Connect with us

Actualitate

Morți suspecte. Prețul unei vieți, la mai bine de un deceniu de la tragedie, după o banală operație de polipi

Publicat

pe

Morți suspecte. Prețul unei vieți, la mai bine de un deceniu de la tragedie, după o banală operație de polipi

Un copil de doar trei ani din Sibiu a murit în urma unei intervenții chirurgicale. După un deceniu, instanța a decis ca familia să primească 50.000 de euro despăgubire. Medicii nu au fost găsiți vinovați.

Sentință Justiție Foto Lawjure com

În 2013, Alexandru Bogdan, un băiețel în vârstă de trei ani, era internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Sibiu pentru o banală operație de extirpare a polipilor. După intervenția chirurgicală, micuțul a intrat în stop cardio-respirator și a murit o săptămână mai târziu.

Familia băiețelului a început un lung și dureros proces pentru tragerea la răspundere a celor implicați în tragedie. La final, s-a decis însă că nimeni nu e vinovat. Parchetul de pe lângă Tribunalul Județean Sibiu a finalizat ancheta cinci ani mai târziu, când a decis clasarea dosarului penal.

Au urmat două procese în instanță și, cel mai probabil, povestea nu se va opri aici, mai ales că magistrații au stabilit „prețul vieții” micuțului, ce reprezintă 2,5% din suma pretinsă.

Ce s-a constatat în urma anchetei interne 

La începutul lunii iunie a anului 2013, un băiețel de trei ani era supus unei intervenții chirurgicale. Câteva ore mai târziu după operație, copilul a început să se simtă rău. Când a ajuns în salon, chemat de mama care-l supraveghea pe cel mic, medicul l-a găsit în stop cardio-respirator. După resuscitare, a intrat în comă, iar o săptămână mai târziu a murit. 

Șocați, părinții au depus mai multe plângeri. Câteva luni mai târziu, spitalul a decis să-i sancționeze pe medici, o asistentă și șeful de secție cu 10% din salariu, timp de trei luni.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu Foto Ana Maria Toma

În urma propriei anchete, Comisia de Etică și Deontologie Profesională și Consiliul Etic au ajuns la concluzia că moartea nu a survenit din vina medicilor. S-au stabilit drept cauză a decesului – stopul cardio-respirator, „cel mai probabil neurogen reflex (laringospasm)… și encefalopatia hipoxică consecutivă stopului cardio-respirator resuscitat”, neputând fi implicate „deficiențe de tehnică medicală, operatorie sau anestezică”, după cum reiese din raportul de expertiză medicală și documentele depuse în cadrul procesului.

Doar nereguli de ordin administrativ

În același timp, au fost constatate doar nereguli de ordin administrativ, precum faptul că nu a fost respectat protocolul potrivit căruia copilul trebuia operat la Spitalul de Pediatrie, lipsa avizului informal al managerului și lipsa de monitorizare și supraveghere a pacientului în salonul post-operator. Micuțul nu a fost monitorizat, iar de supraveghere s-au ocupat doar mama sa și, intermitent, o asistentă.

Din aceste motive, s-a și decis schimbarea procedurilor: a protocoalelor de conduită pentru fiecare tip de operație; monitorizarea intervențiilor chirurgicale de către un specialist de anestezie și terapie intensivă, s-au interzis operațiile copiilor în afara Spitalului Clinic de Pediatrie, cu anumite excepții, s-a introdus examinarea multidisciplinară preoperatorie a pacientului și asumarea responsabilității conform fișei postului, printre altele.

Clasarea dosarului: nimeni nu e vinovat

În paralel, s-a derulat și ancheta polițiștilor și a procurorilor. Și ei au decis în 2018 că nu se întrunesc elementele de malpraxis și, prin urmare, nu li se poate imputa medicilor moartea micuțului. 

Familia a depus plângere pentru netrimitere în judecată a cadrelor medicale implicate.

În 2021, după ce judecătorul a decis să se abțină în acest caz, în final sesizarea a fost respinsă.

Avocatul apărării, plătit din bugetul județului

În același an, familia a formulat o altă plângere pentru „acțiune în răspundere delictuală”. Straniu este faptul că avocatul apărării a fost plătit chiar de Consiliul Județean Sibiu, o situație mai puțin obișnuită, acțiunea în instanță fiind formulată de o persoană fizică, iar plata s-a făcut din bugetul județului.

Spitalul Județean Sibiu o formulat o solicitare în acest sens, pe motiv de „complexitate a cazului”, dificultatea constând în faptul că „speța necesită o analiză a tuturor considerentelor de natură civilă, administrativă și penală”, deși era vorba despre un proces civil.

În realitate, la mijloc era vorba despre despăgubirea de peste 2 milioane de euro solicitată de părinții băiețelului decedat, „urmare a săvârșirii unor erori în activitatea de prevenție, diagnostic și tratament, cu ocazia acordării serviciilor de asistență medicală”.

Instanța a fost de acord cu 2,5% daune, din despăgubirile solicitate

În final, după peste trei ani de procese, și mai bine de un deceniu de la producerea tragediei, Judecătoria Sibiu a decis să oblige Spitalul Clinic Județean Sibiu la plata unor daune morale de 50.000 de euro.

Sentința a fost dată la finele lunii ianuarie 2024, dar nu este definitivă. Cel mai probabil, familia va face apel, dacă nu se va lăsa învinsă de sistemul medical ori de cel judiciar. Are la dispoziție 30 de zile. 

„… Admite, în parte, cererea de chemare în judecată… Obligă pârâta, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, la plata către reclamantul Bogdan Ovidiu Nicolae, a sumei de 50.000 euro, echivalent în lei la data plății, cu titlu de daune morale”, se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanțelor de judecată.

Cheltuieli de judecată acordate de familie medicilor implicați

În același timp, însă, aceeași instanță i-a obligat și pe părinții copilului să plătească 4.000 lei Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și câte 1.000 de lei către fiecare dintre cei doi medici implicați – Rusu George Gabriel și Bolta Cornelia, „cu titlu de cheltuieli de judecată parțial acordate, reprezentând onorarii avocațiale”. 

Cele mai noi acuzații de malpraxis în urma decesului unui copil au fost formulate, în aceeași perioadă în care instanța din Sibiu se pronunța în favoarea unor despăgubiri, și la Vâlcea.

De această dată, pârâtă este Maternitatea Spitalului Județean din Râmnicu Vâlcea, unde un nou-născut a murit, de asemenea, în condiții suspecte, la o oră după naștere.

Comentarii Facebook

Actualitate

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban

Publicat

pe

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban

Israelul anunță că avioanele sale de război au lovit peste 100 de lansatoare de rachete Hezbollah și alte „locații teroriste”, inclusiv un depozit de arme în sudul Libanului.

Lansatoare de rachete Hezbollah au fost lovite în Liban FOTO: Arhiva

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au transmis că avioanele sale de război „au lovit aproximativ 100 de lansatoare și alte situri de infrastructură teroristă, constând în aproximativ 1 000 de butoaie care erau gata să fie folosite în viitorul imediat pentru a trage spre teritoriul israelian. IDF va continua să opereze pentru a degrada infrastructura și capacitățile organizației teroriste Hezbollah, în scopul de a apăra statul Israel”.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că lansatoarele erau pregătite să fie trase împotriva Israelului, potrivit BBC. 

Agenția națională de presă libaneză de stat a declarat că Israelul a efectuat cel puțin 52 de lovituri în sudul țării joi seara și că Libanul a lansat, de asemenea, lovituri asupra unor situri militare din nordul Israelului.

Anterior, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că exploziile mortale de la începutul săptămânii „au depășit toate liniile roșii”, acuzând Israelul de ceea ce a spus el că reprezintă o declarație de război.

Israelul nu a declarat că se află în spatele atacurilorae de marți și miercuri, în urma cărora pagere și walkie-talkie au explodat simultan în întreaga țară, și care, potrivit autorităților libaneze, au ucis 37 de persoane și au rănit 3 000.

Însă ministrul apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul se angajează într-o „nouă fază a războiului”, concentrându-și mai mult eforturile în nord.

Surse de securitate libaneze au declarat că loviturile israeliene au fost printre cele mai intense de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut.

Totodată, IDF a îndemnat locuitorii din nordul Israelului, aproape de granița cu Libanul, să evite adunările mari, să își păzească cartierele și să rămână aproape de adăposturile antiatomice.

Joi dimineață, luptătorii Hezbollah din sudul Libanului au tras două rachete antitanc peste graniță, urmate de drone.

IDF a declarat că doi soldați israelieni au fost uciși și un al treilea grav rănit.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului

Publicat

pe

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în această săptămână au fost piratate înainte de a intra în ţară, potrivit unei scrisori a misiunii libaneze la ONU.

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban FOTO: Colaj

„Ancheta preliminară arată că dispozitivele vizate au fost piratate în mod profesional (…) înainte de a ajunge în Liban şi explozia lor a fost cauzată de trimiterea de e-mailuri către dispozitive”, potrivit textului trimis Consiliului de Securitate în ajunul unei reuniuni pe această temă, citat de Agerpres.

Exploziile dispozitivelor folosite de membrii Hezbollah au făcut marţi şi miercuri 37 de morţi şi aproape 3.000 de răniţi, exacerbând temerile legate de un război la scară largă în Orientul Mijlociu.

Israelul nu a comentat acest atac, care a avut loc imediat după ce a anunţat că îşi extinde obiectivele de război din Fâşia Gaza împotriva Hamasului palestinian până la frontiera cu Libanul, pentru a permite întoarcerea acasă a locuitorilor din nordul ţării, strămutaţi de ciocnirile transfrontaliere, aproape zilnice din octombrie dintre Hezbollah şi armata israeliană.

În scrisoarea adresată Consiliului de Securitate, misiunea libaneză numeşte atacul atribuit Israelului drept „fară precedent în brutalitatea sa” şi subminează eforturile diplomatice de a pune capăt luptelor din Fâşia Gaza şi sudul Libanului.

La solicitarea Algeriei, vineri este prevăzută o reuniune de urgenţă a Consiliului, în prezenţa ministrului libanez de externe, Abdallah Bou Habib, au declarat pentru AFP surse diplomatice.   

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că atacurile cu bombă care au folosit mii de pagere și radiouri ale grupului armat libanez „au depășit toate liniile roșii”. „Este un masacru, o agresiune majoră împotriva Libanului, poporului său”, a transmis acesta.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis

Publicat

pe

Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis

Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis, la Spitalul
Universitar din Capitală. El a trecut cu bine peste intervenția chirurgicală și
va sta cel puțin până luni în rezerva sa, pentru fi atent monitorizat de medici.

Helmut Duckadan, eroul Stelei în finala cu Barcelona din 1986. Foto Facebook

„A reușit, acum vedem
mai departe. Durează recuperarea… e grea de tot, dar asta e. (n.r.: Doctorii ce
spun? A fost bine?) Da! Totul a fost în parametri, acum să vedem mai departe”,
a
spus Helmut Duckadam, pentru Antena Sport, care a fost operat din cauza unor probleme la aortă, cea mai maree arteră din corpul omenesc.

Duckadam, a 9-a intervenție chirurgicală suferită

„Eroul de la Sevilla”, câștigător al Cupei Campionilor Europeni
cu Steaua, când a apărat toate cele 4 lovituri de departajare executate de
jucătorii Barcelonei, a avut și în trecut dificultăți de  cardiovasculare, care au
apărut chiar înaintea partidei de poveste din 1986. De altfel, după acea finală,
el a fost operat prima dată la braț, din cauza unui cheag de sânge, fiind nevoit
să renunțe la cariera fotbalistică la vârsta de 27 de ani.

De atunci și până acum, la 65 de ani, Helmut Duckadam a mai suferit 7
intervenții chirurgicale, aproape toate pentru a corecta problemele vasculare
cu care se confruntă.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban
Actualitateacum o oră

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban

Israelul anunță că avioanele sale de război au lovit peste 100 de lansatoare de rachete Hezbollah și alte „locații teroriste”,...

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului
Actualitateacum o oră

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah...

Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis
Actualitateacum o oră

Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis

Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis, la Spitalul Universitar din Capitală. El a trecut cu bine peste intervenția...

Vremea vineri, 20 septembrie. Atenționare de vânt puternic și ploi pe Litoral. Temperaturile nu depășesc 26 de grade Vremea vineri, 20 septembrie. Atenționare de vânt puternic și ploi pe Litoral. Temperaturile nu depășesc 26 de grade
Actualitateacum o oră

Vremea vineri, 20 septembrie. Atenționare de vânt puternic și ploi pe Litoral. Temperaturile nu depășesc 26 de grade

Vremea este în continuare instabilă, cu vânt și averse în Dobrogea, Moldova și Transilvania. Temperaturile vor fi cuprinse între 16...

Opt persoane au fost rănite, după ce un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, în județul Gorj Opt persoane au fost rănite, după ce un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, în județul Gorj
Actualitateacum o oră

Opt persoane au fost rănite, după ce un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, în județul Gorj

Accident grav în județul Gorj. Un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, vineri dimineaţă, pe DN 67D, în zona localităţii...

Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner
Actualitateacum o oră

Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner

Liderul mondial Jannik Sinner a fost depistat pozitiv la două teste, în primăvară, și a avut parte de un proces...

„Nazistul negru”, susţinut de Trump, anunță că rămâne în cursă. Ce a scris Robinson pe un forum pentru adulți „Nazistul negru”, susţinut de Trump, anunță că rămâne în cursă. Ce a scris Robinson pe un forum pentru adulți
Actualitateacum o oră

„Nazistul negru”, susţinut de Trump, anunță că rămâne în cursă. Ce a scris Robinson pe un forum pentru adulți

Un candidat republican la funcția de guvernator în Carolina de Nord anunță că nu se va retrage din cursă, după dezvăluirea...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro