Connect with us

Actualitate

Biserica Ortodoxă Rusă rupe legăturile cu Patriarhia de la Constantinopol

Mihai Daniel

Publicat

pe

Acest lucru a survenit după ce pravoslavnica Biserică Ortodoxă Rusă a recunoscut o Biserică ortodoxă independentă de tutela Rusiei în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul. Un purtător de cuvânt al Patriarhului rus Kiril a catalogat decizia drept „catastrofală, o legalizare a unei schisme”.

Scurt istoric 

În 2014, Rusia a anexat Peninsula Crimeea din partea ce aparținea statului ucrainean.Într-un discurs rostit la Kremlin, președintele Federației Ruse Vladimir Putin a susținut că Crimeea aparține Rusiei, deoarece rușii etnici formează majoritatea acolo. Răzbunarea lui s-a extins și dincolo de Crimeea.

Părea să declare că Ucraina și Rusia (dar Belarus, un stat „jucător” mai mic în tensiunile geopolitice actuale) au fost întotdeauna unite împreună ca „un popor” prin Biserică. „Kievul” – capitala Ucrainei, în mijlocul țării, departe de Crimeea și de Rusia – „este mama orașelor rusești” a spus la acel moment Putin.

Toate acestea, a explicat liderul rus, a rezultat din „împlinirea duhovnicească a adoptării Ortodoxiei” a prințului Vladimir, cu peste un mileniu în urmă.

Lupta împotriva Bisericii revine la un singur eveniment care a avut loc acum mai bine de 1000 de ani. În anul 988, Vladimir cel Mare-prințul unui imperiu cunoscut sub numele de Rus Kievan (și omul redescoperit și idealizat de „noul țar” Vladimir  Putin), s-a convertit la creștinism în ceea ce reprezinta actualmente Ucraina.

De aceea, Rusia susține că imperiul este locul de naștere al patrimoniului său istoric ca națiune. Dar, din punct de vedere geografic ,etnic cât și geo-strategic Ucraina este țara care de fapt are Kievul încorporat pe teritoriul său.

Decizie radicală 

”Patriarhia de la Constantinopol a luat astăzi 12 Octombrie o decizie catastrofală. În primul rând pentru ea însăşi şi în general pentru întreaga lume ortodoxă”, a declarat un purtător de cuvânt al Patriarhului rus Kiril, Aleksandr Volkov, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

„Aceasta este o victorie a binelui împotriva răului, a luminii peste întuneric”. Astfel, președintele ucrainean Petro Poroșenko a descris anunțul de joi 11 Octombrie al liderului Bisericii Ortodoxe din Istanbul, patriarhul Bartolomeu(cel care a acordat independența Bisericii Ucrainei de Rusia) ca fiind o „mare victorie.”

 În remarcile televizate, președintele Ucrainei l-a caracterizat ca fiind un „eveniment istoric”, care, fără îndoială, „a fost așteptat de mai bine de trei secole.”
Reamintesc și amănuntul conform căruia Ucraina și Rusia au fost unite din punct de vedere religios în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. A fost o uniune caracterizată de către liderul Ucrainei Poroșenko în această vară ca o „amenințare directă la adresa securității naționale a Ucrainei”, având în vedere ideea că Biserica Ortodoxă Rusă sprijină pe deplin politica Kremlinului. Domnia sa a mai adăugat și că „este absolut necesar să tăiem toate tentaculele cu care țara agresoare operează în interiorul corpului statului nostru”.
Reacția Bisericii Ortodoxe Ruse
Biserica Ortodoxă Rusă susține faptul că Ucraina și susținătorii ei sunt aceia care împing Biserica la marginea catastrofei. Un înalt oficial al Bisericii ruse a spus că, sprijinind încercarea Ucrainei de a crea o Biserică independentă, Istanbulul „amenință lumea ortodoxă globală cu o schismă”. Această schismă ar avea un efect exagerat asupra Rusiei, și anume agravarea legăturilor dintre Biserica Rusă și parohiile sale din Ucraina .
Tot pe acest raționament scapă Moscova de o componentă crucială a sferei sale de influență spre lumea Europei occidentale.
George Demacopoulos, președinte al studiilor creștin-ortodoxe de la Fordham a spus că o Biserică independentă ucraineană va desființa Biserica Rusă de o treime din jurisdicția sa și că Rusia ar „suferi simbolic o lovitură foarte mare pentru că s-au prezentat ca lideri a lumii ortodoxe în secolul al XXI-lea „.
 
