Actualitate
Președintele Turciei a trecut la amenințări în ceea ce privește închiderea celor două baze militare americane strategice de la Incirlik și Kurecik

Preşedintele Turciei a amenințat că va închide două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington.Măsura de închidere a celor două baze ar fi luată ca răspuns la ameninţările Statelor Unite cu sancţiuni împotriva Turciei şi la o rezoluţie separată a Senatului SUA care a recunoscut uciderea în masă a armenilor de acum un secol ca genocid comis de otomani.
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va închide două baze militare strategice utilizate de către Statele Unite în Turcia. Avertismentul a venit după ce Washington-ul a avertizat cu privire la sancțiunile pe care Ankara le poate deconta din moment ce cumpăra arme proveniență rusească.
Erdogan a ridicat în mod regulat această posibilitate în trecut, tocmai în momentele de plină tensiune dintre cele două țări. Forța aeriană americană folosește baza aeriană de la Incirlik pentru atacuri pe poziții deținute de așa-numitul grup islamic din Siria. Baza Kurecik găzduiește o stație principală de radar NATO.
Ministrul turc de externe a ridicat problema bazelor săptămâna trecută. Răspunzând amenințării din SUA de sancțiuni proaspete, el a avertizat că închiderea lor ar putea fi „pusă pe masă”.Comitetul pentru Afaceri Externe al Senatului SUA a adoptat un proiect de lege susţinut atât de democraţi, cât şi de republicani, care prevede sancţiuni draconice împotriva Turciei şi liderilor săi în legătură cu sistemele S-400 şi ofensiva din Siria. Relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO, s-au deteriorat în ultimele luni din cauza acestei ofensive lansate de Ankara în Siria împotriva unei miliţii kurde susţinute de Washington.
Mai mult decât atât, Turcia se confruntă, pe lângă recentele sancțiuni americane pentru decizia de a cumpăra sistemul rusesc de apărare împotriva rachetelor S-400 și cu anumite probleme la nivel diplomatic.
Ultima dintre acestea datează din cursul zilei de vineri 13 decembrie, atunci când Turcia a convocat ambasadorul SUA după ce Senatul american a urmat direcției diplomatice și a votat recunoașterea uciderii armenilor din 1915 ca find un genocid. Proiectul de lege urmează să fie semnat de președintele SUA, Donald Trump.
Declarații tăioase, vehemente. Scurt istoric
„Dacă este necesar, putem închide Incirlik şi putem închide Kurecik”, a spus Erdogan nominalizând cele două baze într-un interviu acordat canalului tv pro-guvernamental Al Haber.
Turcia a fost deja scoasă din programul F-35 al Pentagonului pe fondul îngrijorarii faptului că funcționalitatea sa în ceea ce privește apărare aeriană contra unei posibile amenințări ruești ar putea compromite tehnologia sigură a aeronavei dintr-a cincea generație. Turcia plănuise să cumpere mai mult de 100 de avioane F -35.
De altfel, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a declarat în repetate rânduri că nu are de gând să renunțe la S-400. Avertismentul Ankarei este fără drept de echivoc iar refuzul , închiderea bazei aeriene pentru americani de la Incirlik și limitarea accesului la Kurecik nu sunt elemente deloc noi. De-a lungul anilor, Turcia a amenințat să restricționeze accesul la baze și să limiteze misiunile atunci când disputele politice au tot izbucnit.
În anii 1970 atunci când Congresul american a întrerupt ajutorul militar adresat Turciei după ce a anexat nordul Ciprului, Ankara a răspuns prin tăierea accesului american la bazele din Turcia. Tensiunile au fost de asemenea mari în anul 2003, atunci când Turcia a refuzat să permită forțelor americane să folosească țara ca loc de pregătire pentru forțele americane care doreau să se deplaseze în Irak. De asemenea, Turcia a refuzat să permită lansarea aeronavelor de la baza aeriană Incirlik în 2014, atunci când SUA au început o campanie militară împotriva grupului Statului Islamic din Irak și Siria, dar în cele din urmă a acordat autorizație în 2015.
Incirlik a fost de la început destinată ca fiind o bază strategică esențială pentru SUA încă din Războiul Rece, dar preocupările legate de o Turcia din ce în ce mai imprevizibilă au determinat unii dintre foștii lideri militari americani să spună că SUA ar trebui să înceapă să caute baze alternative în țările apropiate precum Grecia și Iordania. Există de asemenea multiple îngrijorări cu privire la cele aproximativ 50 de arme nucleare americane care sunt stocate la Incirlik.
