Connect with us

Actualitate

Aspecte introductive de la întâlnirea ministrului Justiției Tudorel Toader cu Vera Jourova,actualul comisar european

Mihai Daniel

Publicat

pe

România este din nou pe agenda Comisiei Europene

Reprezentanții Puterii vor avea în zilele următoare numeroase întâlniri cu lideri europeni, care au venit la București pentru a discuta preluarea președinției UE de către România.

Cine este Vera Jourova

Vera Jourova -ministrul ceh al Dezvoltării este comisar european pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie, de mai bine de patru ani de zile, Domnia sa a înlocuit-o la acea vreme pe luxemburgheza Viviane Reding.

Doamna Jourova este vorbitoare de limba română, trăind mai mulţi ani în ţară noastră.

În vârstă de 54 de ani, Jourova şi -a preluat portofoliul european pe data de 1 noiembrie 2014, sub conducerea noului preşedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Născută în orăşelul Trebic, din sudul Cehiei, Vera Jourova este divorţată, având un băiat şi o faţă. Este avocat şi om de afaceri, şi a studiat la Facultatea de Arte de la Universitatea Carolina din Praga, precum şi la Facultatea de Drept de la aceeaşi universitate, se arată pe site-ul Guvernului ceh.

Context general

Comisarul european pentru justiție-Vera Jourova- prezentă la WebSummit din Lisabona, a declarat pentru Business Review că avea programată această vizită în România de mai bine de 10 zile pentru întâlniri cu ministrul român al Justiției, Tudorel Toader, precum și cu alți miniștri. Scopul principal a fost acela de purtare de discuții oficiale vis a vis de schimbările aduse legislației justiției țării noatre și, de asemenea, cu privire la președinția României din 2019 a României. Ea a declarat, de asemenea că a fost emisă  opinia Comisiei Europene privind modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală, iar recomandările specifice au fost deja făcute în raportul MCV din 2018, care va fi publicat la sfârșitul acestei luni.

Comisarul a reiterat faptul că judecătorii independenți reprezintă un pilon esențial al dezvoltării democratice a țării. De asemenea, oficialul european a explicat că mesajele ei au fost interpretate greșit de către oficialii guvernului. „Am avut mesaje puternice pentru România, dar am trimis astfel de mesaje tuturor statelor membre. O justiție independentă este pilonul de bază al dezvoltării democratice a oricărei țări. Judecătorii independenți sunt o forță pentru fiecare țară. Mesajele mele către România au fost, din nefericire, interpretate ca pesimiste. Nu au fost așa. Solia mea a fost că gestionarea președinției UE împreună cu aceste probleme interne ar fi un lucru foarte greu – asta am spus „, a spus Jourova.

Reacții din tabăra românească

Reprezentanții Puterii vor avea în zilele următoare numeroase intalniri cu lideri europeni, care vor veni la Bucuresti pentru a discuta preluarea presedintiei UE de catre România.

Premierul Viorica Dăncilă a anuntat in sedința de guvern de joi, 15 Noiembrie ca vor veni presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, liderii grupurilor politice precum si alti oficiali de rang inalt de la nivel european. Printre ei, dupa cum a anuntat sefa Reprezentantei Comisie Europene in România este si comisarul european pe Justitie, Vera Jourova.

Vizitele oficialilor europeni vin intr-un context sensibil, dupa ce marti Parlamentul European a adoptat o rezolutie privind respectarea statului de drept in Romania. Totodata, Comisia Europeana a prezentat raportul MCV care remarca o involutie ingrijoratoare in ce priveste asigurarea independentei Justitiei si a statului de drept in Romania.

Reactii din presa internațională

Platforma de specialitate Politico a scris despre acest lucruri subliniind faptul că Comisia „pune la îndoială dacă va fi capabilă să pună capăt controlului special al eforturilor anti-corupție ale României înainte ca mandatul executivului UE să se încheie în luna octombrie”. Jurnaliștii au adăugat că acest raport a fost printre cele mai critice pe care țara le-a văzut de când au aderat la UE în 2007.

