Connect with us

Actualitate

O poveste puțin cunoscută a Unirii Principatelor. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ales sub presiunea cuțitelor și topoarelor

Publicat

pe

O poveste puțin cunoscută a Unirii Principatelor. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ales sub presiunea cuțitelor și topoarelor

Acum 165 de ani, la 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor al Principatelor Române Unite. Alegerea sa a fost o adevărată aventură. Cuza a avut contracandidați puternici și că acesta a ajuns domn sub amenințarea spadei și a cuțitelor.

Proclamarea Unirii Principatelor după un tablou de Theodor Aman FOOT Adevărul

După anul 1849, Principatele Române păreau condamnate la o existență dominată de Imperiul Otoman pe de o parte și de Imperiul Țarist, de cealaltă parte.

Teritoriile vechilor voievodate românești ajunseseră monedă de schimb și trofee în timpul războaielor ruso-turce care au marcat secolul al XVIII-lea și începutul celui următor.

În anul 1856 a venit însă un moment providențial pentru românii din Moldova și Valahia. Rușii îi atacă pe turci și izbucnește Războiul din Crimeea. Marile Puteri europene, dar și state tinere sar în ajutorul otomanilor, speriați de influența tot mai mare a rușilor în spațiul european. Imperiul Țarist este înfrânt, iar românii primesc o uriașă șansă. Diplomații români, majoritatea intelectuali patrioți de la 1848, fac lobby pentru unificarea Principatelor.

În ciuda opoziției Imperiului Țarist, Imperiului Otoman dar și a celui Habsburgic, în Principate sunt alese acele Divane Ad-Hoc prin care populația Moldovei și a Valahiei este consultată în privința unirii.

Deși alegerile au fost falsificate, situația a fost salvată, iar dorința aproape unanimă a românilor de a se uni a condus la acordul dat de Marile Puteri pentru unificarea trunchiată a Principatelor: fiecare Principat urma astfel să aibă domnitor separat.

Povestea este bine cunoscută. Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor atât în Moldova, cât și în Țara Românească, iar Marile Puteri au fost puse în fața faptului împlinit.

Deși, în mod simplificat și pentru o bună parte a publicului larg, alegerea lui Cuza a fost unanimă, în realitate voievodul Unirii a avut contracandidați puternici. Nici măcar nu a fost favoritul celor mai puternice partide din fiecare Principat, fiind nevoit să candideze împotriva unor mari boieri, unii foști domnitori.

Povestea alegerii lui Cuza a fost una sinuoasă, marcate de puternice convulsii politice și mișcări de stradă. În cele din urmă, Cuza a fost ales sub presiunea cuțitelor și a spadelor. 

Contracandidații din Moldova: un filorus și un coleg de la pension

În Moldova, acolo unde a fost ales prima dată domnitor, Cuza a avut doi contracandidați importanți. 

Primul dintre aceștia era Mihail Sturdza, fost domnitor al Moldovei în perioada 1834 și 1849. Mihail Sturdza provenea dintr-o puternică familie boierească și avea o reputație importantă de bun administrator și patriot, un patron al educației, culturii, educat în spiritul iluminismului francez.

Cât a fost domn, Sturdza l-a susținut pe Gheorghe Asachi să înființeze renumita Academie Mihăileană la Iași, prima insituție cu rang universitar din istoria românilor. Tot Sturdza a înființat și Institutul de Arte și Meșteșuguri, fiind deosebit de preocupat de educația populației. A fost promotor al unor reforme importante în plan social și administrativ. Încă din tinerețe a militat pentru îmbunătățirea vieții țăranilor și a desfințat și sclavia, robii țigani fiind eliberați.

Tot Mihail Sturdza a dispus construirea a 250 de kilometri de drumuri moderne și 400 de poduri, a întreprins reforme în administrație și justiție, modernizând Moldova.

Mihai Sturdza avea un CV impresionant și o reputație așiderea, fiind sprijinit de marea boierime la discuțiile privind nominalizarea domnitorului Moldovei.

