Ministrul Sănătăţii ar putea declanşa mecanismul UE de protecţie civilă în problema imunoglobulinei

0
648

 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni seară, că marţi urmează să aibă o întâlnire cu producătorii de medicamente, iar dacă nu se va ajunge la o înţelegere, va declanşa mecanismul UE de protecţie civilă, precizând că după suspendarea taxei clawback, producătorii nu au făcut nimic.

Ministrul Sănătăţii ar putea declanşa mecanismul UE de protecţie civilă în problema imunoglobulinei

„Mâine (marţi -n.r), am o întâlnire cu producătorii de medicamente, dacă nu reuşim să ajungem la un consens, vom declanşa mecanismul de protecţie civilă, voi informa primul ministru, vom face tot ce trebuie astfel încât pacienţii să aibă aceste medicamente. La întâlnirea de mâine, probabil vor încerca cu şantaj, că vor creşte preţurile, dar dacă este legal, putem facem orice”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că stocurile actuale de medicamente nu sunt suficiente, menţionând că producătorii nu au făcut nimic după ce au obţinut o suspendare a taxei de clawback.

„În acest moment, avem stocuri de medicamente care nu ne ajung, aprovizionarea nu merge cum ar trebuie, nu aş vrea să vă spun cauzele, dar le cunosc. Este şi vina producătorilor, care chiar dacă au beneficiat de suspendarea taxei clawback pentru doi ani de zile, n-au făcut nimic pentru noi. Au notificat că nu vor mai aduce imunoglobulina, doar atât. Nimeni nu i-a mai sancţionat şi nu i-a mai întrebat nimic”, a adăugat Pintea.

Demnitarul a specificat că eliminarea totală a taxei clawback ar însemna un profit de 20% pentru producătorii de medicamente, ceea ce nu reprezintă puţin.

Mecanismul UE de protecţie civilă acţionează împreună cu finanţarea UE în domeniul ajutorului umanitar pentru a răspunde necesităţilor care apar în urma unui conflict sau a unei catastrofe, potrivit informaţiilor de pe site-ul UE. În prezent, mecanismul include cele 28 de state membre ale UE, plus Islanda, Muntenegru şi Norvegia. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei este pe punctul de a-şi reînnoi adeziunea. Turcia şi Serbia se pregătesc să devină membre ale mecanismului şi au semnat de curând acorduri în acest sens. Ofertele de ajutor ale participanţilor se adaptează la nevoile ţării afectate.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here