O analiză succintă a fenomenului Brexit

0
337

Regatul Unit al Marii Britanii a votat să părăsească Uniunea Europeană în luna iunie 2016. Țara este programată să părăsească blocul într-o zi de vineri, 29 martie 2019. Dat fiind că se apropie rapid, va regreta Marea Britanie acest proces denumit Brexit?

 Contextul general

În luna iunie 2016, cetățenii Regatului Unit au votat într-un referendum în favoarea părăsirii Uniunii Europene. De atunci, procesul de ieșire din Marea Britanie a fost turbulent, iar premierul în exercițiu al UK Theresa May și Uniunea Europeană au avut dificultăți în a ajunge la un compromis cu privire la ceea ce vor arăta termenii plecării din Europa. În această perioadă, mulți oameni au continuat să pună la îndoială scopul și rezultatul referendumului, întrebând „dacă Marea Britanie ar trebui să rămână în UE?”

Pe de o parte, ar exista numeroase beneficii care însoțesc calitatea de membru al Uniunii Europene, după cum susțin unii. Acestea includ accesul la piața unică a UE și libera circulație a persoanelor în cadrul UE, care permite atât britanicilor, cât și altora să caute un loc de muncă în străinătate.
Cu toate acestea, există și un număr mare de persoane care susțin cu vehemență  Brexit-ul. Ei susțin că, indiferent de modul în care se desfășoară, Regatul Unit va avea un control sporit asupra comerțului și circulației persoanelor în și din Marea Britanie și de asemenea se vor economisi sume considerabile de bani prin faptul că nu va trebui să se contribuie la bugetul UE.
Având în vedere complexitatea negocierilor și probabilitatea tot mai mare de a nu se ajunge la o înțelegere înainte ca Marea Britanie să iasă din UE, alții au susținut că peisajul socio-politic s-a schimbat atât de dramatic față de ceea ce le-a fost prezentat în timpul campaniei Brexit…un alt referendum.
Ante și post-Brexit
Referendumul cu privire la ieșirea britanicilor din UE a avut un mare avantaj, dar totodată și o anumite populisme. A fost o campanie controversată care a divizat acest imperiu. De atunci, politica în UK a devenit și mai tumultoasă, în timp ce guvernul a fost mai mereu într-o stare permanentă de agitație, pricinuit de o serie de scandaluri și demisii.
Referendumul a permis publicului britanic să influențeze direct politica guvernului asupra unei chestiuni cruciale. Gândurile, ideile și planurile poporului sunt evident importante pentru o democrație liberală modernă. În plus, mulți cred că Brexit-ul va aduce beneficii semnificative. Acest lucru se poate întâmpla prin reducerea birocrației, reducerea imigrației sau reducerea reglementărilor actuale. Aceste avantaje sunt totuși extrem de controversate, din moment ce planează doar anumite supoziții și scenarii cu un grad mai mic sau mai mare de predictibilitate.
Conducerea actuală 

Theresa May este actualul prim-ministru al Marii Britanii pe parcursul câtorva dintre cei mai grei și experimentali ani ai mandatului său, deoarece negocierile Brexit-ului continuă să împrăștie și posibilitatea unei bune înțelegeri.Totodată, popularitatea și credibilitatea domniei sale continuă să se prăbușească în Parlament.

Apeluri deosebit de energice șu active pentru demisia ei au apărut, iar  mulți o văd ca fiind arhitectul zilei dispariției, în care Marea Britanie se îndreaptă spre un viitor cât se piate de incert.

 Cei care susțin că mai ar trebui să demisioneze indică performanțele  sale destul de superficiale. Autoritatea ei pare să fi dispărut în interiorul țării, iar mantra ei de guvernare „puternică și stabilă” a devenit un instrument folosit de partidul de opoziție pentru a o învinge.Trebuie să ne aducem aminte de  „Afacerea Brexit „-care a fost respinsă în mod covârșitor de către parlament, cu 432 de voturi împotrivă, comparativ cu un deficit de 202 voturi în favoarea ei, prilejuind cea mai mare înfrângere guvernamentală din partea Camerei Comunelor.