Păcatele lui Sturdza au atârnat însă greu, el fiind lacom și renumit pentru faptul că a împărțit multe slujbe și ranguri pe bani. În plus, era și filorus, un fapt de netrecut cu vederea în aceea perioadă.

Al doilea contracandidat important al lui Cuza, în Moldova, a fost Mihail Kogălniceanu, fostul coleg de pension al lui Alexandru Ioan Cuza. Kogălniceanu este un personaj cunoscut, fost pașoptist, și era susținut de liberali și de o parte a marii boierimi. Inclusiv Vasile Alecsandri, unul dintre prestigioșii oameni politici și intelectuali ai vremii, a fost nominalizat drept candidat la tronul Moldovei, dar celebrul scriitor și pașoptist a renunțat imediat la candidatură. 

Contracandidații din Valahia: doi foști domnitori

În Valahia, marea boierime, divizată, susținea la tron candidați din rândul foștilor domnitori. De exemplu, în 1859 cel mai puternic om politic și candidat era Alexandru Dimitrie Ghica. Acesta provenea dintr-o puternică familie boierească și a fost domnitor al Valahie în perioada 1834-1842 și mai apoi caimacam între 1856 și 1858. Nu a avut realizări notabile, din contră a reușit să devină antipatic atât rușilor, forța protectoare, cât populației. Cu toate acestea, în preajma Unirii de la 1859, Alexandru Dimitrie Ghica avea destui susținători.

Al doilea contracandidat era Gheorghe Bibescu, de asemenea fost domnitor al Țării Românești în perioada 1843-1848. Bibescu luase și câteva măsuri bune printre care creșterea numărului de soldați, a făcut ordine în administrația și finanțele principatului ,dar a avut grijă și de oamenii care-și pierduseră tot avutul în urma marelui incendiu din 1847, care a făcut ravagii în București.

Domnia lui Bibescu a fost umbrită, însă, de poveștile sale amoroase. Căsătorit cu Zoe Brâncoveanu, Bibescu se îndrăgosteșțe, după ce prima soție își pierduse mințile, de Marițica Văcărescu Ghica, la rândul ei căsătorită și cu patru copii. Cei doi amanți divorțează și se căsătoresc ulterior. 

Celebritatea, armata sau masoneria?

Cu toate că acești candidați la tron aveau și relații sus-puse, avere, notorietatea și experiență administrativă, Cuza a fost alegerea finală.

Alexandru Ioan Cuza era greco-italian la origine și era fiul unui mic boier, cu pretenții negustorești, din zona Bârladului. Tatăl său a fost ispravnic pe la Galați și Fălciu și a investit în educația fiului. El l-a trimis la pension, la Iași. Aici Alexandru Ioan Cuza îl va cunoaște pe Mihail Kogălniceanu. Urmează apoi Facultatea de Drept, la Paris. Se întoarce acasă și încearcă și cariera militară. În cele din urmă ajunge magistrat.

Se căsătorește cu Elena Rosetti, o femeie frumoasă dintr-o familie bogată. Din acel moment începe să urce și scările ierarhiei sociale. Participă la Revoluția de la 1848, este arestat, dar eliberat la Viena. Se întoarce în Moldova, zece ani mai târziu. Este luat sub aripa domnitorului Grigore Alexandru Ghica și este numit ministru de Război și părcălab de Covurlui.

În această funcție își va câștiga celebritatea. El își dă demisia de onoare, după falsificarea voturilor. Gestul său a făcut senzație și l-a propulsat fantastic în materie de notorietate.

În plus, mulți boieri au fost de acord cu nominalizarea lui Cuza și fiindcă îl considerau ușor de manipulat și manevrat. Pentru societatea aleasă de la aceea vreme, Cuza era un anonim, pe care sperau că-l vor influența ușor.

În cadrul alegerilor din Moldova, patrioții pașoptiști nu l-au votat pe Sturdza fiindcă era filorus, iar partizanii fostului domnitor nu l-au ales pe Kogălniceanu. Cuza devenea deci soluția de compromis ideală.

