Statele Unite ale Americii impun noi sancțiuni Rusiei în contextul recentelor tulburări și atacuri din Siria

0
1169

Statele Unite vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, în contextul atacului chimic de săptămâna trecută din oraşul sirian Duma, atribuit regimului condus de Bashar al-Assad,Ambasadorul SUA la ONU Nikki Haley a declarat că noile sancțiuni vor viza „toate companiile care au tranzacționat echipamente care au avut legătură cu Assad şi folosirea armelor chimice”.

”Filmul” recentelor evenimente

Vineri seara, Statele Unite au lansat un atac susținut de rachete asupra Siriei ca răspuns la un alt atac cu arme chimice produs de regimul lui Bashar al-Assad îndreptat împotriva civililor sirieni. Președintele Donald Trump a declarat că această operațiune a avut loc în cooperare cu Marea Britanie și Franța.

 În anunțul său oficial care a motivat această operațiune, Donald Trump a nominalizat state precum Iranul și Rusia în ceea ce privește răspunsul lor la atacurile chimice: „Pentru Iran și Rusia, întreb: ce națiune vrea să se asocieze cu uciderea în masă a bărbaților, a femeilor și a copiilor nevinovați? Sunt pregătiți să susțină acest răspuns până când regimul sirian va opri utilizarea de agenți chimici interzici „. De asemenea, Donald Trump a continuat spunând: „Acestea nu sunt acțiunile unui om. Ele sunt crime ale unui monstru în schimb … Scopul acțiunilor noastre în seara asta este de a stabili un puternic obstacol împotriva producției, răspândirii și utilizării armelor chimice „.

Într-o declarație scurtă de la Pentagon, purtătorul de cuvânt al șefului de stat major, generalul Joseph Dunford alături de omologii britanici și francezi a anunțat că trei obiective din Siria au fost „lovite și distruse”. Toate acestea au fost asociate în mod specific cu programul de arme chimice al regimului sirian.

 Coaliţia formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat încă un atac sâmbătă 14 Aprilie , încă de dimineaţă (ora 4.00 GMT) un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit din partea preşedintelui SUA Donald Trump în cadrul oficial al unei declaraţii  la Casa Albă, în care a precizat că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă din data de 11 Aprilie că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. De remarcat este faptul că regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Federația Rusă au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

Ca răspuns la recentele atacuri cu bombe chimice din Douma, președintele Trump a dispus atacurile cu rachete asupra a trei instalații utilizate de regimul președintelui sirian Bashar al-Assad pentru a produce și a stoca arme chimice. În loc să distrugă infrastructura vastă a armelor chimice din Siria, Trump a încercat să demonstreze cu această ocazie că hotărârea internațională este menită să descurajeze utilizarea pe viitor a acestor arme periculoase.

Associated Press  a confirmat că „explozii puternice au luminat cerul de deasupra capitalei siriene, cu fum greu, în timp ce președintele Trump a anunța loviturile de zbor”. Mai mult decât atât, agenția de presă Reuters a confirmat faptul că, utilizarea rachetelor Tomahawk în ultimul atac a folosit aceleași tip de rachete, ca acum un an.

Sancțiuni promise

Statele Unite a estimat că liderul sirian Bashar al-Assad a folosit armament chimic de cel puţin 50 de ori de la începutul conflictului din Siria, a declarat vineri ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, transmit Reuters şi DPA.“Cea mai recentă utilizare de către Al-Assad a gazului toxic împotriva populaţiei din Douma nu a fost nici prima, nici a doua, nici a treia şi nici măcar a 49-a oară când a folosit arme chimice”, a afirmat Haley în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, citată de Agerpres.ro

 

De aceea, ambasadorul SUA la ONU Nikki Haley a declarat recent televiziunii CBS „că Departamentul de Trezorerie va anunța mâine noi sancțiuni împotriva Rusiei.” Ambasadorul SUA la ONU a precizat că noile sancţiuni împotriva Rusiei sunt motivate de sprijinul oferit de Moscova regimului condus de Bashar al-Assad.

Sancțiunile sunt stabilite pentru a „merge direct la orice tip de companii rusești care se ocupă cu echipamentele regimului Assad și utilizarea armelor chimice. ”„Deci, în principiu, vom urmări acțiunile lui Assad, el îșoIdictează acum viața lui, și tot el dictează ce se întâmplă între Statele Unite, aliații noștri și regimul său și… sperăm că el a primit mesajul. A fost un mesaj destul de puternic Nu numai că am mers după cea mai puternică locație de cercetare, am mers după unitățile de depozitare în care dețin produsele, și am mers după producție, așa că am adus o lovitură grea în programul lor de arme chimice, întorcându-ie înapoi cu ani.  Sigur că o să le ia mult pentru a reveni din ea.”

Reacții imediate

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a descris presupusul atac chimic de săptămâna trecută în Siria ca fiind o ”înscenare”, la care au participat “servicii speciale ale unui stat”, pe care nu l-a numit, dar pe care l-a calificat drept “rusofob”. “Dispunem de dovezi incontestabile că este vorba de o nouă înscenare şi că serviciile speciale ale unui stat, aflat în prezent în prima linie a campaniei rusofobe, au participat la această înscenare”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă.Regimul sirian şi aliaţii săi, Rusia şi Iran, au negat orice fel de atac chimic la Douma, însă SUA au confirmat producerea unui astfel de incident, acuzând regimul şi ameninţând cu o ripostă în Siria

Donald Trump a declarat sâmbătă că „misiunea s-a realizat!” Totodată oficialii administrației americane încearcă să se distanțeze de declarația jenantă a fostului președinte american George W. Bush ce a comparat acest atac cu războiul din Irak din 2003. Oficialii spun că actualul președinte Trump a acționat și a reușit în cadrul acestei misiuni comune cu scopul de a distruge instalațiile armelor chimice din Siria .

La începutul acestei luni, Casa Albă a declarat că misiunea militară americană din Siria a ajuns la un „sfârșit rapid” și s-a concentrat pe înfrângerea completă a ISIS. Dar acesst lucru a fost înainte de programarea atacului cu armelor chimice din data de 7 aprilie efectuat de forțele  guvernamentale loiale regimului lui Bashar al-Assad.

Președintele statului francez Emmanuel Macron a susținut într-un interviu televizat că Franța l-a convins pe președintele american Donald Trump că este „necesar” să rămână în Siria „pe termen lung”, potrivit corespondentului AgențieiFrance-Presse al Casei Albe Jérôme Cartillier care a punctat faptul că ” președintele Trump s-a exprimat că Statele Unite ale Americii a avut datoria de a se debarasa de Siria „.

Importanța acestui lucru se leagă de amănuntul conform căruia, dacă administrația americană va urma acest presupus angajament față de Macron, aceasta ar fi una dintre cele mai mari și cele mai dure inversări ale politicii externe din timpul prelării puterii politice din cele două state aliate.

Cu toate acestea, Donald Trump a cerut în cursul, peste obiecțiile echipei naționale de securitate, că administrația sa retrage trupele americane din Siria.

Președintele Donald Trump crede că Siria este un „depozit” care probabil nu poate fi rezolvat , deși ar fi fericit să lase Federația Rusă, cu toate mijloacele și resursele să încerce. Potrivit mai multor surse familiarizate cu gândirea lui Donald Trump,domnia sa crede că este o risipă de vieți și de bani și de aceea politica sa este una defensivă, deoarece nu se poate obține „nimic” pentru implicarea sa în Siria.

Sursa foto: Cadran Politic,Digi24,Cotidianul,Realitatea.net,Stirile ProTV

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here