 Cei care susțin că ar trebui să rămână în centrul atenției asupra diferitelor probleme. Pentru unul, ei subliniază că, deși rezultatele au fost apropiate, Theresa May a reușit să supraviețuiască mișcării de neîncredere ridicate împotriva conducerii sale. Mai mult, poate exista o valoare în menținerea aceluiași lider pe parcursul negocierilor cu Brexit, astfel încât discuțiile să rămână consecvente și un rezultat mai rău nu se întâmplă.

 Theresa May nu a fost și nu va rămâne un prim-ministru popular. Cu toate acestea, domnia sa a fost poate una dintre cele mai blamate și contestate figuri politice din Albion.Nu se impun judecăți de valoare, dar publicul din UK ar trebui să țină pasul cu principiul asumat iar cererile opoziției britanice care au dorit demisia după eșecurile ei sunt o dovadă clară de management politic cu iz populist.

Dorința de a continua să încerce să fie o sursă de stabilitate în cea mai dificilă oră a Regatului Unit reprezintă unul dintre cele mai dificile momente ale actualei situații din acest areal.

Cum s-a ajuns?

Decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană a fost declanșată de un referendum național care pur și simplu le-a cerut alegătorilor să răspundă la întrebarea : „Ar trebui Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană?”

Actualul guvern de la Londra a notificat Uniunii Europene intenția de a se retrage din UE la finalul lunii martie 2019 și negociază în prezent condițiile de retragere.
 
Această problematizare se impune, din moment ce s-au epuizat toate șansele și scenariile posibile.Iar posibilitatea în care ar fi necesitat sau nu să existe un referendum consultativ final pentru a vedea dacă alegătorii aprobă acordul final negociat a fost unul dintre subiectele interne care au suscitat nenumărate comentarii și luări de poziții.
Probabil că ar fi fost de preferat un alt referendum care ar fi oferit cetățenilor britanici cele trei opțiuni: „înțelegere”, „plecare fără înțelegere” sau „rămânere”.
De aceea, fie că vrem sau nu să acceptăm,  trebuie să ne aducem aminte că în cadrul acelui referendum din data de 23 iunie 2016, un procent de 51,9% din electoratul participant din Marea Britanie a votat să părăsească UE. Campaniile care au dus la referendumul cu privire la oportunitatea părăsirii UE au fost extrem de vocale, finanțarea acestora și motivarea populației fiind la cele mai înalte standarde.
Ruperea, divorțul efectiv care se va întâmpla și resimți de către UK în raport cu UE și piața comună sunt deja pronosticate, iar fiecare tabără încearcă , în ceasul al doisprezecelea să obțină maximum.
De altfel, „Brexit-ul” va genera reacții în lanț, iar așteptările precum și retorica rezultată de după referendum vor diviza și mai mult electoratul britanic.

Pentru a adăuga la incertitudinea climatului politic britanic, nu este încă clar care va fi rezultatul negocierilor dintre Marea Britanie și UE, în ciuda celor peste 6 luni de negociere.

 
Având în vedere că această dezbatere  fără de sfârșit, plină de incertitudini lansează nenumărate provocări, se poate pune o întrebare legitimă, ca de pildă-” în cazul unui „Brexit dur”, ar trebui ca Marea Britanie să părăsească UE?”
În scopul acestei dezbateri, un aranjament dur al voinței populare ar determina Marea Britanie să renunțe la accesul deplin la piața unică și la accesul deplin al uniunii vamale cu UE. Inițial, aceasta va însemna că Regatul Unit va renunța la normele privind comerțul cu foștii săi parteneri UE din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu posibilitatea deschiderii unei viitoare tranzacții comerciale.
Nu este o dezbatere despre felul în care UK ar trebui să urmărească UE. Această îndelungă dezbatere ar presupune că negocierile dintre UE și Regatul Unit s-au încheiat și că singura opțiune disponibilă pentru Regatul Unit este una dintre formele cele mai dure ale „popularului” Brexit. Prin urmare, întrebarea este dacă UK ar trebui să ia această opțiune sau să rămână în UE?
 
Forma nedorită al acestui Brexit ar acorda prioritate împărțirii graniței cu Marea Britanie asupra frontierelor sale, dar și realizarea de noi înțelegeri comerciale și aplicarea propriilor legi pe teritoriul său. Dar pierderea accesului la piața unică va genera un preț prea mare pentru a fi plătit?
Sursa foto : Greenwich Time
Sinteza acestui material a fost realizat de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media independente Criteriul Național
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here