Morți suspecte. Prețul unei vieți, la mai bine de un deceniu de la tragedie, după o banală operație de polipi

0
81

Un copil de doar trei ani din Sibiu a murit în urma unei intervenții chirurgicale. După un deceniu, instanța a decis ca familia să primească 50.000 de euro despăgubire. Medicii nu au fost găsiți vinovați.

Sentință Justiție Foto Lawjure com

Sentință Justiție Foto Lawjure com

În 2013, Alexandru Bogdan, un băiețel în vârstă de trei ani, era internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Sibiu pentru o banală operație de extirpare a polipilor. După intervenția chirurgicală, micuțul a intrat în stop cardio-respirator și a murit o săptămână mai târziu.

Familia băiețelului a început un lung și dureros proces pentru tragerea la răspundere a celor implicați în tragedie. La final, s-a decis însă că nimeni nu e vinovat. Parchetul de pe lângă Tribunalul Județean Sibiu a finalizat ancheta cinci ani mai târziu, când a decis clasarea dosarului penal.

Au urmat două procese în instanță și, cel mai probabil, povestea nu se va opri aici, mai ales că magistrații au stabilit „prețul vieții” micuțului, ce reprezintă 2,5% din suma pretinsă.

Ce s-a constatat în urma anchetei interne 

La începutul lunii iunie a anului 2013, un băiețel de trei ani era supus unei intervenții chirurgicale. Câteva ore mai târziu după operație, copilul a început să se simtă rău. Când a ajuns în salon, chemat de mama care-l supraveghea pe cel mic, medicul l-a găsit în stop cardio-respirator. După resuscitare, a intrat în comă, iar o săptămână mai târziu a murit. 

Șocați, părinții au depus mai multe plângeri. Câteva luni mai târziu, spitalul a decis să-i sancționeze pe medici, o asistentă și șeful de secție cu 10% din salariu, timp de trei luni.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu Foto Ana Maria Toma

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu Foto Ana Maria Toma

În urma propriei anchete, Comisia de Etică și Deontologie Profesională și Consiliul Etic au ajuns la concluzia că moartea nu a survenit din vina medicilor. S-au stabilit drept cauză a decesului – stopul cardio-respirator, „cel mai probabil neurogen reflex (laringospasm)… și encefalopatia hipoxică consecutivă stopului cardio-respirator resuscitat”, neputând fi implicate „deficiențe de tehnică medicală, operatorie sau anestezică”, după cum reiese din raportul de expertiză medicală și documentele depuse în cadrul procesului.

Doar nereguli de ordin administrativ

În același timp, au fost constatate doar nereguli de ordin administrativ, precum faptul că nu a fost respectat protocolul potrivit căruia copilul trebuia operat la Spitalul de Pediatrie, lipsa avizului informal al managerului și lipsa de monitorizare și supraveghere a pacientului în salonul post-operator. Micuțul nu a fost monitorizat, iar de supraveghere s-au ocupat doar mama sa și, intermitent, o asistentă.

Din aceste motive, s-a și decis schimbarea procedurilor: a protocoalelor de conduită pentru fiecare tip de operație; monitorizarea intervențiilor chirurgicale de către un specialist de anestezie și terapie intensivă, s-au interzis operațiile copiilor în afara Spitalului Clinic de Pediatrie, cu anumite excepții, s-a introdus examinarea multidisciplinară preoperatorie a pacientului și asumarea responsabilității conform fișei postului, printre altele.

Clasarea dosarului: nimeni nu e vinovat

În paralel, s-a derulat și ancheta polițiștilor și a procurorilor. Și ei au decis în 2018 că nu se întrunesc elementele de malpraxis și, prin urmare, nu li se poate imputa medicilor moartea micuțului. 

Familia a depus plângere pentru netrimitere în judecată a cadrelor medicale implicate.

În 2021, după ce judecătorul a decis să se abțină în acest caz, în final sesizarea a fost respinsă.

Avocatul apărării, plătit din bugetul județului

În același an, familia a formulat o altă plângere pentru „acțiune în răspundere delictuală”. Straniu este faptul că avocatul apărării a fost plătit chiar de Consiliul Județean Sibiu, o situație mai puțin obișnuită, acțiunea în instanță fiind formulată de o persoană fizică, iar plata s-a făcut din bugetul județului.

Spitalul Județean Sibiu o formulat o solicitare în acest sens, pe motiv de „complexitate a cazului”, dificultatea constând în faptul că „speța necesită o analiză a tuturor considerentelor de natură civilă, administrativă și penală”, deși era vorba despre un proces civil.

În realitate, la mijloc era vorba despre despăgubirea de peste 2 milioane de euro solicitată de părinții băiețelului decedat, „urmare a săvârșirii unor erori în activitatea de prevenție, diagnostic și tratament, cu ocazia acordării serviciilor de asistență medicală”.

Instanța a fost de acord cu 2,5% daune, din despăgubirile solicitate

În final, după peste trei ani de procese, și mai bine de un deceniu de la producerea tragediei, Judecătoria Sibiu a decis să oblige Spitalul Clinic Județean Sibiu la plata unor daune morale de 50.000 de euro.

Sentința a fost dată la finele lunii ianuarie 2024, dar nu este definitivă. Cel mai probabil, familia va face apel, dacă nu se va lăsa învinsă de sistemul medical ori de cel judiciar. Are la dispoziție 30 de zile. 

„… Admite, în parte, cererea de chemare în judecată… Obligă pârâta, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, la plata către reclamantul Bogdan Ovidiu Nicolae, a sumei de 50.000 euro, echivalent în lei la data plății, cu titlu de daune morale”, se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanțelor de judecată.

Cheltuieli de judecată acordate de familie medicilor implicați

În același timp, însă, aceeași instanță i-a obligat și pe părinții copilului să plătească 4.000 lei Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și câte 1.000 de lei către fiecare dintre cei doi medici implicați – Rusu George Gabriel și Bolta Cornelia, „cu titlu de cheltuieli de judecată parțial acordate, reprezentând onorarii avocațiale”. 

Cele mai noi acuzații de malpraxis în urma decesului unui copil au fost formulate, în aceeași perioadă în care instanța din Sibiu se pronunța în favoarea unor despăgubiri, și la Vâlcea.

De această dată, pârâtă este Maternitatea Spitalului Județean din Râmnicu Vâlcea, unde un nou-născut a murit, de asemenea, în condiții suspecte, la o oră după naștere.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here