Regele Mihai pe ultimul drum. Emoţionant: Mii de oameni au asistat în gara Piteşti, la trecerea TRENULUI REGAL. În jur de 5000 de oameni aşteaptă sosirea fostul suveran în Curtea de ARGEŞ | FOTO, VIDEO

0
834

Cinci mii de oameni care au adus lumânări, flori albe şi drapelul României îl aşteaptă pe Regele Mihai la Curtea de Argeş. Printre ei sunt mulţi părinţi care şi-au adus copiii, în speranţa că vor înţelege momentul istoric pe care-l trăiesc, dar şi un bărbat care l-a cunoscut personal pe rege. UPDATE: Mii de oameni au asistat de pe peroane la trecerea trenului regal şi au scandat Regele Mihai.

UPDATE 17.30

Trenul regal care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai către Curtea de Argeş a fost întâmpinat cu aplauze în Gara din Piteşti de peste 3.000 de oameni care au aruncat flori în faţa trenului.

Persoanele prezente au întâmpinat trenul regal cu luminile aprinse la telefoane şi mulţi au avut steaguri pe care le-au fluturat în momentul în care trenul a trecut prin gară. Mulţi oameni din mulţime au scandat ”Regele Mihai”.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este transportat cu trenul regal la Curtea de Argeş, unde va avea loc înmormântarea.

La sosirea Trenului Regal, militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar, vor preda altor militari, de pe peron, sicriul şi crucea. La ieşirea din gară, se vor afla în faţă Garda de Onoare şi Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul şi apoi crucea în maşinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeş.

UPDATE 17.15

La Mănăstirea Curtea de Argeş s-au adunat până la această oră aproximativ o mie de persoane, în gara din Curtea de Argeş sunt circa 2.000 de oameni, iar pe drumul care leagă gara de mănăstire alţi două mii.

Vicenţiu Paşcu, tatăl unui băieţel de 5 ani şi jumătate, din Piteşti, a declarat că şi-a adus copilul la înmormântare determinat de dorinţa şi încrederea că peste timp îşi va aminti de acest moment ”probabil unic în istoria României”.

O fetiţă care are poza Regelui Mihai a declarat că ştie, de la părinţii ei, despre Majestatea Sa ”că a fost un rege cinstit şi bun”.

Totodată, în mulţimea adunată la Mănăstirea Curtea de Argeş se află şi un bărbat din Râmnicu Vâlcea, care l-a cunoscut pe rege personal, în Elveţia, în timpul unui schimb de experienţă pe care l-a avut în calitate de profesor la un liceu pedagogic.

”Dorinţa mea în faţa directorului şcolii a fost să mă ducă la Versoix şi a acceptat. Nu pot să uit, mă trec fiorii şi acum, când pe mine, un simplu profesor, m-au aşteptat amândoi (Regele Mihai şi Regina Ana – n.r.) în pragul uşii la Versoix şi am avut o convorbire lungă. A ţinut mult să-mi arate colecţia de maşini. Impresionantă!”, a declarat bărbatul.

Întrebat ce sentimente îl încearcă acum, acesta a răspuns: ”De linişte. De linişte, pentru că Majestatea Sa a fost un om atât de liniştit! Eu cred că n-a fost persoană să trăiască mai mult bucuriile şi necazurile poporului român în aproape 100 de ani. Gândiţi-vă că a murit în anul centenarului”.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este în drum spre Curtea de Argeş, unde va avea loc înmormântarea, la mănăstirea unde sunt îngropaţi Regele Carol I şi Regina Ana.

Curtea de Argeş este oraşul care găzduieşte mormintele regilor României şi a primit titlul de „Oraş Regal” ca urmare a deciziei Consiliului Local al municipiului Curtea de Argeş, în semn de preţuire pentru legătura spirituală, identitară, culturală şi istorică dintre străvechea urbe şi Coroana Română.