Întrebat despre bombele din octombrie, președintele Donald Trump, a declarat că crede că sunt în siguranță. „Suntem încrezători. Și avem acolo o bază aeriană excelentă, o bază aeriană foarte puternică ”, a spus Trump.
Incirlik nu este, totuși, o bază americană precum Ramstein Air Base din Germania. Construită la începutul anilor 1950 de către Forța Aeriană americană cu scop bine planificat, a fost inițial prevăzută ca bază care se află aproape de multe dintre problemele militare din lume, ca loc de urgență și de recuperare pentru bombardierele mijlocii și cele grele. Numai că Turcia și SUA au semnat un acord la sfârșitul anului 1954, făcând din Incirlik o bază comună americano- turcească.
Sursa foto : https ://google.ro
Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național
Actualitate
„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Anunt incepere proiec
UNITH2B SRL în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului „DIGITALIZAREA UNITH2B SRL” / cod 3284, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C9 – Suport pentru Sectorul Privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare, Investiția I3: Scheme de ajutor pentru sectorul privat.
Proiectul se desfasoara în perioada 24 Martie 2025 – 24 Decembrie 2025, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 337.682,12 lei, fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene – Urmatoarea Generație UE.
Obiectivul general al proiectului este de a sprijini digitalizarea întreprinderii UNITH2B SRL, ceea ce ar putea contribui ulterior la creșterea competivității societății, favorizând inovarea întreprinderii și facilitând noi formule de lucru, adaptând modelul de afaceri la realitățile digitale.
Obiective specifice:
- Transformarea digitală a serviciilor oferite
- Formarea personalului pentru tranziția digitală
- Creșterea prezenței în mediul online
Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați!
BRANDL – HILDEGARD-HELENE– Reprezentant UNITH2B SRL
Telefon: 0751102994
E-mail: office@unith2b.com
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
”PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE” |
Actualitate
Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025

Valoarea ecotichetului pentru programul „Rabla” nu a fost stabilită încă, dar cu siguranţă aceasta va creşte, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește anul acesta FOTO Arhivă
„Încă nu am hotărât care este valoarea ecotichetului, dar cu siguranţă o vom creşte. Am avut lungi discuţii cu producătorii de autovehicule din România, cu importatorii de autovehicule din România şi cu toţi românii care aşteaptă cu nerăbdare acest program. Vom definitiva în curând consultările publice în acest sens şi sperăm foarte repede să putem să trimitem la Monitorul Oficial noile praguri ale valorii ecotichetelor. Un termen de debut al acestui program ţine mai degrabă de aprobarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu şi de dezvoltarea aplicaţiei informatice. Noutatea anului acesta este legată de faptul că românii se vor înscrie singuri în platformă, nu vor mai face înscrierea prin intermediul unui dealer de autovehicule. Îşi vor lua voucherul şi vor deconta acel voucher la orice dealer, la orice producător, la orice furnizor de autoturisme”, a afirmat Fechet, citat de Agerpres.
Ministerul Mediului a lansat, pe data de 5 martie 2025, în consultare publică, Ghidul pentru „Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, cunoscut ca „Rabla”.
Conform documentului, cuantumul ecotichetului destinat cumpărătorilor de autoturisme 100% electrice rămâne la fel ca în 2024, respectiv 25.500 de lei (5.000 de euro). Totodată, se vor acorda 7.000 de lei pentru achiziţionarea unei motociclete, 10.000 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid şi 13.000 de lei la achiziţia unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice.
Pe acest subiect, la scurt timp după publicarea documentului, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) şi-a exprimat dezacordul faţă de forma propusă de către minister, considerând că prevederile nu răspund în mod adecvat nevoilor pieţei şi riscă să încetinească şi mai mult procesul de electrificare a transportului rutier din România.
