Ucraina a adoptat legea ce consideră „ocupaţie rusă” actualul război din partea sa esticã

0
732
Lawmakers attend a parliament session in Kiev, Ukraine December 21, 2017. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Lawmakers attend a parliament session in Kiev, Ukraine December 21, 2017. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Parlamentul ucrainean a votat încã din data de joi 18 Ianuarie o lege care califică drept „ocupaţie temporară rusă ” conflictul armat care afectează de patru ani estul ţării. Aceastã luare de pozitii a provocat indignarea separatiştilor ruşi şi proteste la Mosova, unde MAE rus a acuzat Kievul că se pregăteşte pentru „un nou război”, relatează agentia AFP.

Legea a fost aprobată de cãtre 280 de deputaţi ucraineni,care denunţă o „agresiune armată rusă” şi califică „teritorii temporar ocupate” republicile populare autoproclamate Doneţk (DNR) şi Lugansk (LNR) în estul Ucrainei.

Acest proiect de lege a fost votat la mai puţin de o lună după decizia Washingtonului de a autoriza livrarea de arme letale Ucrainei.Mai mult decât atât,în sprijinul celor afirmate, textul prevede ca armata ucraineană să preia de acum conducerea operaţiunilor în zona de conflict, care era până în prezent destinată serviciilor de securitate.

Auroritãtile de la Kiev,dar şi occidentalii acuză Rusia că îi susţine militar pe rebelii proruşi din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte cu vehemenţă.

„Vom continua să deschidem calea pentru reintegrarea teritoriilor ucrainene ocupate”, a fost mesajul scris pe Twitter de cãtre preşedintele ucrainean Petro Poroşenko după adoptarea legii.

Reactii diferite vis a vis de acest proiect de lege

La rândul lor, rebelii ucraineni şi Rusia au criticat cu fermitate textul adoptat.

De exemplu,această lege are rolul de a ” contrazice toate acordurile de la Minsk (…) şi va permite să se lase mână liberă clicii militare ucrainene”, a declarat presei liderul DNR, Alexandr Zaharcenko.

 

„Parlamentul ucrainean (…) a pus practic capăt acordurilor de la Minsk votând această lege greşită”, a afirmat, la rândul său, Konstantin Kossatcev, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus.

Cu adoptarea acestei legi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko „se dotează cu puteri nelimitate apropiate de cele ale unui dictator pentru a reprima orice acţiune de contestare”, se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul Afacerilor de Externe rus.

„Nu se poate numi aceasta altfel decât pregătiri pentru un nou război”, se mai arată în comunicatul MAE rus, care avertizează împotriva unei ‘escaladări periculoase’ a situaţiei din Ucraina şi a „consecinţelor imprevizibile pentru pacea şi securitatea în lume”.

„Kievul îngroapă astfel acordurile de la Minsk şi toate mecanismele disponibile pentru căutare de soluţii reciproc acceptabile în vederea soluţionării crizei ucrainene” au acuzat voci din diplomaţia rusă.

Demn de reamintit sunt acordurile semnate la Minsk în luna februarie a anului 2015 cu medierea Rusiei, Franţei şi Germaniei.Acestea au condus la o scădere a intensităţii luptelor, dar fără progrese spre o soluţionare politică a conflictului.

De asemenea,lucru cunoscut de cãtre tot mapamondul se le leagã de conflictul izbucnit după destituirea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în urma unei mişcări de protest proeuropene la Kiev,ca rezultat şi după anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea soldatã cu peste 10.000 de morţi.

Nu mai e niciun secret în a afirma cã nenumãratele armistiţii anunţate în mod constant sunt încălcate aproape întotdeauna, iar cele două părţi contribuie reciproc la escaladarea tensiunilor cât si experimentarea stãrii de rãzboi existente.

Sursa foto: http://google.com

Sinteza acestui material a fost oferitã de cãtre Prof Dr.Daniel Mihai,redactor sef al ziarului Criteriul National

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here