ATENTAT LA BARCELONA: 13 oameni au fost ucisi si cel putin 100 au fost raniti. Printre ei se afla si un roman

0
1062

ATENTAT TERORIST LA BARCELONA

O furgoneta a intrat in multime, joi seara, in centrul Barcelonei, pe celebra strada Las Ramblas. Autoritatile au confirmat ca este vorba despre un atac terorist, iar atentatul a fost revendicat la scurt timp de gruparea jihadista Statul Islamic (ISIL/Daesh).

Oficialii spanioli au anuntat ca bilantul atacului este de 13 morti si cel putin 100 de raniti, dar numarul victimelor ar putea creste, in orele urmatoare, pentru ca multi dintre cei raniti sunt in stare grava.

Unul dintre raniti este un cetatean roman, anunta Ministerul Afacerilor Externe precizand ca acesta a fost spitalizat si starea lui este stabila. Este vorba despre un barbat in varsta de 35 de ani, care se afla in vacanta in Barcelona si care a suferit mai multe fracturi.

In atac a fost utilizata cel putin o furgoneta, care a fost condusa in zigzag pe o distanta de aproximativ 600 de metri, intr-o zona pietonala aglomerata, lovind astfel zeci de persoane. Ea ar fi fost inchiriata de un barbat numit Driss Oukabir, anunta El Pais. Acesta a si fost retinut, la scurt timp.

Foto: Twitter / Manoj Gupta

Ulterior, dupa cum anunta BBC, a mai fost retinuta o persoana, informatia fiind confirmata de oficialitatile catalane. Presa spaniola scrie si ca o persoana si-a pierdut viata intr-un schimb de focuri cu politia.

Politistii cred ca in atac ar fi fost folosite nu doar o masina, ci doua. Ambele au fost gasite, conform Reuters, cea de-a doua in afara Barcelonei, in Vic, un mic oras catalan.

Celebra strada Las Ramblas, care este mereu plina de turisti, se intinde pe o distanta de 1,2 kilometri si este destinata exclusiv pietonilor.

Foto: TripAdvisor / Las Ramblas, intr-o zi normala, plina de turisti

Initial, la scurt timp dupa atac, politia a anuntat pe Twitter incidentul, mentionand ca au fost ranite „cateva persoane”, arata DW.

Fotografiile de la fata locului aratau mai multe persoane lungite pe asfalt, care primeau ajutor de la civili si echipele de interventie, arata The Telegraph.

Oamenii au fost rugati sa ocoleasca zona Las Ramblas, pentru a lasa cale libera politiei si echipelor de interventie si sa-si anunte familiile si prietenii ca sunt bine folosind servicii de mesagerie online, pentru a evita blocarea retelelor de telefonie mobila din zona.

Intreaga zona a fost securizata, iar circulatia a fost oprita, inclusiv in subteran.

  • Cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Consulatului General al Romaniei la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau la numarul de urgenta al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032, informeaza MAE.

 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here