Actualitate
Coreea de Nord ironizează poziţia SUA, în timp ce Iranul are opinii dure la adresa preşedintelui american Donald Trump

După atacul preşedintelui Donald Trump în cadrul Adunării Generale a ONU unde a declarat că singura soluţie a Statelor Unite ale Americii este „distrugerea totală” a Coreei de Nord, replica ministrului de Externe al Phenianului nu a întârziat. Acesta a luat în derâdere declaraţia liderului de la Casa Albă. ”Trump declanşează o ofensivă globală privind acordul nuclear cu Iranul” a titrat Financial Times, observând că „Teheranul şi Europa încearcă să convingă SUA de meritele acordului, după discursul dispreţuitor al preşedintelui” american de la tribuna Adunării Generale a ONU.
Ministrul Ri Yong Ho, a catalogat discursul preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, drept „un lătrat de câine”, respingând afirmaţiile sale potrivit cărora SUA ar trece la măsuri drastice în ceea ce priveşte Coreea de Nord şi, să o „distrugă în totalitate”.
„Este o zicală care spune: câinii latră, caravana trece. Dacă Trump credea că ne surprinde cu lătratul unui câine atunci este clar că visează”, a spus Ri Yong Ho la New York. Declaraţiile ministrului de Externe vin ca o contrareplică la tot ceea ce Donald Trump a afirmat de la tribuna oficială ONU. Deocamdată este prima reacţie oficială în acest sens, cu siguranţă conflictul nu se va încheia aici.
Mesajul care a deranjat oficialii de la Phenian este acesta: „În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om-rachetă, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigaşă de a ameninţa SUA, vom distruge în totalitate Coreea de Nord”, a spus tranşant Donald Trump de la tribuna oficială a Adunării Generale ONU.
De altfel, preşedintele Iranului Hassan Rohani a reacţionat la discursul preşedintelui Trump şi a anunţat că SUA va pierde încrederea comunităţii internaţionale dacă va revoca Acordul nuclear convenit cu Teheranul. Liderul iranian a precizat că o astfel de măsură va atrage un cost foarte mare pentru America.
Catalogat drept un „discurs a urii, neruşinat şi ignorant”, mai degrabă amintind de „Evul Mediu, şi nu de secolul XXI şi nefiind demn de un răspuns” – diplomatul iranian a catalogat în termeni duri descrierea alocuţiunii preşedintelui Trump, notează Der Spiegel.
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat la Naţiunile Unite că nu este necesar „să se renegocieze acordul” privind programul nuclear iranian încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, în pofida criticilor americane. Miniştrii ţărilor semnatare (Iran, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), reuniţi în marja Adunării Generale ONU, „nu au discutat despre modificarea” acordului şi sunt toţi „de acord să aprecieze că până în prezent textul este respectat de toată lumea”, inclusiv de Statele Unite, a subliniat ea.
Oficialii din Franţa au apărat ferm acordul nuclear cu Iranul. Prin vocea şefului diplomaţiei franceze care a afirmat că ar putea avea loc discuţii pentru consolidarea pactului pentru perioada post-2025. Oficialul a subliniat că un colaps al acordului ar putea determina statele vecine ale Iranului să dezvolte arme nucleare. „Este esenţial să îl menţinem, pentru a evita proliferarea. În această perioadă, în care vedem riscurile, cu situaţia Coreii de Nord, trebuie să păstrăm această linie„, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. „Franţa va încerca să îl convingă pe preşedintele Donald Trump de pertinenţa acestei opţiuni, (menţinerea acordului), chiar dacă pot fi făcute eforturi pentru îmbunătăţirea acestui acord (după 2025)”, a mai spus ministrul francez.
În declaraţiile făcute în marja Adunării Generale a ONU, reuniunea anuală a liderilor mondiali, la New York, Le Drian a precizat că un colaps al acordului ar putea duce la o cursă regională a înarmării. Aliaţii SUA se tem de posibilitatea ca Trump să se retragă din acordul nuclear de referinţă din 2015, convenit pentru a reduce programul nuclear al Teheranului, în schimbul ridicării unora dintre sancţiunile economice.
Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat marţi că Iranul ar putea să renunţe la acordul său nuclear cu puterile lumii „în câteva ore”. „Dacă America doreşte să revină la experienţa impunerii de sancţiuni, Iranul se va întoarce cu siguranţă în scurt timp – nu în cursul unei săptămâni sau luni, ci în câteva ore – la condiţii mult mai avansate decât cele de la startul negocierilor”, a declarat într-un mesaj adresat de Rouhani în timpul unei a sesiuni a parlamentului şi difuzat în direct de televiziunea de stat.Iranul susţine că noile sancţiuni impuse de SUA încalcă acordul convenit în 2015 cu SUA, Rusia, China şi trei puteri europene în care a fost de acord să reducă activitatea sa nucleară în schimbul ridicării majorităţii sancţiunilor. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că noile sancţiuni SUA nu aveau legătură cu acordul nuclear iranian şi că Iranul trebuie tras la răspundere pentru „lansările sale de rachete, susţinerea terorismului, nerespectarea drepturilor omului şi încălcarea rezoluţiilor ONU”.
Sursa foto : Mediafax,http://www.digi24.ro
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național
Actualitate
Cine este vinovat pentru scurgerea de informații militare către un jurnalist. „Nu l-am văzut pe acest ratat în grup”

Michael Waltz, consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, a spus marți că își asumă „responsabilitatea deplină” pentru crearea unui grup de chat pe Signal, unde oficiali de rang înalt au discutat informații sensibile, fără să știe că un jurnalist era printre participanți.
Michael Waltz FOTO Profimedia
Declarația lui Waltz vine la o zi după ce Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al revistei The Atlantic, a dezvăluit că a fost adăugat din greșeală într-un grup privat de pe Signal, unde se aflau vicepreședintele JD Vance, secretarul apărării Pete Hegseth, secretarul de stat Marco Rubio și alte figuri proeminente. Acolo, oficialii discutau „detalii operaționale” despre atacurile plănuite împotriva rebelilor Houthi din Yemen, transmite The Guardian.
Potrivit relatării lui Goldberg în The Atlantic, Waltz l-ar fi invitat din greșeală în grup. Jurnalistul a rămas neobservat o perioadă, timp în care membrii cabinetului prezidențial au discutat politici și au coordonat un val de bombardamente. Incidentul reprezintă o breșă extraordinară de securitate, iar criticii susțin că a pus în pericol siguranța națională.
Presat de Laura Ingraham de la Fox News, Waltz și-a asumat responsabilitatea pentru crearea grupului Signal, dar a încercat să se disculpe, l-a insultat pe Goldberg și a afirmat că nu poate explica cum s-a produs greșeala.
„Este jenant, da. Vom afla exact ce s-a întâmplat”, a spus Waltz, adăugând că s-a consultat cu Elon Musk: „Avem cele mai bune minți tehnice care analizează cum s-a produs această situație.”
Când Ingraham l-a întrebat „ce angajat este responsabil” pentru adăugarea lui Goldberg în grupul de Signal, Waltz a răspuns: „Nu este vina unui angajat. Îmi asum întreaga responsabilitate. Eu am creat grupul. Este treaba mea să mă asigur că totul este coordonat.”
Întrebat cum a ajuns numărul lui Goldberg în grup, Waltz a răspuns: „Ți s-a întâmplat vreodată să ai un contact salvat sub un nume, dar cu un alt număr? … Evident că nu l-am văzut pe acest ratat în grup. Părea că este altcineva. Dacă a făcut-o intenționat sau s-a întâmplat printr-un mijloc tehnic necunoscut, este ceva ce încercăm să aflăm.”
Waltz nu a oferit nicio dovadă că Goldberg ar fi putut „intenționat” să ajungă în acel grup.
Waltz a susținut, de asemenea, că nu-l cunoaște pe Goldberg și nu a schimbat mesaje cu el, numindu-l „scursura de jos a jurnaliștilor” și criticând presa pentru că se concentrează pe acest scandal.
Trump l-a apărat pe Waltz în timpul unui interviu pentru NBC. „Michael Waltz a învățat o lecție și este un om bun”, a spus Trump, care a specificat că consilierul pentru securitate națională nu va fi concediat din cauza incidentului.
Actualitate
Dolarul, sub presiune din cauza politicilor lui Trump. Ce riscuri sunt pentru România

Creșterea economică a Statelor Unite dă semne de slăbiciune, iar perspectiva unei recesiuni devine din ce în ce mai plauzibilă.