De asemenea, germanii de la Deutsche Welle  au titrat şi au evidențiat că „Timmermans a subliniat opt ​​noi recomandări pentru” urmărirea imediată „, inclusiv a legilor nedorite privind pensionarea obligatorie pentru judecători, oprirea modificărilor recente ale codului penal al țării și sporirea libertății mass-media”.Jurnaliștii germani au mai scris că liderul PSD, Liviu Dragnea ar fi respins toate criticile Comisiei Europene, negând vehement c-ar fi vreo criză, în timp ce președintele Klaus Iohannis, mult mai cooperativ cu instituțiile europene, a declarat ferm cum anume consideră ”că România nu este pregătită să își asume președinția UE.”

Totodată omologii frncezi de la Le Figaro au subliniat aspectul care se leagă de prognosticul Comisiei Europene care a condamnat „regresul” României în independența justiției, cerându-i să lupte împotriva corupției și să garanteze independența sistemului judiciar.

Sursa foto : Calea Europeana,News.ro,RFI,TVR.ro

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Dezvăluiri cutremurătoare din perioada comunismului. Adevărul neștiut despre crimele din acea perioadă | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Armistiţiul încheiat la la 12 septembrie 1944 la Moscova între România şi Puterile Aliate (Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii) pe de o parte a scurtat războiul cu câteva luni, salvând de la moarte sute de mii de soldaţi, însă, pe de altă parte, a permis ocuparea ţării de către Armata Roşie, situaţie care a durat până în anul 1958, timp în care sovieticii au asigurat instaurarea comunismului, scrie larics.ro

Trupele ruseşti se aflau cantonate în nordul Moldovei în august 1944. De aici, Armata Roşie a început ofensiva militară contra trupelor germane şi a aliaţilor lor. În întreaga ţară au avut loc valuri mari de arestări ale militarilor români, care au fost luaţi prizonieri. În acelaşi timp, trupele ruseşti au continuat să urmărească trupele germane care se retrăgeau spre Bulgaria, prin Dobrogea. Ruşii au preluat toate obiectivele strategice din România: porturile, zone industriale, instalaţii petroliere. Sovieticii s-au retras din ţară în 1958.

Dezinformarea distribuită prin textul publicat de Ambasada Rusiei pune accent pe presupusa campanie de denigrare dusă de presa occidentală şi cea românească pentru a-i denigra pe ostaşii Armatei Roşii „care au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale” şi că atrocităţile săvârşite de soldaţii sovietici în România ar fi un mit.

Nu ştim la ce campanie negativă s-a referit Ambasada, din moment ce principalele teme ale presei din România ţineau de vacanţele românilor de Revelion, cât au cheltuit pentru mesele de sărbători, tradiţii de iarnă etc. Nimic despre ostaşii sovietici sau despre al Doilea Război Mondial.

În schimb, trebuie să ajungi la culmile cinismului dacă îţi permiţi să cataloghezi crimele Armatei Roşii pe teritoriul României (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei de Nord) drept „mituri”. De altfel, doar arhivele judeţului Hunedoara prezintă numeroase cazuri de tragedii provocate de Armata Roşie care au tranzitat judeţul în toamna anului 1944 şi în 1945, toate documentate sub formă de rechizitorii. Dar diplomaţii ruşi n-au catadicsit să mai întrebe de istorici. Propaganda n-are nevoie de date factuale, ci de emoţii.

