Connect with us

Actualitate

Unul dintre emisarii lui Donald Trump vizitează Bucureștiul pentru unele discuții cruciale

Publicat

pe

Unul dintre emisarii lui Donald Trump vizitează Bucureștiul pentru unele discuții cruciale

 Adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa și Eurasia Wess Mitchell se va întâlni la București cu înalți oficiali și analiști independenți pentru a discuta pe tema securităţii regionale şi cooperării economice.Mitchelll este șeful delegației americane la cea de-a șasea rundă a Dialogului privind Parteneriatul Strategic SUA – România, despre care va vorbi la Universitatea din București. 

Departamentul american de Stat a confirmat încă de ieri 17 iunie informația conform căreia adjunctul secretarului de Stat pe probleme europene și eurasiatice, Wess Mitchell, va fi prezent luni la București.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă postat pe site-ul Departamentului de Stat:

”Adjunctul secretarului de stat pe probleme europene și eurasitice, Wess Mitchell, va fi în Europa din 17 până în 22 iunie. Pe 18 iunie el se va afla la București, în România, pentru a se întâlni cu demnitari de rang înalt și cu analiști independenți pentru a discuta despre cooperarea regională în materie economică și de securitate. El va fi șeful delegației americane la cea de-a șasea rundă a Dialogului privind Parteneriatul Strategic SUA – România, despre care va vorbi la Universitatea din București”.

Oficialul american a preluat postul Victoriei Nuland.Domnia sa a declarat în urmă cu câteva zile într-un discurs că ”în Europa Centrală și de Est, SUA sunt interesate de întărirea eforturilor de luptă împotriva corupției și de combatere a dezinformării rusești, precum și de consolidare a societății civile în zonă”.

În același discurs susținut la Heritage Foundation, Wess Mitchell a avertizat că ”Rusia și China reprezintă modele alternative coerente – cu stabilitate politică, bazată pe autoritarism și forță brută, îngrădirea unor aspecte ale pieței libere care amenință baza funcționării civilizației noastre. În căi diferite, Rusia și China vor să distrugă modelul occidental. Rusia vrea să dezbine și să fărâmițeze vestul. China vrea să ia locul modelului occidental”.

Wess Mitchell a mai subliniat în discursul său că ”o zona unde competiția geopolitică se intensifica este frontiera estica a Europei. Zona care pleacă din Caucaz, prin Blacani și bazinul Dunării – este o zona de atenție geopolitică nouă (“renewd geopolitical focus”) pentru Rusia si “playground” pentru China.

Cine este Wess Mitchell și ce rol are

Aaron Wess Mitchell este unul dintre analiștii politici american și oficiali guvernamentali care ocupă funcția de secretar adjunct de stat pentru afaceri europene și eurasiatice. Înainte de a-și asuma funcția actuală, a fost președinte și CEO al Centrului de analiză a politicilor europene. Începând cu 19 iulie 2017, președintele Donald Trump l-a investitpe Mitchell ca secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice. El a fost confirmat de Senatul Statelor Unite în septembrie 2017.

De asemenea,Wess Mitchell este co-fondatorul Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), un institut de politică externă dedicat Europei Centrale și de Est cu birouri aflate la Washington și Varșovia. A făcut parte și din echipa de tranziție a securității naționale pentru campania prezidențială Mitt Romney și este președintele Grupului de Lucru al Inițiativei John Hay Europe.

Poziţionarea acestui oficial vis a vis de politica externă americană apare pregnant şi în  cartea intitulată ”The Unquiet Frontier: Rising Rivals, Vulnerable Allies, and the Crisis of American Power” (Frontiera neliniştită: rivali emergenţi, aliaţi vulnerabili şi criza puterii americane), publicată în urmă cu doi ani.Acest volum are drept coautor pe profesorul Jakub Grygiel, cu care uneori îşi semnează şi editorialele.

Cartea a fost radusă şi în limba română, lansată în urmă cu câteva săptămâni la Târgul de Carte de la Bucureşti, în prezenţa ambasadorului Klemm.Poate fi considerată ca o culegere de analize geopolitice care condamnă izolaţionalismul american al perioadei pre-Trump.

Mitchell e şi un susţinător fervent al relaţiilor strânse cu Europa (o altă temă asupra căreia părea până acum a fi în sensibilă divergenţă cu Donald J. Trump). Ultima prelegere pe care i-am urmărit-o, susţinută la The Heritage Foundation, are acest leit-motiv: ”Conservarea Occidentului nu poate avea loc fără Europa. America şi Europa sunt Occidentul şi inima lumii libere”.

Declarații ale oficialului american

Mesajele cheie transmise de Wess Mitchell (și care vor defini relația SUA-Europa-NATO) sunt importante pentru că arată că implicarea americană va rămâne constantă în regiune, iar statele care doresc rămânerea în familia occidentală vor fi puternic susținute.

Wess Mitchell a declarat explicit că „în Europa Centrală și de Est, SUA sunt interesate de întărirea eforturilor de luptă împotriva corupției și de combatere a dezinformării rusești, precum și de consolidare a societății civile în zonă„.

Mesajul lui Wess Mitchell și prezența acestuia la București sunt extrem de importante pentru că vin într-un context extrem de sensibil.Actuala alianță de guvernare PSD-ALDE pune o presiune fără precedent la adresa DNA, iar inițiativele juridice – legile justiției și modificările la codurile penale – mutilează cadrul de luptă împotriva corupției.

Un mesaj crucial transmis de Wess Mitchell este acela că „SUA își propun să concureze pentru o influență pozitivă în regiunea Europei de Est”.

-O zonă unde competiția geopolitică se intensifica este frontiera estică a Europei. Zona care pleaca din Caucaz, prin Blacani și bazinul Dunarii – este o zona de atenție geopolitica reînnoită pentru Rusia!

Sursa foto : http :// usa-support-bulgarian-activity.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către redactor Daniel Mihai

Comentarii Facebook

Actualitate

Cât costă un permis de muncă obținut peste rând pentru un angajat din Asia. Șeful Biroului Imigrări din Ialomița, reținut pentru luare de mită

Publicat

pe

Cât costă un permis de muncă obținut peste rând pentru un angajat din Asia. Șeful Biroului Imigrări din Ialomița, reținut pentru luare de mită

Un comisar șef de poliție a fost reținut de către procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată. Șef la Imigrări în județul Ialomița, suspectul este acuzat că ar fi luat de trei ori mită pentru a urgenta obținerea unor permise de muncă pentru lucrători aduși din Asia.

S-a ajuns la timpi foarte mari de așteptare pentru emiterea permiselor de muncă FOTO: arhiva/IGI

Comisarul șef de poliție Rareș Gabriel Bulimej, împuternicit șef al Biroului pentru Imigrări al județului Ialomița, a fost reținut vineri, 4 octombrie 2024, pentru 24 ore, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale). În același dosar este cercetat pentru trafic de influență și un agent de poliție din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări a Municipiului București, acesta, conform procurorilor, fiind cel care intermedia solicitările firmelor care aveau nevoie de lucrători și care altfel ar fi trebuit să aștepte mai mult timp pentru obținerea documentelor.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 octombrie 2024, față de inculpatul BULIMEJ RAREȘ-GABRIEL, comisar șef de poliție, împuternicit șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Ialomița, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale).

Totodată, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul NIȚĂ BOGDAN, agent de poliție în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări a Municipiului București, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență”, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Procurorii au strâns probe care arată că, în perioada 2022 – 2023, inculpatul Bulimej Rareș-Gabriel, în calitate de împuternicit șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Ialomița, ar fi acceptat de la suspectul Niță Bogdan, agent de poliție în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări a Municipiului București, promisiunea primirii unor sume de bani „în schimbul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, pentru urgentarea mai multor programări ale cererilor de depunere a avizelor de muncă / angajare pentru cetățenii străini din țările extra europene și, implicit, pentru urgentarea soluționării acestor cereri și pentru eliberarea, în mod preferențial a acestor avize, pe numele și pe seama mai multor societăți comerciale”.

