O scurtă analiză după decizia Statelor Unite de a impozita aurul și aluminiul european

0
1294

Decizia Washingtonului a fost luată, iar scutirea tarifară europeană a oțelului și a aluminiului  a căzut ca un trăznet pentru economiile mondiale. Prima țară care a reacționat a fost Canada care a criticat decizia câteva ore mai târziu. Secretarul Comerțului al SUA Wilbur Ross l- a anunțat oficial pe Donald Trump că a decis să nu prelungească scutirea temporară acordată Uniunii Europene, Mexicului și Canadei. Începând din această zi de vineri 1 Iunie, la exportul acestor metale în Statele Unite vor fi aplicate 25% taxe pe oțel și 10% pe aluminiu.

Războiul comercial se pare că a fost oarecum oficial declarat. Această decizie suscită nenumărate luări de poziție și îngrijorări, deoarece întrebările și grijile sunt alimentate și fondate, după ce administrația Trump a confirmat că va impune taxe de până la 25% pentru exporturile europene de oțel și 10% pentru aluminiu. Canadienii și mexicanii- unii dintre aliații tradiționali ai Statelor Unite și principalii parteneri comerciali- vor fi tratați în același mod.

Vestea proastă nu este o surpriză atât de mare pentru celelalte state ale lumii. Dacă ne aducem aminte, au trecut aproape două luni de când americanii au amenințat  Uniunea Europeană  cu aceste sancțiuni, considerate „atât de nedrepte” din partea europeană, deoarece China este considerată responsabilă pentru marile surplusuri globale care au pus industria oțelului occidental în dificultate în ultimii ani.

Risc minim de represalii

Secretarul și responsabilul pe comerț al SUA -Wilbur Ross- în cadrul unei conferințe de presă a declarat că SUA nu a vrut să acorde celor 28 de state membre ale UE „o scutire permanentă și necondiționată a impozitelor”. „Am avut discuții cu Comisia Europeană și, deși am făcut progrese, nu au ajuns la punctul în care ar fi fost justificată fie extinderea scutirii temporare, fie acordarea unei scutiri permanente”, a spus ministrul lui Donald Trump.

French Finance Minister Bruno Le Maire, left, welcomes US Secretary of Commerce Wilbur Ross prior to their meeting at French Economy Ministry in Paris, France, Thursday, May 31, 2018. U.S. tariffs on European steel and aluminum imports are expected after Trump administration’s failure to win concessions from EU. (AP Photo/Francois Mori)

În tot acest timp, la Paris erau în plină desfășurare lucrările reuniunii OCDE.Pe fondul aceestor convulsii, președintele Franței Emmanuel Macron a deplâns o „decizie ilegală și eronată”. Spectrul unui război comercial ar putea, de asemenea, să sporească tensiunile dintre țările europene.Comentând această decizie „ilegală și eronată”, președintele Franței , domnul Emmanuel Macron a adăugat și că „prin direcționarea celor care nu sunt responsabili de supracapacitate, Statele Unite devin dependente de cei care sunt responsabili pentru această problemă”.

De asemenea, liderul din Hexagon a sugerat că statul chinez este împotriva  Bruxelles-ului și al Washington-ului care ar fi putut să-și unească forțele , probabil să iasă marele câștigător al acestui scandal comercial. De aceea, pentru a concluziona a admis că europenii nu au „acum de ales decât să profite de OMC și să impună taxe suplimentare asupra unor importuri din SUA”.

 Răspunzător de politica comercială a Uniunii, Comisia Europeanănu a luat mult timp să reacționeze, publicându-și reacția, fermă și sobră, la doar câteva minute după anunțul făcut de SUA. Este asemănător cu „protecționismul, pur și simplu”, este „nejustificat” și „contrar regulilor Organizației Mondiale a Comerțului [OMC]”, a declarat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Conform canalului BFMTV, încă de joi seara, Canada a lansat artileria grea, anunțând impunerea de la 1 iulie, a impozitelor pe produsele americane de aproape 13 miliarde de dolari. Dar, dacă declarațiile europene sunt foarte dure, răspunsul ar putea dura câteva săptămâni, mai ales din motive procedurale. Oficialităție de la Bruxelles au rafinat măsurile sale de „reechilibrare“ , din moment ce tocmai Comisia Europeană evită cu atenție metaforele războinice. În acest demers, deja a notificat în mod corespunzător la OMC, dar are nevoie de o validare a statelor membre pentru a le pune în aplicare.