În loc de concluzii 
Există câteva moduri diferite în care Rusia ar putea reacționa la anunțul Patriarhului Bartolomeu. Ar putea împiedica recunoașterea Bisericii Ucrainei, care ar fi o declarație pur simbolică de dezaprobare. Sau, conform spuselor lui Demacopoulos, Rusia ar putea lua „opțiunea nucleară de a rupe unitatea sacramentală”, ceea ce va însemna că oamenii care aparțin Bisericilor Ortodoxe în afară de cel rusesc nu vor primi comuniune din partea Rusiei. Asta ar putea să nu pară prea mult pentru cei din afară, a spus Papanikolaou, dar „este un pas destul de sever.”
Acum, la patru ani după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea din teritoriul ucrainean, lucrurile au luat o cu totul altă turnură.Ucraina își afirmă independența teritorială cerând propria Biserică națională. Pentru Rusia, criza este atât geopolitică, cât și spirituală. Mizele sunt atât de mari încât, pentru a protesta împotriva autonomiei religioase a Ucrainei, Rusia poate răspunde destul de aspru pentru a declanșa o schisma profundă în lumea creștină.
Sursa foto :https:// google.com
Acest material a fost realizat de către Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

 

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Anunțul făcut de Gabriela Firea | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Gabriela Firea a anunţat  că 700 de utilaje şi 2.500 de operatori vor asigura deszăpezirea iarna aceasta în Capitală.

„Companiile de salubritate raportează un stoc de 45 de mii de tone material antiderapant. Am verificat seara trecută, pe teren, modul în care operatorii de deszăpezire s-au pregătit pentru sezonul rece”, a scris Firea, pe Facebook.

Primarul Capitalei a făcut o vizită la baza companiei SC Supercom SA, unde a verificat alături de edilul Sectorului 2, Mihai Toader, utilajele cu care operatorul este pregătit să intervină iarna aceasta.

„Este de datoria noastră ca şi în această iarnă să ne asigurăm că operatorii de deszăpezire vor respecta Programul de măsuri şi acţiuni pentru deszăpezire şi combaterea poleiului şi vor interveni rapid şi eficient, astfel încât operaţiunile de deszăpezire să fie făcute cu responsabilitate pentru bucureşteni, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Este necesar să fim pregătiţi atât cu utilajele şi stocurile de material antiderapant, cât şi cu forţa umană necesară intervenţiilor. Potrivit raportărilor operatorilor de salubrizare, în sezonul 2018 – 2019, la nivelul Capitalei, programele de deszăpezire şi combatere polei vor fi executate cu un număr total de aproximativ 700 de utilaje şi 2500 de operatori”, a precizat Firea.

Ea a prezentat rapoartele operatorilor de deszăpezire, situaţia pe sectoare fiind următoarea:

* în Sectorul 1, unde de deszăpezire se va ocupa compania Romprest Service SA, sunt disponibile 73 de utilaje, 300 de muncitori şi 9.700 de tone de material şi soluţie antiderapantă, dintre care 8.000 de tone clorură de sodiu şi 1.700 tone clorură de calciu;

* în Sectorul 2, unde deszăpezirea va fi derulată de SC Supercom SA şi Administraţia Domeniului Public Sector 2, sunt disponibile 175 de utilaje (plus alte 13 utilaje rezervă), 501 de operatori şi 6.725 de tone de material antiderapant. SC Supercom are la dispoziţie 120 de utilaje, 360 de operatori şi 6.200 de tone de material antiderapant iar Administraţia Domeniului Public Sector 2 – 55 de utilaje (plus 13 utilaje rezervă), 141 de operatori şi un stoc estimat de material antiderapant de 525 de tone;

 

* în Sectorul 3, în care va acţiona pentru deszăpezire Direcţia Generală de Salubritate Sector 3, sunt disponibile 43 de utilaje multifuncţionale, 400 de operatori şi un stoc de material antiderapant de 8.100 de tone;

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Toți românii trebuie să știe asta! | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

„Până la această dată, doar Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov a înregistrat 40 de reclamaţii prin care se sesizează nerespectarea termenelor de livrare, anularea comenzilor şi nerestituirea contravalorii produselor în termenul legal. Procedurile de soluţionare a acestor sesizări sunt încă în curs”, a precizat Pîrvu.

El a susţinut că reprezentanţii ANPC se autosesizează inclusiv în cazul postărilor pe Facebook ale consumatorilor nemulţumiţi, precum şi în cazul relatărilor din presă.

Întrebat cât de oneste apreciază că sunt preţurile în timpul campaniilor Black Friday, în general, pe o scară de la 1 la 10, şeful ANPC a răspuns: „E greu de spus”.

„Important este ca practicile comerciale ale operatorilor economici să fie legale şi să nu aducă atingere drepturilor consumatorilor, nici cu ocazia campaniilor de reduceri, nici în restul anului. Noi pentru acest lucru luptăm în fiecare zi şi vă asigur, şi pe dumneavoastră, şi pe consumatori, că suntem foarte atenţi şi vigilenţi”, a adăugat el.

Şeful ANPC a precizat că, având în vedere experienţa anilor trecuţi, ANPC i-a avertizat pe consumatori prin comunicările din presă şi pe Facebook că trebuie să fie foarte atenţi, pentru a se putea feri de eventuale practici comerciale incorecte.

ANPC îi sfătuieşte pe consumatori, pentru cumpărăturile online, să verifice stocul existent şi preţul afişat pe site, dacă acesta este integral (conţine sau nu TVA) şi dacă include costul de livrare. Consumatorul poate contacta comerciantul prin telefon pentru a cere informaţii suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condiţiilor de livrare. Inclusiv modul în care acesta răspunde la întrebări îi poate oferi consumatorului indicii asupra seriozităţii vânzătorului.

Consumatorul trebuie să ştie că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are dreptul de returna produsul în 14 zile fără a preciza vreun motiv. În acest caz, primeşte înapoi banii în termen tot de alte 14 zile.

Foarte important este şi faptul că, în cazul în care magazinul online nu precizează expres despre termenul de 14 zile în care oamenii pot returna produsele, acest termen se prelungeşte cu încă 12 luni.

Întrebat care sunt cele mai frecvente capcane folosite de companii în timpul Black Friday, pentru a păcăli clienţii, şeful ANPC a dat exemplele de anul trecut.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel i-a cerut preşedintelui României Klaus Iohannis să blocheze mutarea ambasadei la Ierusalim

Mihai Daniel

Publicat

pe

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedintelui român Klaus Iohannis să nu mute sediul ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim,potrivit ediţiei electronice în limba engleză a cotidianului Jerusalem Post.

Cancelarul Germaniei l-a sunat pe președintele României în luna aprilie pentru a-l îndemna să blocheze planul Guvernului de la Bucureşti de a transfera sediul ambasadei în Israel din oraşul Tel Aviv la Ierusalim.

Nu este clar dacă solicitarea doamna Angela Merkel a avut vreun rol în acestă decizie, comentează Jerusalem Post, care aminteşte că SUA şi-au relocat ambasada în luna mai, la fel şi Guatemala, iar demersuri similare ar urma din partea Braziliei şi a Hondurasului.

Scurt istoric 

Președintele Camerei Deputaților din România și liderul partidului de guvernământ al României, politicianul social-democrat, Liviu Dragnea, a declarat în aprilie la postul de televiziune Antena 3 că „guvernul a adoptat un memorandum care a decis începerea procedurii de mutare efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. „

Acest lucru a fost copiat după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în luna decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de către Autoritatea Palestiniană, de către Liga Arabă. La toate acestea s-au adăugat majoritatea ţărilor musulmane, Adunarea Generală a ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

Ulterior, pe fondul criticilor, preşedintele SUA a încercat şi a reuşit parţial nuanţarea poziţiei privind statutul Ierusalimului, refuzând, la toate aceste presiuni, să excludă posibilitatea împărţirii oraşului ,De altfel, explicaţia oficială a fost aceea că israelienii şi palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraş. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului mesajul tranşant, ferm că pacea necesită „compromisuri dure”.

Pricina acestui scandal diplomatic trebuie aflată în trecut, mai precis acum mai bine de zece ani. Atunci, intervenția dramatică și aparentă anti-israeliană a lui Merkel, care a proclamat într-un discurs din Knesset în 2008 că interesele de securitate ale Israelului nu sunt „negociabile” și care fac parte din rațiunea de azi a Germaniei, nu a fost negată de guvernele României și Republicii Federale .

Evoluţia ulterioară a cazului

Situarea din punct de vedere politic , geografic și mai ales diplomatic a statului român a fost asumată pe deplin eronat, deoarece numai preşedintele României Klaus Werner Iohannis ar fi trebuit să se situeze și să aibe o opinie, o poziție în acest problematic, sinuos caz.

Cu toate acestea, guvernul României a semnalat intenţia de mutare a sediului ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Reprezentanţii Guvernului au susţinut că memorandumul privind mutarea Ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de Ministerul Afacerilor Externe la categoria „Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a transmis că nu a fost consultat cu privire la o posibilă mutare a ambasadei în Ierusalim.

Situaţia actuală

Un purtător de cuvânt al ministerului român al afacerilor externe a scris vineri ediţiei electronice a Jerusalem Post mesajul conform căruia „În ceea ce privește întrebarea dumneavoastră, Ministerul Afacerilor Externe nu poate să comenteze presupusele discuții dintre Angela Merkel și președintele României. Vă sfătuim să contactați Administrația Prezidențială dacă aveți nevoie de informații suplimentare. „

Biroul lui Iohannis nu a răspuns imediat la o interogare a acestui cotidian a Jerusalem Post.

Un purtător de cuvânt al administratiei Merkel a transmis joi publicației din Israel  „Nu putem raporta discuțiile confidențiale”.

Interesant e un alt aspect ce ține exclusiv de problema geo-politică globală. Atunci când a fost chestionat dacă Ierusalimul este capitala Israelului, același oficial, purtător de cuvânt al  administratiei Merkel a refuzat să dea vreun răspuns direct, menționând lapidar că „statutul Ierusalimului ar trebui, în cadrul unui acord, să fie clarificat”. Purtătorul de cuvânt a spus că o soluție la conflictul dintre palestinieni și israelieni poate avea loc printr-o soluție convenită asupra celor două state, adăugând ” se ajunge la un astfel de acord, toate părțile ar trebui să evite acțiunile care intensifică tensiunile existente și complică o soluție pașnică a conflictului „.

Shir Gideon– purtătorul de cuvânt al ambasadorului Israelului la Berlin, a scris la Jerusalem Post un e-mail în care a evitat elegant scandalul: „Nu avem niciun comentariu pe această temă”.

În aprilie, președintele României l-a chemat pe premierul pro-Israel, Viorica Dăncilă să demisioneze din cauza aprobării guvernului de relocare a ambasadei în aprilie. Nu este clar dacă chemarea lui Merkel către Iohannis a jucat un rol în decizia sa de a îndemna desființarea premierului Viorica Vasilica Dăncilă.

Sursa foto : https://www.jpost.com,Ziare.com

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Top Stiri Nationalul.ro