Așadar un anonim care a făcut valuri cu demisia sa, cu ceva legături cu ofițerii, după ce a fost ministru de Război, pașoptist, părea candidatul ideal. Se bănuiește, de asemenea, că a cântărit greu și faptul că Alexandru Ioan Cuza era membru al lojei masonice „Steaua Dunării”, acolo unde se aflau și majoritatea pașoptiștilor. 

Cuza impus cu sabia și cuțitele

Chiar și așa taberele oscilau. A fost nevoie de intervenția rapidă și decisivă a intelectualilor și politicienilor unioniști, atât la Iași, cât și la București.

La 3 ianuarie 1859, la Iași, în actualul Muzeu de Istorie Naturală din Iași, membrii Partidei Naționale încă se certau pe nominalizări. Atunci intră în scenă colonelul botoșănean Nicolae Pisoski, un apropiat al lui Cuza.

Pisoski îi cere mai mult din gesturi lui Lascăr Rosetti să închidă ușile cu cheia. L-a propus imediat pe Cuza domnitor. Jumătate din membrii adunării ezitau. În acel moment Pisoski scoate spada și îi amenință cu arma, cerându-le să se hotărască în acel moment. „Firea sa fiind a unui om de acţiune, i-a somat cu arma pe cei prezenţi să-i accepte propunerea ca domn al Moldovei a lui Alexandru Ioan Cuza. Nu mai era altă opţiune pentru ei“, scria, în numărul 6 al Revistei „Hierasus“ din 1986, regretatul istoric botoşănean Ionel Bejenariu.

Un grup de patrioți a plecat apoi la București pentru a transmite nominalizarea și adunării din Valahia. Evident, în Țara Românească, Cuza avea contracandidați și mai puternici, iar șovăiala membrilor adunării și mai mare. Pentru a deveni convingători, Pisoski și alți unioniști au reușit să mobilizeze peste 30.000 de oameni înarmați cu furci, cuțite și topoare în preajma Dealului Mitropoliei. Dacă nu ar fi fost ales Cuza, această mulțime înarmată s-ar fi dezlănțuit.

Astfel că pentru a evita complicațiile și la îndemnul prințului Dimitrie Ghica, toate voturile reprezentanților valahi s-au dus către Cuza. 

Așa s-a scris, cu arma, o filă din istoria Unirii Principatelor Române, care a dus la România Mare de mai târziu. 

 

Comentarii Facebook

Actualitate

Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei

Publicat

pe

Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei

Bloggeri militari ruși și ucraineni au postat înregistrări video ce surprind un avion de luptă rus Su-57 doborând propria dronă experimentală model UCAV S-70 „Ohotnik” (Vânător), sâmbătă, relatează Kyiv Post.

Rusia ar fi doborât propria dronă experimentală deasupra Ucrainei FOTO Kyiv Post

Imaginile, postate atât pe conturile pro-Moscova, cât și pro-Kiev, arată cum drona este doborâtă în zona Konstantinovka, în regiunea Donețk.

Dona a fost proiectată pentru a însoți avionul de luptă SU-57 (generația a cincea), dar poate opera și independent, pentru a efectua misiuni de recunoaștere și lansa atacuri de precizie.

Cu o greutate la decolare de circa 20 de tone, „Ohotnik” este probabil cea mai mare dronă din lume având 14 metri lungime și o anvergură a aripilor de aproape 20 de metri.

Este considerată un model experimental, primul prototip fiind finalizat în 2018. În acest an, ar fi fost create încă două exemplare.

Drona ar fi echipată cu senzori de ultimă generație și ar avea capacitatea de a transporta o sarcină utilă de aproximativ 2,8 tone.

Vânătorul ar fi alimentat cu versiune modificată a motorului cu reacție AL-41F al avionului Su-57, oferindu-i o rază operațională de 6.000 de kilometri. În ciuda dimensiunilor sale considerabile, ar integra diverse tehnologii stealth, precum materiale compozite și protecții speciale, capabile să-i reducă apreciabil semnătura radar.

