Când cercetați termenii diferitelor împrumuturi posibile, trebuie să fi întâlnit termeni precum „garant de împrumut” sau „garant”. Un alt caz în care s-ar putea să fi dat peste conceptul de garant este atunci când prietenul tău intenționează să contracteze un credit mare, dar pentru ca acest lucru să se întâmple are nevoie de un garant, așa că apelează la tine.
Practic, aceasta oferă băncii o garanție că își va putea primi banii înapoi chiar dacă prietenul tău nu își poate rambursa ratele. Dar ce înseamnă de fapt să fii garant sau garant al unui împrumut? Când aveți nevoie de unul și este posibil să retrageți împrumuturi de la bănci fără garant?
Ce este un garant de credit?
Un garant de credit este o persoană care participă la contractul dintre instituția bancară și debitor și garantează că acesta din urmă va putea rambursa întreaga sumă a împrumutului. În cazul în care împrumutatul încetează să-și ramburseze ratele lunare, garantul este obligat să acopere sumele corespunzătoare rămase datorate. În teorie, garantul nu este destinatarul împrumutului, ci se bucură de aceleași drepturi și obligații ca și titularul.
La ce se referă un garant de credit?
Uneori poate apărea confuzie cu diferiții termeni financiari. Prin urmare, trebuie să clarificăm aici că atunci când întâlnești termenul de „garant” în acte, acesta este de fapt un garant. Cei doi termeni sunt interschimbabili, întrucât garant înseamnă din nou un terț care garantează băncii că împrumutul contractat de împrumutat va fi rambursat.
Fiecare instituție financiară are cerințe diferite în ceea ce privește garantul unui împrumut, dar cel mai adesea acestea sunt aceleași pe care trebuie să le îndeplinească împrumutatul. De exemplu, trebuie să aibă un contract de muncă pe durată nedeterminată; a avea peste 18 ani; să nu aibă un istoric de credit rău; să fi lucrat la locul de muncă relevant timp de cel puțin 6 luni; precum și ratele la toate împrumuturile sale să nu depășească 60% din venitul total al acestuia.
Când este nevoie de un garant de împrumut?
Toate instituțiile financiare care acordă împrumuturi clienților lor au un singur obiectiv – să minimizeze riscul lor de a pierde bani. Cu cât împrumutul este mai mare sau cu cât îi va dura debitorului mai mult să ramburseze, cu atât este mai mare nevoia de garant. Acest lucru se datorează faptului că în orice moment este posibil să apară schimbări negative neprevăzute în situația financiară a împrumutatului și acesta să nu poată continua să-și ramburseze ratele lunare. Astfel de exemple tipice sunt atunci când persoana are mai mult de un împrumut pe numele său sau când a contractat un anumit credit ipotecar.
Instituțiile financiare nebancare oferă credite rapide fără garanții, ușurând astfel procesul de obținere a banilor.