Actualitate
Statele Unite ale Americii impun noi sancțiuni Rusiei în contextul recentelor tulburări și atacuri din Siria
Statele Unite vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, în contextul atacului chimic de săptămâna trecută din oraşul sirian Duma, atribuit regimului condus de Bashar al-Assad,Ambasadorul SUA la ONU Nikki Haley a declarat că noile sancțiuni vor viza „toate companiile care au tranzacționat echipamente care au avut legătură cu Assad şi folosirea armelor chimice”.
”Filmul” recentelor evenimente
Vineri seara, Statele Unite au lansat un atac susținut de rachete asupra Siriei ca răspuns la un alt atac cu arme chimice produs de regimul lui Bashar al-Assad îndreptat împotriva civililor sirieni. Președintele Donald Trump a declarat că această operațiune a avut loc în cooperare cu Marea Britanie și Franța.
În anunțul său oficial care a motivat această operațiune, Donald Trump a nominalizat state precum Iranul și Rusia în ceea ce privește răspunsul lor la atacurile chimice: „Pentru Iran și Rusia, întreb: ce națiune vrea să se asocieze cu uciderea în masă a bărbaților, a femeilor și a copiilor nevinovați? Sunt pregătiți să susțină acest răspuns până când regimul sirian va opri utilizarea de agenți chimici interzici „. De asemenea, Donald Trump a continuat spunând: „Acestea nu sunt acțiunile unui om. Ele sunt crime ale unui monstru în schimb … Scopul acțiunilor noastre în seara asta este de a stabili un puternic obstacol împotriva producției, răspândirii și utilizării armelor chimice „.
Într-o declarație scurtă de la Pentagon, purtătorul de cuvânt al șefului de stat major, generalul Joseph Dunford alături de omologii britanici și francezi a anunțat că trei obiective din Siria au fost „lovite și distruse”. Toate acestea au fost asociate în mod specific cu programul de arme chimice al regimului sirian.
Coaliţia formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat încă un atac sâmbătă 14 Aprilie , încă de dimineaţă (ora 4.00 GMT) un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit din partea preşedintelui SUA Donald Trump în cadrul oficial al unei declaraţii la Casa Albă, în care a precizat că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă din data de 11 Aprilie că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. De remarcat este faptul că regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Federația Rusă au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.
Ca răspuns la recentele atacuri cu bombe chimice din Douma, președintele Trump a dispus atacurile cu rachete asupra a trei instalații utilizate de regimul președintelui sirian Bashar al-Assad pentru a produce și a stoca arme chimice. În loc să distrugă infrastructura vastă a armelor chimice din Siria, Trump a încercat să demonstreze cu această ocazie că hotărârea internațională este menită să descurajeze utilizarea pe viitor a acestor arme periculoase.
Associated Press a confirmat că „explozii puternice au luminat cerul de deasupra capitalei siriene, cu fum greu, în timp ce președintele Trump a anunța loviturile de zbor”. Mai mult decât atât, agenția de presă Reuters a confirmat faptul că, utilizarea rachetelor Tomahawk în ultimul atac a folosit aceleași tip de rachete, ca acum un an.
Sancțiuni promise
Statele Unite a estimat că liderul sirian Bashar al-Assad a folosit armament chimic de cel puţin 50 de ori de la începutul conflictului din Siria, a declarat vineri ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, transmit Reuters şi DPA.“Cea mai recentă utilizare de către Al-Assad a gazului toxic împotriva populaţiei din Douma nu a fost nici prima, nici a doua, nici a treia şi nici măcar a 49-a oară când a folosit arme chimice”, a afirmat Haley în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, citată de Agerpres.ro
De aceea, ambasadorul SUA la ONU Nikki Haley a declarat recent televiziunii CBS „că Departamentul de Trezorerie va anunța mâine noi sancțiuni împotriva Rusiei.” Ambasadorul SUA la ONU a precizat că noile sancţiuni împotriva Rusiei sunt motivate de sprijinul oferit de Moscova regimului condus de Bashar al-Assad.