„Respectarea regulilor are nevoie de timp”, a justificat o sursă de la Bruxelles care a dorit să-ți păstreze anonimatul.A fost elaborată o listă cu câteva sute de produse americane de export care urmează să fie suprataxate, aproximativ 3 miliarde de euro (băuturile alcoolice, îmbrăcămintea, untul de arahide etc.) Acesta nu poate fi aplicat de la început în totalitate, potrivit mai multor diplomați europeni.

Un consiliu extraordinar de miniștri ai comerțului ar putea fi convocat încă de săptămâna viitoare pentru a discuta despre acest lucru. Europenii doresc să aibe răspunsul lor cât mai aproape de impactul imediat al impozitelor care ar putea să rămână fixat.

Conform datelor Eurostat,europenii au exportat anul trecut numai oțel și aluminiu în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de euro în Statele Unite. Mai presus de toate, doresc să evite suprasolicitarea.

La Berlin, în cursul zilei de joi, cancelarul Germaniei -doamna Angela Merkel a decis că impozitele americane au fost „ilegale” și și-au exprimat teama de un „risc de escaladare”.

Cu o zi înainte, Emmanuel Macron a chemat audiența să-și rememoreze momentele din 1930 , într-un discurs la Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), reamintind că războaiele comerciale „se poate transforma rapid în războaie duse în instanță“.

„Menținerea europenilor sub presiune constantă”

Impactul ar fi mult mai important pentru economia europeană și, din nou, mai ales cea germană. Potrivit instituției germane, confirmate și de site-ul CESifo Group Munich, impozitele de 25% asupra autoturismelor ar împinge factura în Germania la suma de 5 miliarde de euro, respectiv 0,16% din PIB-ul german. O adevărată ofensivă a fost reuniunea statelor de la OCDE, unde au fost dezbătute subiecte și de asemenea au lovit multilateralismul și „discuțiile infinite” ale americanilor.

Wilbur Ross a adoptat chiar Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), intrat în vigoare în Uniune la 25 mai , considerând că a creat o „barieră comercială inutilă”.

„Strategia Trump nu este de a găsi o soluționare definitivă a oțelului și a aluminiului, ci de a menține europenii sub tensiune constantă pentru a obține din nou un deficit comercial al Statelor Unite. Europa „, a analizat un diplomat de la Bruxelles.

În loc …de concluzie

Fără doar și poate, este o veste foarte proastă pentru Europa. Deoarece spectrul războiului comercial poate de asemenea să sporească tensiunile dintre europeni, într-un moment în care Uniunea ar putea intra într-o zonă de turbulențe politice foarte puternice, cu posibila apariție a unui guvern populist în Italia, din zona euro.

Analiștii politici internaționali prevăd anumite confruntări care vor accentua tensiunile dintre Berlin și Roma, în timp ce Germania, prima țintă vizată de președintele SUA Donald Trump, va avea nevoie de toată solidaritatea europenilor, după ce a învinovățit atât de mult lipsa de disciplină fiscală.

Dacă europenii „vor citi ” ceva mai bine acum jocul președintelui american, vor avea parte de ecuații periculoase.Mai precis, fără a politiza în vreun fel, anumite întrebări se ridică și rămân fără de răspuns.

Una dintre acestea ar fi fără de nicio explicație, din moment ce toate economiile lumii vor avea fluctuații. Totodată, în actualul context,formularea și cererile americane nu sunt deloc agreate, în sensul în care nicio capitală europeană nu dorește să se întoarcă ca partener al Statelor Unite. Mai mult decât atât, știut fiind faptul că orice stat european occidental își dorește o anumită stabilitate din punct de vedere economic,.Alianțele vor avea de suferit iar SUA nu va mai fi partenerul comercial al Uniunii Europene, chiar dacă va rămâne indispensabil în domeniul apărării și al securității.

Iar întrebăreile ar suna , într-o  asemenea manieră.Cum anume ar fi atunci când un stat dezvoltat este în stare să stea ferm în apărarea intereselor ei? 

Și cum anume s-ar simți orice stat european care respectă toate deciziile și convențiile internaționale și nu se comportă ca SUA?

Amitesc aici că aceste amănunte sunt pe deplin edificatoare,din moment ce statele occidentale nu vor să afecteze pe viitor relația trans-atlantică, pe care însuși Donald Trump a subminat-o deja, după ce s-a retras din acordul de la Paris și a refuzat recent semnarea acordului nuclear iranian.  

https://www.youtube.com/watch?v=2eTHWfcKDQ4

 Sursa foto RTS,blacknews.ro,France Actu,L’Usine Nouvelle,Franceinfo

Analiza și redactarea au fost realizate de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here