
ONU lansează un Cod de Conduită global pentru a combate discursul urii și dezinformarea de pe platformele digitale.
ONU are în plan elaborarea unui
cod pentru Integritatea Informațiilor pe Platformele Digitale, ce se va adresa guvernelor și marilor companii deținătoare ale platformelor digitale. Scopul unui astfel de document este de a combate amenințarea știrilor false, a discursului urii, dar și de a împiedica utilizarea IA în scopul dezinformării. Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, și-a manifestat sprijinul și pentru crearea unei agenții ONU pentru Inteligenta Artificială, după modelul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.Noul Cod va încuraja marile companii care dețin platformele digitale să fie mai transparente cu privire la algoritmii utilizați, inclusiv cei din publicitate, și să ia măsuri clare pentru combaterea dezinformării și a discursului instigator la ură. Totodată, companiile ar trebui să elimine standardele duble care permit discursului instigator la ură și dezinformării să înflorească în unele limbi și țări, în timp ce sunt prevenite mai eficient în alte spații culturale.
Toate speranțele cu privire la viitorul cod care va fi susținut pe scară largă se îndreaptă spre guvernele și companiile tehnologice care vor fi dispuse să ia măsuri pentru a face spațiul digital mai sigur.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că intenționează să numească un consiliu consultativ științific în câteva zile și un consiliu consultativ pentru inteligența artificială în luna septembrie, pentru a pregăti inițiativele pe care le poate lua ONU. El a spus că va reacționa favorabil la o nouă agenție a ONU pentru inteligența artificială și a sugerat ca model Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care se bazează pe cunoștințe și are unele competențe de reglementare.
Guterres a declarat într-o conferință de presă că intenționează să se consulte pe scară largă cu privire la principiile recent lansate pentru Codul de conduită al ONU pentru integritatea informațiilor pe platformele digitale, pe care îl va publica înainte de Summit-ul viitorului ONU de anul viitor.
„Aceasta este întrebarea pe care mi-o pun”. „Avem de-a face cu o afacere care generează profituri masive și, în unele situații, avem de-a face și cu guverne care nu respectă în totalitate drepturile omului, așa că aceasta este o luptă constantă – și în această luptă constantă, trebuie să îi mobilizăm pe toți cei care sunt dedicat integrității informațiilor în platformele digitale”, a mai adăugat.
Heidi Beirich, cofondatorul Proiectului global împotriva urii și extremismului, a fost de acord că, deși este un pas pozitiv faptul că ONU solicită soluții internaționale la această problemă globală, codul său de conduită nu va fi probabil suficient pentru a opri torentul de informații false și pline de ură în mediul online.
****
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!