Sancțiunile sunt stabilite pentru a „merge direct la orice tip de companii rusești care se ocupă cu echipamentele regimului Assad și utilizarea armelor chimice. ”„Deci, în principiu, vom urmări acțiunile lui Assad, el îșoIdictează acum viața lui, și tot el dictează ce se întâmplă între Statele Unite, aliații noștri și regimul său și… sperăm că el a primit mesajul. A fost un mesaj destul de puternic Nu numai că am mers după cea mai puternică locație de cercetare, am mers după unitățile de depozitare în care dețin produsele, și am mers după producție, așa că am adus o lovitură grea în programul lor de arme chimice, întorcându-ie înapoi cu ani. Sigur că o să le ia mult pentru a reveni din ea.”
Reacții imediate
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a descris presupusul atac chimic de săptămâna trecută în Siria ca fiind o ”înscenare”, la care au participat “servicii speciale ale unui stat”, pe care nu l-a numit, dar pe care l-a calificat drept “rusofob”. “Dispunem de dovezi incontestabile că este vorba de o nouă înscenare şi că serviciile speciale ale unui stat, aflat în prezent în prima linie a campaniei rusofobe, au participat la această înscenare”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă.Regimul sirian şi aliaţii săi, Rusia şi Iran, au negat orice fel de atac chimic la Douma, însă SUA au confirmat producerea unui astfel de incident, acuzând regimul şi ameninţând cu o ripostă în Siria
Donald Trump a declarat sâmbătă că „misiunea s-a realizat!” Totodată oficialii administrației americane încearcă să se distanțeze de declarația jenantă a fostului președinte american George W. Bush ce a comparat acest atac cu războiul din Irak din 2003. Oficialii spun că actualul președinte Trump a acționat și a reușit în cadrul acestei misiuni comune cu scopul de a distruge instalațiile armelor chimice din Siria .
La începutul acestei luni, Casa Albă a declarat că misiunea militară americană din Siria a ajuns la un „sfârșit rapid” și s-a concentrat pe înfrângerea completă a ISIS. Dar acesst lucru a fost înainte de programarea atacului cu armelor chimice din data de 7 aprilie efectuat de forțele guvernamentale loiale regimului lui Bashar al-Assad.
Președintele statului francez Emmanuel Macron a susținut într-un interviu televizat că Franța l-a convins pe președintele american Donald Trump că este „necesar” să rămână în Siria „pe termen lung”, potrivit corespondentului AgențieiFrance-Presse al Casei Albe Jérôme Cartillier care a punctat faptul că ” președintele Trump s-a exprimat că Statele Unite ale Americii a avut datoria de a se debarasa de Siria „.
Importanța acestui lucru se leagă de amănuntul conform căruia, dacă administrația americană va urma acest presupus angajament față de Macron, aceasta ar fi una dintre cele mai mari și cele mai dure inversări ale politicii externe din timpul prelării puterii politice din cele două state aliate.
Cu toate acestea, Donald Trump a cerut în cursul, peste obiecțiile echipei naționale de securitate, că administrația sa retrage trupele americane din Siria.
Președintele Donald Trump crede că Siria este un „depozit” care probabil nu poate fi rezolvat , deși ar fi fericit să lase Federația Rusă, cu toate mijloacele și resursele să încerce. Potrivit mai multor surse familiarizate cu gândirea lui Donald Trump,domnia sa crede că este o risipă de vieți și de bani și de aceea politica sa este una defensivă, deoarece nu se poate obține „nimic” pentru implicarea sa în Siria.
Sursa foto: Cadran Politic,Digi24,Cotidianul,Realitatea.net,Stirile ProTV
Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național
Actualitate
Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei
Bloggeri militari ruși și ucraineni au postat înregistrări video ce surprind un avion de luptă rus Su-57 doborând propria dronă experimentală model UCAV S-70 „Ohotnik” (Vânător), sâmbătă, relatează Kyiv Post.
