Explicații total neconvingătoare ale Poliției Române privind incidentul ridicării plăcuțelor de înmatriculare anti-PSD

0
1115

Poliția Rutieră a invocat o convenție ONU din 1968 care prevede că numerele de înmatriculare trebuie să conțină cifre. Numai că această convenție a fost modificată în 2016, pentru a permite și plăcuțele formate doar din litere. De asemenea,reprezentanții Poliției au susținut faptul că s-au consultat cu autoritățile din Suedia, care ar fi confirmat că numerele de înmatriculare personalizate nu sunt valabile în afara granițelor Suediei.Surprinzător, această informație a fost contrazisă chiar de Ambasada Suediei la București.Un alt argument pentru ridicarea plăcuțelor, invocat de purtătorul de cuvânt al Poliției Române a fost acela legat de faptul că „pe latura morală, părinții ar trebuie să explice copiilor ce anume înseamnă acel mesaj”.

Cazul românului

Răzvan Ştefănescu este proprietarul autoturismului Audi înmatriculat în Suedia cu numere de înmatriculare anti-PSD. Acesta a rămas de ieri dimineaţă fără permis de conducere şi riscă să facă chiar închisoare, pe motiv că ar fi circulat cu o maşină cu numere ilegale în România. Oficialii Poliţiei au încercat să explice decizia de a-l sancţiona pe şofer, dar în loc să lămurească lucrurile, au aruncat şi mai multă confuzie în jurul cazului. Concret, directorul adjunct al Direcţiei Poliţiei Rutiere, comisarul Marian Badea, a invocat Convenţia ONU de la Viena, din 1968, care stipula, la momentul ratificării de către România (în 1980 – printr-un decret dat de fostul președinte Nicolae Ceauşescu), că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componenţă neapărat şi cifre.
Ceea ce nu ştia oficialul Poliţiei este că în 2016, ONU a modificat Convenţia, iar acum permite şi numere de înmatriculare formate doar din litere. Răzvan Ştefănescu este cetăţean român cu rezidenţă în Suedia, plecat din ţară în urmă cu doi ani şi jumătate. El lucrează în Suedia ca şofer pe camion. În urmă cu două săptămâni a venit în vacanţă în România cu autoturismul proprietate personală la care avea numerele de înmatriculare anti PSD. „Am fost oprit de mai multe ori, însă niciodată nu m-au pus să le schimb. M-au oprit vineri în Craiova, dar nu mi-au făcut nimic. Mi-au cerut actele, le-au verificat şi mi-au spus că m-au oprit pentru că numărul e ciudat, dar că totul e în regulă. Apoi mi-au urat drum bun”, a povestit tânărul.

După ce poza cu numărul de înmatriculare a făcut vâlvă pe Facebook, Poliţia a decis să intervină mai dur. Aşadar, ieri dimineaţă, Răzvan a sesizat că este filat. Pleca la mare şi călătorea cu fiul său în vârstă de 8 ani. A fost tras pe dreapta. „Mi s-au cerut documentele, după 3 minute, mi-au spus că numerele nu sunt valabile şi că trebuie să scot plăcuţele. Mi-a adus la cunoştinţă că permisul îmi va fi suspendat“, a povestit Răzvan Ştefănescu, care a precizat că avea la el şi au al doilea rând de numere, dar că poliţiştii nu i-au dat voie să le schimbe. Potrivit legislaţiei suedeze, maşinile pot folosi două rânduri de numere de înmatriculare – unul principal, iar altul care poate fi personalizat. Plăcuţele personalizate sunt valabile în afara graniţelor ţării, cu condiţia să fie însoţite de documente oficiale pentru plăcuţele originale.

