Noi arme pentru Ucraina: roiuri de drone cu inteligență artificială care ar putea ataca simultan ținte rusești

0
124

Marea Britanie, alături de alți aliați ai Kievului, inclusiv, SUA, intenționează să trimită, în câteva luni, noi drone în Ucraina. Vehiculele dotate cu inteligență artificială ar putea ataca simultan, într-un „roi” țintele rusești.

Operatori ucraineni de drone FOTO EPA EFE

Operatori ucraineni de drone FOTO EPA EFE

Planificatorii militari occidentali care dezvoltă această tehnologie cred că aceasta ar putea permite Ucrainei să copleșească anumite poziții rusești cu ajutorul vehiculelor fără pilot, au declarat persoanele care au cerut să nu fie identificate, discutând chestiuni sensibile. Dronele ar putea fi trimise Ucrainei în câteva luni, au spus aceștia, avertizând totodată că termenul ar putea să se deruleze, anunță Bloomberg.

Dronele au devenit din ce în ce mai importante în războiul dintre Rusia și Ucraina, pe măsură ce conflictul se apropie de doi ani, iar la nivel mondial se desfășoară o cursă pentru dezvoltarea de noi tehnologii care ar putea modela viitorul războiului. Rusia își intensifică propria producție internă de drone de luptă pentru a sprijini invazia și a primit provizii semnificative de la aliatul său Iran.

Aliații Ucrainei s-a angajat să livreze 1 milion de drone în țară în decurs de un an, iar armata a declarat că a folosit drone navale pentru a distruge o navă de război rusă în Marea Neagră, săptămâna trecută.

În ianuarie, oficiali de la Casa Albă s-au întâlnit cu companii din domeniul apărării pentru a discuta despre tehnologii inovatoare pe câmpul de luptă care ar putea ajuta Ucraina în încercarea sa de a combate invazia Rusiei.

Situația ar putea deveni critică în următoarele 3 luni

Accentul pus pe drone vine în contextul în care Ucraina se confruntă cu o lipsă de artilerie, situație care ar putea deveni atât de critică în următoarele trei luni încât armata ar putea fi nevoită să decidă să se concentreze pe un front de război mai restrâns, a relatat anterior Bloomberg. Ucraina a anunțat sâmbătă că se retrage din Avdiivka, după o bătălie care a durat luni de zile.

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut presiuni asupra aliaților europeni pentru a crește ajutorul militar acordat Ucrainei, folosind un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen, avertizând asupra costului politic și financiar al unei victorii rusești.

Dronele comunică între ele

În timp ce noile capacități ale dronelor nu înlocuiesc nevoia urgentă de obuze, ele pot ajuta la atenuarea unei părți din acest deficit și pot crea o nouă dinamică pe câmpul de luptă, au spus aceleași surse.

Dronele dotate cu inteligență artificială ar fi desfășurate în flote mari, comunicând între ele pentru a ținti pozițiile inamice fără ca fiecare dintre ele să fie controlată de un operator uman.

Vorbind la München, președintele ucrainean Volodomir Zelenskiy a cerut aliaților săi să îi furnizeze mai multe arme cu rază lungă de acțiune și artilerie. „Menținerea Ucrainei într-un deficit artificial de artilerie și arme cu rază lungă de acțiune îi permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului„, a declarat el.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here