12.000 euro pentru 25 permise, 31.400 euro pentru alte 38 permise

Bulimej a fost prins în flagrant joi, 3 octombrie 2024, atunci când a primit de la agentul Bogdan Niță 12.000 euro pentru soluționarea a 25 cereri de angajare pentru cetățeni străini din țările extra europene. Cu doar o zi înainte acesta ar fi primit alți peste 30.000 euro, tot pentru eliberarea unor permise de muncă pentru lucrători proveniți din spațiul extra comunitar, conform declarațiilor unui martor din dosar.

Anterior, la data de 2 octombrie 2024, agentul de poliție Niță Bogdan, printr-un intermediar, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 31.400 de euro în parcarea unui centru comercial din București, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Suma respectivă ar fi fost solicitată de suspectul Niță Bogdan pentru obținerea permiselor de muncă pentru 38 de cetățeni străini din Asia”, mai arată procurorii, în comunicatul citat.

Inculpatul Bulimej Rareș-Gabriel urmează să fie prezentat astăzi, 4 octombrie 2024, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Atât lui Bulimej,  cât și agentului de poliție Bogdan Niță, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, mai precizează DNA.

Emiterea documentelor fără de care lucrătorii străini nu pot activa pe teritoriul României a devenit un proces greoi, care presupune timpi mari de așteptare, societățile interesate de astfel de lucrători „vânând” locurile pe platforma electronică pentru a putea obține permise pentru fiiecare lucrător în parte. S-a ajuns chiar ca societățile comerciale să facă programări pentru îndeplinirea formalităților în alte județe decât cele în care activează, dacă identifică locuri libere.

Oamenii legii au intervenit, în această vară, într-un caz similar petrecut în Caraș-Severin.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Posibil ca Netanyahu să-mi fi pus microfoane în baie, dezvăluie Boris Johnson în cartea sa de memorii

Publicat

pe

Posibil ca Netanyahu să-mi fi pus microfoane în baie, dezvăluie Boris Johnson în cartea sa de memorii

Boris Johnson a afirmat în memoriile sale că a fost găsit un dispozitiv de ascultare în baia sa personală de la Ministerul britanic de Externe după vizita premierului israelian Benjamin Netanyahu, prima întrevedere dintre cei doi.

Boris Johnson la un eveniment de campanie al Partidului Conservator FOTO EPA-EFE

Acesta a fost descoperit de echipa sa de securitate în closet într-un moment ulterior vizitei. Cei doi s-au întâlnit în 2017, pe când Johnson era ministrul de externe al Marii Britanii.

Johnson a relatat episodul în volumul său de memorii „Unleashed”, ce urmează să fie lansat pe 10 octombrie.

Între timp, fragmente din acesta au fost publicate de ziarul Daily Telegraph.

Fostul deputat conservator a declarat că Netanyahu s-a scuzat în timpul discuțiilor pentru a folosi toaleta, pe care a descris-o ca fiind „o anexă secretă” similară cu privata pentru bărbați „dintr-un club elegant din Londra”, a relatat The Independent.

„Bibi a umblat pe acolo o vreme și, coincidență sau nu, dar am aflat că, ulterior, pe când făceau o inspecție obișnuită pentru microfoane, au găsit un dispozitiv de ascultare în vasul de toaletă”, a scris Johnson, rememorând acea vizită.

The Telegraph a încercat să insiste ca fostul prim-ministru să dezvăluie mai multe detalii despre ceea ce s-a întâmplat atunci, însă Johnson s-a rezumat la a spune: „Cred că tot ce trebuie să știți despre acel episod se găsește în carte”.

POLITICO relata în 2019 că guvernul SUA suspectează că Israelul ar fi responsabil pentru plantarea de dispozitive de supraveghere pentru telefoane mobile în apropierea Casei Albe și în alte locații sensibile din Washington. 

