Senatul a aprobat legea pentru serviciile de ridesharing

0
709

Senatul a aprobat legea pentru serviciile de ridesharing. Platformele ca Uber și Taxify vor trebui să se înregistreze fiscal în România și să raporteze autorităților cursele efectuate.Totodată, mașinile vor trebui să aibă un ecuson special, iar platformele și conducătorii auto vor plăti câte o taxă specifică anuală.

De ce este important

Expunerea de motive era cunoscută de ceva vreme, iar noul proiect va avea impact.Proiectul va fi transmis acum spre aprobare și Camerei Deputaților. Liberalii s-au opus acestei forme a proiectului argumentând că modul de autorizare pune piedici firmelor. Decizia guvernanților a venit în contextul în care Guvernul a redactat un proiect de ordonanță de urgență care modifică transportul în regim de taxi, dar atât companiile Uber și Taxify/Bolt, cât și alți oameni politici, inclusiv de la putere, au susținut amânarea adoptării proiectului în vederea promovării cadrului legal și pentru serviciile de ridesharing.

Senatorii majorității de guvernământ PSD-ALDE au respins anul trecut, chiar la finele lunii octombrie, un proiect de lege privind autorizarea platformelor online de ridesharing, proiect care se află acum în dezbaterea Cemerei Deputaților.

Conform  Profit.ro care a anunțat atunci că partidul de guvernământ va depune, în schimb, la Parlament un nou proiect de lege prin care va fi propusă impozitarea acestor companii în România, toate cursele operate vor trebui raportate Fiscului.

PSD a redactat anul trecut noul proiect, iar în contextul în care Guvernul a redactat și el un proiect de ordonanță de urgență care modifică transportul în regim de taxi, acum, senatorii primii care au dezbătut proiectul PSD, au dat un vot favorabil inițiativei, cu unele modificări.  Senatorii au ținut cont și de opinia Guvernului, care a transmis Parlamentului că susține acest proiect, cu unele observații.

Prevederi pentru operatorii de platforme digitale ridesharing

Conform prevederilor proiectului redactat, în situația în care operatorul platformei de ridesharing este o firmă cu sediul social într-un alt stat decât România, acesta este obligat să deschidă și să păstreze pe toată perioada în care își desfășoară activitatea pe teritoriul României o sucursală înregistrată fiscal pe teritoriul României în scopul reprezentării sale în fața autorităților române. Totodată, la solicitarea justificată a unei autorități competente, operatorul va pune la dispoziția acesteia toate informațiile cerute pe care le deține cu privire la cursele efectuate de conducători auto prin intermediul platformei digitale. Proiectul stabilește că prestarea de servicii de transport alternativ (prescurtate în proiect VTS), respectiv de ridesharing, pe teritoriul României va fi supusă autorizării de către Ministerul Transporturilor.

Operatorii de platforme digitale de ridesharing sunt obligați să depună o documentație la Ministerul Transporturilor şi să plătească o taxă de autorizare, dar şi o taxă anuală, fiecare în valoare de 50.000 de lei, informează digi24.ro.Neplata taxei anuale în termen de 30 de zile va duce la anularea autorizației. Executivul a redactat un proiect de ordonaţă de urgență, pentru modificarea legii taximetriei.

De rearcat si de amintit e faptul ca mii de taximetriști au ieșit în stradă în luna februarie, pentru a treia oară anul acesta, nemulţumiţi de şoferii care folosesc aplicaţiile alternative de transport.

Cu alte cuvinte, Senatul și Guvernul lovesc dur în Uber și Bold. care se vor trezi îngropați de birocrație și taxe.

Sursa foto : Auto-Bild.ro,Profit.ro

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here