Inițial, s-a crezut că aparatul a fost doborât de ucraineni sau ca urmare a unui incident de „foc prietenesc”. O analiză atentă a înregistrărilor video sugerează însă ceva diferit.

Începutul filmării arată urmele lăsate de dronă și avionul Su-57 în timp ce zboară unul în spatele celuilalt, drona fiind în frunte. După câteva secunde, apare o explozie. Avionul a lansat probabil o rachetă R-74M2 cu rază scurtă de acțiune, lovind și doborând drona, după care e văzut îndepărtându-se, scrie Kyiv Post.

Autoritățile ruse nu au emis încă o declarație oficială cu privire la incident sau ceea ce a dus la acesta. În lipsa unor clarificări oficiale, bloggerii militar au început să se lanseze în speculații. Astfel, drona experimentală ar fi  început să funcționeze defectuos, ceea ce a stârnit îngrijorarea că tehnologia ar putea cădea în mâinile Kievului, mai ales ținând cont de faptul că că zonele din apropiere erau controlate de forțele ucrainene.

Drona a lovit și a distrus o casă, fapt confirmat de imaginile epavei care au apărut ulterior online.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția

Publicat

pe

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția

Ianis Hagi a trecut printr-o perioadă groaznică, după ce șefii
clubului l-au trimis la echipa a doua a lui Rangers, imediat după ce românul a
revenit după împrumutul la Alaves. Tricolorul și-a renegociat contractul cu
gruparea scoțiană și antrenorul Philippe Clement l-a reprimit în lot.

Ianis Hagi a jucat în ultima vreme numai pentru naționala României. Foto Sportpictures

Jurnaliștii britanici scriu că Ianis Hagi va fi chiar titular îm meciul de
diseară, dintre Rangers și St. Johnstone, programat la ora 22.00. Asta pentru
că managerul formației consideră că internaționalul român s-a pregătit bine la
echipa B a clubului, dar și pentru că lipsesc mai mulți titulari, din cauza
accidentărilor. Decizia lui Clement ar fi deja luată, deși este evident că
Ianis nu ar trebui aruncat în luptă după o așa de lungă perioadă de
inactivitate la nivel înalt.

Ianis Hagi, reprimit la prima echipă după ce a renunțat la bani

Însă jurnalistul Derek Clark, de la Rangers Review, un
apropiat al echipei îl vede titular cu St. Johnstone. „Vestea cea mare din această săptămână este revenirea lui Ianis Hagi
la prima echipă. Titularizarea românului dă, cu siguranță, un impuls echipei
și fanilor, iar creativitatea sa va fi utilă împotriva unei echipe St.
Johnstone, care, probabil, îi va face viața grea lui Rangers. 
Philippe Clement
trebuie să ia câteva decizii importante în momentul în care Rangers revine în
campionat
(n.r. formația din Glasgow a jucat în cursul acestei săptămâni în Europa League”, a scris Derek Clark în Rangers Review.

Ianis Hagi fusese trimis la echipa a doua în vară și a fost
reprimit în lot doar după ce a renunțat la un bonus de 360.000 de euro pe an,
pe care l-ar fi activat dacă ar fi jucat meciul cu numărul 100 pentru Rangers.
În acest moment, a bifat 99 de partide pentru scoțieni, dar avea o clauză care
i-ar fi adus 30.000 de euro în plus pe lună dacă ajungea la borna 100.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv

Publicat

pe

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv

Medicul psihiatru Robert Klitzman, director de programe la Universitatea Columbia, a explicat cum poate fi făcută diferența între demență și îmbătrânirea normală a creierului și explică modurile în care ne putem proteja împotriva declinului cognitiv.

Activitatea fizică poate proteja împotriva apariției deficiențelor cauzate de îmbătrânire. Wikipedia

Mulți oameni își fac griji că dezvoltă deficiențe cognitive grave, deși acestea sunt de fapt minore și în limitele îmbătrânirii normale.