 

Drept argument împotriva „propagandei” duse de „ostilii critici anti-sovietici şi anti-ruşi” ne este prezentat un ordin emis de „comandantul suprem” I.V. Stalin, dar fără a ne specifica data exactă sau numărul acestui ordin:

„Ofiţerii şi ostaşi ai Armatei Roşii! Ne îndreptăm spre ţara inamicului. Fiecare trebuie să-şi păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos… Populaţia rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovaţii vor fi pedepsiţi în conformitate cu legea marţială. În teritoriul cucerit, relaţiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovaţi de violenţă şi de viol vor fi împuşcaţi”.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

ATENȚIE șoferi! S-a schimbat iar Codul rutier! Veți primi amenzi drastice și veți rămâne fără permis dacă veți comite aceste abateri! Puțini știu despre ele! | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Prevederile din Noul cod rutier prevăd o serie de sancţiuni drastice pentru toţi conducătorii auto care încalcă anumite reguli. Șoferii care vorbesc la telefon în timp ce se află la volan vor plăti amenzi usturătoare. Astfel, dacă poliţia îi prinde pe şoferi la volan că folosesc telefonul mobil, aceştia riscă să rămână fără permisul de conducere o lună şi să fie sancţionaţi cu 9-20 de puncte. Amenda pe care o vor primi va fi cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei. Această măsură severă urmareşte reducerea numărului de accidente cauzate de şoferii care vorbesc la telefon la volan, fac live-uri pe Facebook sau sunt atenţi la smartphone ori tabletă.

O nouă schimbare în codul rutier pe 2019 prevede că şoferii depistaţi la controlul medical cu o afecţiune incompatibilă cu condusul nu vor mai avea dreptul de a deţine un permis de conducere. Conducătorii auto îşi vor putea recupera permisul doar după ce urmează un tratament de specialitate şi sunt supuşi apoi unei evaluări medicale care să confirme dacă sunt sănătoşi şi apţi pentru a se urca la volan. De altfel, medicii au obligaţia de a anunţa Poliţia atunci când constată că un şofer nu este apt pentru a conduce, potrivit noilor modificări din Codul Rutier 2019.

 Totodată, şoferii care nu le permit celorlalţi conducători auto blocaţi în intersecţie să iasă sunt pasibili de amendă. Amenda va fi de 1.000 de lei Noul Cod Rutier sancţionează cu amenzi cuprinse între 4.000 şi 9.000 de lei, depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometric.

Pe de altă parte, codul rutier din 2019 vine şi cu o veste bună pentru şoferi: punctul de amendă a fost îngheţat şi va fi acelaşi cu cel de anul trecut, adică 145 lei. Cei care vor fi sancţionaţi de poliţişti vor putea plăti mult mai uşor amenda, pe care o pot achita de oriunde din ţară într-un cont unic, înfiinţat în 2019. De asemenea, Codul rutier pe 2019 a majorat la 15 zile termenul de plată a jumătate din amenda aplicată, faţă de 48 de ore în trecut.

 

 

 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Dragnea ajunge în fața judecătorului. Ce riscă președintele PSD | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Avocaţii lui Liviu Dragnea au solicitat luni judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie audierea liderului PSD în dosarul DGASPC Teleorman, în care acesta a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Cu încă o condamnare la activ, în cazul Referendumului, Dragnea joacă all in în dosarul actual. 

Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a reluat astăzi procesul DGASPC Teleorman. Liviu Dragnea nu a fost luni prezent la proces, însă a cerut prin avocaţi să fie audiat la un alt termen de judecată. De asemenea, el a solicitat audierea mai multor martori, printre care şi Jenica Dumitru, fost şef serviciu la Departamentul juridic, contencios, evaluare şi resurse umane din cadrul DGASPC Teleorman.

Şi Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, a solicitat să fie audiată în dosar, avocatul acesteia anunţând că în cazul ei faptele s-au prescris.

Ceilalţi inculpaţi au declarat că nu mai vor să dea declaraţii la proces.

Procurorul de şedinţă, Mariu Vartic, a fost de acord cu audierea inculpaţilor Liviu Dragnea şi Olguţa Şefu. De asemenea, DNA a mai cerut audierea a două inculpate, Floarea Alesu şi Anisia Stoica.

Instanţa a rămas în pronunţare pe cererile de probatorii, dosarul fiind amânat pentru 18 martie.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Parteneri

Stiri calde

Publicitate

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro