Povestea monedei evreiești de 2.000 de ani de care Benjamin Netanyahu s-a lăsat indus în eroare

0
1059

Opinia publică de pretutindeni, dar în special cea din Israel a fost captivată de povestea fermecătoare a lui Hallel Halevy. Aceasta, în vârstă de opt ani a descoperit recent o monedă anterioară de jumătate de siclu deasupra pământului atunci când a luat-o pe sora ei de la grădinița din Halamish, o așezare israeliană din Cisiordania.

Hallel-Halevy-640x400

Descoperirea acestei monede rare ce are gravată cele trei ramificații ale unei plante de rodie cu cuvintele „Ierusalimul sfânt” din vechile litere ale primului templu a fost considerată cu o vechime de 2.000 de ani, datând din perioada marii revolte a evreilor împotriva romanilor.

Tatăl lui Hallel a cerut unui vecin , un renumit profesor de istorie să-i identifice originea.Acesta a datat-o între 67 și 70 d. Hr. – dar a subliniat că este nevoie de o examinare ulterioară. Povestea a fost mediatizată de către mass-media israeliană și, în special, l-a încântat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a postat-o pe Facebook pentru a spune că ” descoperirea monedei a fost o dovadă a dreptului evreiesc de a trăi în Cisiordania.”

De asemenea, moneda a reprezentat „legătura profundă dintre poporul lui Israel și țara sa – în Ierusalim, în Templul nostru și în așezările din Iudeea și Samaria”, a scris oficialul statului Israel.

În această săptămână, însă, un arheolog din Muzeul Israel a luat legătura cu Times of Israel pentru a spune că descoperirea nu era de fapt un artefact istoric rar, ci una din miile de monede, de suveniruri vândute de muzeu în ultimii 20 de ani.

„Nu există nicio șansă ca aceasta să fie autentică. Nu este o monedă antică. Chiar și să-i spunem că e o monedă este să exagerăm ceea ce este, „a spus domnul dr. Haim Gitler.

Având o singură față și exact aceleași semne cu praful, mucegaiul muzeelor din Israel, moneda lui Hallel era probabil de aproximativ 15 ani, a adăugat arheologul. „Nu o poți numi falsă, pentru că nu este creată în mod intenționat pentru a denatura în mod greșit”, a spus domnul doctor Gitler, subliniind că o parte a monedei a fost lăsată goală în scopul de a evita apariția unor asemenea abuzuri. Ceeea ce e interesant în prezent și lasă loc interpretărilor și comentariilor este faptul că postarea de pe Facebook a domnului Benjamin Netanyahu a fost ștearsă ”până când problema ar putea fi clarificată,” a spus un reprezentant al biroului său.

Coins-with-certificate-e1503840015687-635x357

Sursa foto : http://www.independent.co.uk/

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here