Data Black Friday 2018 in Romania

0
1002

Data Black Friday 2018 in Romania

 

Pentru pasionatii de shopping si vanatorii de reduceri niciodata nu e prea devreme sa se intrebe care este data Black Friday 2018 in Romania? Vom avea parte anul acesta de o campanie “traditionala” sau fiecare retailer isi va face propriile reguli?

Daca esti genul de persoana careia ii place sa-si faca planuri din timp, inclusiv in ceea ce priveste cumparaturile, te-ar ajuta sa stii cand este data Black Friday 2018, nu-i asa?

Ei bine, si noi suntem nerabdatori sa inceapa valul de reduceri de la final de noiembrie, dar adevarul este ca in ultimii ani data startului a variat atat de mult, incat a devenit destul de greu sa tinem pasul. Pentru a nu rata cele mai importante campanii, este bine totusi sa avem cateva puncte de referinta.

Data Black Friday 2018 – mai respecta retailerii din Romania traditia de peste ocean?

In cazul in care ai urmarit evenimentul Black Friday Romania in ultimii ani, cu siguranta ai observat un lucru – perioada in care este activa campania poate fluctua de la an la an si de la magazin la magazin.

Asa cum poate stii deja, evenimentul Black Friday a fost adus in Romania in 2011, la eforturile eMAG si  Flanco. Ceea ce a pornit ca o initiativa pentru a incuraja vanzarile pe segmentul IT&C a “explodat” intr-un fenomen ce a atras in hora retaileri din toate domeniile.

Chiar daca nu-ti place sa te aliniezi trendurilor, este destul de greu sa nu fii macar curios sa vezi ofertele pe care ni le pregatesc magazinele online si offline de Vinerea Neagra. Din acest motiv, nu putem sa nu ne intrebam care va fi data Black Friday 2018?

Conform traditiei americane, Black Friday are loc in vinerea imediat dupa Ziua Recunostintei, care, pentru cei care nu stiu, se serbeaza in a patra zi de joi din luna noiembrie. Campania de reduceri “negre” dureaza doar 24 de ore. Atunci cand faimosul eveniment de discount a fost introdus pe piata din Romania, retailerii au respectat aceste obiceiuri – dar nu pentru mult timp.

Odata cu trecerea anilor si cu participarea cat mai multor retaileri la cursa pentru reduceri, data Black Friday Romania, dar si intreaga campanie au suferit multe modificari. Ceea ce a inceput ca o singura zi cu discounturi masive s-a transformat intr-un weekend, o saptamana, o saptamana prelungita si chiar si o luna sau mai mult sub sloganul “Black Friday”. Data campaniei a fost devansata cu o saptamana, doua sau o luna.

Conform traditiei americane, data Black Friday 2018 ar trebui sa fie pe 23 noiembrie. Totusi, la noi data “oficiala” a campaniei s-a mutat cu o saptamana mai devreme – deci, in cazul acesta, pe 16 noiembrie. Desigur, aceasta data este doar orientativa, intrucat multi retailer au inceput sa organizeze campania in mai multe “runde”, care pot sa inceapa odata cu trecerea in luna noiembrie.

Desigur ca multa lume s-a intrebat – si inca se mai intreaba – de ce au ales magazinele autohtone aceasta tactica. Cel mai acceptat raspuns este acela ca finalul de noiembrie coincide la noi cu doua sarbatori importante – 30 noiembrie (Sf. Andrei) si 1 Decembrie (Ziua Nationala a Romaniei). Acestea sunt declarate zile libere prin lege, ceea ce inseamna ca ar interfera cu livrarile comenzilor. Cum multa lume profita de reducerile de Vinerea Neagra pentru a comanda cadouri de sarbatorile de iarna pentru cei dragi, este important ca pachetele sa ajunga la timp la destinatari.

Multe magazine au ales sa dea startul la reduceri mai devreme probabil si pentru a se diferentia de competitie. Fiecare retailer incearca sa puna la cale o strategie de promovare cat mai eficienta pentru a genera vanzari si un profit satisfacator.

De unde stim cand sa pornim la cumparaturi de Black Friday?

Data Black Friday 2018 din Romania poate varia in functie de fiecare magazine in parte, in special daca vorbim despre cele din mediul online. Daca ti se pare prea complicat sa le urmaresti pe toate – ceea ce este de inteles – atunci poti sa urmaresti cateva reguli generale.

In primul rand, data “oficiala” s-a mutat cu o saptamana inaintea celei traditionale de peste ocean. Cu alte cuvinte, fii cu ochii in patru pe 16 noiembrie 2018, chiar incepand cu miezul noptii! Anumiti retaileri “fura startul” in seara zilei de joi dinaintea vinerii in cauza, asa ca nu ar strica sa te plantezi in fata PC-ului cum scapi de la lucru.

Inceputul de noiembrie poate sa aduca primele reduceri “negre” in multe magazine, asa ca nu strica sa te opresti pe site-urile magazinelor preferate sa iei pulsul noii editii. Desigur, chiar daca anumite magazine aleg aceasta strategie, este foarte posibil ca cele mai avantajoase reduceri sa le ofere tot la data oficiala. Deci poate nu este cea mai buna idee sa te arunci la cumparaturi din prima.

Cel mai mare retailer online de la noi este, dupa cum probabil stii deja, eMAG. eMAG poate fi considerat si “parintele” Black Friday Romania si tot el este si cel care cam da tonul acestei campanii de reduceri. Astfel, in functie de cand da el startul, poti stii ca atunci vor avea loc mai mult ca sigur cele mai importante reduceri!

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here