De ce aveti nevoie de un audit si un certificat energetic?

0
1039

Conform Legii 372/2005, atunci cand se vinde sau se inchiriaza o casa, ar trebui sa se elaboreze un certificat energetic pentru aceasta locuinta. Acest document se va prezenta in momentul in care are loc incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv al celui de inchiriere. Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa stabileasca un sistem de certificare energetica a cladirilor.

In functie de acest act tehnic se va stabili pretul corect al locuintelor. Pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste pentru ca astfel de case sunt mai usor de intretinut, spre deosebire de cele cu o nota energetica mai mica. Certificatul energetic este responsabil pentru incadrarea caselor in clase de performanta energetica, acordand locuintei o nota energetica care ofera viitorului proprietar sau chirias, informatii cu privire la consumul real de energie. El isi va face o idee despre cheltuielile lunare de intretinere dar si de cati bani va avea de cheltuit in cazul in care isi doreste imbunatatirea din punct de vedere energetic a locuintei sale, ne relateaza specialistii de pe website-ul Certificat-Energetic.net.

Clientul va vedea cata energie consuma anual pe metrul patrat si se va decide mai usor daca va alege o cladire din clasa A, eficienta energetic sau una din clasa E, cu eficienta energetica mai redusa. Cu toate ca imobilele cu o eficienta mai redusa costa mai putin, in timp, acestea se vor dovedi a fi mai costisitoare datorita costurilor mari legate de racire, in perioada calda si incalzire, in perioada rece.

Chiar este necesar un astfel de document?

 

Certificatul energetic este obligatoriu deoarece el ii va oferi viitorului proprietar date cu privire la cheltuielile pe care le va face cu apa calda, caldura sau lumina, astfel incat sa obtina conditiile optime de functionare. Cladirea va fi incadrata intr-una din cele sapte clase energetice, clasa A fiind caracterizata printr-un consum foarte scazut de energie, in timp ce clasa G este corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie.

Certificatul de performanta energetica caracterizeaza consumul de energie al cladirii, acesta indicand nota energetica acordata cladirii respective. El este redactat de un auditor autorizat, fiind valabil pentru 10 ani. Este extrem de util sa aveti un astfel de actt, indiferent daca inchiriati, vindeti sau aveti o cladire noua, pentru ca prin intermediul acestuia, va puteti face o idee cu privire la cheltuielile cladirii, dar si cu privire la intretinerea ei. Recomandarile care insotesc acest document va va ajuta sa sporiti confortul propriu, reducand in acelasi timp cheltuielile.

De cand este obligatorie obtinerea unui Certificat Energetic?

 

Incepand cu Iulie 2013, a devenit obligatorie elaborarea acestor acte atunci cand se incheie contracte de vanzare-cumparare sau de inchiriere a apartamentelor, precum si atunci cand doriti reabilitarea termica a locuintei.

Performanta energetica se determina pe baza unei metodologii de calcul, exprimandu-se unul sau mai multi indicatori numerici, tinandu-se seama de numerosi factori interni si externi ai cladirii, precum caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor, amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori, izolatia termica, sursele proprii de producere a energiei, climatul interior al cladirii sau expunerea la soare.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here