Creșterea economică a Statelor Unite dă semne de slăbiciune
Politicile comerciale ale președintelui Donald Trump, inclusiv declarațiile prin care minimalizează riscul de recesiune, au amplificat incertitudinea atât pe piețele internaționale, cât și în rândul companiilor românești cu parteneriate comerciale în SUA.
Ce spun datele economice
În ciuda aparențelor, inflația în SUA pare să scadă. În luna februarie, inflația anuală a coborât la 2,8%, sub estimările de 2,9%, iar inflația de bază a ajuns la 3,1%, față de o prognoză de 3,2%. Este pentru prima dată din iulie 2024 când ambii indicatori înregistrează scăderi simultane.
„Pentru 2025, estimăm o inflație de 3% în SUA – un nivel încă departe de ținta Rezervei Federale. Totuși, acest lucru reflectă o economie rezilientă, susținută de cererea internă și de creșterile salariale care continuă să stimuleze activitatea în mai multe sectoare”, explică Alin Latu.
Care este riscul unei recesiuni
Indicele GDPNow al Fed-ului din Atlanta, care urmărește în timp real evoluția PIB-ului, a scăzut la niveluri similare celor din perioada lockdown-ului din pandemie. Temerile privind un nou război comercial i-au determinat pe importatorii americani să-și crească stocurile. Mai mult, investitorii americani au achiziționat, într-un singur trimestru, lingouri de aur în valoare de miliarde de dolari – un semn clar de neliniște.
„Am revizuit în scădere prognoza pentru primul trimestru la 1,9% (anualizat), față de consensul de 2,2%. Pentru întregul an 2025, estimăm că economia SUA va crește cu doar 1,8%, sub proiecția inițială de 2,3%, dar încă peste nivelul anticipat pentru zona euro – în jur de 1%”, adaugă Alin Latu, country manager România și Ungaria în cadrul iBanFirst.
Dolarul pierde teren
Riscul major pentru economia americană îl reprezintă o corecție prelungită pe bursă, care ar putea destabiliza sectorul financiar. Fondurile de investiții au vândut masiv acțiuni în prima parte a anului, în special din sectorul tech. Între 7 și 10 martie, vânzările au atins cel mai ridicat ritm din ultimii patru ani. În doar trei săptămâni, indicele S&P 500 a pierdut peste 5,3 trilioane de dolari în capitalizare bursieră.
Pe fondul acestor evoluții, dolarul american a continuat să se deprecieze. Investitorii internaționali se orientează către Europa, susținută și de un amplu plan de investiții aprobat recent de Parlamentul Germaniei, ceea ce a dus la întărirea monedei euro.
„Pentru companiile românești implicate în comerțul internațional cu SUA, această incertitudine subliniază importanța agilității financiare. Diversificarea piețelor, controlul strategic al costurilor și protecția împotriva riscului valutar devin esențiale pentru menținerea competitivității”, subliniază Alin Latu.
Actualitate
Ce culoare are vinul care poate predispune femeile la cancer. Rezultatele suprinzatoare ale unor studii

Specialiștii au studiat efectele consumului de vin asupra apariției cancerului. Mai precis, au comparat efectele vinului alb și ale vinului roșu asupra organismului și, mai ales, riscul reprezentat de acestea în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.
Vinul alb este preferat la mesele cu carne de pui FOTO arhiva
Este cunoscut faptul că, în general, consumul excesiv de alcool poate crește riscul apariției unor forme de cancer.
Conform recomandărilor, femeile nu ar trebui să consume mai mult de două unități pe zi, adică maximum o halbă de bere, iar bărbații cel mult 3-4 unități pe zi, adică două halbe de bere. În plus, specialiștii spun că trebuie făcută o pauză de 2-3 zile pe săptămână la consumul de alcool. Există opinii care indică consumul moderat de vin ca fiind sănătos. Tocmai de aceea, specialiștii au realizat un studiu prin care au încercat să vadă care tip de vin poate fi mai periculos atunci când vorbim de riscul apariției cancerului.
