Facebook și-a suspendat mai mult de două sute de aplicații ce au vizat colectarea abuzivă a informaţiilor despre utilizatori

0
918

 

Rețeaua socială Facebook și-a suspendat mai mult de  două sute de aplicații. Motivul real este legat de accesul acestora la cantitățile mari de date ale utilizatorilor care au o vechime de mai mult de patru ani. De asemenea, această măsură vine ca o consecință firească a investigației interne în urma scandalului Cambridge Analytica.

O decizie benefică

Fondatorul Facebook-ului Mark Zuckerberg a anunțat încă din luna martie, din momentul în care a fost demarată o anchetă, la doar câteva zile după ce rețeaua socială a declarat că firma de consultanță politică Cambridge Analytica și compania-mamă nu au reușit să șteargă datele personale aparținând celor 87 de milioane de utilizatori Facebook pe care le-a obținut în mod necorespunzător.

De atunci, imediat după ce Mark Zuckerberg a mărturisit în fața Congresului american tot ceea ce știa despre criză, firma Cambridge Analytica și-a încheiat activitatea. În timpul mărturiei sale, Zuckerberg a promis că tocmai Facebook va investiga orice alte aplicații care au acces la cantitățile masive de date ale utilizatorilor, așa cum a operat Cambridge Analytica  încă dinaintea anului 2014, atunci când rețeaua socială a redus cantitatea de date accesibilă prin aplicațiile conectate.

Scurtă trecere în revistă a scandalul provenit de la Cambridge Analytica

Cambridge Analytica Ltd (CA) a fost o firmă de consultanță politică britanică care a combinat extracția de date, brokerajul de date și analiza datelor cu comunicarea strategică pentru procesul electoral.  A fost demarată în anul 2013 ca un concurent al grupului SCL . Compania a fost parțial deținută de familia lui Robert Mercer, un manager american de fonduri speculative, care a susținut multe cauze politice conservatoare.

Channel 4 News-un program de știri difuzat de către serviciul public britanic Channel 4- a efectuat o investigație de patru luni în cadrul firmei de consultanță Cambridge Analytica, începând cu luna noiembrie 2017. Un reporter a fost infiltrat  și s-a prezentat precum un potențial client pentru Cambridge Analytica, sperând să ajute candidații din Sri Lanka ca să fie aleși . Înregistrările video din această operațiune au fost publicate la data de 19 martie 2018. Din secțiunea video, directorii Cambridge Analytica au declarat că au lucrat la peste 200 de alegeri din întreaga lume. 

Spre exemplu, Alexandru Nix a fost înregistrat în această investigație, vorbind „fără a se ține seama de practicile societății” .Domnul  Nix a spus că firma sa a folosit capcane „dulci „, lovituri ce au inclus mita cât și oferirea de prostituate opozanților, pentru a avea și a fi șantajabili. De exemplu, Nix a oferit să discrediteze adversarii politici din Sri Lanka cu videoclipuri sugestive care utilizează „fete ucrainene frumoase” și oferă mită, chiar dacă unii dintre adversari celor creditați și susinuți de Cambridge Analytica nu au acceptat ofertele.

Cambridge Analytica, prin vocea nenumărailor membrii au declarat că materialele video au fost „editate și porționate pentru a denatura în mod greșit” conversațiile înregistrate și practicile de afaceri ale companiei. Nix a spus că „a avut o serie de scenarii ipotetice ridicole”, insistând însă că firma sa nu s-a implicat în vreun colaps sau vreo ipotetică luare de mită.

Totuși, cel mai interesant lucru a fost că domnul Nix a spus extrem de clar cum anume Cambridge Analytica ar fi” desfășurat toată campania digitală” pentru susșinerea lui Donald Trump. Nix a declarat că au folosit comunicări care ar fi auto-distructive, fără a lăsa dovezi incriminatoare. După ce segmentul de știri a fost difuzat, consiliul de administrație al Cambridge Analytica l-a suspendat Nix în funcția de director executiv. Compania a lansat, de asemenea, o declarație că acuzațiile nu reprezintă deloc etica societății, iar o entitate independentă ar investiga declarațiile lui Nix . Ancheta a ridicat, de asemenea, întrebări privind legea privind finanțarea campaniilor. În timpul alegerilor din 2016, compania a fost angajată atât de campania lui Donald Trump, cât și de compania americană „Make America Number 1 Super PAC” a lui Robert Mercer, care i-a sprijinit pe republicanii americani. Deși aceste lucruri se cunosc, finanțele companiei PAC  nu au fost deloc limitate în suma fondurilor pe care le-au reușit să le cheltuiască în numele unui candidat, din moment ce nu li s-a permits să coordoneze strategia cu fosta campanie pe care au susținut-o.

