Theresa May pledează ca grupul UE27 să fie solidar în cazul ”afacerii Brexit”, pe care o poate apăra

0
935
Britain's Prime Minister Theresa May leaves an EU Summit in Brussels, Belgium, October 20, 2017. REUTERS/Eric Vidal

Primul ministru al UK Theresa May încearcă să-și aranjeze discuții de admitere cu toți membrii UE dar nu oferă noi concesii financiare.

77

Theresa May a pledat cu liderii UE  la cina de la Bruxelles pentru a-i ajuta să ajungă la o înțelegere favorabilă a Brexit-ului, ca să poată să se apere în fața proprilor alegători . De asemenea, pe surse a recunoscut faptul că toate discuțiile au coborât nivelul, într-un mod neasteptat din această vară.

Primul ministru a făcut apel la cină împreună cu alți 27 de lideri ai UE, dar nu a oferit noi concesii financiare pentru a ajuta la ruperea blocajului în discuțiile care au rămas blocate timp de luni de zile pe marginea proiectului de ”divorț” din Marea Britanie.

Vorbind joi seara, premierul a afirmat că ambele părți au nevoie de un „rezultat pe care să îl putem sta în urmă și să-l apăram față de poporul nostru”, sugerând dificultatea politică pe care o va avea în vânzarea unei înțelegeri care implică predarea unei sume mari către UE.

Promisiunea de a onora angajamentele financiare ale Regatului Unit este de aproximativ 20 miliarde de euro (18 miliarde de lire sterline), dar nu a venit cu o cifră specifică, iar negociatorii UE consideră că datoriile britanice sunt de cel puțin 60 miliarde de euro.

Sosind la summit-ul de la Bruxelles, liderii UE s-au declarat fermi pe ideea ca discuțiile comerciale ar putea începe numai odată ce Marea Britanie a oferit mai multe detalii cu privire la proiectul de lege ce vizează Brexit-ul, dar unii lideri continentali par să ofere speranța trecerii peste acest impas, legat de aspectele financiare care ar putea fi detensionat în următoarele săptamâni .

Reacții oficiale din partea blocului comunitar

Angela Merkel- cancelarul germa și-a pus ștampila pe poziția stabilită a UE atunci când a spus că negocierile lui Brexit ar putea trece la comerț până în decembrie. „De unde suntem acum, progresul nu este suficient pentru a intra în cea de-a doua fază, dar este încurajator să mergem mai departe cu munca astfel încât să putem ajunge la a doua fază în decembrie”, a spus oficialul britanic.

Tonalitatea destul de optimistă a fost reluată de către premierul luxemburghez, Xavier Bettel, care a spus: „Am fost prieteni, suntem prieteni și încă vom fi prieteni; Sunt sigur că vom găsi un acord. ” El a menționat schimbarea tonului dintre discursurile din mai, inclusiv ultima sa previziune pentru cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie. „Timpul se schimbă și chiar postările de pe Facebook ale  Theresei May au mers în direcția cea bună.”

Dar a existat o analiză mai puțin pozitivă din partea președintelui lituanian Dalia Grybauskaitė, care a spus că „încă nu a venit” cu o propunere bună. În mod obișnuit, remarcile caustice, ea a spus: „Theresa May trebuie să convingă ea însăși și guvernul ei să fie mai apropiate și mai realiste”.

Primul ministru olandez Mark Rutte a declarat că a cerut săptămâna trecută să furnizeze mai multe detalii cu privire la proiectul de lege Brexit. „Theresa May trebuie să vină cu mai multă claritate cu privire la ce a vrut să spună cu alte angajamente în discursul său din Florența. Am sunat săptămâna trecută și am încercat să o încurajez să facă asta și până acum nu a făcut-o „, a spus domnia sa.

Poziția Teresei May

În adresa ei realizată la cina comună, a evitat să facă o cifră cu privire la cât de mult a fost dispusă Marea Britanie să plătească la Bruxelles, subliniind că ea a promis deja că va onora obligațiile financiare ale Regatului Unit, inclusiv plata în bugetul UE până în 2021.

Ea a susținut că a făcut primele concesii și a cerut UE să facă același lucru, spunând că a făcut discursul din Florența după ce „a recunoscut dificultatea în care a fost procesul”.”Am făcut bilanțul, am ascultat ceea ce spuneau oamenii din Marea Britanie și ceea ce spuneau prietenii și partenerii noștri din Europa și am făcut un pas înainte”, a spus ea.

Argumentând că liderii UE trebuie să facă următoarea mișcare atunci când se întâlnesc fără ea vineri, domnia sa a afirmat că imperativul lor clar și urgent e acela că ”dinamica pe care o creați ne permite să avansăm din nou”. Scopul ar trebui să fie continuarea discuțiilor despre o relație viitoare dintre UE și Marea Britanie care „stabilește drepturile și obligațiile într-un echilibru nou și diferit”.