Ce spun specialiștii despre cancer și consumul de vin
Cercetătorii de la Brown University School of Public Health, Brown University Warren Alpert Medical School și Harvard Medical School au realizat un studiu amplu privind vinul și creșterea riscului de apariție a cancerului. Au fost luate în calcul și cele două categorii principale, vinul alb și roșu. Este vorba despre 42 de studii, printre care 22 de cercetări de control a cazului, 20 de categorii de indivizi supuși meta-analizei, dar și alte studii țintite pe anumite tipuri de cancer, printre care cel de colon, pulmonar, de sân și de piele.
Cel puțin în cazul cancerului de colon și al cancerului pulmonar este cunoscut faptul că un consum abuziv de alcool, pe o perioadă mai lungă de timp, poate fi o cauză. În urma studiului s-a ajuns la concluzia surprinzătoare că, la modul general, consumul responsabil de alcool nu poate fi asociat cu o incidență mai crescută a cancerului și nici nu s-a putut face o diferențiere clară între vinul și vinul roșu. Adică, nu există un tip anume de vin care predispune la apariția cancerului.
Femeile mai sensibile la consumul de vin alb
Lucrurile s-au schimbat, însă, substanțial atunci când a venit vorba de cercetări specifice, pe anumite categorii de subiecți. Dacă la modul general nu a putut fi sesizată o legătură între consumul de vin și creșterea riscului de apariție a cancerului, când studiile s-au concentrat pe eșantione diferite de subiecți, în funcție de sex, lucrurile s-au schimbat. Astfel, s-a ajuns la concluzia că un consum de vin alb la femei poate crește riscul de cancer. Mai precis, s-a constatat o creștere cu 22% a incidenței de cancer de piele la femeile care consumau vin alb în mod regulat. În schimb, cercetătorii nu au observat vreo asociere între riscul de cancer de piele la consumul de vin roșu.
Totodată, bărbații nu au risc de cancer crescut la consumul de vin alb. Alte studii au arătat că femeile au o sensibilitate sporită, în general, la consumul de alcool. Băutul, mai ales excesiv, de vin alb și roșu poate fi un factor de risc pentru apariția cancerului de sân. Unele păreri indică faptul că vinul roșu, în cantități limitate și nu des, poate avea efecte benefice asupra sănătății, datorită prezenței taninului cu un potențial antioxidant mai mare.
Ce legătură există între consumul de alcool și cancerul de piele
Așa cum au observat specialiștii, consumul excesiv de vin înseamnă și un risc mai crescut pentru apariția cancerului de piele. În special la femei. „Una dintre explicații este aceea că un consum excesiv de alcool poate fi legat de comportamente de risc. Adică expunere prelungită la soare și apariția arsurilor sau folosirea insuficientă a cremelor de protecția solară”, explică unul dintre specialiștii implicați în studiu pentru Medical News Today.
Cu toate aceste, nici specialiștii nu au găsit o explicație clară privind această legătură. „Nu este foarte clar de ce vinul alb este un factor cheie în această situație. Studiile indică că este nevoie de mai multă cercetare în acest domeniu pentru a înțelege mecanismele care stau în spatele acestui fenomen”, adaugă același cercetător.
Aceiași specialiști au identificat faptul că una dintre componentele vinului roșu, numit resveratrol, ar avea proprietăți anti-cancerigene. Aceasta este însă doar o cercetare preliminară, fără concluzii clare.
-
Comunicateacum o zi
Echipa Binelui în acțiune!
-
Actualitateacum 3 zile
Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”
-
Actualitateacum 2 zile
Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște
-
Actualitateacum 3 zile
2,3 milioane de carduri bancare, expuse pe dark web. Cum operează hackerii și cum vă puteți păstra banii
-
Actualitateacum 3 zile
Reportaj BBC în satul care l-a votat pe Călin Georgescu, iar oamenii sunt supărați pe clasa politică: „Ne-au păcălit. Ne-au promis mai mulți bani”
-
Actualitateacum 2 zile
O tânără din Ungaria, funcţionar guvernamental, a rămas fără ambele mâini: o grenadă a explodat în timpul unui exerciţiu militar
-
Actualitateacum 2 zile
25 martie, ziua când s-a născut poeta Ana Blandiana
-
Actualitateacum o zi
Daca aveti nevoie de o masina serviciul de rent a car Otopeni poate fi solutia ideala