Hamas, îngrijorată de noua ofensivă israeliană: ar face „zecii de mii de morți și răniți”

0
119

Organizația islamistă Hamas a susținut sâmbătă că o ofensivă israeliană asupra orașului Rafah ar putea face „zeci de mii de morţi şi răniţi” în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza.

Tabără de refugiați lângă Rafah FOTO EPA-EFE

Tabără de refugiați lângă Rafah FOTO EPA-EFE

Orașul Rafah, situat la 30 de kilometri sud de Gaza, este ultimul refugiu pentru sute de mii de civili palestinieni pe care prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că vrea să-i evacueze, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Hamas se teme de noua ofensivă israeliană

Mai mulţi martori au semnalat sâmbătă noi lovituri israeliene asupra sectorului Rafah, unde trăiesc în prezent peste 1,3 milioane de palestinieni, în mare majoritate civili fugiţi din calea războiului.

După ce a ordonat miercuri armatei să pregătească ofensiva asupra Rafah, Netanyahu a cerut vineri un „plan combinat” pentru „evacuarea” civililor şi „distrugerea” Hamas în acest oraş.

„Avertizăm despre o catastrofă şi un masacru ce ar putea avea ca rezultat zeci de mii de martiri şi răniţi”, a transmis sâmbătă Hamas, adăugând că face responsabile pentru posibile repercusiuni „administraţia americană, comunitatea internaţională şi ocupaţia israeliană”.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul Hamas, a anunţat sâmbătă 110 morţi pentru ziua de vineri, dintre care 25 în lovituri la Rafah.

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent efectuat pe 7 octombrie de către comandouri ale Hamas infiltrate în sudul Israelului, făcând peste 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Ca represalii, Israelul a promis că va „distruge” Hamas, aflată la putere în Gaza din 2007 şi pe care o consideră organizaţie teroristă, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Aproximativ 1,7 milioane de palestinieni din Gaza, conform ONU, dintr-o populație totală de 2,4 milioane, şi-au părăsit casele, mulţi dintre ei strămutaţi de mai multe ori pe teritoriul devastat, asediat de Israel şi scufundat într-o criză umanitară majoră.

Preocupări pentru soarta civililor

După oraşul Gaza şi apoi Khan Younis, armata israeliană vizează acum o operaţiune la sol în Rafah.

Acest oraş situat la graniţa închisă cu Egiptul adăposteşte mii de palestinieni care au fugit de bombardamentele şi luptele din nordul micului teritoriu în timp ce acestea se deplasau spre sud. Ei sunt în prezent masaţi, în condiţii umanitare disperate, în acest oraş transformat într-o tabără gigantică.

„Este imposibil de a atinge obiectivul războiului fără eliminarea Hamas lăsând patru batalioane Hamas în Rafah”, iar acest lucru necesită ca „civilii să evacueze zonele de luptă”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Dacă armata „invadează Rafah, aşa cum a declarat Netanyahu, vor avea loc masacre şi noi vom putea să ne luăm rămas bun de la întreaga umanitate”, a declarat Adel al-Hajj, un bărbat care s-a refugiat în oraş.

„Forţarea a peste un milion de palestinieni strămutaţi în Rafah să fie evacuaţi din nou fără a găsi un loc sigur unde să meargă ar fi ilegal şi ar avea consecinţe catastrofale”, a declarat Nadia Hardman, specialist în drepturile migranţilor şi refugiaţilor pentru Human Rights Watch.

ONU şi chiar Statele Unite, principalul aliat al Israelului, sunt preocupate de soarta civililor. „Desfăşurarea unei astfel de operaţiuni acum (în Rafah, n. red.) fără planificare şi gândire într-o zonă ce adăposteşte un milion de oameni ar fi un dezastru”, a avertizat Departamentul american de Stat.

Biden: răspunsul Israelului este „excesiv”

Preşedintele american Joe Biden şi-a ridicat serios tonul joi faţă de Israel, considerând că „răspunsul în Fâşia Gaza” la atacul din 7 octombrie este „excesiv”.

Noi discuţii între reprezentanţii Qatarului şi Egiptului, două dintre ţările mediatoare alături de Statele Unite, şi Hamas pentru a încerca să se ajungă la un acord de armistiţiu ce ar include un schimb de prizonieri palestinieni şi ostatici, s-au încheiat vineri la Cairo. Un oficial al Hamas a declarat pentru AFP ca mişcarea „aşteaptă un răspuns din partea Israelului”.

În atacul din 7 octombrie, aproximativ 250 de persoane au fost răpite din Israel şi duse în Gaza. Un armistiţiu de o săptămână în noiembrie a permis eliberarea a 105 ostatici şi 240 de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel. Potrivit Israelului, 132 de ostatici sunt încă deţinuţi în Gaza, dintre care 29 se crede ca au murit.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here