Un diamant care a aparținut regilor francezi va fi licitat la Geneva

0
1141

Un diamant de 19.07 carate roz care aparținea Casei Regale franceze, supranumit „Le Grand Mazarin” va avea parte de un alt destin. Deja a fost scos la licitația tradițională de la Geneva și se speră să fie vândut, au declarat oficiali ai celebrei case de licitații Christie’s.

20171018PHOWWW00089

„Le Grand Mazarin” este legendarul diamant roz de 19 carate, care a fost martorul unic al istoriei Franței ultimelor patru secole. În timpul celor 250 de ani petrecuți în Trezoreria franceză, el a luminat bijuteriile a 4 regi, 4 regine, 2 împărați și 2 împărați, începând cu regele Soarelui, Louis XIV „, a declarat președintele Christie pentru Europa și Asia, François Curiel, într-o conferință prilejuită de acest viitor eveniment.

”Le Grand Mazarin”-file de istorie

El a fost listat mai întâi ca fiind parte a cardinalului Mazarin, un influent cardinal italian, diplomat și om politic, care a condus Franța în calitatea sa de prim-ministru sub domnia lui Ludovic al XIII-lea și Ludovic al XIV.

 Istoria a consemnat acest amănunt deosebit de important, deoarece la moartea sa în anul 1661, cardinalul a transmis diamantul regei Ludovic al XIV-lea. Ca și amănunt ”de culoare”, consemnat de cronicarii vremii, acesta a fost transmis dimpreună cu alte celebre diamante ce i-au aparținut temutului dar și intrigantului Mazarin.

Diamantul roz va fi apoi menținut timp de 225 de ani, în bijuteriile coroanei, inclusiv va fi purtat  pe mâinile împăratului Napoleon, ale lui Ludovic al XVIII-lea, ale lui Napoleon al III-lea dar și împărătesei Eugenie. A fost apoi licitat și a aparținut celebrului bijutier francez Frédéric Boucheron și apoi baronului von Derwies.

În prezent aparține unui colector privat, al cărui nume nu este dezvăluit. Piatra, care vine din minele Golconde situate în sudul Indiei, va intra în vânzare pe 14 noiembrie la Geneva. Prețul său se așteaptă să fluctueze între 6 și 9 milioane de dolari (de la 5,1 până la 7,7 milioane de euro), potrivit previziunilor casei Christie’s.

„Prezent pe coroanele aproape tuturor regilor și împăraților Franței de la Ludovic al XV- Le Grand Mazarin Diamond este fără îndoială una dintre bijuteriile coroanei regale franceze“, a declarat directorul departamentului International Jewellery la Christie Rahul Kadakia.

„Este o mare onoare să îl prezentăm pe piață de când a apărut pentru prima oară la licitație, acum 130 de ani”, a spus domnia sa. Este într-adevăr pentru a doua oară când diamantul roz este propus și scos la licitație de la celebra vânzare a Bijuteriilor Coroanei, din anul 1887. În 1870, atunci când s-a produs căderea celui de-al doilea Imperiu, împărăteasa Eugenie a urmat lui Napoleon, deoarece soțul ei a fost exilat în Anglia, lăsând la Paris cele mai multe dintre colecția ei de bijuterii. Șaptesprezece ani mai târziu, în 1887, guvernul francez a vândut la licitație articole care aparțineau Coroanei Franței, inclusiv bijuteriile.

Sursa foto : AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here