Consecințele din prezent

Cu aproximativ 87 de milioane de persoane afectate de scandalul scurgerilor și folosirii datelor de pe rețeaua Facebook de către firma Cambridge Analytica, confidențialitatea online devenise o mare problemă. Ceea ce se posta pe social media cât și datele pe care le furnizau, lăsa ușa deschisă pericolului  a libertății personale a fiecăruia dintre utilizator. Acest lucru a pus de asemenea sub semnul întrebării datele despre clienții pe care i-au achiziționat asemenea unei afaceri dar și despre modul în care le-au utilizat. Cu toții, a trebuit să învățăm din această controversă și mișcare subversivă a tandemului Facebook-Cambridge Analytica și doar unii au înțeles și s-au revoltat , prin efectuarea unui pas înapoi pentru a înțelege ce anume a însemnat pătrunderea în viața privată a atâtor semeni.

În cazul Cambridge Analytica, care a fost contractată pentru a lucra pentru campania prezidențială a lui Donald Trump din 2016, Facebook a declarat că a fost asigurat că datele pe care compania le-a obținut au fost șterse. Cu toate acestea, potrivit rapoartelor din martie, Cambridge Analytica nu a eliminat datele în cauză, care au fost obținute printr-un test de personal lansat de cercetătorul Aleksandr Kogan. Controversa rezultată a dus la depunerea mărturiei lui Zuckerberg înaintea a două audieri din Congresul SUA și închiderea și ruperea relațiilor cu Cambridge Analytica.

” Aplicaţiile de la Facebook au fost suspendate în aşteptarea rezultatelor unei investigaţii detaliate care va spune dacă acestea au folosit sau nu incorect datele ”, a declarat Ime Archibong, vicepreşedintele Facebook, însărcinat cu parteneriatele de produse,așa cum a fost citat de USA Today

Totodată, Facebook a precizat că a analizat mii de aplicaţii până în acest moment . ”Avem echipe mari de experţi din cadrul companiei şi din afara acesteia care muncesc mult pentru analizarea acestor aplicaţii cât de repede posibil”, a adăugat domnul vicepreşedinte.

La mijlocul lunii martie, Facebook s-a aflat în mijlocul unui scandal referitor la confidenţialitatea datelor personale după ce presa a dezvăluit că firma de consultanţă Cambridge Analytica a accesat abuziv datele utilizatorilor reţelei pentru a aduna informaţii despre persoanele cu drept de vot din Statele Unite şi a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016. Scandalul a fost urmat de reacţii critice din partea multor voci critice din societate,în special persoane cunoscute și cu notorietate. Efectul imediat a fost acela care a determinat ca această companie să înregistreze pierderi de miliarde din valoarea comercială.

Interesant este însă un alt amănunt care vine să schimbe datele problemei, în sensul că , chiar dacă Mark Zuckerberg şi-a cerut iertare pentru erorile companiei sale şi a fost audiat de parlamentarii americani, compania a anunţat la 25 aprilie, cu ocazia raportului trimestrial.

Mandatory Credit: Photo by ANDY RAIN/EPA-EFE/REX/Shutterstock

De asemenea, recâştigarea în mare parte a valorii comerciale a coincis cu o creştere a profitului cu un indice de 63% , concomitent şi cu înmulțirea numărului de utilizatori. Acest lucru explică modalitatea și trend-ul ascendent al acţiunilor companiei au urcat cu 0,4% la valoarea de 187,65 dolari în cadrul şedinţei de pretranzacţionare de luni,  a punctat portalul internațional  Variety Today.

În loc de… concluzie

Chiar dacă nu este clar în ce mod au folosit aplicaţiile retrase sau toate informaţiile colectate de la utilizatori, de acum înainte administratorii Facebook promit că vor verifica mai strict dezvoltatorii de aplicaţii. De asemenea se vor desfăşura interviuri în care vor solicitate informaţii suplimentare despre datele accesate şi anumite inspecţii surpriză pentru re-verificarea aplicaţiilor active pe site.

Este o situație destul de ciudată și totodată delicată ce are numior comun Facebook-ul care a suspendat aplicațiile în cauză, dar nu a transmis nicio informație vreunui utilizator, în sensul de a le nominaliza. De asemenea, în cadrul acestei proceduri infame, nici numărul total de oameni de la care acestea au sifonat informații personale nu a fost dat publcității în mod oficial.

Scandalul Cambridge Analytica a amplificat ca acțiunile Facebook să scadă puternic pe bursă, compania pierzând miliarde de dolari din capitalizare. Acestea și-au revenit, după ce rezultatele financiare au arătat o creștere cu 63 a profitului și o creștere a numărului de utilizatori, în ciuda campaniei #Deletefacebook.

Totuși, utilizatorii care vor să afle ce aplicații au acces la conturile lor pot afla pot cunoaște mai multe detalii aici.

Sursa foto ANDY RAIN,SHUTTERSTOCK,Mr. Haotik

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here