Decizia de la Bruxelles nu reușește să pună dezbaterea UE cu privire la folosul glifosatului

0
1260
Activists acting as Monsanto-characters with their faces painted with skulls take part in an action calling for the EU Commission to vote against the licence renewal of the chemical glyphosate in front of the European Commission headquarters in Brussels on November 27, 2017. Member states are set to vote on the European Commissions plan to re-licence glyphosate for five years without restrictions. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

 După doi ani de negocieri, statele membre ale UE au acordat o nouă licență de 5 ani pentru folosirea în agricultură a controversatei substanțe chimice glifosat, cel mai utilizat erbicid în lume. Balanța votului a fost înclinată de Germania, care inițial se abținuse. 

colaj-glifosat_b

Acest vot din partea UE care aprobă folosirea unui substanțe controversate , cu efect de combatere a buruienilor pe o perioadă de timp estimată de încă cinci ani a declanșat o reacție imediată de la Paris și Roma. Mai mult decât atât, se pare că , asemenea un ui efect de bumerang otrăvește și chiar înveninează politica germană în ajunul marilor discuții ale coaliției europene.

După mai mult de doi ani de dezbateri politice feroce asupra faptului dacă glifosatul provoacă cancer, țările UE au votat pentru a reînnoi licența celui mai comun erbicid din lume, grație unei schimbări de optică de-a dreptul dramatice venite de la Berlin.

Germania a dat în cele din urmă undă verde după luni de abținere pe această temă. Cazul e recent, deoarece trimișii de la Berlin au declarat că mâinile lor au fost legate, deoarece conservatorii cancelarului Germaniei Angela Merkel exploraseră o înțelegere a coaliției cu verzii asupra acestor anti-pesticide. Aceste discuții s-au diminuat cu o săptămână în urmă, eliberându-o pe Merkel să aprobe glifosatul.

Votul UE afost  aprobat într-un comitet ”pentru siguranța alimentelor” la care au participat oficialii naționali. Acesta a venit ca o ușurare pentru fermierii de pe întreg continentul, care consideră că lupta împotriva taberei opuse este vitală pentru menținerea randamentului recoltei.

La începutul dezbaterii, se părea că luptătorii de mediu ar câștiga bătălia politică argumentând că glifosatul a fost cancerigen și de dăunător pentru sol. În timp ce țările din Europa de Nord și Europa de Est au votat luni în favoarea unei noi licențe de glifosat la Bruxelles, Franța și Italia au căutat motive să blocheze. Orice speranță că votul ar pune dezbaterea glifosatului  a fost imediat confundat de președintele francez Emmanuel Macron și ministrul italian al Agriculturii, Maurizio Martina, care a declarat că Parisul și Roma ar interzice în continuare glifosatul în următorii trei ani.

„Am cerut guvernului să ia măsurile necesare pentru ca utilizarea glifosatului să fie interzisă în Franța de îndată ce au fost găsite alternative”, a declarat președintele Franței Emmanuel Macron după vot. O interdicție a Franței este o mișcare îndrăzneață a lui Macron. În timp ce va câștiga sprijinul de la un grup solid de alegători ecologici, el riscă o reacție stânjenitoare din partea fermierilor francezi care utilizează mai mult de 600 de produse cu glifosat. Martina a spus că Roma va încerca, de asemenea, să elimine glifosatul pe plan intern până în anul 2020.

Sânge rău în Berlin

Scaderea politică internă din Germania a fost la fel de surprinzătoare. Așa cum se vede că politicienii conservatorilor lui Merkel se îndreaptă spre discuțiile privind reînnoirea unei coaliții mari cu social-democrații, cele două facțiuni as-au războit pe tema și mai ales pe votul asupra glifosatului.

După ce comisia pentru alimente a luat decizia, ministrul german de mediu, Barbara Hendricks, de la partidul social-democrat, a afirmat furioasă că a fost dublu încrucișată pe poziția Berlin-ului de către ministrul conservator al agriculturii, Christian Schmidt.

Într-o afirmație neobișnuită, ea a spus că Schmidt a confirmat într-un mesaj scris că Germania s-ar abține. În același timp, o ordonanță diferită de a vota în favoarea reînnoirii erbicidului a fost trimisă oficialilor de la Bruxelles care au participat la vot.

„Nimeni care nu este interesat de crearea de încredere între parteneri care se pot comporta așa”, a declarat Hendricks, adăugând că Germania ar fi trebuit să se abțină din cauza dezacordurilor continue dintre ministerele mediului și agriculturii.

2

Andrea Nahles, liderul grupului SPD din Bundestag, a numit mișcarea lui Schmidt „o încălcare masivă a încrederii” și a spus: „Chiar mă întreb dacă Merkel are oamenii ei sub control”. Martin Häusling, un parlamentar al Partidului Verde din Germania din Parlamentul European, a dat vina pentru decizia asupra faptului că partidul său nu mai avea șanse să joace un rol în următorul guvern de coaliție. „Decizia în favoarea controversatului erbicid glifosat suspectat de a provoca cancer este cauzat de statul pustiu al formării guvernului în Germania … Comportamentul ministrului federal al agriculturii, Christian Schmidt, nu are previziuni și este scandalos”.

Grupul lui Schmidt a spus că proiectul de lege aprobat luni a inclus deja prevederi privind biodiversitatea pe care Hendricks le sprijinise. Biroul său a reamintit că Hendricks spusese anul trecut că „guvernul federal poate aproba o prelungire” a glifosatului atâta timp cât UE „protejează biodiversitatea”.

Schmidt nu s-a referit în mod specific la litigiul privind aceste mesaje. Conflictul dintre Hendricks și Schmidt nu este primul semn al tensiunilor dintre stânga și dreapta care ar putea bloca apele politicii germane, deoarece o mare coaliție se poate concentra ți întrevede din ce în ce mai clar.

Der Spiegel a informat luni că o fisură între SPD și creștin-democrații (CDU) al lui Merkel a creat probleme cu privire la modul în care ar trebui să voteze țara care ar trebui să găzduiască Autoritatea bancară europeană după ce UE a părăsit UE. Revista a relatat că ministrul SPD de la întâlnire nu a susținut candidatura Dublin-ului în dorința CDU. Decizia de luni a declanșat o reacție furioasă din partea gorganizațiilor de mediu, care au susținut de ani de zile că factorii de decizie ar fi trebuit să acorde mai multă atenție unei evaluări efectuate de Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului, care a concluzionat că glifosatul „provoacă” cancerul. Atât Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, cât și Agenția Europeană pentru Produse Chimice au stabilit că produsul chimic este sigur.

Sursa foto : Agroinfo

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here