Primii oameni care vor să-l conducă pe Regele Mihai pe ultimul drum la Curtea de Argeş au început să ajungă la Noua Catedrală, cu câteva ore înainte de slujba de înhumare. ”Regele a fost un mare model, un mare om cu caracter”, spune, cu lacrimi în ochi, un bărbat plecat la ora 6.00 din Slatina.

Zeci de oameni s-au strâns la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, unde va fi îngropat Regele Mihai, aducând şi steagul regal. ”Regele era un reper moral pentru poporul român”, spune un bărbat din Filiaşi.

Bâlteanu Gheorghe, un bărbat din Filiaşi, judeţul Dolj, care a adus steagul regal, a spus că este extrem de trist. ”Simt durere în suflet, vin dintr-o familie de monarhişti”, a spus acesta. Întrebat de ce a adus steagul regal, acesta a răspuns: ”Pentru că-l iubesc”.

Bâlteanu Gheorghe, care a avut ocazia să îl întâlnească pe Regele Mihai, a spus despre acesta că ”era un reper moral pentru poporul român”.

Un alt bărbat, Dumitrescu Gheorghe, venit din Râmnicu Vâlcea, a adus steagul României.

”E un moment istoric, a fost regele nostru. E un moment de tristeţe fiindcă pe timpul nostru la şcoală nu ştiam adevărul, şi la ora actuală se dezinformează mult. Nu contează vremea rea, ne despărţim de rege, a fost un om cinstit, curat, cu dragoste de ţară”, a afirmat acesta.

Oamenii prezenţi la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş încearcă să se adăpostească de ploaie până când sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi dus la Curtea de Argeş.

Primii sosiţi au fost Elena Paraschiv şi Alexandru Paraschiv, care au spus că vor să fie prezenţi în timpul slujbei de înhumare în ciuda vremii şi a bolii.

”Moartea Regelui este ceva foarte greu, trebuia să fie la conducerea ţării, că era tare bine de noi”, a spus Elena Paraschiv. Întrebată cum vede Casa Regală pe mai departe, femeia a spus că îl vede la conducere pe nepotul Regelui Mihai, ”pentru că-i seamănă”.

La rândul lui, Alexandru Paraschiv a afirmat că moartea Regelui Mihai reprezintă ”o lipsă mare pentru români”.

Niculae Ţundrea a venit din Slatina pentru a asista la slujba de înhumare. Vizibil emoţionat, cu lacrimi în ochi, acesta a declarat că nu-i pasă de ploaie şi de drumul lung.

”N-am învăţat la istorie lucrurile astea pe care le văd acum şi le urmăresc cu atenţie. Regele a fost un model, un mare model, un mare om cu caracter, tot”, a spus Niculae Ţundrea, care a participat, anul trecut, şi la funeraliile Reginei Ana.

Un tânăr din Piteşti, Andrei, a spus că a venit la Curtea de Argeş pentru a asista la slujbă, chiar dacă moartea Regelui Mihai pentru el personal reprezintă ”moartea unui român”, întrucât, tânăr fiind, nu a trăit monarhia. ”Sper să fie mai vizibilă Casa Regală pe viitor”, a spus Andrei.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a oficiat la Bucureşti slujba de înmormântare a Majestăţii Sale Defuncte Regele Mihai, mii de oameni fiind prezenţi pe Dealul Patriarhiei pentru a asista la ceremoniile religioase.

La ora 14.00, cortegiul funebru a pornit spre Gara Regală Băneasa pe traseul Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa.

Ora 17.30. Trenul Regal soseşte în Gara din Curtea de Argeş. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul şi crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marşuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieşirea din gară, se vor afla în faţă, Garda de Onoare şi Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul şi apoi crucea în maşinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeş.

La ora 17.50, la Catedrala din Curtea de Argeş, va avea loc slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

Primarul oraşului regal Curtea de Argeş, Constantin Panţurescu, declara, corespondentului MEDIAFAX, că totul este pregătit pentru funeraliile Regelui Mihai şi că se aşteaptă la prezenţa a peste 10.000 de oameni.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here