„Creierul nostru îmbătrânește și el, pe măsură ce corpurile noastre îmbătrânesc, iar la fel ca alte simptome, tulburările cognitive se încadrează într-un spectru larg, de la „momente senior” minore la demență mai severă, cauzată de Alzheimer, la accidente vasculare cerebrale și la diverse alte afecțiuni care duc la incapacitatea de a lucra, de a conduce sau de a trăi pe cont propriu”, arată psihiatrul Robert Klitzman, într-un articol publicat de The Washington Post.

Semnele îmbătrânirii

Potrivit medicului, declinul cognitiv normal, cauzat de vârstă începe în mod obișnuit la aproximativ 40 de ani și constă în mai multe procese mentale distincte care se schimbă în ritmuri foarte diferite. Modificările pot afecta trei domenii ale cogniției: viteza de procesare, inteligența „cristalizată” și memoria.

„Viteza de procesare vizuală înseamnă cât de repede poate cineva procesa informațiile vizuale, cum ar fi literele și cifrele. Viteza de procesare cognitivă arată cât timp vă ia să procesați informații, să vă gândiți la ele și să răspundeți. Inteligența „cristalizată” include vocabularul, cunoștințele și abilitățile pe care le-ați dobândit în timpul vieții prin educație și experiență. (Vestea bună este că acest lucru tinde să se îmbunătățească în timp). Memoria reprezintă capacitatea creierului de a-și aminti din trecut și de a învăța informații noi”, arată psihiatrul Robert Klitzman.

În cazul îmbătrânirii normale a creierului, inteligența cristalizată rămâne relativ intactă. Dar capacitatea oamenilor de a procesa informații încetinește. Viteza scade cu aproximativ 20 la sută când avem 40 de ani și poate scădea în mod natural cu 40 până la 60 la sută până la 80 de ani. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, memoria li se diminuează.

„Ceea ce este important de reținut este următorul lucru: în timp ce aproximativ 40 lustă dintre cei peste 65 de ani au o tulburare ocazională de memorie asociată cu vârsta, majoritatea oamenilor nu dezvoltă demență. Uneori poate dura ceva mai mult pentru a recupera anumite cuvinte, dar de obicei ni le amintim în cele din urmă. S-ar putea să uităm numele cuiva, dar îl recunoaștem în mod clar dacă îl vedem. Uitarea unui cuvânt, în sine, este în general normală. Nu ne perturbă viața sau capacitatea de a funcționa și nu indică în mod necesar demența iminentă. Important este că încă putem să raționăm, să rezolvăm probleme și să luăm decizii cheie”, scrie autorul articolului publicat în The Washington Post.

Pierderile de memorie sunt semne ale unei deficiențe cognitive ușoare (MCI), pe care oamenii de știință au definit-o ca o stare de tranziție între îmbătrânirea cognitivă normală și demența pe care o dezvoltă unii oameni.

Aproximativ 16 până la 20 la sută dintre americanii de peste 60 de ani au o deficiență cognitivă ușoară, care reprezintă mult mai mult decât procesul normal de îmbătrânire. Aproximativ 10 până la 20 la sută dintre persoanele cu MCI dezvoltă demență în fiecare an.

Cum ne putem proteja împotriva declinului cognitiv

Medicul psihiatru descrie modurile în care oamenii se pot proteja împotriva declinului cognitiv:

Exerciții fizice și mișcarea. Exercițiile fizice care cresc ritmul cardiac (alergare, mersul cu bicicleta sau mersul rapid) și cele de întărire a mușchilor (ridicarea de greutăți), toate ne ajută creierul.

Tratarea tensiunii arteriale și a altor probleme medicale. Toți ar trebui să facem controale medicale regulate pentru a ne asigura că rămânem cât mai sănătoși posibil și pentru a trata orice tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat sau alte probleme medicale riscante.

