UBER confirmă faptul că datele celor 57 de milioane de utilizatori ai săi au fost piratate

0
1259
(FILES) This file photo taken on March 25, 2015 shows an UBER application shown as cars drive by in Washington, DC. Uber on October 27, 2017 said it has hired a new top legal officer as the ride-sharing star battles controversy in the workplace as well as on the streets. Tony West will begin working at San Francisco-based Uber next month, leaving a post as chief legal officer at Pepsi, Uber chief executive Dara Khosrowshahi said in an email to employees, a copy of which was obtained by AFP. / AFP / Andrew Caballero-Reynolds

shutterstock_uber

Uber este o companie americană care a dezvoltat o aplicație pentru tablete și smartphone-uri care le-a pemis clienților să comande limuzine cu șofer sau taxiuri. Uber a lansat aplicația pentru iPhone în anul 2010, oferindu-le clienților posibilitatea de a închiria rapid limuzine cu șofer. Ulterior, pe fondul competiției cu jucători mai mici, compania le-a oferit clienților și posibilitatea de a comanda taxiuri sau mașini cu tarife mai mici decât limuzinele. Acum, în plin scandal s-a confirmat faptul că numele, adresele de e-mail precum și numerele de telefon ale celor care au utilizat serviciile UBER au fost furate. Cu toate acestea, se pare că datele bancare ar fi fost scutite.

Dara Khosrowshahi -unul dintre conducătorii Uber, a declarat în urmă cu o zi marți că datele de la 57 de milioane de utilizatori din întreaga lume au fost piratate la sfârșitul anului 2016. Din cele 57 de milioane de utilizatori se numără 600.000 de șoferi, ale căror nume și numere ale permisului de conducere au fost recuperate. Identitățile utilizatorilor, adresele de e-mail și numerele telefoanelor mobile au fost furate, a declarat Khosrowshahi într-o conferință de presă.

Pe baza expertizei externe, domnia sa a spus că istoricul călătoriilor, numerele de carduri și conturile bancare, cât și numerele de securitate socială dimpreună cu datele de naștere ale utilizatorilor nu ar fi fost hackuite. Khosrowshahi, care a fost numit șefă a Uber de la sfârșitul lunii august, a declarat că a fost informată „recent” despre incident. De asemenea a spus că două persoane care nu fac parte din companie ar fi responsabile pentru această piraterie. Acestea ar fi descărcat o bază de date de la serverele folosite de Uber.

„Incidentul nu a ajuns la sistemele sau infrastructura companiei”, a adăugat. Incidentul a fost ascuns, iar Uber a plătit hackerilor suma de 100.000 de dolari, astfel încât nu au dezvăluit informațiile. Descoperirea acestui atac a condus la plecarea a doi angajați care au fost la momentul respectiv responsabili pentru soluționarea cazului.

O mulțime de controverse

Această piraterie este ultima dintr-o serie lungă ce aduce clare deservicii de imagine Statelor Unite ale Americii. La începutul lunii septembrie, compania Equifax, care colectează și analizează datele cu caracter personal ale clienților ce solicită credit, a relevat o intrare în bazele de date de la mijlocul lunii mai până la sfârșitul lunii iulie. Informațiile personale (numele, numerele de securitate socială, datele de naștere …) a peste 145 de milioane de clienți din SUA și a altor persoane din Canada și Marea Britanie au fost apoi furate.

Uber, care a acumulat pierderi financiare, se confruntă cu un vîrf de controverse de luni de zile. Printre acestea se numără acuzații de hărțuire sexuală, furt de tehnologie, corupție, folosirea de software ilegal, toate în mijlocul conflictelor cu propriile sale șoferi și taxiuri tradiționale în mai multe țări .

Londra tocmai a refuzat fără regrete reînnoirea licenței  La data de 12 noiembrie, compania a anunțat un acord în principiu de a vinde o parte din capitalul său către Softbank din Japonia. Se pare că o asemenea tranzacție i-ar fi de ajutor, ca să transforme în bine imaginea plină de scandaluri și să lanseze IPO, ce e programată pentru anul 2019.

Sursa foto :The Register

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here