10 miloane de euro au cheltuit românii în minivacanţa de 1 Decembrie!

0
1081

Peste 88.000 de turişti români, plecaţi în diverse destinaţii din ţară în minivacanţa de 1 Decembrie, au cheltuit circa 9,4 milioane de euro pe cazare şi servicii de masă; pachetele de city break interne fiind mai bine vândute decât cele din străinătate pentru prima oară după 1989, potrivit FPTR.

Cât au cheltuit românii în minivacanţa de 1 Decembrie. Este o sumă considerabilă

Mai mult de 88.000 de români au plecat în vacanţă în ţară în perioada minivacanţei de 1 Decembrie, cei mai mulţi dintre ei au fost în marile oraşe şi în staţiunile montane, potrivit unei analize a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Cheltuiala medie pentru cazare şi mesele incluse a turiştilor români care au preferat destinaţiile interne a fost de aproximativ 350 de lei pe sejur, în creştere cu 5% faţă de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul şi distracţia, au fost în medie, de 300 de lei pe sejur, pentru fiecare turist, conform calculelor FPTR.

Pentru prima oară în ultimii 27 de ani, pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele din oraşele turistice europene. Spre deosebire de anii în care turiştii români optau pentru city break-uri în oraşele din Europa, în minivacanţa de 1 Decembrie din acest an aproximativ 39.000 de români au preferat oraşele din România, cele mai căutate city break-uri interne fiind în Alba Iulia, Sibiu, Braşov şi Cluj Napoca. Tarifele pentru pachetele promoţionale de 1 Decembrie au variat între 359-800 de lei/persoană.

Vacanţele în structurile de cazare din staţiunile balneare sunt ceva mai scumpe decât cele din zona de munte, deoarece gama de servicii este mai extinsă, incluzând şi acces la centrele spa, potrivit Federaţiei. Cei 28.000 de turişti au beneficiat de oferte speciale care au inclus cazare 3 nopţi cu mic dejun şi acces spa. Tarifele s-au situat între 300 şi 865 de lei, în funcţie de categoria pentru care a optat fiecare turist.

Gradul de ocupare în staţiunile montane tradiţionale (Valea Prahovei, Poiana Braşov) a fost de 80-90% în aceste zile, peste 20.000 de turişti alegând destinaţiile montane. Tarifele în staţiunile de la munte din această perioadă au variat între 270 şi 500 de lei/persoană pentru 3 nopţi de cazare cu mic dejun şi o cină tradiţională în seara de 1 Decembrie. Staţiunile cu cele mai mici tarife pentru minivacanţă de 1 Decembrie au fost Bran şi Buşteni.

În pensiunile din zonele rurale, tarifele au rămas neschimbate. Spre exemplu, la o pensiune din Bran un pachet promoţional cu 3 nopţi, mic dejun şi cină tradiţională a ajuns la 275 de lei/persoană.

Perioada liberă de 4-5 zile a permis şi deplasări în destinaţiile externe de city break, în marile oraşe europene, dar şi în zone cu climă mai blândă sau în destinaţii în care au loc evenimente, cum ar fi Târgurile de Crăciun, concertele şi spectacolele. Cu toate acestea, unele oraşe căutate în anii anteriori nu se mai află pe lista preferinţelor, din cauza tensiunilor sociale şi economice, precizează FPTR.

„1 Decembrie se situează, ca număr de turişti, în topul sărbătorilor nereligioase dintr-un an, alături de 1 Mai. Românii au fost atenţi la cheltuielile pentru deplasări în această perioadă, deoarece minivacanţa de 1 Decembrie este foarte aproape de sărbătorile de iarnă, pentru care vor cheltui alţi bani. De asemenea, minivacanţa este un bun prilej pentru a vizita părinţii sau rudele din altă localitate. De aceea, foarte mulţi români au preferat în această perioadă să se deplaseze în excursii de o zi sau să îşi petreacă această minivacanţă la prieteni şi rude, ceea ce a determinat un trafic sporit pe şosele, dar asta nu înseamnă neapărat un flux sporit de turişti”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv FPTR.

Datele FPTR sunt aproximative şi au fost obţinute pe baza estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr de operatori din turism.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here