Prognoza castigurilor unui afiliat

0
954
prognoza castiguri afiliere

Este posibila realizarea unor previziuni financiare a viitoarelor mele castiguri ca afiliat?

Una dintre dorintele oricarui afiliat este aceea de a-si cunoaste viitoarele castiguri obtinute din aceasta activitate. Cu toate ca este vorba, mai degraba, de multe date analitice si programe cu valori specifice exista o serie de variabile care pot oferi o perspectiva utila asupra castigurilor viitoare. In acest mod vei afla daca site-ul sau blogul tau afiliat va genera venituri la nivelul dorit sau nu.

Iata care sunt acesti indici de care trebuie sa tii seama:

  1. Rata de accesare prin clickuri/ Clickthrough Rate (CTR) —Rata de accesare prin clickuri este strans legata de cat de bine tragetat este traficul tau, precum si de tipul de linkuri pe care le utilizi (bannere publicitare, linkuri integrate in text, linkuri catre produse, etc.).
  2. Castigurile per click/ Earnings Per Click (EPC) —Aceasta valoare (in general este calculata la 100 de clickuri) divulgata pentru multe dintre programele de afiliere chiar inainte de a te alatura acestora te va ajuta sa afli cat poti castiga de pe urma unui astfel de program. Nu trebuie sa-l consideri un indice de referinta singular (datorita faptului ca se calclueaza raportat la toate tipurile de activitate desfasurate in cadrul programului), dar este o valoare utila in analiza ta.
  3. Valoarea medie a Comenzii/Average Order Value (AOV) —Aceasta este calculata ca suma totala a tuturor comenzilor generate de afiliat intr-o anumita perioada de timp, suma fiind apoi impartita la numarul de comenzi.
  4. Rate de conversie/Conversion Rate (CR) —Este baza de refetinta pentru clickuri generatoare de vanzari si cele generatoare de leaduri. Utilitatea acesteia este demonstrata inainte de a te alatura unui program de afiliere, asa cum este cazul programelor AvnatLink. Analizarea ca vector specific vertical al ratei de conversie este o alata optiune, dar care nu este atat de precisa.
  5. Rata de anulare/Reversal Rate (RR) — Este procentul de tranzactii de pe linkul de afiliere care sunt anulate de catre comerciat. Aceasta este o valoare care nu poate fi calculata inainte de a te alatura unui program de afiliere. Totusi, anumite programe de afiliere, cum sunt ShareASale si AvantLink furnizeaza date despre acest indice esential chiar inainte de a te inscrie in programul de afiliere.

Sa incercam sa abordam si-n mod practic aceste valori. Sa presupunem ca un potential client detine un blog care atrage 75,000 de vizitatori unici si ajunge pana la aproximativ 200,000 de vizualizari de pagina intr-o luna. Exista posibilitatea de a realiza o previziune asupra castigurilor sale financiare?

Luandu-se in calcul toate valorile mai inainte mentionate (are 200,000 de vizualizari lunar) si combinandu-se cu afilierea intr-un program care ii ofera un comision de 12% si presupunand ca exista o colaborate foarte stransa intre advertiser si afiliat in nisa respectiva, rezulta urmatoarele calculi:

CTR = 1%

EPC = $60

AOV = $125

CR = 5%

RR = 10%

Se realizeaza urmatorul calcul:

Traficul: 200,000 × 1% (CTR) = 2,000

Vanzari: 2,000 × 5% (CR) = 100

Castiguri: 100 × $125 (AOV) * 12% (comision) – 10% (RR) = $1,350

Pentru a calcula valoarea ECP (Castiguri per click) se impart castigurile la trafic si se inmulteste rezultatul cu 100. Asadar: $1,350 / 2,000 × 100 = $67.50. Comparativ cu graficul prognozat de $60, se poate observa ca nu suntem departe de adevar, ceea ce inseamna ca metoda noastra de calcul este utila si ajuta pe oricare afiliat interesat sa-si afle dinainte valoarea castigurilor.

Cu toate acestea, nu uita ca lucruri, in practica, pot fi total diferite, acestea fiind raportate la fiecare comerciant in parte. Nu te baza doar pe aceste previziuni pentru a-ti proiecta viitorul financiar. Mai ales atunci cand activitatea ta de afiliat implica si investitii efectuate de catre tine. Bazaza-te pe ceea ce poti obtine, nu pe ceea ce ai putea obtine!

Articol sponsorizat de LeadMagnet.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here