La momentul respectiv, Netanyahu a negat raportul, iar președintele american de atunci, Donald Trump, l-a catalogat drept „greu de crezut”, scrie Times of Israel.

Londra a fost, de asemenea, acuzată de spionarea guvernului și a misiunilor Israelului în străinătate, după cum arată scurgeri de informații americane obținute în 2016 de ziarul francez Le Monde, notează publicația israeliană.

Memoriile lui Johnson au ridicat sprâncene la Londra chiar înainte de lansarea propriu-zisă.

Fostul premier britanic, care a fost demis din funcție de propriul său partid în 2022, a dezvăluit detalii care ar fi trebuit să rămână confidențiale despre starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a și l-a acuzat pe președintele francez Emmanuel Macron că a încercat să dea Marii Britanii o „bătaie” drept pedeapsă pentru faptul că această țară a părăsit UE.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

De câte puncte mai are nevoie FCSB pentru a ajunge în primăvara europeană. Calculele calificării

Publicat

pe

De câte puncte mai are nevoie FCSB pentru a ajunge în primăvara europeană. Calculele calificării

FCSB are două victorii în grupa Europa League, după ce s-a
impus cu 4-1 în fața lui RFS și cu 1-0 pe terenul lui PAOK Salonic. Campioana României
este surpriza de până acum a competiției, fiind pe locul 4 în clasament, la
egalitate de puncte cu alte 4 formații care au maximum de puncte: Lazio,
Tottenham, Anderlecht și Lyon.

FCSB s-a impus eroic pe terenul lui PAOK Salonic. Foto Facebook

Deși pare devreme pentru calcule, pentru că mai sunt încă 6
etape de disputat, FCSB are șanse bune de a prinde unul dintre primele 24 de
locuri, care duc în primăvara europeană. Ba chiar și la primele 8 poziții, care
duc direct în optimi. Potrivit statisticienilor de la Opta, pentru a fi sigură
de clasarea între primele 8 echipe, FCSB ar avea nevoie de 17 puncte
în grupă. Adică să mai obțină 11 în următoarele 6 partide, în care va întâlni
pe Rangers (deplasare), Midtjylland (acasă), Olympiakos (a), Hoffenheim (d),
Qarabag (d) și Manchester United (a).

Cu 16 puncte, șansele ar fi de 98%, iar cu 15 s-ar
ajunge la 73% șanse de calificare directă în optimi. Cu 14 puncte s-ar ajunge
la 28%, iar cu 13 puncte, FCSB ar avea șanse de 2% să termine printre primele 8,
scriu cei de la Opta.

Cu încă 5 puncte, FCSB merge sigur mai departe

Pentru varianta mult mai plauzibilă în care FCSB prinde primele 24 de poziții și merge în playoff (echivalentul 16-imilor de finală), campioana
României ar mai avea nevoie de 3 puncte. Șansele sunt de 69% de calificare în
acest caz. Pentru a fi 100% siguri de calificare, roș-albaștrii au nevoie de 11
puncte. Cu 10 puncte, șansele românilor sunt de 98%.

Cu 8 puncte, șansele de calificare sunt de 16%, iar cu 7
puncte șansele scad la 1%. Dacă FCSB nu ar mai face niciun punct în viitoarele
6 meciuri, campioana României nu ar avea cum termine printre primele 24 de
echipe, potrivit Opta.

Ocupantele pozițiilor 9-24 joacă în playoff după următorul sistem: locul 9 cu locul 24, locul 10 cu 23, locul 11 cu 22 și așa mai departe. Câștigătoarele se vor califica în optimi, unde vor fi prezente primele 8 formații din grupă.