Rusia ar fi doborât propria dronă experimentală deasupra Ucrainei FOTO Kyiv Post
Imaginile, postate atât pe conturile pro-Moscova, cât și pro-Kiev, arată cum drona este doborâtă în zona Konstantinovka, în regiunea Donețk.
Dona a fost proiectată pentru a însoți avionul de luptă SU-57 (generația a cincea), dar poate opera și independent, pentru a efectua misiuni de recunoaștere și lansa atacuri de precizie.
Cu o greutate la decolare de circa 20 de tone, „Ohotnik” este probabil cea mai mare dronă din lume având 14 metri lungime și o anvergură a aripilor de aproape 20 de metri.
Este considerată un model experimental, primul prototip fiind finalizat în 2018. În acest an, ar fi fost create încă două exemplare.
Drona ar fi echipată cu senzori de ultimă generație și ar avea capacitatea de a transporta o sarcină utilă de aproximativ 2,8 tone.
Vânătorul ar fi alimentat cu versiune modificată a motorului cu reacție AL-41F al avionului Su-57, oferindu-i o rază operațională de 6.000 de kilometri. În ciuda dimensiunilor sale considerabile, ar integra diverse tehnologii stealth, precum materiale compozite și protecții speciale, capabile să-i reducă apreciabil semnătura radar.
Inițial, s-a crezut că aparatul a fost doborât de ucraineni sau ca urmare a unui incident de „foc prietenesc”. O analiză atentă a înregistrărilor video sugerează însă ceva diferit.
Începutul filmării arată urmele lăsate de dronă și avionul Su-57 în timp ce zboară unul în spatele celuilalt, drona fiind în frunte. După câteva secunde, apare o explozie. Avionul a lansat probabil o rachetă R-74M2 cu rază scurtă de acțiune, lovind și doborând drona, după care e văzut îndepărtându-se, scrie Kyiv Post.
Autoritățile ruse nu au emis încă o declarație oficială cu privire la incident sau ceea ce a dus la acesta. În lipsa unor clarificări oficiale, bloggerii militar au început să se lanseze în speculații. Astfel, drona experimentală ar fi început să funcționeze defectuos, ceea ce a stârnit îngrijorarea că tehnologia ar putea cădea în mâinile Kievului, mai ales ținând cont de faptul că că zonele din apropiere erau controlate de forțele ucrainene.
Drona a lovit și a distrus o casă, fapt confirmat de imaginile epavei care au apărut ulterior online.
Actualitate
Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția
Ianis Hagi a trecut printr-o perioadă groaznică, după ce șefii
clubului l-au trimis la echipa a doua a lui Rangers, imediat după ce românul a
revenit după împrumutul la Alaves. Tricolorul și-a renegociat contractul cu
gruparea scoțiană și antrenorul Philippe Clement l-a reprimit în lot.
Ianis Hagi a jucat în ultima vreme numai pentru naționala României. Foto Sportpictures
Jurnaliștii britanici scriu că Ianis Hagi va fi chiar titular îm meciul de
diseară, dintre Rangers și St. Johnstone, programat la ora 22.00. Asta pentru
că managerul formației consideră că internaționalul român s-a pregătit bine la
echipa B a clubului, dar și pentru că lipsesc mai mulți titulari, din cauza
accidentărilor. Decizia lui Clement ar fi deja luată, deși este evident că
Ianis nu ar trebui aruncat în luptă după o așa de lungă perioadă de
inactivitate la nivel înalt.
Ianis Hagi, reprimit la prima echipă după ce a renunțat la bani
Însă jurnalistul Derek Clark, de la Rangers Review, un
apropiat al echipei îl vede titular cu St. Johnstone. „Vestea cea mare din această săptămână este revenirea lui Ianis Hagi
la prima echipă. Titularizarea românului dă, cu siguranță, un impuls echipei
și fanilor, iar creativitatea sa va fi utilă împotriva unei echipe St.
Johnstone, care, probabil, îi va face viața grea lui Rangers. Philippe Clement
trebuie să ia câteva decizii importante în momentul în care Rangers revine în
campionat (n.r. formația din Glasgow a jucat în cursul acestei săptămâni în Europa League”, a scris Derek Clark în Rangers Review.
Ianis Hagi fusese trimis la echipa a doua în vară și a fost
reprimit în lot doar după ce a renunțat la un bonus de 360.000 de euro pe an,
pe care l-ar fi activat dacă ar fi jucat meciul cu numărul 100 pentru Rangers.
În acest moment, a bifat 99 de partide pentru scoțieni, dar avea o clauză care
i-ar fi adus 30.000 de euro în plus pe lună dacă ajungea la borna 100.
Actualitate
Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv
Medicul psihiatru Robert Klitzman, director de programe la Universitatea Columbia, a explicat cum poate fi făcută diferența între demență și îmbătrânirea normală a creierului și explică modurile în care ne putem proteja împotriva declinului cognitiv.
Activitatea fizică poate proteja împotriva apariției deficiențelor cauzate de îmbătrânire. Wikipedia
Mulți oameni își fac griji că dezvoltă deficiențe cognitive grave, deși acestea sunt de fapt minore și în limitele îmbătrânirii normale.
„Creierul nostru îmbătrânește și el, pe măsură ce corpurile noastre îmbătrânesc, iar la fel ca alte simptome, tulburările cognitive se încadrează într-un spectru larg, de la „momente senior” minore la demență mai severă, cauzată de Alzheimer, la accidente vasculare cerebrale și la diverse alte afecțiuni care duc la incapacitatea de a lucra, de a conduce sau de a trăi pe cont propriu”, arată psihiatrul Robert Klitzman, într-un articol publicat de The Washington Post.
Semnele îmbătrânirii
Potrivit medicului, declinul cognitiv normal, cauzat de vârstă începe în mod obișnuit la aproximativ 40 de ani și constă în mai multe procese mentale distincte care se schimbă în ritmuri foarte diferite. Modificările pot afecta trei domenii ale cogniției: viteza de procesare, inteligența „cristalizată” și memoria.
„Viteza de procesare vizuală înseamnă cât de repede poate cineva procesa informațiile vizuale, cum ar fi literele și cifrele. Viteza de procesare cognitivă arată cât timp vă ia să procesați informații, să vă gândiți la ele și să răspundeți. Inteligența „cristalizată” include vocabularul, cunoștințele și abilitățile pe care le-ați dobândit în timpul vieții prin educație și experiență. (Vestea bună este că acest lucru tinde să se îmbunătățească în timp). Memoria reprezintă capacitatea creierului de a-și aminti din trecut și de a învăța informații noi”, arată psihiatrul Robert Klitzman.
În cazul îmbătrânirii normale a creierului, inteligența cristalizată rămâne relativ intactă. Dar capacitatea oamenilor de a procesa informații încetinește. Viteza scade cu aproximativ 20 la sută când avem 40 de ani și poate scădea în mod natural cu 40 până la 60 la sută până la 80 de ani. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, memoria li se diminuează.
„Ceea ce este important de reținut este următorul lucru: în timp ce aproximativ 40 lustă dintre cei peste 65 de ani au o tulburare ocazională de memorie asociată cu vârsta, majoritatea oamenilor nu dezvoltă demență. Uneori poate dura ceva mai mult pentru a recupera anumite cuvinte, dar de obicei ni le amintim în cele din urmă. S-ar putea să uităm numele cuiva, dar îl recunoaștem în mod clar dacă îl vedem. Uitarea unui cuvânt, în sine, este în general normală. Nu ne perturbă viața sau capacitatea de a funcționa și nu indică în mod necesar demența iminentă. Important este că încă putem să raționăm, să rezolvăm probleme și să luăm decizii cheie”, scrie autorul articolului publicat în The Washington Post.
