O scurtă trecere în revistă asupra stadiului negocierilor dintre Parlamentul European și Marea Britanie

0
1147

Afirmaţia guvernului britanic potrivit căreia o înţelegere conform căreia Brexit-ul va privi drepturile cetăţenilor ca fiinds „foarte aproape” este una falsă.Totodată, până și oferta concepută dwe oficialităţile din Londra privind un sistem simplificat pentru cetăţenii europeni este inadecvată, a avertizat astăzi,9 Noiembrie purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, relatează site-ul britanic The Guardian.

 

Evoluţia în cazul proceselor derulate post-Brexit suscită interes major.De aceea,parlamentul european a transmis un document ambelor echipe de negocieri pentru Brexit, în care a atras atenţia asupra ” nevoii de progres în negocierile privind toate aspectele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, „nu doar aşa-numita factură a acestei izolări.

Prin intermediul acestui document, europarlamentarii au avertizat asupra problemelor majore care trebuie abordate pentru a proteja cei peste 3,2 milioane de cetăţeni din blocul comunitar care locuiesc în Marea Britanie şi cei 900.000 de cetăţeni britanici din celelalte state membre UE.

Negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană s-au reluat în cursul zilei de joi 9 Noiembrie la Bruxelles, în cea de-a şasea rundă, fără participarea celor doi negociatori-şefi.

David Davis, ministrul britanic pentru Brexit este aşteptat să poarte discuţii cu Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, în cursul zilei de vineri.

Acordul financiar pentru ieşirea Marii Britanii din UE, estimat la suma e 60 de miliarde de euro, rămâne cel mai mare obstacol în calea negocierilor pentru relaţiile viitoare.

Cu toate acestea, în ultimul document- scrisoarea înaintată de Parlamentul European se aminteşte de problema încă nesoluţionată privind rolul Curţii Europene de Justiţie în reglementarea oricărei înţelegeri ulterioare pe această temă. Cu alte cuvinte,eurodeputaţii vor avea drept de veto asupra oricărui viitor acord.

Negociatorii UE se tem totuși de alte aspecte sensibile,anume că Marea Britanie va încerca să-și schimbe retorica și chiar să renunţe la promisiunile anterioare. În luna septembrie, guvernul britanic a fost pe punctul de a admite că legea europeană va avea „efect direct” atunci când va veni vorba despre protejarea drepturilor cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie.Automat,acest înseamnă că britanicii ar putea apela la instanţele locale citând dreptul european consacrat în tratatul prevăzut de Brexit.

În plus, la toate acestea,parlamentul european susţine că propunerea privind procedura simplificată pentru cetăţenii UE din Marea Britanie.Aceasta a fost publicată de Londra săptămâna aceasta, dar nu îndeplineşte cerinţele Parlamentului, care nu doreşte verificarea cazierului judiciar şi impunerea unor costuri.

În schimb, partea britanică doreşte un cost pentru solicitanţi, care să nu depăşească preţul unui paşaport,  cât şi verificarea persoanelor în bazele de date privind infracţiunile, înainte de aprobarea unei cereri pentru stabilirea în Marea Britanie.

Alte inadvertenţe…

Parlamentul European respinge, de asemenea, sugestia Marii Britanii potrivit căreia cetăţenii UE ar trebui să îndeplinească acelaşi prag de venit stabilit pentru cetăţenii britanici care doresc să aducă în ţară un soţ sau o soţie dintr-un stat care nu este membru UE.

În cazul în care negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu vor înregistra un progres suficient până în luna decembrie, UE ar putea bloca activitatea internă cu privire la viitoarele legături comerciale, oportunitate oferită Marii Britanii la summitul UE din luna octombrie.

Sursa foto : http://bbc.com

Analiza a fost realizată,pe baza documentelor și informaţiilor oferite de către presa britanică,de Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor șef al platformei media Criteriul Naţional

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here