Următoarele meciuri ale FCSB în Europa League

  • 24 octombrie, ora 22.00: Rangers – FCSB
  • 7 noiembrie, ora 19.45: FCSB – FC Midtjylland
  • 28 noiembrie, ora 22.00: FCSB – Olympiacos
  • 12 decembrie, ora 19.45: TSG Hoffenheim – FCSB
  • 23 ianuarie 2025, ora 19.45: Qarabag – FCSB
  • 30 ianuarie 2025, ora 22.00: FCSB – Manchester United
Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Cât costă un permis de muncă obținut peste rând pentru un angajat din Asia. Șeful Biroului Imigrări din Ialomița, reținut pentru luare de mită Cât costă un permis de muncă obținut peste rând pentru un angajat din Asia. Șeful Biroului Imigrări din Ialomița, reținut pentru luare de mită
Actualitateacum 2 ore

Cât costă un permis de muncă obținut peste rând pentru un angajat din Asia. Șeful Biroului Imigrări din Ialomița, reținut pentru luare de mită

Un comisar șef de poliție a fost reținut de către procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată. Șef...

Posibil ca Netanyahu să-mi fi pus microfoane în baie, dezvăluie Boris Johnson în cartea sa de memorii Posibil ca Netanyahu să-mi fi pus microfoane în baie, dezvăluie Boris Johnson în cartea sa de memorii
Actualitateacum 6 ore

Posibil ca Netanyahu să-mi fi pus microfoane în baie, dezvăluie Boris Johnson în cartea sa de memorii

Boris Johnson a afirmat în memoriile sale că a fost găsit un dispozitiv de ascultare în baia sa personală de...

De câte puncte mai are nevoie FCSB pentru a ajunge în primăvara europeană. Calculele calificării De câte puncte mai are nevoie FCSB pentru a ajunge în primăvara europeană. Calculele calificării
Actualitateacum 6 ore

De câte puncte mai are nevoie FCSB pentru a ajunge în primăvara europeană. Calculele calificării

FCSB are două victorii în grupa Europa League, după ce s-a impus cu 4-1 în fața lui RFS și cu...

Mircea Geoană a confirmat vizita la Moscova din 2009: ”M-am dus ca orice om care vrea să conducă o țară” Mircea Geoană a confirmat vizita la Moscova din 2009: ”M-am dus ca orice om care vrea să conducă o țară”
Politicaacum 6 ore

Mircea Geoană a confirmat vizita la Moscova din 2009: ”M-am dus ca orice om care vrea să conducă o țară”

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale și fost secretar general adjunct la NATO, a confirmat vizita privată pe care...

Lucrătorii și operatorii portuari americani au ajuns la un acord pentru a pune capăt imediat grevei de pe Coasta de Est care a blocat transportul maritim Lucrătorii și operatorii portuari americani au ajuns la un acord pentru a pune capăt imediat grevei de pe Coasta de Est care a blocat transportul maritim
Actualitateacum 6 ore

Lucrătorii și operatorii portuari americani au ajuns la un acord pentru a pune capăt imediat grevei de pe Coasta de Est care a blocat transportul maritim

Lucrătorii portuari americani și operatorii portuari au ajuns la un acord provizoriu care va pune capăt imediat unei greve paralizante...

„Marcel Ciolacu a încercat să îl pună la ZID pe Nicușor Dan” „Marcel Ciolacu a încercat să îl pună la ZID pe Nicușor Dan”
Politicaacum 6 ore

„Marcel Ciolacu a încercat să îl pună la ZID pe Nicușor Dan”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, HD Hartmann, profiler, analist și jurnalist a făcut o serie de dezvăluiri controversate, printre...

Ludovic Orban: Dacă am face un sondaj printre liberali l-aş bate pe Ciucă cu 75%! Ludovic Orban: Dacă am face un sondaj printre liberali l-aş bate pe Ciucă cu 75%!
Politicaacum 7 ore

Ludovic Orban: Dacă am face un sondaj printre liberali l-aş bate pe Ciucă cu 75%!

Ludovic Orban, dezlănţuit la adresa PNL: „Dacă am face un sondaj printre primarii liberali, l-aş bate pe Ciucă cu 75%....

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro