Soferii care n-au inscris contractul de vanzare-cumparare n-au voie sa circule cu masina

0
968

O ordonanta de urgenta prin care conducatorilor auto care nu inregistreaza contractul de vanzare-cumparare al masinii li se suspenda dreptul de a circula a fost aprobata, vineri, de Guvern.

Aceeasi sanctiune se aplica si pentru autoturismele care nu corespund tehnic.

„Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de raspundere civila auto pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, a celor pentru care a intervenit suspendarea inmatricularii, precum si a vehiculelor inregistrate al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat ori este anulata.

Constatarea deficientelor vehiculelor se face de catre politia rutiera, iar verificarea starii tehnice a vehiculelor aflate in trafic pe drumurile publice se face de catre politia rutiera, impreuna cu institutiile abilitate de lege”, se precizeaza in actul normativ.

Noii proprietari de vehicule au la dispozitie, conform textului legii, 90 de zile pentru a inscrie documentele in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate.

In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate constituit de Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar.

Pentru realizarea acestei operatiuni, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente de inmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 90 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului„, se mai arata in document.

De asemenea, organul fiscal care opereaza scoaterea vehiculului din evidenta fiscala a fostului proprietar are obligatia de a notifica instrainarea acestuia in termen de 5 zile lucratoare autoritatii competente de inmatriculare.

Aceasta, la randul sau, face mentiunea privind instrainarea vehiculului in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate constituit de Directia regim permise deconducere si inmatriculare a vehiculelor, in termen de 30 de zile de la primirea notificarii.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here