Pleci cu Work & Travel? Iată ce trebuie să știi în 2019!

0
243
travel

Te-ai întrebat mereu cum este la Hollywood şi cât de înalţi sunt zgârie-norii din New York? Ce zici dacă faci o vizită în Statele Unite în vara aceasta, prin programul Work and Travel? Patru luni departe de casă nu ar trebui să te sperie, dimpotrivă, o asemenea experienţă este una inedită pentru orice student şi merită să o încerci şi tu. Dacă te interesează un astfel de program, îţi venim în ajutor cu toate informaţiile necesare, iar ție îți rămâne doar să te pregătești pentru aventura vieții tale!

Dosar cu acte

Dacă vrei să îţi petreci vara pe tărâmul american, cu ajutorul programului Work & Travel, trebuie să ştii dinainte de ce documente vei avea nevoie, atât la aeroport, cât şi la intrarea în SUA. Cel mai bine ar fi să ţi le organizezi din timp, ca să nu ai surprize neplăcute la faţa locului. De pe lista documentelor nu trebuie să lipsească paşaportul cu viza pentru SUA, permisul de muncă – adică documentul DS 2019, chitanţa SEVIS, oferta de muncă – semnată atât de tine, cât şi de angajatorul tău american şi asigurarea medicală, pe care o vei primi pe mail sau printată, din partea angajatorului. În ceea ce privește traducerea actelor pentru studii, va trebui să ajungi la un birou de traduceri autorizat pentru a obține varianta în engleză a adeverinței care atestă că ești student în România.

Pe lângă aceste documente, este necesar să ai la tine biletul de avion, permisul de conducere, dacă este cazul, şi Social Security Number Card – un document pe care studenţii care au mai fost în SUA îl au deja.

Îţi recomandăm să îţi faci şi câte un set de copii după fiecare dintre aceste documente. Astfel, vei păstra originalele în bagajul de mână, un set de copii în bagajul de cală şi pe unul îl poţi lăsa acasă, pentru ca familia ta să aibă acces la aceste documente. Dacă vrei să îţi cauţi şi un al doilea job în SUA, nu ar strica să îţi iei cu tine şi încă 2-3 CV-uri în limba engleză, gata printate, pe care le poţi oferi unor posibili angajatori.

Taxe

Dacă vrei să vrei să aplici pentru programul Work & Travel, nu uita că trebuie să îţi pui deoparte nişte economii, pentru că vei avea de plătit mai multe taxe. În primul rând, trebuie să achiţi taxa SEVIS, care este în jur de 35 de dolari. Plata acestei taxe este necesară, deoarece acoperă costurile sistemului SEVIS, folosit pentru a ţine evidenţa tuturor studenţilor internaţionali, care intră pe teritoriul Statelor Unite.

Pe lângă asta, nu uita că ai de plătit şi taxa interviului pentru viză, care costă 160 de dolari. După ce o obţii, trebuie să te gândeşti şi la biletele de avion, care sunt destul de costistitoare. Ţine minte că preţul biletelor diferă în funcţie de destinaţie şi de data plecării, aşa că dacă alegi New York, s-ar putea ca preţul să ţi se pară cam piperat.

Pe lângă taxe, vei avea nevoie şi de bani de buzunar, iar Departamentul de Stat American recomandă suma de 800 de dolari. Cu aceştia vei reuşi să te întreţii până la primul salariu, însă îţi poţi lua mai mulţi bani la tine, pentru cheltuielile neprevăzute.

Recomandări pentru 2019

După ce ajungi pe pământul american, trebuie să fii foarte atent cu taxele şi impozitele de acolo. În urmă cu doi ani, preşedintele Donald Trump a introdus legea „Tax Cuts and Job Act”, care priveşte reducerea impozitelor, iar acest lucru i-a afectat pe studenţii care vizitează SUA, prin programul Work & Travel.

Astfel, în 2019, este esenţial ca toţi deţinătorii de viză de tip J-1 să înţeleagă care sunt obligaţiile fiscale, deoarece nerespectarea legislaţiei din SUA poate fi pedepsită prin amenzi, sancţiuni şi chiar prin interzicerea cererilor de viză pentru viitor. Înainte de a fi introdus acest proiect de lege, fiecare nerezident care lucra în Statele Unite îşi putea recupera banii plătiţi pe taxe, pentru câştiguri de până la 4050$. Din păcate, de la 1 ianuarie 2018, această „scutire personală” a fost redusă la 0$, iar asta înseamnă că toate rambursările federale sunt eliminate pentru cei care deţin viză de tip J-1.

 

Dacă eşti interesat să lucrezi în această vară în Statele Unite, alege un job care să ţi se potrivească din lista pe care o vei primi de la agenţie. Eventual, poţi verifica dinainte firma pentru care îţi doreşti să lucrezi, iar astfel poţi afla păreri din partea angajaţilor şi îţi poţi face o idee despre cum este atmosfera de lucru.

 

Dacă ai toate documentele pregătite şi ai reuşit să îţi strângi şi nişte economii, nu ar trebui să mai stai pe gânduri. Profită de faptul că eşti încă student şi trăieşte visul american. Poţi aplica pentru programul Work and Travel alături de prieteni sau colegi, iar astfel nu vei călători singur şi te vei bucura împreună cu ei de această experienţă.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here