Vladimir Putin a cerut încetarea parțială a bombardamentelor în disputata enclavă siriană a Ghoutei Orientale

0
911

 Președintele rus a ordonat o „pauză umanitară” de cinci ore pe zi în enclava siriană din vecinătatea Damascului, astfel încât civilii să poată fi evacuați.Peste 500 de oameni au fost uciși în ultimele opt zile în Ghouta Orientală, în urma raidurilor aeriene ale forțelor controlate de regimul Assad. Secretarul general al ONU, António Guterres, a descris masacrul din Ghouta drept „iadul pe pământ”.

Vladimir Putin a ordonat începerea cu ziua de marți 27 februarie a unei „pauze umanitare” de cinci ore în enclava asediată din estul Ghoutei, înlocuind în mod eficient rezoluția Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite care a cerut încetarea focului, de mai bine de o lună în regiunea de conflict.

Măsura președintelui rus a fost anunțată de către ministrul  de apărare, Serghei Shoigu, ce a subliniat, în termeni clari,dominația  Rusiei în afacerile siriene și eșecul ONU de a pune capăt luptelor din zona limitrofă Damascului.

Această temporară încetare a focului comandată de către autoritățile de la Moscova urmareste totodată și păstrarea echilibrului și condamnarea violenței. Aceste deziderate au fost de asemenea aprins dezbătute dimpreună cu secretarul general al ONU, António Guterres, care a descris situația din Ghouta ca fiind „iadul pe pămînt”.

Ministrul rus al Apărării Shoigu a spus că încetarea focului a început deja în cursul acestei zile de  marți în suburbia Damascului și va ține zilnic între orele 9:00 și 14:00 (7am GMT până la ora 12pm), potrivit unei transcrieri a observațiilor publicate de agenția rusă de știri Interfax. Rusia, un aliat important al regimului sirian, ar contribui, de asemenea, la crearea unei rute de evacuare a civililor din zonă, a adăugat oficialul de la Kremlin.

 Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a declarat că tocmai această liniște, aceatră neproliferare armată a  predominat în estul Ghoutei de la miezul nopții, deși patru rachete au lovit orașul Douma în cursul acestei dimineți.

 Anunțul a avut loc luni după ce cel puțin 29 de persoane au fost ucise în Ghouta de est, în ciuda rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, care prevedea clar încetarea imediată a luptelor. Medicii și cei voluntarii dimpreună cu localniciiau declarat că cel puțin 18 persoane au fost rănite de un atac suspect de clor în estul Ghoutei,în cursul serii de duminică. Rezidenții au condamnat incapacitatea comunității internaționale de a pune capăt luptelor.

Zeid Ra’ad al-Hussein, înaltul comisar pentru drepturile omului, a condamnat în termeni duri eșecul consiliului de securitate al forțelor internaționale de a pune capăt, după mai bine de șapte ani a acestei „ucideri în masă ce se produce neîncetat și are consecințe înspăimântătoare”

Aproximativ 200 de civili sirieni au fost recent uciși de bombardamentele provocate  de forțele loiale lui Bashar al-Assad din Siria, în Ghouta de est. Timp de două zile de „violență isterică” au dus laproducerea unor atrocități de neimaginat.

Pe fondul acestei stări pricinuite de violențe, există riscul unor amplificări ale unor efecte ce conduc lao posibilă  catastrofe umanitare care ar putea eclipsa atrocitățile din trecut în cele șapte război de un an.

Creșterea acestor acte de cruzime au survenit datorită rapoartelor ce au vizat aceste regiuni dar și o incursiune iminentă realizată în zona de conflict în zona din afara Damascului, unde se afla 400.000 de civili.

Mai mult de 700 de persoane au fost ucise în trei luni, potrivit numărului local, fără a include decesele din ultima săptămână. Acesta s-au înregistrat în estul Ghoutei, unde majoritatea au fost  ucise și rănite de forțele loiale lui Bashar al-Assad. Amnesty International a declarat că „crime flagrante de război” au fost comise în estul Ghoutei pe o „scară epică”.

Diana Semaan, un voluntar din contingentul britanic care a desfășurat nenumărate acte caritabile în Siria, a declarat: „Oamenii nu numai că au suferit un asediu crud în ultimii șase ani, ci sunt acum prinși într-un baraj zilnic provocat de aceste atacuri care îi ucid în mod deliberat și care constituie crime flagrante de război .“

 

 

Sursa foto : Abdulmonam Eassa/AFP/Getty Images, AhlulBayt News Agency – ABNA – Shia News

 

 

Sinteza acestei știri a fost realizată de cărtre Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here