Actualitate
Mărturia dispecerului de la 112 despre misiunea contracronometru care a dus la salvarea unui bebeluș
A reușit în 5 minute să salveze viața unui bebeluș care abia mai respira indicându-le telefonic pas cu pas părinților ce să facă. Dispecerului ISU Cluj Florin Oneț, de 38 de ani, i s-a părut însă că totul a durat o veșnicie. Ce sfaturi are pentru părinții cu copii mici.
Florin Oneț, în ziua în care a salvat copilul de la moarte. Sursa foto: ISU Cluj
Marți dimineață, ora 09.00. Subofițerul Florin Oneț se afla în tură când a primit un apel pe care nu-l va uita, spune el, niciodată. „Din spusele femeii, care era mătușa copilului, acesta se înecase cu lapte. «Respiră copilul?» am întrebat-o. «Respiră, dar greu», mi-a răspuns. În acel moment, mi-am dat seama că, dacă nu intervin atunci, mai târziu s-ar putea să fie… prea târziu”, a povestit bărbatul pentru „Adevărul”.
În timp ce ambulanța se afla pe drum, Florin i-a spus femeii exact ce are de făcut.
„Am rugat-o să pună telefonul pe difuzor, să ia copilul în brațe și să-l bată pe spate”. În timpul convorbirii însă, dispecerul și-a dat seama că situația se agravează. Cel mic nu reacționa în niciun fel. „I-am spus femeii să așeze copilul pe brațul tatălui său, cu fața în jos și puțin aplecat, și să-i aplice între omoplați câteva lovituri”. Mătușa celui mic a urmat indicațiile întocmai, iar la scurt timp bebelușul a început să respire profund și liniștit. „Am stat cu doamna în telefon în jur de patru, poate cinci minute. Mi s-a părut însă că a durat o veșnicie. A fost, cred, unul dintre cele mai intense momente, de o încărcătură emoțională teribilă”, a mărturisit dispecerul.
Florin Oneț este tatăl unui băiețel de numai cinci luni și se pregătește de botez. A dorit să transmită părinților, mai ales celor cu copii mici, câteva sfaturi. Ca de la părinte la părinte.
„Dacă avem un copil mic, un bebeluș să spunem, care se îneacă și nu putem în acel moment să sunăm după ajutor, va trebui să ne descurcăm singuri. Și trebuie să știm ce avem de făcut. Sunt manevre simple, pe care le poate pune în practică oricine și care ar putea salva vieți. Concret, dacă cel mic se îneacă, se așază pe antebraț, ușor aplecat și cu fața în jos. Apoi, cu podul palmei i se administrează între omoplați cinci lovituri mai puternice, dar fără să-i provocăm leziuni. Verificăm apoi dacă manevra a funcționat. Dacă nu, aceasta se reia. Dacă bebelușul începe să plângă, totul e bine, este în afara oricărui pericol. Înseamnă că are căile respiratorii libere”.
De cele mai multe ori, în urma acestei manevre copilul elimină lichidul sau obiectul care i-a blocat inițial căile respiratorii. Exact asta s-a întâmplat în cazul bebelușului salvat de Florin.
De decizia ta depinde viața unui om
Ce a fost în sufletul tânărului în acele minute de care atârna, practic, viața copilului? „Nu am avut timp să mă gândesc la mine. La ce simt, la emoțiile care mă încearcă. În acele momente, ești atât de focusat pe ceea ce trebuie să faci, încât nu te mai gândești la nimic altceva. Nu e timp să-ți fie teamă. Nu e timp de ezitări. Orice secundă de întârziere, o reacție de-a ta care nu vine la timp, o bâlbă, o indicație poate prea vagă… toate acestea pot face diferența între viață și moarte”, a mai spus salvatorul.
De obicei, persoana care sună și cere ajutor este foarte panicată.
„O mamă, de exemplu, cu un copil care nu mai respire… că s-a înecat cu lapte, cu o jucărie, că a pățit altceva… tu, ca dispecer, trebuie mai întâi s-o liniștești. Cum? În primul rând, tu trebuie să fii foarte calm. O întrebi ce s-a întâmplat, îi spui că Ambulanța este pe drum și îi explici ce are de făcut până vin salvatorii. O întrebi cu ce s-a înecat copilul, dacă are și alte probleme de sănătate, de cât timp se află în starea respective… dacă respiră… apoi, după ce ți-ai dat seama de situație, ai cântărit gravitatea ei… decizi ce este de făcut mai departe. De decizia ta poate depinde o viață. Este foarte dificil. Dar, la final, după ce totul s-a terminat cu bine, ești fericit. E greu de descris în cuvinte ce simți, ce trăiești în sufletul tău după astfel de intervenții, mai ales dacă este vorba despre copii”, explică el.
Florin știe ce spune, căci este la rândul lui părinte. Poate de aceea trăiește astfel de momente atât de intens și se implică atât de mult în ceea ce face. Iar tânărul subofițer nu se află la primul caz de acest gen.