„APIA a atras atenţia, inclusiv prin comunicatul (…) din ianuarie 2025, asupra necesităţii unei subvenţii corect calibrate pentru vehiculele electrice, astfel încât să evităm efectele negative resimţite în 2024, când reducerea drastică a sprijinului financiar a dus la prăbuşirea pieţei de automobile electrice cu 32,2%, România ajungând pe ultimul loc în UE în acest sector, atât la nivel procentual, cât si la nivelul numărului efectiv de vehicule electrice înmatriculate raportat la numărul populaţiei. Mai mult decât atât, evoluţia înmatriculărilor de vehicule electrice în primele două luni ale anului 2025, care indică o scădere de 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, este extrem de îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât 2024 a fost deja un an catastrofal, marcat de prăbuşirea cererii ca urmare a reducerii drastice a subvenţiilor. Această tendinţă negativă devine şi mai alarmantă în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu 37% doar în prima lună a anului 2025. Această discrepanţă majoră subliniază faptul că România nu doar că nu ţine pasul cu tendinţele europene, ci riscă să devină un caz izolat de stagnare în procesul de tranziţie către mobilitatea electrică”, au susţinut reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă.
În acest context, asociaţia profesională a reiterat propunerile transmise anterior Guvernului şi Ministerului Mediului, una dintre acestea fiind menţinerea şi majorarea subvenţiei pentru vehiculele electrice la 8.500 de euro, în 2025, şi de 7.500 de euro, în 2026, urmate de o scădere treptată până în 2030.
De asemenea, APIA a propus majorarea plafonului maxim al preţului de achiziţie eligibil prin „Rabla” la 80.000 de euro, pentru a reflecta inflaţia şi a permite accesul consumatorilor la vehicule electrice performante. În plus, în viziunea asociaţiei, ar fi nevoie de reducerea perioadei minime de păstrare a unui autoturism achiziţionat prin program, de la 3 ani la un an, pentru a încuraja o piaţă dinamică şi a facilita accesul mai multor categorii de consumatori la mobilitate electrică.
Actualitate
Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit

Căile Ferate ale Ucrainei (Ukrzalizniția) au anunțat, pe 24 martie, că au fost ținta unui atac cibernetic de amploare și sofisticat, precizând că lucrările de restaurare a sistemelor afectate sunt în curs de desfășurare.
Trenurile au circulat în ciuda atacului cibernetic/FOTO:Arhiva
„Sistemele online ale Ukrzalizniția au fost supuse unui atac cibernetic masiv și țintit”, se arată într-un comunicat oficial al operatorului feroviar de stat.
Conform declarațiilor anterioare ale companiei, atât site-ul, cât și aplicația sa au devenit inaccesibile pe 23 martie din cauza unei „defecțiuni tehnice”. Atacul survine într-un context în care atât Rusia, cât și Ucraina au recurs pe scară largă la atacuri cibernetice în cadrul războiului pe care îl duc, mai multe companii ucrainene și agenții guvernamentale fiind vizate de hackerii ruși în ultimii trei ani.
Deși atacul a fost semnificativ, nu a reușit să perturbe traficul feroviar, trenurile continuând să circule fără întârzieri, a menționat compania. Ca urmare a atacurilor cibernetice anterioare, operatorul feroviar ucrainean implementase protocoale de backup, ceea ce a permis menținerea activității feroviare.
Ukrzalizniția a calificat atacul drept „sistemic” și „multi-nivelat”, indicând faptul că acesta a fost orchestrat de „inamic”. Specialiștii companiei lucrează împreună cu experții din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru a restabili datele de rezervă.
În ciuda eforturilor de restabilire a sistemelor, achiziționarea biletelor online rămâne indisponibilă, iar compania se pregătește să funcționeze offline începând cu 24 martie, informează mass-media ucraineană.
-
Actualitateacum 2 zile
Tendințele SEO în 2025: Ce trebuie să știe orice afacere din România ca să domine Google
-
Actualitateacum 3 zile
Problema neașteptată cu care au de-a face turiștii pe o cunoscută platformă online. „Din picior se poate da, dacă se așează o muscă și ne gâdilă?”
-
Actualitateacum 3 zile
Profesor de biologie arestat pentru agresiune sexuală. Polițiștii l-au ridicat de la liceul unde predă
-
Actualitateacum o zi
Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”
-
Actualitateacum 3 zile
Violenţe stradale la Istanbul şi Izmir. Poliţiştii folosesc gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor
-
Actualitateacum 2 zile
Secretele unei amenajări reușite, plante ornamentale de vis și soluții moderne de întreținere/rebegarden.ro
-
Actualitateacum 2 zile
Un nou scandal în SUA. Trump revocă un ordin împotriva unei firme de avocatură, în schimbul unor servicii de 40 de milioane de dolari pentru Casa Albă
-
Actualitateacum o zi
Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză