Președintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin a anulat un decret ce recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană. Astfel, Vladimir Putin a anulat decretul care data din anul 2012 și care stabilea politici externe ale Federaţiei Ruse privind integritatea teritorială şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova.
Măsura a survenit ieri 22 Februarie 2023, în aceeași zi în care președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat că Moscova și-ar dori să țină sub control Aeroportul din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.
În Monitorul Oficial al Federaţiei Ruse a fost publicat „Decretul Preşedintelui Federaţiei Ruse nr. 111 din 21 februarie 2023 cu privire la invalidarea Decretului Preşedintelui Federaţiei Ruse nr. 605 din 7 mai 2012 cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federaţiei Ruse”.
Potrivit presei ruse citate de agenţia TASS , documentul a fost semnat „pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”. Măsura de anulare a decretului semnalează că Moscova îşi reconsideră principiile recunoscute până acum în relaţiile internaţionale şi vine după discursul rostit marţi în parlament, în care Vladimir Putin a anunţat că războiul din Ucraina va continua şi că este un război de facto cu SUA şi NATO. De asemenea, tot marţi, Moscova a convocat-o pe ambasadoarea SUA căreia i-a transmis ca Statele Unite să-şi retragă oamenii şi echipamentele militare din Ucraina, pentru că altfel vor fi considerate „ţinte legitime” pentru armata rusă.
În decret se stipulau următoarele: „Pentru a pune în aplicare în mod consecvent politica externă a Federaţiei Ruse, permiţând asigurarea intereselor sale naţionale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii şi politicii multi-vectoriale în condiţiile formării unui nou sistem policentric de relaţii internaţionale, hotărăsc următoarele: 1. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, împreună cu alte organe federale ale puterii executive (…). e) în relaţiile cu statele membre ale Comunităţii Statelor Independente: să continue să participe în mod activ la găsirea unei soluţii la problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a statutului de neutralitate al Republicii Moldova în stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.
Decretul a reglementat mai bine de unsprezece ani, de asemenea, relaţiile cu diversele organizaţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană şi NATO, precum şi cu o serie de alte ţări, printre care Statele Unite ale Americii. Potrivit agenţiei de stat ruse TASS, decretul a fost invalidat „pentru a asigura interesele naţionale ale Federaţiei Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relaţiile internaţionale” şi intră în vigoare în ziua publicării.
În efect, reducerea la esenţă cuprinde prevederile documentului respectiv care corespundeau Conceptului de politică externă a Rusiei, iar acum „se aşteaptă ca noua sa versiune să fie aprobată în viitorul apropiat”. În ceea ce priveşte relaţiile cu SUA, decretul revocat prevedea menţinerea unei „interacţiuni stabile şi previzibile, bazate pe principiile egalităţii, neamestecului în afacerile interne şi respectului pentru interesele reciproce”.
Ministerul rus de Externe trebuia să asigure implementarea consecventă a Tratatului dintre Rusia şi SUA privind măsurile pentru reducerea şi limitarea în continuare a armelor strategice ofensive, or, în discursul de marţi, Putin a anunţat că Moscova îşi suspendă participarea la acest tratat. În regiunea euroatlantică, MAE rus trebuia să urmărească „dezvoltarea relațiilor cu NATO, proporțional cu disponibilitatea acesteia de a ține cont de interesele Federației Ruse în domeniul securității și stabilității strategice și de a respecta principiile fundamentale ale dreptului internațional” Avertismentul lui Zelenski: „Plănuiesc asta de mult timp”
Măsura a coincis în aceeași zi în care preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat că planul Federaţiei Ruse este de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei, iar pentru aceasta Moscova și-ar dori să țină sub control Aeroportul din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.
Alte evenimente conexe
Federaţia Rusă are staţionaţi în Transnistria aproape două mii de oameni şi există suspiciunea că ar vrea să deschidă de pe teritoriul Moldovei un nou front către Ucraina.
Oficialii de la Kremlin au declarat luni că relațiile cu Republica Moldova sunt foarte tensionate și i-au acuzat liderii de la Chișinău că urmăresc o agendă anti-rusească după ce președintele Republicii Moldove Maia Sandu a declarat lunea trecută că Moscova a elaborat un plan de destabilizare a țării sale, relatează Reuters. „Relațiile noastre cu Republica Moldova sunt deja foarte tensionate”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov și a adăugat că totul este anti-Moscova din moment ce „conducerea (de la Chișinău) se concentrează pe tot ce este anti-rusesc, ei alunecă în isterie anti-rusească”.
La începutul săptămânii trecute, președintele moldovean Maia Sandu a precizat că din partea Moscovei se vrea schimbarea puterii legitime de la Chișinău, prin acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, atacarea unor edificii și luarea de ostatici.
Vladimir Putin a anunţat, de asemenea, că Rusia îşi suspendă participarea în tratatul bilateral pe care îl are cu SUA în domeniul armelor nucleare, New START.
Consecințe directe-cale deschisă spre recunoașterea Republicii Transnistrene
Președintele partidului „Spravedlivaia Rossia”- Serghei Mironov- a declarat recent că Rusia ar putea extinde aria așa-zisei „operațiuni militare speciale” și asupra Republicii Moldova, pentru a proteja populația rusă, militarii ruși și depozitele cu muniții, conform deschide.md.
Reamintesc faptul că auto-proclamata „Republică Moldovenească Transnistreană” și-a declarat independența în 1991, act care nu a fost recunoscut deocamdată de niciun alt stat.
Anularea decretului, prin care Moscova a garantat practic suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, i-a deschis lui Vladimir Putin calea spre recunoașterea Republicii Transnistrene, care ulterior să fie „anexată” la Federația Rusă, la fel cum a procedat cu cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei, locuite majoritar de vorbitori de limbă rusă.
Cu toate că Moscova şi-a luat angajamentul la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul că -şi va retrage trupele şi armamentul din Transnistria, dar această promisiune asumată nu a fost pusă niciodată în practică.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012 şi a subliniat că militează în continuare pentru rezolvarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean, aşa cum a citat News.ro.
„Vom analiza cu atenţie conţinutul noii concepţii, odată ce va fi făcută publică. În ceea ce priveşte abordarea ţării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm ataşaţi unui proces de reglementare paşnică a conflictului”, a mai spus Filip Cojocaru,purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chişinău, citat de TV8.md.
Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a confirmat că a fost avertizat de către Ucraina cu privire la un plan al Rusiei privind distrugerea Republicii Moldova și instaurarea unui regim loial Moscovei și spune că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova”.
De altfel, SIS a declarat public următoarele, ţinând cont tocmai de faptul că „desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere.”
În acest context, SIS a confirmat că, atât din informațiile prezentate de partenerii ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice.
În acest moment, nu „se mai pot oferi mai multe detalii”, deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare.
Se pare că motivul supărării lui Vladimir Putin , cu amplele sale consecințe l-a constituit șirul provocator al declarațiilor lui Volodimir Zelenski din data de 9 Februarie 2023, care au avut darul de a agita spiritele, venind în contextul în care Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că vrea „să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină”.
President Zelenskyy addresses the European Council, revealing that Ukraine "intercepted the plan of the destruction of Moldova by the Russian intelligence" – adding 'we all are protecting Europe against the regime that wants to destroy Europe's freedom'https://t.co/XDBLnPrcQb pic.twitter.com/eTBQAivlkr
— Sky News (@SkyNews) February 9, 2023
Sursa foto :https://google.ro
Sinteza acestei ştiri a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor-şef al platformei media independente Criteriul Național şi colaborator al Ziarului Naționalul.ro