Scumpiri: Cat s-au scumpit, de fapt, benzina si motorina in ultimele doua saptamani

0
1394

In noaptea ce tocmai a trecut, pretul carburantilor a crescut cu aproape 10 bani pe litru, ca urmare a majorarii accizei prin decizia Guvernului Tudose. A fost, insa, doar o etapa, urmand sa mai avem parte de o scumpire oficiala peste doua saptamani.

Nu a fost insa prima scumpire din ultimele doua saptamani, ci a doua. Anterior, pretul benzinei si motorinei crescuse, la inceputul lunii, cu circa 10 bani pe litru.

Spre exemplu, relateaza Profit.ro, in cazul OMV Petrom, cresterea este de peste 19 bani pe litru, de la inceputul lunii septembrie, toate sortimentele fiind acum peste 4,6 lei.

Asta in conditiile in care ministrul de Finante, Ionut Misa, estimase o scumpire de 16 bani, in prima etapa din 15 septembrie a majorarii accizei.

La un alt mare jucator de pe piata din Romania, Rompetrol, pretul benzinei si motorinei crescuse, insa, cu 22-23 de bani pe litru, de la inceputul lunii pana pe 14 septembrie, deci inainte de prima etapa a majorarii accizei. Si aici, toate sortimentele de combustibil au trecut de 4,5 lei.

De remarcat, insa, ca in aceasta perioada si pretul petrolului s-a majorat cu peste 8%, de la 49,56 de dolari (30 august) pana la 53,63 de dolari (13 septembrie).

Amintim ca, pe 30 august, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru reintroducerea supraaccizei la combustibili. Atunci, ministrul de Finante, Ionut Misa, a spus ca pretul combustibilului va creste in total cu 32 de bani, dupa majorarea accizei.

Pe 12 septembrie, premierul a spus ca „e problema lor”, referindu-se la benzinari, cand jurnalistii i-au pus in vedere ca a crescut deja pretul carburantilor.

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here