Donald Trump va autoriza publicarea de înregistrări privind uciderea regretatului John F. Kennedy

0
1477
Senator John F. Kennedy (D-Mass.), seated at his desk in Boston, Mass., August 1956. (AP Photo)

Pe data de 26 octombrie ar trebui cunoscute şi date publicului 3.100 de documente rare, precum și versiunea completă a zeci de mii de documente care au fost post-redactate.

trump-kennedy

Preşedintele SUA Donald Trump va autoriza publicarea înregistrărilor confidențiale cu privire la asasinarea regretatului John F. Kennedy (JFK) survenită la data de 22 noiembrie 1963 în Dallas.

„Sub rezerva oricăror informații suplimentare, voi permite, în calitate de președinte, deschiderea arhivelor și clasificate ale lui JFK, care au fost blocate pentru o lungă perioadă de timp“, a scris președintele american pe contul său de Twitter, azi 21 octombrie.

3.100 de documente vor fi dezvăluite la 26 octombrie

Aproximativ cinci milioane de documente cu privire la asasinarea lui JFK, în principal captate de către serviciile de informații, de departamentele poliției federale și ale Ministerului Justiției sunt păstrate la sediul arhivelor din Washington National. Marea majoritate,-aproximativ 88%- au fost deja dezvăluite publicului larg, potrivit acestei instituții și doar 11% au fost eliberate, după ce au fost redactate în prealabil .

De aceea, ziua de 26 octombrie va reprezenta una dintre cele mai așteptate de către națiunea americană și nu numai, deoarece, într-un final vor fi publicate 3.100 de documente care nu au fost niciodată cunoscute, precum și versiunea completă a zeci de mii de documente care au fost redactate anterior. Site-ul Politico, citând oficiali guvernamentali, s-a temut vineri că, la cererea CIA, președintele va trece la procedura de a bloca publicarea mai multor documente secrete, în special cele din anii 1990, deoarece ar putea expune agenții și informatorii CIA și FBI ce sunt în continuare activi.

Teorii multiple și nenumărate comploturi

5204265_6_80c6_le-president-john-f-kennedy-et-sa-femme_317abbaa052f966642f4559abc0fb535

Asasinarea lui J.F. Kennedy, survenită la vârstă de 46 de ani, a dus la un fenomen de publicare a nenumărate cărți, articole, filme și documentare în curs de dezvoltare dar a și întreținut fenomenul propagării a mai multor teorii ale conspirației care au implicat ”actori” precum Cuba, Mafia sau alte cercuri legate de agențiile federale responsabile de securitate. De aceea, teoriile conspiraționiste și-au recăpătat o viață nouă, imediat după lansarea filmului regizat de Oliver Stone, despre JFK în anul 1991.

De aceea, nevând loc vreo dezbaterea publică, care s-a lovit sistematic de zidul autoritar al Sistemului de zece ori, o lege a fost semnată în 1992, care impunea publicarea acestor documente menținând în același timp, faptul că o parte din ele să fie închise ermeti, până la termenul limită mult așteptat.

 26 octombrie 2017 poate deveni o zi istorică, deoarece după mai bine de 50 de ani după acest fapte, majoritatea americanilor încă se îndoiesc de versiunea oficială în care Lee Harvey Oswald este singurul asasin al președintelui democrat. În ediția sa de sâmbătă, prestigiosul ziar american Washington Post a afirmat că documentele care urmează să fie publicate ar putea pune într-o nouă lumină tot ce s-a petrecut, cu precădere asupra activităților lui Oswald din Mexico City, de  la sfârșitul lunii septembrie 1963 și încercările sale de a aborda spioni cubanezi și ruși.

Sursa foto : CECIL STOUGHTON-WH PHOTOGRAPHS / AFP, Financial Post

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here