Situația va fi „și mai gravă” dacă Madridul va retrage autonomia Cataloniei

0
893

Liderul catalan Charles Puigdemont  consideră că punerea sub tutelă a Cataloniei ” va deposeda catalanii de instituţiile lor” şi va conduce spre o ”situaţie şi mai gravă” în cadrul regiunii, a transmis acesta în cadrul unei scrisori adresate Senatului spaniol.

catalonia_independence_catalan_vote_spain_carles_puigdemont_862744_42134200

Conform site-ului publicaţiei La Vanguardia, liderul catalan Carles Puigdemont ar urma să dizolve parlamentul regional, pentru a declanșa alegeri anticipate, dar un anunț oficial nu a fost încă făcut.Măsura poate fi văzută ca o răzgândire a oficialului de la Barcelona, în condițiile în care mulți comentatori așteptau o declarare oficială a independenței regiunii.

Charles Puigdemont susţine că măsurile anunţate de Guvernul lui Mariano Rajoy încalcă articolele legate de ”dreptul la autonomia politică a regiunilor”.Mai mult, măsurile de subordonare a Cataloniei dorite de guvernul spaniol reprezintă un atac „frontal” la adresa mai multor articole ale Constituției spaniole, consideră liderul catalan.

„Pentru a rezolva ceea ce guvernul central califică drept situație gravă extraordinară se va crea o situație extraordinară încă și mai gravă prin suspendarea autonomiei politice a Cataloniei”, subliniază el în scrisoare în care avertizează că subordonarea Cataloniei contravine Constituției spaniole.

Într-o scrisoare de nouă pagini, el a informat Senatul că va trimite un reprezentant al cabinetului său la Madrid pentru a prezenta argumentele împotriva punerii sub tutelă a Cataloniei.Acesta ar putea să se exprime după ora locală 17:00 (15:00 GMT) în fața unei comisii de 27 de membri care urmează să dezbată aplicarea Articolului 155, niciodată pus în practică până acum, care permite guvernului să ia măsuri atunci când una dintre regiunile autonome ale țării nu își respectă obligațiile.

Senatul urmează să decidă vineri în ședință plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituție, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum și de a pune sub tutelă poliția, parlamentul și media publice din Catalonia, pentru șase luni, timp pentru a organiza alegeri la începutul lui 2018 în această regiune.

În argumentația sa, liderul separatist catalan citează Constituția spaniolă, apreciind că statul nu respectă nici textul și nici spiritul Articolului 155, care nu a fost niciodată aplicat în cei 40 de ani de democrație în Spania.Liderul Puigdemont a subliniaat în special că Articolul 155 permite să fie date „instrucțiuni”, și nu „îndepărtarea” sau „înlocuirea” autorităților unei regiuni autonome.

ULTIMA ORĂ! 

Președintele separatist catalan Carles Puigdemont urma să facă un discurs improvizat în această după-amiază, deoarece este ” realmente sfâșiat între alegerile regiunii sau declararea independenței ”, în ajunul unui vot decisiv luat de Madrid ,pentru a-și pune regiunea sub tutelă.Discursul președintelui catalan, programat inițial la ora 13:30 și amânat cu o oră, a fost în cele din urmă anulat. „Declarația este suspendată”, a declarat purtătorul de cuvânt, fără a oferi nicio explicație pe acest lucru, în timp ce toată Spania așteaptă tensionată alocuțiunea în care se putea deduce dacă va fi chemată la alegerile regionale pentru a evita consecințele incalculabile pentru regiunea Catalonia.

Doi membri aleși ai partidului său din parlamentul regional au demisionat în dimineața aceasta, depunându- și mandatul și ieșirea din partid, invocând un dezacord cu una dintre deciziile sale. Unul dintre ei- Jordi Cuminal- a asigurat că Carles Puigdemont a ales să invoce alegerile regionale, fără ca guvernul catalan să fi confirmat oficial.

Sursa foto : Pau Barrena / AFP

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here