Ministrul italian Bressa a anunţat că Guvernul de la Roma va negocia cu regiunile care au votat pentru sporirea autonomiei

0
809

Guvernul Italiei va respecta rezultatul referendumurilor din regiunile Lombardia şi Veneto şi este deschis să poarte discuţii pe tema lărigirii autonomiei financiare a regiunilor, a anunţat, luni, Gianclaudio Bressa, ministrul italian pentru Afaceri Regionale.

a

Cele două regiuni au organizat duminica un referendum privind sporirea autonomiei fiscale şi administrative. Potrivit rezultatelor parţiale, peste 90% din alegătorii care au votat în cadrul referendumurilor consultative din regiunile italiene Lombardia şi Veneto au optat pentru sporirea autonomiei.

Presa locală  a raportat faptul că mai mult de 90% dintre alegători au fost în favoarea asigurării unei înțelegeri financiare mai bune cu Roma, potrivit rezultatelor preliminare. Participarea la Lombardia a fost de aproximativ 40%, în timp ce în Veneto a fost de 57%.

Ministrul Bressa a afimat că Guvernul de la Roma este ”pregătit să iniţieze negocieri pentru a defini condiţiile şi termenii unei autonomii mai mari”, a relatat Corriere della Sera.

Regiunea nordică Lombardia, a cărei capitală regională este Milano, şi regiunea nord-estică Veneto, cu capitala regională la Veneţia, generează împreună aproximativ 30% din produsul intern brut al ţării, găzduind un sfert din populaţia Italiei.

Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, a declarat că îşi doreşte ca 90% din taxe adunate de autorităţile locale să rămână în regiune, nu să fie colectate de Guvernul de la Roma.

Susţinătorii referendumurilor consultative insistă că demersul nu are nimic în comun cu recentul vot din Catalonia privind independenţa faţă de Spania, marcat de proteste violente.Rezultatele finale ale referendumului vor fi anunţate pe parcursul zilei de luni.

Sursa foto : Il Sole 24 Ore

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Naţional

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here