„Au mai fost și alte cazuri cu final fericit și mă bucur foarte mult. Sunt cazuri destul de sensibile pentru mine, printre cele mai sensibile. Indiferent de cât de experimentat ai fi, de cât de călit ai fi sau de instruit… atunci, în acele momente, ești doar tu și victima căreia încerci să-i salvezi viața”.
Florin a salvat mulți oameni. Tot de la capătul celălalt al telefonului.
„Am ajutat aparținătorii să efectueze corect manevrele de resuscitare și totul s-a terminat mereu cu bine. Și pentru asta îi mulțumesc lui Dumnezeu. Dacă pot să ajut o persoană doar prin câteva cuvinte, sunt fericit. Când echipajul de pe ambulanță îmi spune în telefon „Florine, totul e bine”, atunci nimic nu mai contează. Îți dă așa… un sentiment aparte, simți că ai făcut ceva cu adevărat. Că lași în urma ta o nouă viață”.
Dispecerul preia în jur de 50 de apeluri pe zi
Florin Oneț a fost angajat SMURD la Huedin din 2006 până în 2018. „Și pe descarcerare și pe stingere. Apoi, m-am mutat la Cluj. A fost un post liber în dispecerat si mi-am zis să încerc și aici. M-au ajutat foarte mult și colegii. La Cluj sunt mult mai multe cazuri, este un flux mult mai mare de apeluri, dar am încercat să țin pasul, m-am obișnuit și mi-a și plăcut”, a mai povestit Florin Oneț.
Subofițerul ne-a mărturisit că în 12 ore de program poate avea o medie de până la 50 de apeluri. „Cele mai multe dintre ele vin din partea unor persoane a căror viață se află în pericol. Fie vorbim despre incendii, accidente rutiere, o tablă căzută de pe un acoperiș, un copil care s-a înecat cu ceva… Sunt zile și zile. Unele mai liniștite, altele, cum a fost cea de marți, mai agitate. Niciodată nu poți să știi ce urmează să se întâmple nu în ziua respectivă, ci în următorul minut”.
Actualitate
Ai ramas blocat? Cu ajutorul Beb Tractari Auto poti pleca inapoi la drum!
Când mașina ta se oprește brusc și rămâi blocat în mijlocul drumului, fie din cauza unei defecțiuni, fie din alte motive neprevăzute, este esențial să ai la îndemână un serviciu de tractări auto rapid și de încredere. Beb Tractări Auto este soluția ideală pentru a te scoate din această situație neplăcută și pentru a te ajuta să pleci din nou la drum, fără bătăi de cap!
Servicii rapide și profesionale de tractări auto
La Beb Tractări Auto, ne mândrim cu promptitudinea și profesionalismul serviciilor noastre. Indiferent de locul în care te afli, echipa noastră ajunge rapid pentru a oferi asistență. Fie că ai rămas blocat pe autostradă, în oraș sau în zone rurale, suntem la dispoziția ta 24/7.
De ce să alegi Beb Tractări Auto?
- Asistență non-stop: Suntem disponibili la orice oră din zi sau din noapte, pregătiți să intervenim rapid.
- Servicii profesionale: Tractăm autoturisme, SUV-uri, motociclete și chiar vehicule de dimensiuni mari.
- Tarife transparente: Oferim prețuri corecte, fără costuri ascunse, astfel încât să știi exact cât vei plăti.
- Acoperire largă: Intervenim în multiple zone, astfel încât să te putem ajuta indiferent de locul în care ai rămas blocat.
Cum funcționează serviciul de tractări auto?
Tot ce trebuie să faci este să ne contactezi telefonic sau online, să ne spui locația ta și problema întâmpinată. Echipa noastră de experți va ajunge rapid la fața locului și va evalua situația. Fie că e nevoie doar de o remorcare sau de asistență tehnică la fața locului, Beb Tractări Auto este aici pentru a rezolva orice problemă.
Servicii suplimentare oferite de Beb Tractări Auto
Pe lângă tractările auto de urgență, oferim și alte servicii utile pentru șoferi:
- Asistență rutieră la fața locului: În cazul unor probleme minore, cum ar fi o pană de cauciuc sau o baterie descărcată, te ajutăm pe loc.
- Transport vehicule pe distanțe lungi: Dacă ai nevoie să îți muți mașina dintr-un oraș în altul, noi te putem ajuta.
- Recuperare vehicule din teren accidentat: Dacă mașina ta a ieșit de pe drum sau a rămas blocată în noroi sau zăpadă, suntem echipa pe care te poți baza.
Contactează-ne acum și pornește din nou la drum!
Dacă ești în căutarea unui serviciu de tractări auto de încredere și eficient, nu ezita să ne contactezi! Beb Tractări Auto te ajută să depășești orice situație dificilă și să pleci înapoi la drum în cel mai scurt timp.