Ca urmare,poliţiştii români au invocat articolul 334 din Noul Cod Penal – Punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice. Potrivit al. 4, „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă“. Poliţiştii au mai invocat, de asemenea, Convenţia ONU de la Viena, conform căreia numerele de înmatriculare trebuie să conţină fie doar cifre, fie litere şi cifre.
Poliţiştii nu ştiau că documentul a fost modificat în 2016, Convenţia permiţând acum circulaţia cu numere de înmatriculare formate doar din litere. În plus, Poliţia precizează că s-ar fi consultat cu colegii lor din Suedia, care le-ar fi confirmat că numerele de înmatriculare respective nu sunt valabile decât pe teritoriul naţional. Pe Facebook însă Ambasada Suediei la Bucureşti i-a contrazis pe poliţişti, arătând că plăcuţele de înmatriculare personalizate sunt valide pentru călătoriile în toată Uniunea Europeană, nu doar pe teritoriul naţional. Ulterior, misiunea diplomatică a revenit cu precizări: şoferul poate folosi plăcuţele personalizate, dacă nu încalcă legislaţia statului respectiv. „Potrivit Agenţiei de Transport Suedeze, plăcuţele de înmatriculare personalizate sunt valabile pentru transportul în afara graniţelor Suediei. Proprietarii plăcuţelor de înmatriculare personalizate ar trebui să ia cu ei şi numerele originale, pentru a le putea schimba în cazul în care ţara unde călătoresc nu acceptă plăcuţele personalizate. Fiecare ţară decide ce tip de vehicule pot circula pe teritorul respectivei ţări. Autorităţile suedeze nu pot influenţa ce vehicule sunt lăsate să circule pe drumurile unei ţări“, a precizat Ambasada Suediei.

Reactii imediate

Dosarul penal intentat lui Răzvan are un substrat politic. „Dintr-o acţiune excentrică, maşina cu plăcuţe suedeze a devenit o chestiune cât se poate de politică şi de serioasă. Doar dacă luăm ca etalon iritarea lui Liviu Dragnea şi încercarea Olguţei Vasilescu de a opri maşina la Craiova şi ne e de-ajuns să vedem cât de mult suferă PSD atunci când este ruşinat public. Şi este la fel de evident că Poliţia Romană a primit ordin să rezolve cumva situaţia. Dacă ar fi avut cadru legal, garantat maşina nu ar fi intrat în România şi nu s-ar fi plimbat peste tot. Dar iritarea a devenit atât de mare încât pare că gestul de a-i confisca plăcuţele omului şi de-ai lua carnetul are o nuanţă perfectă de abuz. Probabil că lucrurile vor ajunge cu siguranţă în instanţă şi vom avea un dosar care se va chema M**e PSD“, este de părere analistul Dan Ionescu. Specialiştii în Drept acuză un abuz al autorităţilor. Avocatul Daniel Fenechiu spune că, prin folosirea combinaţiei de litere obscene, şoferul a încălcat legea, dar fapta sa este o simplă contravenţie, nu infracţiune. „Ce face azi Poliţia şi Parchetul este un abuz şi mai devreme sau mai târziu vor răspunde. Conduita şoferului încalcă într-adevăr ordinea publică şi morala publică. Numerele sunt valabile, dar cu condiţia să nu contravină legislaţiei statului în care sunt folosite. Este un abuz, pentru că nu vorbim totuşi de o infracţiune, ci de o simplă contravenţie. Numerele sunt valabile în Europa, dar cu condiţia să nu contravină legislaţiei statului în care sunt folosite. În acest caz, au fost încălcate prevederile Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Dacă Poliţia de Frontieră şi-ar fi făcut datoria, l-ar fi oprit la graniţă şi l-ar fi spus să-şi schimbe numerele“, a explicat specialistul.

Oricum, propietarul mașinii care a creat vâlvă pe rețelele sociale a rămas de ieri 30 iulie fără permis și fără plăcuțele de înmatriculare. În plus, acesta s-a ales Și cu un dosar penal pe numele sau. De altfel, chiar de azi dimineață, acesta s-a prezentat din nou la secție, în speranța că va putea clarifica situația și va reuși recuperarea permisului de conducere.

Cazul românului care a rămas fără plăcuțele de înmatriculare cu mesaj controversat la adresa PSD a ajuns în presa internațională. Publicația suedeză The Local scrie că ”Poliția română a avut dificultăți în explicarea situației într-o conferință de presă, calificând situația drept fără precedent și invocând o convenție internațională”, într-un articol privind sancționarea șoferului Răzvan Ștefănescu.

The Local consemnează și o declarație a șoferului, care susține că ”E un abuz. M-au lăsat să trec granița și să intru în România fără să-mi spună că am făcut ceva ilegal. Deci când am intrat în România era legal și apoi nu a mai fost legal? E absurd. Dacă aveam un mesaj pentru Moș Crăciun, nu ar fi avut nici o problemă cu mine”, a declarat Răzvan Ștefănescu, citat de site-ul suedez.

Sursa foto : Stiri de Iasi,InfoZiare

Sinteza a fost realizată de către redactor Daniel Mihai

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here