Foraje puturi apa de-a lungul timpului

0
161

Inca de la inceputuri, cand oamenii au realizat ca nu pot obtine mereu apa de la rauri, au inceput sa sape in pamant pentru apa. Egiptenii antici faceau fantani cand Nilul nu oferea apa sigura de baut, de aproximativ 8000 de ani de cand neoliticii si-au dat seama de apa din pamant, s-a tot continuat sa se faca fanani pentru a se ajunge la apa. Primele fantani erau sapate de mana, cea mai veche fantana descoperita este in Israel si se crede ca dateaza din anii 7500 – 8000. Abia la inceputul secolului XIX oamenii au incetat sa mai sape manual fantanile cand pentru prima data a inceput sa se foloseasca un utilaj mecanic, apoi incet tehnicile au evoluat pana la masinariile cu care se foreaza astazi puturi care ajung si la cateva sute de metrii fara foarte mult efort.

Cea mai adanca fantana sapata de mana din istorie

Lucrarile la fantana au inceput in anul 1858 si au durat 4 ani. Barbatii care lucrau la saparea acestei fantani au lucrat in ture de cate 24 de ore pe zi sapand si construind peretii fantanii, la lumina lumanarilor, insa pentru foarte mult timp nu au avut nici-un succes in a da de apa, pana intr-o zi cand unul dintre zidari a observat ca prin unul dintre peretii fantanii incepe sa curga apa. Fantana are 392 m adancime, muncitorii au avut 45 de minute timp sa ajunga la suprafata pana cand apa a ajuns si ea la nivelul solului si in sfarsit proiectul la care ei au lucat timp de 4 ani a dus la sfarsit.

Foraje puturi apa in zilele noastre

In prezent forarea puturilor este cautata de cei care isi doresc sa consume si sa aibe la casa apa mai buna decat cea de la retelele locale. Apa de la retele locale este uneori contaminata cu clor si alte substante care pot fi foarte daunaoare pentru organism. Apa de la un put propriu este sigura pentru consum daca la construirea putului se tine cont de cateva aspecte importante precum locul unde este plasata fantana sa fie cat mai departe de grajduri, fose si locuri de aruncat gunoi. Inca un aspect important de tinut in seama este adancimea putului care trebuie sa fie de peste 100 m adancime pentru ca apa sa fie buna de consumat. Chiar daca doresti sa dezinfectezi apa din putul tau, indicat este sa o faci inainte de a pleca in concediu pentru a nu consuma apa in primele zile de la dezinfectare, astfel nu mai trebuie sa iti faci griji de nimic.

Alege sa lucrezi doar cu profesionisti. Un put forat bine de la inceput este o investitie sigura care o sa tina mult timp si o sa ai parte de apa pura fara sa fie nevoie de alte interventii sau costuri suplimetare.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here