Actualitate
Noi detalii despre starea de sănătate a regelui Charles. Monarhul sărbătorește duminică doi ani de la urcarea pe tron
Sănătatea regelui Charles merge „într-o direcție foarte pozitivă” după diagnosticul său de cancer de la începutul acestui an, a declarat o sursă regală. Vestea vine în momentul în care monarhul în vârstă de 75 de ani se pregătește să sărbătorescă, dumincă, doi ani de la urcarea sa pe tron.
Surse apropiate regelui Charles spun că starea lui de sănătate s-a îmbunătățit FOTO Arhivă
Regele a avut un al doilea an dificil ca suveran, atât el, cât și nora sa, Prințesa de Wales, urmând tratamente pentru cancer, potrivit Daily Mail.
Dar sursa a spus că regele Charles a făcut față ultimului an cu „determinarea de a fi cât de prezent a fost posibil” pentru a reasigura națiunea despre capacitățile sale.
Regele și regina se pregătesc pentru un tur important în Australia și Samoa în toamnă – prima lor călătorie majoră peste hotare de la anunțarea cancerului lui Charles.
„Sănătatea trebuie să rămână prioritatea numărul unu, deși se îndreaptă într-o direcție foarte pozitivă”, a spus sursa.
Pauzele de odihnă vor fi incluse în Australia și Samoa, fără prea multe întâlniri consecutive, luând în considerare diferența de fus orar, iar o vizită planificată în Noua Zeelandă a fost eliminată pentru a reduce cerințele de călătorie, însă programul lui Charles este totuși așteptat să fie „destul de încărcat”.
Regele, sprijinit de Camilla
„Căldura ei naturală, reziliența și simțul umorului, așa cum ar spune orice pacient, sunt un lucru minunat de avut”, a spus sursa.
„Desigur, a fost un an stresant și pentru Majestatea Sa, dar nu a existat niciodată un sentiment de descurajare, doar o determinare că vor trece prin asta, la fel cum au făcut față multor alte probleme provocatoare din trecut.”
Regele a stat departe de îndatoririle publice timp de aproximativ trei luni, după ce a fost diagnosticat cu cancer în ianuarie, după ce a primit tratament pentru o prostată mărită.
A revenit la muncă în aprilie, cu o vizită la un centru de tratament pentru cancer din Londra, unde s-a întâlnit cu alți pacienți.
Aniversare de doi ani pe tron
Regele Charles a devenit șef de stat imediat după moartea mamei sale, cel mai longeviv monarh al națiunii, care a murit la Castelul Balmoral pe 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.
Se așteaptă ca el să participe la slujba de la biserică, petrecând timp în rugăciuni și reflecții private, de aniversare, care coincide cu vacanța sa de vară de la moșia sa din Aberdeenshire, în Highlands scoțiene.
„Sunt sigur că va fi o zi foarte emoționantă pentru toți. Cum ar putea să nu fie, mai ales având în vedere anul dificil prin care a trecut întreaga familie?” a mai spus sursa.
Sâmbătă va avea loc adunarea anuală de la Braemar, când familia regală de obicei ocupă locurile din față pentru a urmări tradiționalele jocuri din Highlands, la o scurtă distanță cu mașina de Balmoral.
Salvele de tun sunt de obicei trase de Ziua Urcării pe Tron, dar deoarece în acest an aniversarea cade într-o duminică, când de obicei nu au loc salve de tun, tributul militar al Trupei Regale de Artilerie Călare a Regelui la Hyde Park și al Companiei Onorabile de Artilerie de la Turnul Londrei a fost mutat pentru luni.
Actualitate
Iranul a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune
Iranul a efectuat de curând un transfer de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către Rusia pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă din Ucraina, conform a două surse la curent cu informațiile, relatează CNN.
FOTO Shutterstock (Arhivă)
Nu se știe cu exactitate când au fost furnizate rachetele, însă transferul survine în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene.
Știre în curs de actualizare…
-
Actualitateacum 2 zile
Riscurile pe care vi le asumați atunci când cumpărați anvelope chinezești ieftine pentru mașină
-
Actualitateacum o zi
„Era fascinată de America”. Destinul tragic al Cristinei Irimie, profesoara de matematică ucisă în atacul armat de la o școală din SUA
-
Actualitateacum 2 zile
Rețele de escroci români au invadat Turcia. Cursa în care riscă să pice turiștii care aleg o populară destinație de vacanță
-
Actualitateacum 2 zile
Descoperă Cum un Magazin Online Personalizat Îți Poate Propulsa Afacerea Spre Succes
-
Actualitateacum o zi
Samuel Le Torrillec, cunoscut bucătar-șef francez, prins băut la volan în București
-
Actualitateacum 2 zile
După Paris, încă o capitală europeană interzice trotinetele electrice închiriate prin aplicație, din motive de siguranță
-
Actualitateacum 13 ore
Ducem sau nu flori profesoarelor la început de an școlar? Soluția elegantă găsită de o învățătoare din Cluj
-
Lifeacum o zi
Review Yealink WHC-60