Pierderile de memorie sunt semne ale unei deficiențe cognitive ușoare (MCI), pe care oamenii de știință au definit-o ca o stare de tranziție între îmbătrânirea cognitivă normală și demența pe care o dezvoltă unii oameni.
Aproximativ 16 până la 20 la sută dintre americanii de peste 60 de ani au o deficiență cognitivă ușoară, care reprezintă mult mai mult decât procesul normal de îmbătrânire. Aproximativ 10 până la 20 la sută dintre persoanele cu MCI dezvoltă demență în fiecare an.
Cum ne putem proteja împotriva declinului cognitiv
Medicul psihiatru descrie modurile în care oamenii se pot proteja împotriva declinului cognitiv:
Exerciții fizice și mișcarea. Exercițiile fizice care cresc ritmul cardiac (alergare, mersul cu bicicleta sau mersul rapid) și cele de întărire a mușchilor (ridicarea de greutăți), toate ne ajută creierul.
Tratarea tensiunii arteriale și a altor probleme medicale. Toți ar trebui să facem controale medicale regulate pentru a ne asigura că rămânem cât mai sănătoși posibil și pentru a trata orice tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat sau alte probleme medicale riscante.
Stimularea creierului. Anumite activități, în special cele care implică învățarea de noi abilități sau comunicarea și interacțiunea cu ceilalți, pot ajuta. Ele includ învățarea de noi jocuri de societate sau jocuri computerizate de antrenament cognitiv care necesită luarea de decizii. Cuvintele încrucișate cresc fluența verbală. Jocurile video și programele de realitate virtuală pot fi și ele benefice, deși studiile despre acestea sunt abia la început și nu sunt încă pe deplin concludente.
Educația. Educația timpurie și cea ulterioară, de asemenea, protejează împotriva derapajelor cognitive ulterioare.
Fixarea unui țel. A avea un simț al scopului, adesea derivat din religie, spiritualitate sau credințe în natură sau într-o „putere superioară”, poate ajuta, de asemenea.
Activități sociale. Interacțiunea și comunicarea cu ceilalți, cum ar fi prin grupuri de carte, organizații religioase sau alte organizații, reduce declinul memoriei și gândirii.
Grija pentru sănătatea mintală. Depresia poate înrăutăți cogniția, așa că obținerea unui tratament pentru probleme de sănătate mintală poate fi de ajutor.
Evitarea alcoolului și a drogurilor recreative. Cu timpul, alcoolul și unele droguri recreative ne afectează și gândirea.
Robert Klitzman este om de știință și autor al cărții: „Doctor, Will You Pray for Me?: Medicine, Chaplains and Healing the Whole Person” (Domnule doctor, vă veți ruga pentru mine?: Medicină, capelani și vindecarea întregii persoane).
-
Politicaacum 2 zile
Ludovic Orban: Dacă am face un sondaj printre liberali l-aş bate pe Ciucă cu 75%!
-
Stirea zileiacum 52 de minute
Explorând arta contemporana alături de Viorel Trandafir: Noi tendințe și expoziții de prestigiu
-
Politicaacum 2 zile
Mircea Geoană a confirmat vizita la Moscova din 2009: ”M-am dus ca orice om care vrea să conducă o țară”
-
Politicaacum 2 ore
Ludovic Orban: Nu, nu voi vărsa nicio lacrimă pentru Șoșoacă!
-
Politicaacum 2 zile
„Marcel Ciolacu a încercat să îl pună la ZID pe Nicușor Dan”
-
Actualitateacum 2 zile
O dubă a luat foc în mers şi s-a făcut scrum, într-o intersecţie din Suceava
-
Actualitateacum 2 zile
Lucrătorii și operatorii portuari americani au ajuns la un acord pentru a pune capăt imediat grevei de pe Coasta de Est care a blocat transportul maritim
-
Actualitateacum 2 zile
Posibil ca Netanyahu să-mi fi pus microfoane în baie, dezvăluie Boris Johnson în cartea sa de memorii