Deși nu a făcut oferte noi, tonul adresării vis a vis de liderii UE a fost unul intenționat diplomatic, conciliator. Ea nu a făcut nici o mențiune despre amenințarea de a nu părăsi niciun acord, pe care ambele părți l-au recunoscut că a fost o posibilitate tot mai mare după ce a cincea rundă de negocieri a făcut puține progrese.

Premierul a vorbit timp de aproximativ cinci minute în timpul unei sesiuni care s-a axat pe provocările politicii externe a UE, inclusiv Iranul, Coreea de Nord și Turcia. „Așa cum era de așteptat, nimeni nu a reacționat”, a declarat o sursă din  cadrul UE.

Euroscepticii, UE și UK 

Dreptul euroscepticilor conservatori, printre care și al foștilor miniștri ai cabinetului, Owen Paterson și John Redwood, sugerează că mai ar trebui să plece mai departe cu discuțiile decât să ofere sau să pledeze strict pentru aspectele financiare , chiar purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a declarat că accentul a fost pus pe continuarea discuțiilor.

Damian Green, adjunctul doamnei May și primul secretar de stat  a cerut joi un apel „fără acord”, vis a vis de Brexit: „Cred că este extrem de de dorit să ajungem la o înțelegere. Cred că va fi bine pentru Marea Britanie. Cred că va fi bine și pentru celelalte țări ale UE. Și din cauza acestui fapt, cred că este posibil să obținem o înțelegere. ”

Cu toate acestea, Keir Starmer, un alt secretar specializat în politici externe, a emis un avertisment mult mai viguros că acst grup politic- (conservator) poartă un discurs lipsit de idei, iar disensiunile provocate de „nicio înțelegere” amenință securitatea economică a Regatului Unit.

„Sunt supărat de acest argument că dacă amenințați să sarmi peste o stâncă care este o tactică bună de negociere”, a spus el. „Trecerea peste stâncă este ceea ce se va întâmpla în martie 2019, dacă nu am ajuns la un acord: mergem peste acea stâncă …”Aceasta ar fi și o situație foarte gravă. Trebuie să treci doar prin tarife, fie în agricultură, produse din carne, textile sau mașini. Cred că va exista o criză de încredere în economie. ”

În ciuda faptului că se concentrează asupra obținerii unui acord, guvernul intensifică pregătirile pentru posibilitatea de a nu realiza unul, deoarece sa arătat că secretarul Brexit, David Davis, va prezenta cabinetul cu o evaluare a beneficiilor potențiale ale unui astfel de scenariu în viitor săptămâni.

Liderii UE se vor reuni pentru discuții despre Brexit, fără să se întâmple vineri dimineața , unde se așteaptă să spună că vor începe să pregătească negocierile comerciale între ei, pregătindu-se pentru posibilitatea negocierilor din luna decembrie.

Până în prezent, dorința Regatului Unit de a începe negocierea unui acord comercial a fost compromisă de calendarul strict de negociere al UE, care solicită „progrese suficiente” în soluționarea divorțului britanic în UE.

Cu puțin timp înainte de începerea summitului, filmul a arătat premierul britanic în conversație serioasă cu Merkel și președintele francez, Emmanuel Macron. În momentul în care a ajuns la summit, a spus că unitatea UE este „foarte puternică pentru Brexit … suntem cu toții uniți în spatele unui negociator, Michel Barnier”.

Cancelarul german a dezvăluit, de asemenea, că vorbea despre acordul nuclear cu Iranul cu Macron și Teresa May, tocmai în momentul în care  cei trei au sosit în sala summit-ului, s-au prelungit conversațiile.Pentru UE, Brexit-ul este un sumar al summit-ului, care are o agendă intensă de chestiuni de politică externă.

Poate că a recunoscut acest lucru în momentul în care a ajuns la summit, spunând: „Acest consiliu nu se referă numai la negocierile noastre de ieșire, ci și la alte chestiuni foarte importante: apărare, securitate, contra-terorism, migrație și voi prezenta cum Marea Britanie poate continua să joace un rol deplin. ”

Primul-ministru al UK a încercat în mod repetat să treacă peste șefii negociatorilor Brexit-ului din UE, apelând la liderii europeni pentru a începe lansarea discuțiilor. În această săptămână,  a recunoscut tacit că acest lucru a eșuat atunci când a semnat o declarație comună de la Bruxelles conform căreia „ambele părți au fost de acord că (Brexit-ul)va fi discutat în cadrul convenit între grupul UE27 și Regatul Unit al Mari Britanii”.

Sursa foto : BBC

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here