâmpinată. Echipa noastră de experți va ajunge rapid la fața locului și va evalua situația. Fie că e nevoie doar de o remorcare sau de asistență tehnică la fața locului, Beb Tractări Auto este aici pentru a rezolva orice problemă.
Servicii suplimentare oferite de Beb Tractări Auto
Pe lângă tractările auto de urgență, oferim și alte servicii utile pentru șoferi:
- Asistență rutieră la fața locului: În cazul unor probleme minore, cum ar fi o pană de cauciuc sau o baterie descărcată, te ajutăm pe loc.
- Transport vehicule pe distanțe lungi: Dacă ai nevoie să îți muți mașina dintr-un oraș în altul, noi te putem ajuta.
- Recuperare vehicule din teren accidentat: Dacă mașina ta a ieșit de pe drum sau a rămas blocată în noroi sau zăpadă, suntem echipa pe care te poți baza.
Contactează-ne acum și pornește din nou la drum!
Dacă ești în căutarea unui serviciu de tractări auto de încredere și eficient, nu ezita să ne contactezi! Beb Tractări Auto te ajută să depășești orice situație dificilă și să pleci înapoi la drum în cel mai scurt timp.
Actualitate
Noi detalii despre starea de sănătate a regelui Charles. Monarhul sărbătorește duminică doi ani de la urcarea pe tron
Sănătatea regelui Charles merge „într-o direcție foarte pozitivă” după diagnosticul său de cancer de la începutul acestui an, a declarat o sursă regală. Vestea vine în momentul în care monarhul în vârstă de 75 de ani se pregătește să sărbătorescă, dumincă, doi ani de la urcarea sa pe tron.
Surse apropiate regelui Charles spun că starea lui de sănătate s-a îmbunătățit FOTO Arhivă
Regele a avut un al doilea an dificil ca suveran, atât el, cât și nora sa, Prințesa de Wales, urmând tratamente pentru cancer, potrivit Daily Mail.
Dar sursa a spus că regele Charles a făcut față ultimului an cu „determinarea de a fi cât de prezent a fost posibil” pentru a reasigura națiunea despre capacitățile sale.
Regele și regina se pregătesc pentru un tur important în Australia și Samoa în toamnă – prima lor călătorie majoră peste hotare de la anunțarea cancerului lui Charles.
„Sănătatea trebuie să rămână prioritatea numărul unu, deși se îndreaptă într-o direcție foarte pozitivă”, a spus sursa.
Pauzele de odihnă vor fi incluse în Australia și Samoa, fără prea multe întâlniri consecutive, luând în considerare diferența de fus orar, iar o vizită planificată în Noua Zeelandă a fost eliminată pentru a reduce cerințele de călătorie, însă programul lui Charles este totuși așteptat să fie „destul de încărcat”.
Regele, sprijinit de Camilla
„Căldura ei naturală, reziliența și simțul umorului, așa cum ar spune orice pacient, sunt un lucru minunat de avut”, a spus sursa.
„Desigur, a fost un an stresant și pentru Majestatea Sa, dar nu a existat niciodată un sentiment de descurajare, doar o determinare că vor trece prin asta, la fel cum au făcut față multor alte probleme provocatoare din trecut.”
Regele a stat departe de îndatoririle publice timp de aproximativ trei luni, după ce a fost diagnosticat cu cancer în ianuarie, după ce a primit tratament pentru o prostată mărită.
A revenit la muncă în aprilie, cu o vizită la un centru de tratament pentru cancer din Londra, unde s-a întâlnit cu alți pacienți.
Aniversare de doi ani pe tron
Regele Charles a devenit șef de stat imediat după moartea mamei sale, cel mai longeviv monarh al națiunii, care a murit la Castelul Balmoral pe 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.
Se așteaptă ca el să participe la slujba de la biserică, petrecând timp în rugăciuni și reflecții private, de aniversare, care coincide cu vacanța sa de vară de la moșia sa din Aberdeenshire, în Highlands scoțiene.
„Sunt sigur că va fi o zi foarte emoționantă pentru toți. Cum ar putea să nu fie, mai ales având în vedere anul dificil prin care a trecut întreaga familie?” a mai spus sursa.
Sâmbătă va avea loc adunarea anuală de la Braemar, când familia regală de obicei ocupă locurile din față pentru a urmări tradiționalele jocuri din Highlands, la o scurtă distanță cu mașina de Balmoral.
Salvele de tun sunt de obicei trase de Ziua Urcării pe Tron, dar deoarece în acest an aniversarea cade într-o duminică, când de obicei nu au loc salve de tun, tributul militar al Trupei Regale de Artilerie Călare a Regelui la Hyde Park și al Companiei Onorabile de Artilerie de la Turnul Londrei a fost mutat pentru luni.
Actualitate
Iranul a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune
Iranul a efectuat de curând un transfer de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către Rusia pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă din Ucraina, conform a două surse la curent cu informațiile, relatează CNN.
FOTO Shutterstock (Arhivă)
Nu se știe cu exactitate când au fost furnizate rachetele, însă transferul survine în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene.
Știre în curs de actualizare…
-
Actualitateacum o zi
Riscurile pe care vi le asumați atunci când cumpărați anvelope chinezești ieftine pentru mașină
-
Actualitateacum o zi
„Era fascinată de America”. Destinul tragic al Cristinei Irimie, profesoara de matematică ucisă în atacul armat de la o școală din SUA
-
Uncategorizedacum 2 zile
Antrenamente eficiente și un stil de viață sănătos la sala de fitness
-
Actualitateacum 2 zile
Rețele de escroci români au invadat Turcia. Cursa în care riscă să pice turiștii care aleg o populară destinație de vacanță
-
Actualitateacum 2 zile
Descoperă Cum un Magazin Online Personalizat Îți Poate Propulsa Afacerea Spre Succes
-
Actualitateacum o zi
Samuel Le Torrillec, cunoscut bucătar-șef francez, prins băut la volan în București
-
Actualitateacum 2 zile
După Paris, încă o capitală europeană interzice trotinetele electrice închiriate prin aplicație, din motive de siguranță
-
Lifeacum o zi
Review Yealink WHC-60