Reglarea perechii de oglinzi: un pas major pentru evitarea accidentelor pe motocicleta

0
2211

Avand multe oportunitati de a petrece timp cu familia si fiind perioada concediilor, vara atrage un numar mare de automobilisti si motociclisti pe sosele. Cu toate ca aventura pe caldura este una plina de suprize placute, in special atunci cand te deplasezi cu motocicleta, vara ascunde si cateva capcane care nu ar trebui ignorate chiar si de catre cei mai increzatori rideri.

Din aceste motive, inainte de a spune “start drum” este recomandabil sa urmezi, cu maxima strictete, cateva indicatii foarte simple, care te-ar putea ajuta sa te profiti la maxim de oportunitatile verii. In acelasi timp, o reglare corecta a setului de oglinzi moto este un prin pas pentru a conduce in siguranta pe orice tip de drum si in orice anotimp, dar si pentru a te mentine la distanta de pericolele iminente care te pot bantui la tot pasul.

Controlezi perfect ce se petrece in jurul tau

Deja nu mai este o incertitudine faptul ca intre reglarea oglinzilor retrovizoare si prevenirea unui eveniment rutier cu final nefericit exista o relatie de interdependenta! Practic, la fel ca in cazul oglinzilor retrovizoare ale masinii, setul de oglinzi moto functioneaza ca un kit vizual important si indispensabil pentru siguranta si integritatea ta fizica atunci cand te afli cu mandrie in saua unei motociclete echipate cu un motor performant puternic.

Scopul clar pentru orice oglinda moto, este, asadar, sa iti indice si sa te tina, in permanentam la curent, cu tot ce se petrece pe banda si stanga sau din drepta ta, dar si in spatele tau. Cu alte cuvinte, expertii moto au cazut unanim de acord asupra faptului ca oglinzile moto sunt un factor la fel de important precun este si vizibilitatea in trafic.

Asadar, nu ezita sa apelezi in mod frecvent la facilitatile lor oferite  atunci cand efectuezi o manevra stanga-dreapta sau intentionezi sa virezi rapid pe alt drum decat cel pe care te deplasezi.

Cand pericolele te pandesc la tot pasul

Coform opiniei pertinente a majoritatii covarsitoare a specialistilor rutieri, volumul traficului tot mai crescut din ultimii ani este un factor determinat pentru  crestetea alarmanta a numarului de accidente soldate cu victime. Din pacate, din cauza protectiei scazute de care acestia beneficiaza, moticiclistii sunt primii care cad victime acrosarii produse de catre conducatorii imprudenti ai autoturismelor. In aceste conditii, conduita preventiva reprezinta solutia unica pentru a limita, pe cat se poate, numarul si amplitudinea unor evenimente cu final dramatic. Iar aceasta conduita include, pe langa adaptarea vitezei la conditiile de trafic si de drum, si reglarea corecta a setului de oglinzi moto.

Asa ca, atunci cand observi o apropiere imediata a unui potential pericol, este obligatia ta, ca motociclist profesionist si responsabil, sa verifici, de fiecare data cand pornesti motorul, setul de oglinzi moto. Retine faptul ca pericolele din fata ta pot sa te oblige sa incetinesti sau sa schimbi imediat directia. Doar, in momentul in care intentionezi sa realizezi o manevra, este foarte important sa analizezi, rapid, factorii de risc si sa iei decizia corecta si sigura, atat pentru sanatatea ta, cat si sanatatea si integritatea tuturor participantilor la trafic.

Conform stirilor de ultima ora, in categoria potentialelor pericole iminente sunt incluse:

  • jonctiunile
  • curbele, indeosebi cele cu vizibilitate redusa
  • pietonii care traverseaza
  • drumurile in lucru
  • vehicule care circula cu viteza redusa

In ultimul an, conducerea preventiva si responsabila a reusit sa aiba un impact pozitiv asupra dinamicii rutiere, constatandu-se o stagnare, ba chiar o usoara reducere (cu 0.43%) a accidentelor. Datele Politiei Romane arata ca, in 2016, s-au inregistrat 8688 de accidente rutiere. Prin comparatie, in 2017, s-au inregistrat un numar de 8642 de accidente. Cu toate acestea, o serie de progrese ar trebui facute in ceea ce priveste evenimentele rutiere grave. Ca urmare a lor, statisticile au evidentiat o crestere cu 2% a numarului de decese!

In concluzie, porniti fara risc la drum si fiti atenti la orice pericol care ar putea sta in calea deplasarii in conditii de maxima siguranta. Nu ignorati, deci, recomandarile lansate de cate specialisti privind reglarea corespunzatoare a oglinzilor moto.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here