Stimularea creierului. Anumite activități, în special cele care implică învățarea de noi abilități sau comunicarea și interacțiunea cu ceilalți, pot ajuta. Ele includ învățarea de noi jocuri de societate sau jocuri computerizate de antrenament cognitiv care necesită luarea de decizii. Cuvintele încrucișate cresc fluența verbală. Jocurile video și programele de realitate virtuală pot fi și ele benefice, deși studiile despre acestea sunt abia la început și nu sunt încă pe deplin concludente.

Educația. Educația timpurie și cea ulterioară, de asemenea, protejează împotriva derapajelor cognitive ulterioare.

Fixarea unui țel. A avea un simț al scopului, adesea derivat din religie, spiritualitate sau credințe în natură sau într-o „putere superioară”, poate ajuta, de asemenea.

Activități sociale. Interacțiunea și comunicarea cu ceilalți, cum ar fi prin grupuri de carte, organizații religioase sau alte organizații, reduce declinul memoriei și gândirii.

Grija pentru sănătatea mintală. Depresia poate înrăutăți cogniția, așa că obținerea unui tratament pentru probleme de sănătate mintală poate fi de ajutor.

Evitarea alcoolului și a drogurilor recreative. Cu timpul, alcoolul și unele droguri recreative ne afectează și gândirea.

Robert Klitzman este om de știință și autor al cărții: „Doctor, Will You Pray for Me?: Medicine, Chaplains and Healing the Whole Person” (Domnule doctor, vă veți ruga pentru mine?: Medicină, capelani și vindecarea întregii persoane).

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei
Actualitateacum o oră

Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei

Bloggeri militari ruși și ucraineni au postat înregistrări video ce surprind un avion de luptă rus Su-57 doborând propria dronă...

Ludovic Orban: Nu, nu voi vărsa nicio lacrimă pentru Șoșoacă! Ludovic Orban: Nu, nu voi vărsa nicio lacrimă pentru Șoșoacă!
Politicaacum 3 ore

Ludovic Orban: Nu, nu voi vărsa nicio lacrimă pentru Șoșoacă!

Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte al României, despre respingerea de către CCR a candidaturii Dianei Șoșoacă ,,Nu! Nu...

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția
Actualitateacum 6 ore

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția

Ianis Hagi a trecut printr-o perioadă groaznică, după ce șefii clubului l-au trimis la echipa a doua a lui Rangers,...

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv
Actualitateacum 11 ore

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv

Medicul psihiatru Robert Klitzman, director de programe la Universitatea Columbia, a explicat cum poate fi făcută diferența între demență și...

Recalcularea aproape a dublat numărul celor cu pensii foarte mari. Pensia medie a crescut cu 499 lei în septembrie Recalcularea aproape a dublat numărul celor cu pensii foarte mari. Pensia medie a crescut cu 499 lei în septembrie
Actualitateacum 16 ore

Recalcularea aproape a dublat numărul celor cu pensii foarte mari. Pensia medie a crescut cu 499 lei în septembrie

Pensia media a crescut cu 499 de lei în luna septembrie ca urmare a recalculării pensiilor, în timp ce numărul...

Arestat după o cursă nebunească: Bărbat din Dâmbovița prins cu 169 km/h. Surpriza polițiștilor Arestat după o cursă nebunească: Bărbat din Dâmbovița prins cu 169 km/h. Surpriza polițiștilor
Actualitateacum 21 de ore

Arestat după o cursă nebunească: Bărbat din Dâmbovița prins cu 169 km/h. Surpriza polițiștilor

Un bărbat din Dâmbovița a fost arestat după ce a fost prins conducând cu o viteză de 169 km/h, de...

Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Rachetele hipersonice și temerile lui Putin Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Rachetele hipersonice și temerile lui Putin
Actualitateacum o zi

Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Rachetele hipersonice și temerile lui Putin

În ultimii șase ani, 12 cercetători ruși implicați în dezvoltarea rachetelor hipersonice au fost arestați, iar unii au dispărut fără...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro